18 typer nettkriminalitet bedrifter bør være klar over

Nettkriminalitet er et økende problem for bedrifter i alle størrelser og bransjer. Med internett og teknologi som brukes i nesten alle aspekter av livet, er det ingen overraskelse at kriminelle har tilpasset seg for å dra nytte av dette.

Bedrifter må være klar over de ulike typene cyberkriminalitet og den potensielle skaden de kan forårsake for organisasjonen, ansatte og kunder, slik at de kan ta passende skritt for å beskytte seg selv.

Hva er nettkriminalitet?

Nettkriminalitet er ethvert angrep som bruker datanettverk, inkludert internett, som hovedmiddel for å begå lovbrudd. Nettkriminelle bruker hacking-programvare og andre teknologiske midler for å stjele data og penger, svindle enkeltpersoner og bedrifter og forstyrre tjenester. Nettkriminalitet kan oppstå når datamaskiner eller datanettverk brukes som verktøy for å bryte loven. Cyberkriminalitet begås ofte eksternt, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og spore.

Skaden og kostnadene ved nettkriminalitet

Cybercrime Magazine spådde at de estimerte kostnadene for nettkriminalitet vil nå 10,5 billioner dollar årlig innen 2025, opp fra 3 billioner dollar i 2015, noe som gjør det til en av de mest kostbare forbrytelsene i verden.

I følge FBI 2021 internettsvindelrapporten utgjør utpressing, identitetstyveri, datainnbrudd, manglende betaling og manglende levering, og phishing (inkludert vishing, smashing og pharming) for over halvparten av disse skadene.

Business email compromise (BEC) (også kjent som e-postkonto kompromiss (EAC)) svindel utgjorde 2,3 milliarder dollar av 6,9 milliarder dollar. Dette er svindel der en angriper utgir seg for å utgi seg for en bedriftsleder eller ansatt for å lure noen til å overføre penger eller sensitiv informasjon ut av virksomheten deres, for eksempel forretningshemmeligheter, regnskaper og annen proprietær informasjon.

Bortsett fra det økonomiske tapet, står selskaper overfor omdømmerisiko når de blir rammet av et cyberangrep, ettersom det er mindre sannsynlig at folk stoler på dem og deres produkter eller tjenester. Ansattes og kunders sensitive personopplysninger kan også bli kompromittert, noe som avslører selskapets ansvar dersom det blir funnet uaktsomhet på vegne av selskapet.

Vanlige typer nettkriminalitet

Med det digitale landskapet i stadig utvikling, kan et bredt utvalg av cybertrusler få alvorlige konsekvenser for virksomheter hvis de ikke håndteres på riktig måte. Fra malware- og løsepenge-angrep til phishing og identitetstyveri, å forstå de forskjellige typene nettkriminalitet er det første trinnet i å beskytte virksomheter og deres data mot nettkriminelle.

Phishing

Phishing er en av de vanligste måtene hackere og cyberkriminelle stjeler informasjon på. Phishing-svindel involverer vanligvis ofre som utgir seg for å være en legitim virksomhet eller organisasjon for å få tak i ofrenes sensitive data, for eksempel passord og kredittkortnumre.

Phishing-e-poster er ofte utformet for å se ut som om de kommer fra en legitim kilde, for eksempel en finansinstitusjon, Internal Revenue Service (IRS) eller et offentlig organ, for å lure enkeltpersoner til å oppgi personlig informasjon.

Disse svindelene involverer vanligvis en e-post eller telefonsamtale som informerer mottakerne om at de må oppdatere kontoinformasjonen sin umiddelbart eller risikerer å bli utestengt. Denne typen svindel har økt dramatisk de siste årene fordi det er enkelt å gjøre og vanskelig å spore tilbake til gjerningsmannen. Wandera – et IT-sikkerhetsselskap – rapporterte at det opprettes et nytt phishing-nettsted hvert 20. sekund.

Det vil si at det opprettes tre nye phishing-nettsteder i minuttet, som utsetter bedrifter for potensielle trusler. Den beste måten å unngå å bli offer på er ved å lære ansatte om advarselsskiltene til phishing-e-poster og lage retningslinjer for hva ansatte bør gjøre hvis de mistenker at en e-post kan være falsk.

Hacking

Hacking er handlingen for å få uautorisert tilgang til et datasystem for å infisere ofrenes datamaskiner eller omgå sikkerhetstiltak. Hackere – noen som bruker kunnskapen sin til å utnytte sårbarheter i et datasystem – kan forårsake ulike problemer for bedrifter, fra å bryte seg inn i datasystemene deres til å få tilgang til konfidensielle data.

De kan til og med ødelegge selskapets rykte ved å publisere privat informasjon om dem og true virksomheten med mer. De blir ofte referert til som hacktivister. Det er tre typer hacking: white hat hacking (etisk hacking), black hat hacking og grå hatt hacking.

 • White hat hackere bruker ferdighetene sine til å finne feil i programvaren før ondsinnede brukere gjør det; de rapporterer feilene slik at de kan fikses.
 • Black hat-hackere lager programmer designet for å bryte seg inn på andres datamaskiner, stjele informasjon og selge den på det mørke nettet.
 • Gray hat hackere bruker teknikker som faller mellom disse to ytterpunktene; de prøver å identifisere sårbarheter i et system, men metodene deres kan bryte med lover eller etiske standarder.
  Apache Tomcat-herding og sikkerhetsveiledning

Kryptojacking

Cryptojacking er en cyberkriminalitet der hackere ulovlig utnytter folks datamaskiner og nettverk for å utvinne kryptovaluta. I følge SonicWall-data økte det globale kryptojacking-volumet til 66,7 millioner i første halvår av 2022, en økning på 30 % i forhold til første halvår 2021. Finansnæringen ble mest påvirket av en økning på 269 %.

Et stort problem med kryptojacking er overdreven belastning på CPU-bruk, noe som får systemer til å bremse betydelig eller til og med krasjer fullstendig. Noen ganger skjer dette før selskaper innser at de blir angrepet. Organisasjoner kan beskytte seg mot denne typen kriminalitet ved å la en IT-sikkerhetstekniker periodisk overvåke systemet for uvanlige topper i CPU-bruk.

Spoofing

Denne nettkriminalitet er når noen skjuler identiteten sin på nettet for å lure eller svindle en annen. Disse forbrytelsene kan omfatte e-postforfalskning, telefonforfalskning, falske sosiale medieprofiler og falske annonser. Et eksempel er når en person sender en e-post som ser ut til å komme fra en kollega på jobben og ber om sensitiv informasjon på vegne av selskapets administrerende direktør.

Spoofere kan også lage nettsider som ser relatert til virksomheten din, men som er laget for å samle inn personlig informasjon. Den beste måten å unngå disse svindelene er ved å sjekke lenker før du klikker på dem eller sender data. Du bør også være forsiktig med uønskede e-poster som ber om passordet ditt, finansielle kontonumre eller annen sensitiv informasjon.

Ransomware

Ransomware er en form for skadelig programvare som angriper datasystemer, låser data og krever betaling for å låse opp dataene. Når en datamaskin har blitt infisert med løsepengevare, blir brukeren vanligvis bedt om å betale løsepenger for å motta en dekrypteringsnøkkel som trengs for å åpne datamaskinen og gjenvinne kontrollen over dataene.

Gjennomsnittskostnaden for et løsepenge-angrep er over 4 millioner dollar, mens destruktive angrep er i gjennomsnitt over 5 millioner dollar. Ransomware-infeksjoner kan ofte forhindres ved å følge grunnleggende sikkerhetspraksis som å holde operativsystemet oppdatert eller unngå å klikke på mistenkelige lenker eller vedlegg fra ukjente avsendere.

Skripting på tvers av nettsteder

Cross-Site Scripting (XSS) er et sikkerhetsproblem på nettet som oppstår når en angriper injiserer ondsinnede skript i et pålitelig nettsted eller nettapplikasjon. XSS kan tillate angripere å få kontroll over en brukers økt, stjele deres påloggingsinformasjon og høste verdifulle data.

Angripere kan for eksempel plassere ondsinnet kode på et kompromittert nettsted som venter på at en intetanende bruker skal logge på før de utfører kommandoer som kan avsløre informasjon fra offerets maskin. Disse sårbarhetene lar noen ganger angripere kapre en økt og fullstendig etterligne offerets identitet.

Det er tre typer XSS – Stored XSS, Reflected XSS og DOM-basert XSS (Document Object Model).

 • Et lagret XSS (Persistent) angrep drar fordel av mangel på inputvalidering og dårlige autentiseringsmekanismer. Angripere bruker denne typen utnyttelse for å laste opp skadelig programvare eller stjele informasjonskapsler med sensitiv personlig informasjon som passord og kredittkortnumre.
 • Et reflektert XSS (Ikke-vedvarende) angrep utløses av et offer som klikker på en lenke på det angripende nettstedet som kjører et skript på offerets nettleser, som inneholder ondsinnet kode. Offerets nettleser vil sende skriptet tilbake til den angripende serveren.
 • Et DOM-basert XSS-angrep utnytter sårbarheter i DOM eller hvordan nettlesere analyserer HTML-dokumenter. Dette angrepet har som mål å tvinge nettleseren til å gjøre endringer som skaper sårbarheter ved å manipulere JavaScript-objekter, for eksempel XMLHttpRequest- eller WebSocket-forekomster.

For å beskytte mot alle tre typer skripting på tvers av nettsteder, må bedrifter ta i bruk sikker kodingspraksis som linting og sikre riktig validering av inngangsverdier.

Identitetstyveri

Identitetstyveri oppstår når en person bruker andres personopplysninger, som navn og personnummer, bankkontonummer og kredittkortinformasjon, til å begå svindel eller andre forbrytelser. Dårlige skuespillere kan skade offerets gode rykte, kreditthistorien deres blir skadet, og offeret kan møte årevis med bedring etter identitetstyveri.

Identitetstyver samler inn personlig informasjon gjennom ulike metoder, inkludert hacking på datamaskiner, stjele post, bruk av kameraer for å fange data fra dataskjermer og lage falske kopier av ID-er til intetanende ofre. De bruker deretter denne informasjonen til å utgi seg for å være ofre og ta kontroll over økonomien deres ved å gå inn på nettbankkontoer, åpne nye kredittlinjer, søke om lån i offerets navn og mer.

For å unngå identitetstyveri er det best å ta vare på alle dokumenter som inneholder sensitiv informasjon på riktig måte: makulere dokumenter med konfidensiell informasjon før du kaster dem, og aldri kaste ut gamle regninger før du har grundig bekreftet at de ikke inneholder noen sensitive data .

  9 beste API-er for handelsmenn å integrere i finansielle produkter

Leverandørgjeldsvindel

Ved svindel med leverandørgjeld utgir en svindler seg som selskapets leverandør og ber om betaling for varer eller tjenester som aldri ble levert. Disse svindelene er vanligvis vellykkede fordi den falske fakturaen sendes til en regnskapsavdeling som ikke kjenner leverandøren personlig.

Bedrifter er ofte mest sårbare for leverandørgjeldsvindel når de skalerer driften og går fra et lite selskap til en mellomstor eller stor bedrift. Svindleren kan utgi seg for å være en ansatt som ber om midler på vegne av selskapet, eller de kan til og med gå så langt som å lage falske fakturaer som virker legitime.

Når det gjelder cyberkriminalitet, må selskaper ha kontroll og balanse på plass ved å stole på flere personer i en organisasjon, for eksempel å kreve flere signaturer for alle betalinger over et spesifikt dollarbeløp.

Skadevare

Skadelig programvare er programmer eller programvare utviklet for å forstyrre datamaskindrift, samle inn sensitiv informasjon fra datasystemer eller få fjernkontroll av datamaskinen. Skadelig programvare blir ofte uoppdaget, er vanskelig å fjerne og kan forårsake betydelig skade på datasystemer ved å infisere filer, endre data og ødelegge systemverktøy.

Det er også viktig å merke seg at skadelig programvare kan forkle seg som legitim programvare for å gjøre det enklere for brukere å installere det på datamaskinene sine. Eksempler er virus, ormer, trojanere, spyware og adware.

Sosialteknikk

Dette er kunsten å manipulere folk til å gi opp konfidensiell informasjon eller få tilgang til legitimasjon. Social Engineering utføres ved å utgi seg for å være en medarbeider, ringe, sende e-poster og bruke direktemeldingstjenester for å få offerets tillit.

Gjerningsmannen ber deretter om informasjon som passord og personlige identifikasjonsnumre (PIN-er). Data viser at 98 % av alle nettkriminalitet involverer en eller annen form for sosial ingeniørkunst.

Ofre blir ikke bare lurt til å gi opp informasjonen sin, men de kan også uforvarende gi fra seg bedriftens forretningshemmeligheter og immaterielle rettigheter gjennom sosiale ingeniørteknikker. Å ha en hendelsesplan på plass med alle om bord vil gå langt i å forhindre denne typen kriminalitet.

Svindel med teknisk støtte

I disse svindelene utgir svindleren seg som en representant fra et kjent selskap og ringer potensielle ofre som hevder å ha funnet flere problemer på datamaskinen. Disse problemene kan variere fra skadelig programvare til virus som de må fikse mot en avgift. Offeret får vist en veiviser som ligner legitime feil og programmer.

De blir deretter lurt til å gi ekstern tilgang til systemet deres, noe som lar svindleren belaste dem for mer penger eller til og med stjele personlig informasjon. FBI rapporterte at et par fra Maine tapte 1,1 millioner dollar etter å ha mottatt et popup-varsel som fortalte dem at datamaskinen deres hadde blitt brutt og at det var et forsøk på å kompromittere bankinformasjonen deres.

Svindlere retter seg mot mennesker i høystresssituasjoner som er sårbare og villige til å betale hva som helst for å beskytte seg selv. Ofre innser kanskje ikke at de har blitt svindlet før det er for sent fordi de fikk programvareoppdateringer av svindleren som lot dem tro at de var beskyttet. Svindlerne overbeviste paret om å flytte penger fra pensjonskontoen til Coinbase for oppbevaring før de kuttet all kommunikasjon med dem.

IoT-hacking

IoT-hacking er en av de mest utbredte formene for nettkriminalitet og kan føre til fysisk skade. Denne hackingen skjer når en hacker bruker en enhet koblet til internett, for eksempel en smart termostat eller kjøleskap. De hacker enheten og infiserer den med skadelig programvare, og sprer seg gjennom hele nettverket.

Hackerne bruker deretter dette infiserte systemet til å starte et angrep mot andre systemer på nettverket. Disse angrepene kan ofte resultere i datatyveri fra disse enhetene og gi hackere tilgang til den sensitive informasjonen din. Risikoen for IoT-hacking oppstår fordi disse enhetene er bygget med begrenset sikkerhet og ofte har begrenset prosessorkraft, minne og lagringskapasitet. Dette betyr at det er mer sannsynlig at de har sårbarheter enn andre systemer.

Programvare piratkopiering

Piratkopiering av programvare er handlingen med ulovlig kopiering og distribusjon eller bruk av programvare uten eierskap eller lovlig tillatelse. Det kan skje ved å laste ned programmer fra et ulovlig programvarenettsted, kopiere et program fra en datamaskin til en annen, eller selge kopier av programvare.

Piratkopiert programvare påvirker en bedrifts fortjeneste ved å hindre den i å tjene penger på produktene sine. En Software Alliance-studie viste at 37 % av programvaren installert på personlige datamaskiner er ulisensiert eller piratkopiert. Siden dette er et så utbredt globalt problem, er det viktig for selskaper å forstå hvordan de kan bli påvirket og hvilke løsninger som finnes for å beskytte seg selv.

  Hvordan endre hud i Minecraft PC

Trojanske hester

Trojanske hester er et virus som gir seg ut som et legitimt program og installerer seg på datamaskinen din uten din tillatelse. Når den kjøres, kan den gjøre ting som å slette filer, installere annen skadelig programvare og stjele informasjon som kredittkortnumre.

Nøkkelen til å unngå trojanske hester er kun å laste ned programmer fra anerkjente nettsteder som selskapets nettsted eller autoriserte partnere.

Tjuvlytte

Avlytting er hemmelig lytting til eller opptak av samtaler uten alle parters viten og/eller samtykke. Dette kan skje over telefonen, med et skjult kamera, eller til og med via ekstern tilgang.

Avlytting er ulovlig og kan sette deg i fare for svindel og identitetstyveri. Du kan beskytte bedriften din ved å begrense hva ansatte deler via e-post og personlig. Kryptering av samtaler vil også hjelpe i tillegg til å bruke programvare som hindrer uautoriserte brukere i å få ekstern tilgang til nettverksressurser.

DDoS

Distribuert Denial of Service (DDoS) angriper en tjeneste eller et system, som oversvømmer målet med flere forespørsler enn det kan håndtere. Dette angrepet retter seg mot en organisasjons nettside og forsøker å overvelde den ved å sende mange forespørsler samtidig. Flommen av forespørsler tvinger servere til å stenge, og forstyrrer tilgjengeligheten av informasjon for brukere som prøver å få tilgang til den.

Hackere bruker DDoS som en form for protest mot nettsteder og deres ledelse, selv om disse angrepene også brukes til utpressing i noen tilfeller. DDoS-angrep kan også skyldes nettspionasjekampanjer designet for å stjele data fra en organisasjon i stedet for å ødelegge dem.

APT-er

Advanced Persistent Threats (APTs) er en type cyberangrep som er svært målrettede, vedvarende, sofistikerte og ressurssterke. APT-er brukes vanligvis til å stjele informasjon fra en organisasjon for økonomisk vinning.

APTs cyberangrep kan vare i måneder eller år. De infiltrerer nettverk, trekker ut data og eksfiltrerer dem deretter uten deteksjon. Typiske mål inkluderer offentlige etater, universiteter, produksjonsbedrifter, høyteknologiske industrier og forsvarsentreprenører.

Black Hat SEO

Black Hat SEO er en type spamming der markedsførere vil bruke uetiske teknikker for å rangere høyere i søkemotorresultatene. Black Hat-taktikker kan inkludere søkeordstopping, usynlig tekst og cloaking, som lurer søkemotorens algoritme til å tro at siden er relevant når den ikke er det.

Disse markedsføringstaktikkene er ulovlige fordi de bryter med Google Search Essentials (tidligere retningslinjer for nettredaktører) ved å misbruke rangeringssystemet deres. Som et resultat kan SEO-er med svart hatt få straffer eller få nettstedet deres fjernet fra søkemotorresultatsiden (SERP) helt.

Beskyttelse mot cyberkriminalitet

Det er viktig å ha en omfattende cybersikkerhetspolicy på plass. Dette bør inkludere ansattes retningslinjer for hvordan de bør oppføre seg ved tilgang til bedriftens systemer og konsekvensene av å ikke følge dem. Denne policyen bør forklares tydelig for alle ansatte og oppdateres jevnlig for å sikre at den er oppdatert med de siste sikkerhetstruslene.

Noen andre trinn som er verdt å vurdere for å beskytte mot nettkriminalitet inkluderer:

 • Arbeid med en profesjonell tjenesteleverandør som er oppdatert med de nyeste teknologiene og prosessene.
 • Sikkerhetskopier alle data på et eksternt sted.
 • Oppdater systemene regelmessig med de siste oppdateringene og oppdateringene.
 • Gjennomfør en årlig revisjon av programvarelisensene dine
 • Bruk et anerkjent antivirusprogram som skanner etter skadelige programmer som virus, spionprogrammer, ormer, trojanere og rootkits.
 • Installer nettfiltreringsprogramvare som blokkerer ulovlig eller upassende innhold fra å komme inn på nettverket
 • Krypter alle enheter som lagrer sensitive data for å forhindre uautorisert tilgang
 • Utvikle en prosess for å overvåke systemlogger automatisk, slik at du vet om det er et forsøk på brudd.
 • Be om systemrevisjoner fra fagfolk med jevne mellomrom for å sikre at systemene dine ikke er sårbare
 • Implementer Data Loss Prevention-teknologi som beskytter informasjonen før den forlater nettverket ved å kontrollere hva brukere kan kopiere, lime inn og lagre på eksterne enheter.

Siste ord

Organisasjoner kan beskytte seg mot nettkriminalitet ved å implementere sterke retningslinjer for nettsikkerhet og databeskyttelse, gjennomføre regelmessige vurderinger av nettrussel, oppdatere programvare, bruke antivirusprogramvare, øke ansattes utdanning og bevissthet og bruke verktøy som kan automatisere nettsikkerhetsprosesser.

Bedrifter kan også samarbeide med tjenesteleverandører som tilbyr sikre cloud computing-miljøer og administrerte sikkerhetstjenester som kan bidra til å beskytte mot cyberangrep.

x