10 Ting Du ALDRI Bør Dele På Sosiale Medier

Viktige poeng å huske

  • Unngå å publisere reiseplaner eller bilder mens du er på tur. Dette kan signalisere at du er borte og øke risikoen for innbrudd.
  • Skru av stedsdata og fjern metadata fra bilder før publisering. Dette beskytter din fysiske adresse og annen sensitiv informasjon.
  • Vær forsiktig med å dele personlig informasjon, som full fødselsdato eller bilder av viktige dokumenter, for å unngå identitetstyveri og uautorisert tilgang.

Mange er bekymret for hvordan sosiale medier bruker dataene deres. Men ofte gir vi bort mer informasjon enn vi er klar over. La oss se på noen viktige typer informasjon du aldri bør dele for å beskytte ditt personvern og sikkerhet.

1. Reiseplaner

Tenk deg godt om før du skryter av din kommende ferie eller deler bilder underveis. Du vet aldri hvem som ser informasjonen og kan misbruke den. Hvis noen vet hvor du bor og har onde hensikter, er det en åpen invitasjon til å rane hjemmet ditt å vite at du er borte i to uker.

Et tryggere alternativ er å vente med å dele detaljer og bilder fra turen til du er hjemme igjen. Det er kanskje mindre spennende, men beskytter deg ved at du ikke annonserer at du er borte over en lengre periode.

Det samme gjelder bilder av hjemmet ditt. Bilder gir folk flere ledetråder om hvor du bor, svake punkter som dører, vinduer med dårlige låser, osv.

2. Stedsdata

Sosiale medier bruker geolokalisering for å la deg merke innlegg med din posisjon. Sjekk innstillingene før du publiserer og slå av stedsdata hvis de legges til automatisk. Det er som oftest unødvendig å dele posisjonen din offentlig.

Avhengig av hvor du deler bilder, kan folk også få tilgang til metadata som viser detaljer om hvordan og hvor bildet ble tatt. Det kan være lurt å slette metadata før opplasting.

Unngå også å dele din fysiske adresse eller telefonnummer i offentlige kanaler. Du har ingen kontroll over hvem som kan få tak i denne informasjonen.

3. Personlig identifiserende informasjon

Sider som Facebook inneholder verdifulle data for identitetstyver. Unngå å dele informasjon som kan brukes til å bekrefte din identitet, som full fødselsdato. Del aldri bilder av førerkort, pass eller kredittkort. Dette er personlig informasjon som ikke skal deles offentlig.

Vær også forsiktig med «morsomme quizer» som dukker opp på sosiale medier. De spør gjerne om hvor du gikk på skolen eller hva det første kjæledyret ditt het.

Denne type spørsmål brukes ofte som sikkerhetsspørsmål for å beskytte kontoene dine. Selv om mange sider fjerner disse sårbare sikkerhetsspørsmålene, er de fortsatt en potensiell risiko. Å dele disse svarene offentlig kan gi noen mulighet til å hacke kontoen din. Hold denne informasjonen privat.

4. Personlige klager og utbrudd

Sosiale medier er ikke stedet for å lufte klager. Hvis du er misfornøyd med sjefen, kollegaer eller slektninger, er sosiale medier et dårlig sted å dele det. Noen kan se det og informere vedkommende, noe som kan skape problemer.

Det er vanlig at bedrifter og myndigheter sjekker din historikk på sosiale medier når du søker jobb, klarering eller lignende. Unngå å legge ut ting som får deg til å se ut som en dårlig person.

Et bedre alternativ er å føre en privat dagbok der du kan skrive ned alt du vil. Det er en god idé å holde sinnet ditt vekk fra den offentlige arenaen på sosiale medier.

Mange selskaper tilbyr kundeservice på sosiale medier, så det er greit å henvende seg med legitime klager. Men husk å være høflig.

5. Selvinkriminerende bevis

Det er ille nok å havne i trøbbel for en dårlig formulert vits eller kommentar du slenger ut på sosiale medier. Men det er mye verre å bryte loven og legge ut bevis på det for alle å se.

Du ser neppe noen innrømme alvorlige forbrytelser på Facebook eller Twitter, men det kan hende du kommer over noen som ler av fyllekjøring eller tar selfies på motorveien.

Noen deler til og med bilder av narkotika, ulovlige våpen eller stjålne penger. Det er også en dårlig idé å dele eksplisitte bilder av deg selv på sosiale plattformer.

Gjør alle (inkludert deg selv) en tjeneste ved å aldri legge ut slikt. De få likerklikkene du får, er ikke verdt skaden på omdømmet ditt eller fengselsstraff for en forbrytelse.

6. Dyre nyinnkjøp

Mange liker å dele bilder av sine nye «leker» på sosiale medier. Enten det er ny telefon, laptop, bil, TV, smykke eller noe annet, bør du ikke offentliggjøre kjøpet.

Hovedgrunnen er sikkerhet. Å fortelle verden at du har noe verdifullt, kan gjøre deg til et mål for tyveri. Et ekstremt tilfelle er å kunngjøre at du har vunnet i lotto. Hvis folk tror du har det bra økonomisk, kan de prøve å utnytte det.

En annen ting er at slike innlegg fremhever den negative siden ved sosiale medier. Det er lett å føle at ditt eget liv ikke er like bra som andres når du ser alle andres høydepunkter.

7. Personlig rådgivning

Vi har alle sett folk spørre om medisinsk eller juridisk rådgivning på sosiale medier. Uansett hvor sikker du er på din egen kunnskap, er det i alles interesse at du ikke gir medisinsk eller juridisk råd via sosiale medier. Dette gjelder selv om du er lege eller advokat.

Poenget er at du ikke vet alle fakta. Hvis noen er syke eller har problemer, bør de oppsøke profesjonell hjelp. Det samme gjelder råd om trening, vektnedgang, kosthold, økonomi, forhold og andre sensitive temaer. Du får ikke hele bildet fra et sosialt innlegg.

Det er best å la være. Hvis rådene dine skader noen, kan de i verste fall forfølge rettslige skritt mot deg.

8. Falske konkurranser og lotterier

Sosiale medier er en populær måte for bedrifter å arrangere konkurranser og lotterier på, siden det er lett å klikke «del». Selv om mange konkurranser er ekte, bør du være forsiktig før du deler dem.

Hvis du stadig deler konkurranser og invitasjoner til Facebook-spill, irriterer du sannsynligvis vennene dine. Enda viktigere, noen av disse konkurransene er svindel. Du kan uforvarende spre skadelig programvare eller lure folk til å dele sensitive data.

Vær på vakt mot innlegg som oppfordrer til å dele og ber om personlig informasjon.

9. Fortrolig informasjon

Det er lett å ved et uhell dele privat informasjon i en offentlig kanal. Vær forsiktig med å dele intern informasjon på sosiale medier. Hvis du vet om beskyttet informasjon fra jobben, ikke del den på nettet.

Å snakke om permitteringer, bedriftens strategi for det nye året eller annen intern informasjon kan skape store problemer. Det samme gjelder for familien din. Ikke legg ut sensitive detaljer om familien som andre ikke trenger å vite om. Hvis det ikke er dine egne nyheter, ikke del dem.

10. Alt du ikke vil offentliggjøre

Dette er et generelt råd for alt som ikke er nevnt ovenfor. Hvis det er én regel du bør følge, er det denne: aldri legg ut noe du ikke vil at hele verden skal se.

På internett er det nesten umulig å fjerne noe fullstendig etter at det først er publisert. Selv om du setter innleggene dine til «kun venner», er det ingen garanti for hvem som har sett innleggene og bildene dine, lagret dem eller delt dem. Noen kan alltid ta et skjermbilde og sende det til en annen.

Hvis du legger ut noe i dag og angrer på det om to år, kan du slette det fra kontoen din, men det kan aldri slettes helt fra internett. En god regel er å aldri publisere noe du ikke vil se på forsiden av en avis.

Hva du ikke bør dele på nett

Sosiale medier er en fin måte å kommunisere med venner du ikke treffer ansikt til ansikt, men det er mange ulemper ved å dele på nettet sammenlignet med samtaler i virkeligheten. Det er lett å dele for mye, ikke tenke over hvem som ser innleggene dine eller gjøre andre feil.

Å dele informasjon på nett reduserer ditt personvern og kan gjøre deg mer utsatt for sikkerhetsrisiko. Det er lurt å være bevisst på hva du deler.