I den post-pandemiske æraen, med utbredelsen av fjern- og hybridarbeid, kan det være en utfordring å skape et samholdt team.
Det er likevel viktig at avdelinger og prosjektgrupper får muligheten til å bli kjent med hverandre for å etablere en robust samarbeidskultur.
Her kommer virtuelle isbrytere inn i bildet. Disse aktivitetene og spillene er like relevante for fjernarbeidsplasser, hybridmodeller og tradisjonelle kontormiljøer. De gir både nye og eksisterende medarbeidere en sjanse til å bygge relasjoner og jobbe mer effektivt sammen om prosjekter og oppgaver.
Les videre for å oppdage en rekke enkle og morsomme virtuelle isbrytere som kan brukes i ulike arbeidsmiljøer, virtuelle møter, online klasserom og mer.
Fjernarbeidets rolle i en post-pandemisk verden
Før Covid-19-pandemien var fjernarbeid, eller det å jobbe hjemmefra, en sjelden fordel forbeholdt et fåtall ansatte. Men pandemien snudde dette opp ned, og fjernarbeid ble en nødvendighet for mange bedrifter for å overleve.
Hva med den tiden vi er i nå, etter pandemien?
Mange digitale virksomheter har valgt å fortsette med fjernarbeid etter pandemien, delvis for å redusere de faste kostnadene forbundet med å drive et selskap. Samtidig er det noen risikofaktorer knyttet til ledelse av eksterne team.
Til tross for utfordringene viser undersøkelser og statistikker at fjernarbeid har blitt en etablert trend. Her er noen eksempler:
- Ifølge Findstack er 16 % av alle bedrifter fullstendig fjernbaserte, mens 40 % opererer med en hybrid arbeidsmodell.
- Data fra Owl Labs viser at 84 % av amerikanske arbeidstakere foretrekker fjernarbeid, selv om det innebærer lønnskutt.
- Den samme studien fra Owl Labs indikerer også at ansatte i fjernarbeid opplever 22 % høyere lykkefølelse enn de som jobber på kontoret.
- En undersøkelse utført av Intuition blant 669 administrerende direktører viser at 78 % av dem ser på fjernsamarbeid som en langsiktig strategi for virksomheten.
Utfordringer med eksterne team
#1. Kommunikasjon i sanntid
Fjernarbeid foregår ofte asynkront.
Du kan sende en melding eller ringe et teammedlem for å få rask hjelp, men vedkommende er kanskje ikke umiddelbart tilgjengelig. Det kan være nødvendig å vente til vedkommende er online i gruppens chat.
#2. Samarbeid
Det er ikke mulig å innkalle hele teamet til et møte på kort varsel. Møter må planlegges i god tid, gjerne 10 til 15 minutter i forveien.
#3. Følelsen av isolasjon
Ansatte som jobber hjemmefra, opplever ofte en følelse av isolasjon i løpet av arbeidsdagen. På et fysisk kontor kan man lett få hjelp fra kolleger hvis man står fast, men dette er ikke like enkelt i et fjernarbeidsmiljø.
#4. Introduksjon av nye ansatte
Det kan være vanskelig å introdusere nye ansatte gjennom meldinger i en felles kanal på Slack eller andre plattformer.
#5. Balanse mellom jobb og privatliv
Når man jobber hjemmefra, kan det være vanskelig å skille mellom jobb og privatliv. Enten det er å la hjemmelivet innta arbeidsdagen, eller som arbeidsnarkoman å alltid være tilgjengelig for jobb.
Dette skaper en utfordring med å balansere arbeid og fritid.
#6. Distraksjoner
Det finnes mange distraksjoner når man jobber hjemmefra, som familieliv, barn som lager lyder, kjæledyr som søker oppmerksomhet, besøk og selgere.
Slike distraksjoner kan lett redusere konsentrasjonen i arbeidet.
#7. Administrativt tilsyn
For å administrere arbeidsstyrken må administrative team ofte bruke mange forskjellige apper, regneark og e-poster.
#8. Tidsstyring
Å føre timelister i en egen app, registrere inn- og utstempling, samt gjennomgå fakturerte timer, er ekstra oppgaver som må gjøres.
Alle disse utfordringene kan påvirke både den generelle virksomhetens og individuelle teams effektivitet, spesielt når det gjelder samarbeid.
Isbryterspill for å bli kjent med kolleger i fjernarbeid
For å forbedre samarbeidet i eksterne team er det viktig å fokusere på relasjoner. Sterke bånd mellom kolleger bidrar til mer produktive team.
Noen virksomheter legger kanskje mest vekt på individuelle prestasjoner, men følelsen av fellesskap blant teammedlemmene er like viktig.
Hvordan kan man utvikle bedre forbindelser mellom lagkamerater, spesielt når de befinner seg på forskjellige steder? Svaret er isbrytere.
Isbrytere er aktiviteter og spill som bidrar til å starte samtaler mellom ansatte. Målet er å «bryte isen» som kan eksistere mellom nye og gamle medarbeidere. Når isen er brutt, kan kolleger lære hverandre bedre å kjenne.
En isbryter er en velprøvd metode for å introdusere nye mennesker til teamet på en engasjerende måte. Det gir begge parter muligheten til å bli kjent og knytte bånd.
Avdelings- eller bedriftssammenslåinger er andre anledninger der det kan være nyttig å arrangere virtuelle isbryterøkter. Det hjelper de to gruppene å bli kjent med hverandre, fjerner innledende tvil og nøling, og legger grunnlaget for tillit.
Virtuelle isbrytere er i bunn og grunn de samme aktivitetene som tidligere, men de gjennomføres via videosamtaler. De kan deles inn i tre hovedkategorier:
- Aktiviteter
- Spill
- Spørsmål
Uansett hvilken type isbryter man velger, kan den tilpasses etter tid og ressurser. For eksempel, med en liten gruppe kan man fokusere på spørsmål om hverandre, eller engasjere dem i enkle spill.
Planlegg isbrytere i starten av en videokonferanse, men unngå å arrangere dem i møter som skal diskutere krisesituasjoner.
Fordeler med virtuelle isbrytere
#1. Introduksjon av teammedlemmer
Virtuelle isbrytere forenkler introduksjonen av nye teammedlemmer. Når alle presenterer seg selv gjennom lek og spill, blir det en morsom og avslappet atmosfære.
#2. Introduksjon av nye ansatte
I virtuelle og hybride arbeidsmiljøer kan det å integrere nye ansatte gjøres mer engasjerende og morsomt. Det er også en kostnadseffektiv løsning. Ved bruk av ressurser online, eller ved å ta teamet med til en virtuell teambyggingsplattform.
#3. Skaper en samarbeidsvillig atmosfære
Felles deltakelse i morsomme aktiviteter fører til en samarbeidsorientert ånd. Når barrierene er brutt og du har lekt med en kollega, blir det enklere å dele arbeidsideer og ta beslutninger sammen.
#4. Stimulerer kreativitet
Korte, virtuelle isbryterspill kan stimulere kreativiteten i teamet. Dette kan være spesielt effektivt før idèdugnad for utvikling av nye produkter, nettsider eller applikasjoner.
#5. Bygger teamrelasjoner
Teamledere kan bygge relasjoner med sine team gjennom virtuelle isbrytere. Du kan samhandle på en mindre formell måte, dele personlige erfaringer og tjene teamets tillit.
#6. Fremmer effektiv kommunikasjon
Gjennom isbryterøkter lærer du å kommunisere med ulike gruppemedlemmer på en effektiv måte. Noen foretrekker kanskje en mer personlig tilnærming, mens andre foretrekker en formell tone.
#7. Tilpassing til et nytt team
Virtuelle isbrytere er effektive for å bygge tillit mellom team fra forskjellige deler av virksomheten.
Ledere kan også bruke isbrytere for å introdusere team fra forskjellige selskaper etter en fusjon.
Før en isbryterøkt har du kanskje mange spørsmål om de andre teamene. Men når barrierene er brutt, blir det enklere å stole på hverandre i et nytt team eller selskap.
Nå som vi har sett på viktigheten av virtuelle isbrytere, la oss se på noen forslag til aktiviteter. Her er noen isbryteraktiviteter:
To sannheter og en løgn
Dette er en populær isbryter som er enkel å bruke i virtuelle settinger. En ansatt forteller tre påstander om seg selv. To av dem er sanne, mens en er falsk. De andre deltakerne må gjette hvilken som er løgnen.
Trivia
Trivia er et spill som får frem konkurranseinstinktet hos folk. Selv de som er sjenerte for kreative aktiviteter deltar ofte med glede i dette spillet.
Spillet kan spilles individuelt eller i lag. Ved å sette nye ansatte sammen med erfarne ansatte bidrar det til å knytte bånd mellom dem.
Fortell en bank-bank-vits
For å fylle isbryterøktene med latter og moro kan man inkludere noen bank-bank-vitser. Noen av disse vitsene er for barn, mens andre er så morsomme at man ikke klarer å la være å le.
Del et meme
I vår sosiale medieverden elsker mange å dele memes. Be alle om å dele sitt favorittmeme, eller et meme som beskriver deres personlighet.
Dette kan også avdekke hvem som er de kreative sjelene i teamet, og la dem dele egne memes.
Del bilder av kjæledyret ditt
Hvis mange i teamet eier et kjæledyr, kan man be dem dele bilder av dem. Dette skaper en fin måte å bryte isen. Når noen deler et bilde, stiller andre gjerne spørsmål om navn, alder, vaner og karakter.
Dette kan også bidra til å skape bånd mellom teammedlemmer som har samme type kjæledyr.
Virtuell bokklubb
Denne aktiviteten skiller seg fra andre isbrytere. Det er ikke et engangsarrangement, men en mulighet for ansatte å diskutere bøker de har lest og dele sine refleksjoner rundt dem.
Dette er en fin måte å oppdage hvem som har lignende bokpreferanser, eller for å be om bokforslag.
Dette eller det-spillet
Dette spillet er enkelt å spille, selv i et virtuelt miljø. Verten gir teammedlemmene to alternativer og lar dem velge det de foretrekker. Alternativene kan være morsomme, kjedelige eller litt irriterende.
Del noe unikt om byen din uten å nevne navnet
Dette spillet er spesielt godt egnet for team som jobber eksternt. Ansatte snakker om spesielle trekk ved hjembyen sin uten å røpe navnet, og de andre deltakerne må gjette hvilken by det er.
Dette er en morsom aktivitet for å bli kjent med nye ansatte, spesielt hvis HR ikke avslører bynavnet på forhånd.
Gåter
Gåter er en morsom måte å bryte isen på. Spillet kan spilles individuelt eller i lag.
Deltakere som bor i forskjellige deler av verden kan dele lokale gåter og se om de andre deltakerne kjenner svarene. Det kan også være interessant å diskutere likheter mellom lokale og utenlandske gåter.
Dagens Wordle
Mange spiller Wordle og deler resultatene sine på sosiale medier. Dette kan også gjøres i en isbryterøkt for å bygge relasjoner. Hvis ansatte spiller lignende spill, kan de også dele poengene sine.
Avsluttende ord
Hvis du som teamleder opplever utfordringer med samarbeid eller idèdugnad, kan dere prøve noen av de nevnte isbryterspillene. Dette er effektive måter å bryte ned profesjonelle barrierer og skape et tettere samarbeid mellom ansatte.
Ta gjerne en titt på andre teambyggingsaktiviteter og digitale verktøy som kan være nyttige for små og mellomstore bedrifter og oppstartsbedrifter.