Ikoner fungerer som visuelle representasjoner, de kan symbolisere alt fra abstrakte ideer til konkrete objekter eller handlinger. Deres evne til å forenkle og formidle informasjon raskt gjør dem til uvurderlige verktøy, ikke minst i en digital verden. Ved å bruke ikoner kan man gjøre komplekst innhold lettere å forstå og dessuten løfte det visuelle inntrykket av et prosjekt, enten det er en nettside, en app eller en presentasjon. Men jakten på lisensierte, gratis ikoner kan fort bli en utfordring. Mange ikoner er enten tilgjengelige mot betaling eller med restriksjoner for bruk. Heldigvis finnes det en rekke gode ressurser der man kan finne både gratis og premium ikoner, vi presenterer noen av de beste her.
Flaticon
Flaticon skiller seg ut med sitt enorme utvalg av ikoner, tilgjengelig i en rekke formater og størrelser. De fleste ikonene kan brukes fritt, både i private og kommersielle prosjekter, så lenge man krediterer opphavspersonen. Med over 3 millioner vektorbaserte ikoner i databasen, er det gode muligheter for å finne noe som passer. Flaticon tilbyr også muligheten til å tilpasse og redigere ikoner. For designere er det også en mulighet til å bidra med egne ikoner og tjene penger.
Envato Elements
Envato Elements er et omfattende bibliotek med grafiske ressurser. Her finner man ikke bare ikoner, men også fonter, bilder, maler, lydklipp og videoer. For å få tilgang må man ha et månedlig abonnement. Men dette abonnementet gir tilgang til et stort antall unike og attraktive ikoner, som alle kan brukes kommersielt. Med jevnlige oppdateringer og et stort utvalg, er Envato Elements et godt alternativ for dem som ønsker et profesjonelt og variert utvalg.
Iconfinder
Iconfinder er en populær plattform med over 2 millioner brukere. Den fungerer litt som en søkemotor for ikoner, og man kan laste ned ikoner i formater som SVG, PNG, AI, ICO og ICNS. I tillegg kan man velge mellom ulike størrelser, fra 16px til 512px. For de som utvikler designapplikasjoner, tilbyr Iconfinder også et API som gjør det enkelt å hente ikoner programmatisk.
Freepik
Freepik tilbyr et bredt spekter av grafiske ressurser, ikke bare ikoner. Her kan man finne vektorgrafikk, arkivbilder, abstrakte bakgrunner og mockups, noe som gjør det til en god kilde for å hente inspirasjon og ressurser til et prosjekt.
- Ikoner
- Vektorer
- Arkivbilder
- Abstrakte bakgrunner
- Mockups
Icons8
Hos Icons8 kan man redigere ikonene før man laster dem ned. Dette inkluderer å endre farge, legge til effekter eller tekst. Gratisikonene er tilgjengelige i PNG format opp til 100×100 piksler, mens premiumversjonen tilbyr flere størrelser og alternativer. Icons8 har også et API som utviklere kan bruke for å hente ikoner, musikk, bilder og vektorgrafikk.
Noun Project
Noun Project utmerker seg med sin kuraterte samling av gratis ikoner av høy kvalitet, og vektlegger mangfold, kvalitet og inkludering. Her finner man alt fra enkle symboler til mer komplekse illustrasjoner, lett tilgjengelig som SVG- eller PNG-filer. Noun Project støtter bidragsytere fra over 120 land, med over 3 millioner tilgjengelige ikoner som dekker en rekke temaer.
Vecteezy
Hos Vecteezy finner man enkelt gratis ikoner. Nettstedet tilbyr et bredt spekter av ikoner i ulike kategorier, og er et godt alternativ om man ikke ønsker å bruke tid på å lære seg komplekse designprogrammer. Vecteezy tilbyr også gratis arkivbilder i tillegg til ikoner. Med et filter på venstre side, er det lett å velge orientering og innhold. Det finnes også et premiumabonnement som gir tilgang til flere funksjoner og premiumikoner.
GraphicBurger
GraphicBurger er et sted for kvalitetsikoner og andre ressurser, som alle er gratis. Selv om siden er enkel, er det et godt sted å finne ikoner. Man kan laste ned grupperinger av ikoner uten registrering, eller velge betalte ikoner i PNG-, SVG- og EPS-formater. I tillegg til ikoner, finner man også UI-sett, teksteffekter, bakgrunner og andre grafiske ressurser.
Iconshock
Iconshock tilbyr et stort bibliotek med over 2 millioner profesjonelle ikoner, i over 30 forskjellige stiler. De fleste ikonene er i SVG-format og kan tilpasses. Iconshock er populært blant designere, kjent for sine rene og profesjonelle design. Nettstedet er brukervennlig, og det er lett å finne det man leter etter.
Iconstore
Iconstore fokuserer på unike og originale ikonpakker. Her kan man finne ikoner sortert etter kategorier som teknologi, underholdning, sosiale medier, spill og håndbevegelser. Det som skiller Iconstore fra andre sider er at det ikke finnes noen premium-planer – alt er gratis.
UXWing
UXWing tilbyr høykvalitets ikoner designet av profesjonelle. Ikonene er tilgjengelige i komprimerte SVG- og PNG-formater. Utvalget er stort, med over 50 kategorier. Om man ikke finner det man leter etter, kan man sende inn forespørsler.
Pngtree
I løpet av kort tid har Pngtree samlet millioner av unike grafiske design. Her finner man ikoner, PNG-bilder, bakgrunner, maler og illustrasjoner. Ikonene er tilgjengelige i PNG- og PSD-formater. Gratisbrukere må kreditere opphavspersonen, mens premium-brukere ikke trenger det.
Streamline Icons
Streamline Icons er et premiumtilbud med et stort utvalg av ikoner fordelt på 53 kategorier og 720 underkategorier. Ikonene kan tilpasses, og er tilgjengelig i flere filformater. Streamline Icons tilbyr også vektorbaserte ikoner som kan endres i størrelse uten å miste kvalitet.
Oppsummering
Det finnes utallige ikoner tilgjengelig, men kvalitet er viktigere enn kvantitet. Kostnaden for design av egne ikoner kan være høy, så det kan være en fordel å hente ikoner fra ressursene som er nevnt ovenfor. Om man likevel ønsker tilpassede ikoner, kan man bruke tjenester som Fiverr eller Upwork.