11 beste apper for å stoppe smarttelefonavhengighet og øke produktiviteten

Sliter du med smarttelefonavhengighet og kan ikke fokusere på de viktigere tingene i livet? Hvis ja, er du ikke alene.

Vi lever i en verden hvor nesten alt blir digitalt. Fra kontantløse betalinger til å se filmer til å kjøpe dagligvarer – alt er tilgjengelig på internett.

Mens smarttelefoner har gjort livene våre enklere, har de gjort folk mer og mer avhengige av dem for selv de mest trivielle oppgaver. I tillegg har smarttelefoner åpnet utsikten for uendelig underholdning, noe som får folk til å utvikle en avhengighet som er vanskelig å kurere.

Du kan slå denne avhengigheten og gjøre livet ditt mer fruktbart med riktige tiltak. Heldigvis kan flere apper der ute redusere smarttelefonbesettelsen din. Denne artikkelen vil liste noen av de beste appene for å stoppe smarttelefonavhengighet og øke produktiviteten.

Hvordan forstyrrer smarttelefonavhengighet helsen din?

Smarttelefonavhengighet forårsaker flere helseproblemer. Hvis du bruker telefoner for lenge, reduseres søvnkvaliteten din. Dessuten kan det redusere funksjonen til immunsystemet ditt og er en viktig årsak bak problemer med dårlig tilpasning.

I tillegg til fysisk helse, kan overdreven bruk av smarttelefoner også hemme din mentale helse. Dr. Hyung Suk Seo fra Korea University har advart om at smarttelefonavhengighet gir opphav til en kjemisk ubalanse i hjernen deres, noe som gjør dem mer sårbare for depresjon og angst.

Tegn på smarttelefonavhengighet

Hvis du er usikker på om du er avhengig av smarttelefonen din eller ikke, prøv å se etter tegnene nedenfor. En person med smarttelefonavhengighet vil vise noen eller de fleste av disse tegnene:

 • Konstant trang til å bruke mobiltelefonen til enhver tid
 • Vedvarende unnlatelse av å begrense smarttelefonbruken, selv etter å ha tenkt mye på det
 • Følelser av sinne, frustrasjon, utålmodighet, irritasjon, spenning osv. når smarttelefonen er utilgjengelig
 • Anstrenger øynene
 • Nakkesmerter og nedsatt bevegelighet
 • Søvnforstyrrelser
 • Isolasjon fra familie og kjære
 • Sterk følelse av fravær av forbindelse
 • Mangel på fokus
 • Ikke-eksistens av sosialt liv

Deretter vil vi forstå helseproblemene forbundet med smarttelefonavhengighet.

Helseproblemer forbundet med smarttelefonavhengighet

Hvis du ikke var klar over det, kan smarttelefonavhengighet ha en rekke negative effekter på livet ditt. Her er noen av dem:

#1. Nakkeproblemer

Å se på smarttelefonskjermen hele dagen gir overdreven belastning på nakken og ryggraden. Dette kan gi opphav til en tilstand kjent som «teksthals», som forårsaker nakkesmerter og reduserer bevegelighet.

#2. Øyebelastning

Ved å stirre på mobilskjermen over en lengre periode, overstimulerer du øynene dine. Slik overstimulering kan belaste øynene dine og ende opp med å irritere dem.

#3. Angst

Overdreven eksponering for smarttelefonen din kan gjøre det nesten vanlig å svare umiddelbart på tekst, anrop eller e-post du mottar. Det kan gi opphav til sosial angst og øke stressnivået ditt.

#4. Konsentrasjonsproblem

Smarttelefonavhengighet kan forkorte oppmerksomhetsspennet vårt. En studie utført av Microsoft fant at de digitale multitaskerne som deltok i studien hadde et gjennomsnittlig oppmerksomhetsspenn på åtte sekunder, ett sekund mindre enn til og med en gullfisk. Et så kort oppmerksomhetsspenn kan gjøre at du sliter med å konsentrere deg og blir mindre produktiv.

#5. Endring av hjernestruktur

Forskning utført av PLoS One fant at digital multitasking kan endre hjernens fysiske struktur. Personer som er avhengige av smarttelefoner har mindre gråstofftetthet i deres fremre cingulate cortex (ACC), noe som gjør at de har hemmet kognisjon og sosioemosjonelt velvære.

Hva bør være hovedtrekkene til en app som hevder å dempe smarttelefonavhengighet?

I dag vil du knapt finne noen smarttelefonavhengighetsstoppende app som ikke skryter av dens evner. Men ikke alle er effektive.

Så hvordan vet du om en app som hevder å bryte smarttelefonen din vil fungere? Vel, sjekk ut funksjonene nedenfor du må ha før du laster ned slike applikasjoner:

 • Appen skal ha en detaljert analyse av brukstidene for smarttelefonen og appen din.
 • Appen bør integrere Googles digitale velværefunksjoner for å øke produktiviteten.
 • Den skal ha muligheten til å blokkere apper som er mest distraherende.
 • Appen må ha en fokusmodus for å gi deg et distraksjonsfritt miljø.
 • Den skal holde styr på varselet mottatt i fokustiden, slik at du aldri mister noe viktig.
 • Det bør være en mulighet for å velge å motta anrop fra dine nærmeste om nødvendig, også i fokusperioden.
  Horizonate er et datosentrert oppgavestyringsverktøy for små team

Nå skal vi se hvordan vi kan stoppe smarttelefonavhengighet ved å være produktive.

Hvordan kan være produktiv bidra til å stoppe smarttelefonavhengighet?

Smarttelefonavhengighet er relatert til utsettelse. Vi kjeder oss når vi ikke har noe å gjøre og tyr til smarttelefonene våre for underholdning.

Derfor kan det å være produktiv hjelpe deg med å bryte denne avhengigheten. Når du gjør noe meningsfullt, er tankene dine fullstendig fokusert på den oppgaven. Den har ikke tid til å tenke på noe annet.

Du må imidlertid være forsiktig. Siden sinnet ditt er så vant til smarttelefoner, kan til og med et lite varsel fra en app for sosiale medier hindre den produktive fasen din, og du kan ende opp med å bruke en time på telefonen igjen.

Det er derfor det er viktig å begrense eksponeringen av smarttelefonen for å få ting gjort. For dette formålet kan dedikerte apper som er i stand til å administrere brukstiden din være fordelaktige.

Nå som du har en ide om hvordan langvarig eksponering for smarttelefoner skader velvære og hvordan det å være produktiv bidrar til å dempe det. La oss se noen apper som kan hjelpe deg.

Frihet

Freedom er en effektiv app som hjelper deg å stoppe besettelsene dine med smarttelefoner. Hvis du hele tiden blir distrahert når du prøver å fokusere, er Freedom perfekt for å eliminere slike distraksjoner.

Denne appen er tilgjengelig på både iOS- og Android-plattformer, og lar deg blokkere nettsteder og apper når du trenger å konsentrere deg.

Du kan velge apper og nettsteder fra den ferdiglagde blokkeringslisten for enklere blokkering eller å lage din egendefinerte liste. Du kan også blokkere smarttelefonens internettforbindelse for økt effektivitet.

Andre funksjoner i appen inkluderer synkronisering på tvers av flere enheter, planlegging av blokkeringer, fokusering av lyder, låst modus, etc.

Likevel blokkerer ikke Freedom viktige anrop eller meldinger. Derfor kan folk fortsatt nå deg hvis det haster. Brukere har rapportert å få rundt 2,5 timers fritid daglig. Så det er verdt et forsøk.

Selv om Freedom har en gratis prøveperiode på syv økter, må du kjøpe premium-abonnementet deres ved å betale $39,99/år etter at prøveperioden er over.

YourHour

Hvis du ikke kan kontrollere skjermtiden, kan YourHour være et ideelt valg. YourHour hjelper deg med å dempe smarttelefonavhengigheten din og gir deg morsomme, personlige utfordringer for å bryte vanen din.

YourHour vil effektivt spore brukstiden din og låse opp antallet i en uke for å informere deg om avhengighetsnivået ditt. Det er seks avhengighetsnivåer: Addicted, Obsessed, Dependent, Habitual, Achiever og Champion.

En slik nøye analyse gjør at appen kan gi deg anbefalinger, spesielt skreddersydd for deg.

I tillegg gir appen deg daglige og månedlige rapporter for bedre forståelse. Den flytende timeren til appen viser deg også statistikk i sanntid. Tidtakeren vises på hver app og endrer til og med farge (grønn > gul > rød) for å advare deg om brukstiden din slik at du vet når du skal avslutte.

YourHour blokkerer imidlertid aldri varslene eller anropene dine. Derfor trenger du ikke bekymre deg. Andre nyttige funksjoner i appen inkluderer en widget, tidslinje, dashbord og så videre.

YourHour er tilgjengelig gratis i Play Store, men har kjøp i appen.

Kvalitetstid

Hvis du føler at du bruker for mye tid på telefonen, kan QualityTime være et utmerket valg. Appen har alle funksjonene som er nødvendige for å redusere skjermtiden.

  IIoT vs IoT: Forskjeller og likheter [2022]

Den overvåker telefon-/appbruken din og hjelper deg med å finne ut av dine digitale vaner. Du vil få daglige og ukentlige rapporter om hvor mye tid du brukte på hver app og hvor mange ganger du åpnet dem.

QualityTime lar deg også velge enhets- og appbruksvarsler slik at du får et varsel hver gang du går utover de angitte grensene.

Appen gjør det lettere å koble fra den digitale verden og fokusere i fred ved å trykke på «Ta en pause»-widgeten. Det er forresten ingenting å bekymre seg for at du kan gå glipp av noe viktig, da appen vil holde styr på alle varsler du får i pausene.

Appen som er gratis å installere, er tilgjengelig for Android-enheter og kommer med kjøp i appen.

Lås & Lager

Lock&Stock gjør det morsommere å bli kvitt telefonavhengighet ved å tilby kule premier for å bygge bedre vaner. Appen har en låsemodus som lar deg sette et mål og starte tidtakeren. I løpet av denne tiden forblir telefonen låst slik at ingen irriterende apper eller varsler forstyrrer deg.

Når du har låst enheten, vil du begynne å få én nøkkel (belønning) for hvert minutt som går. Mer fokus betyr bedre belønning. Du kan bruke disse tastene til å sende underprivilegerte barn til skolen.

Du kan også delta i Zen Master-konkurransen ved å samle Zen-poeng. Du kan tjene flere Zen-poeng ved å fokusere mer og gå opp i nivå. Du kan motta en attraktiv premie ved å være bruker nummer 1 i en uke.

Slike fordeler og premier er en flott måte å øke brukernes motivasjon til å si adios til smarttelefonbesettelse. Hva er bedre enn å redusere smarttelefonbruken og vinne fantastiske belønninger samtidig? Snakk om en vinn-vinn-situasjon.

Denne appen er tilgjengelig for gratis installasjon i Google Play Store.

Sosial feber

Å ta en pause fra smarttelefonen blir enkelt med Social Fever, siden den effektivt sporer smarttelefonbruken din og tilbyr løsninger for å overvinne slike distraksjoner.

Appen lar deg stille inn tidtakere og begrense telefonbruken din for å gjøre noe mer produktivt på fritiden, som å gå en tur eller ha dype samtaler med familien din. Du vil også se en flytende sanntidssporing på skjermen din, som minner deg om sanntidstiden brukt på hver app.

Bortsett fra disse har Social Fever andre nyttige funksjoner, som øye- og ørehelsestyring, daglig vannpåminnelse, etc., for å forbedre ditt generelle velvære.

Du kan laste ned Social Fever gratis på Android-enhetene dine.

Forbli fokusert

Stay Focused gjør akkurat det navnet tilsier – den blokkerer apper og nettsteder for å fjerne distraksjoner og hjelpe deg med å holde fokus. Appen gir deg en intelligent oversikt over din daglige bruk, slik at du vet hvilken app du skal bruke mindre.

Stay Focused har mange funksjoner som vil hjelpe deg med din digitale detox. Disse inkluderer blokkering av apper og e-poster, blokkering av nettsteder og søkeord, URL-filtrering, skjermtidssporing osv. Stay Focused har også en «Strikt modus» som lar brukere låse profilen sin og få mer kvalitetstid.

Mens du kan få appen gratis i Google Play Store, har appen et betalt alternativ for å låse opp premiumfunksjoner. Fra $7,49 er det et engangskjøp. Derfor trenger du ikke å betale noe ekstra i fremtiden.

Detox

Hvis du synes det er vanskelig å utrydde utsettelse og gjøre noe produktivt, er Detox: Procrastination Blocker et alternativ verdt å vurdere. Smarttelefonavhengighet og utsettelse er en beryktet kombinasjon og skader din selvkontroll.

Denne appen gir brukeren mulighet til å trykke på et ikon og utføre en digital detox. Under en økt sjekker appen din bruksstatus for å hjelpe deg med å ikke bli distrahert av andre apper og være mer produktiv.

Selv om appen er gratis for Android-brukere, har den kjøp i appen som låser opp flere funksjoner.

Antisosial

AntiSocial er en utmerket app for å spore smarttelefonbruken din og blokkere appene du er mest avhengig av. Appen gjør det lettere for deg å forstå normal bruk ved å sammenligne brukstiden din med andre antisosiale brukere.

  Et allsidig dra og slipp filbehandlingsverktøy for OS X [Paid]

AntiSocials rotfrie brukergrensesnitt og enkle å forstå rapporter sikrer at selv teknologisk utfordrede brukere vet hva de skal gjøre. Den har nok verktøy for å hjelpe deg med å administrere telefonbruken din og opprettholde produktiviteten.

Siden appen fungerer i bakgrunnen, trenger du ikke å låse opp skjermen hver gang for at AntiSocial skal fungere. Dette betyr imidlertid ikke at det tømmer batteriet raskere. Faktisk sikrer appen minst mulig innvirkning på telefonens batterilevetid og data.

For øyeblikket er AntiSocial gratis for Android-brukere. Og den beste delen? Den er helt annonsefri.

Utenfor nettet

Off the Grid er en flott måte å redusere de våkne timene du bruker på smarttelefonen din ved å skape et distraksjonsfritt miljø hver gang du trenger å fokusere. Bare planlegg perioden du ikke vil ha noen distraksjoner mellom, så tar appen seg av det.

Appen lar deg også bestemme om du vil motta anrop i fokustidene dine. I tillegg kan du angi tilpassede automatiske svarmeldinger for å informere dine kjære om hvorfor du for øyeblikket ikke er tilgjengelig.

For øyeblikket kan Android-brukere laste den ned gratis. Men hvis du får tilgang til telefonen din før en av Off the Grid-øktene dine utløper, må du betale et gebyr som starter på $1 eller se en videoannonse.

Slike straffer er en god måte å avvise deg fra å ta på telefonen ofte. Det er også kjøp i appen for å låse opp ekstra funksjoner.

Digitox

Digitox er en effektiv kur mot nomofobi – en lidelse som er utbredt i den moderne verden. Hvis du også føler deg motvillig til å forlate smarttelefonen og delta i virkelige aktiviteter, kan Digitox være din redningsmann.

Appen hjelper deg med å redusere skjermtiden ved å spore dine digitale vaner og begrense bruken av utvalgte apper.

Digitox vil minne deg på å gå av den digitale skjermen når du overskrider den angitte grensen. Nøkkelfunksjonene inkluderer daglig bruksstatistikk, daglige/ukentlige rapporter, foreldrekontroll, mørkt/hvitt-tema, kategorisert skjermtid, oversikt over nettverksstatistikk og så videre.

Interessant nok kan du velge mellom forhåndsdefinerte kategorier som musikk, spill, nyheter og magasiner, etc., eller lage dine egne basert på dine spesifikke behov og livsstil.

Per nå kan Android-brukere laste ned Digitox gratis. Imidlertid er det kjøp i appen som tilbyr en mer avansert digital detox-opplevelse.

ActionDash

ActionDash gjør det mulig å konsentrere seg og øke produktiviteten ved å administrere appbruken din på en smart måte. Denne appen overvåker de daglige vanene dine og informerer deg om din totale skjermtid, opplåsings- og appstarthistorikk osv.

Dette hjelper deg med å oppdage de mest brukte appene dine og begrense brukstidene deres. Appen kommer også med modusene «Fokus» og «Søvn».

Mens førstnevnte lar deg sette distraherende apper på pause når du gjør noe produktivt, hjelper sistnevnte deg med å planlegge søvntiden din slik at ActionDash deaktiverer apper i løpet av disse timene. I tillegg kan du sammenligne din gjennomsnittlige daglige bruk med andre brukere over hele verden.

For øyeblikket er ActionDash tilgjengelig for gratis installasjon på Google Play Store.

Siste ord

Som du kan se, kan det å begrense eksponeringen av smarttelefonen hjelpe deg med å leve et sunnere og mer produktivt liv. Denne artikkelen vil dele de beste appene for å stoppe smarttelefonavhengighet og øke produktiviteten. Ingen flere distraksjoner! Ikke mer utsettelse! Spenn opp for å endre livet ditt til det bedre. Beste ønsker!

Nå kan du lese om hvordan du aktiverer ikke forstyrr på Android 10 og 11.

x