Mester fotokunsten: 15 viktige begrep du MÅ kjenne!

Fotografering er en kunstform som går langt utover det enkle trykket på utløserknappen. tipsbilk.net gir en innføring i noen vanlige fotograferingsuttrykk som du ofte hører, men kanskje kvier deg for å spørre om.

For de som er nye i fotograferingsverdenen, kan det profesjonelle språket virke overveldende. Det er mange begreper som blir brukt, og det kan være vanskelig å forstå hva de egentlig betyr. Å lære disse grunnleggende termene er viktig for å bygge et solid fundament for din fotografiske reise. I tillegg vil kunnskap om disse begrepene hjelpe deg med å forstå hvordan kameraer og annet utstyr fungerer.

Det finnes et utall fotograferingsbegreper, men ved å kjenne til de 15 nedenfor vil du få en god start og føle deg tryggere i samtaler med andre fotoentusiaster. La oss dykke ned i noen av de mest vanlige begrepene!

Blender

Profesjonell fotografering er bygget på tre grunnpilarer: blender, ISO og lukkerhastighet. Blenderåpning refererer til en liten åpning eller et hull. I fotografering fungerer blenderen på samme måte: det er en liten åpning som slipper lys inn i kameraobjektivet.

Et kameraobjektiv reagerer forskjellig på varierende mengder lys, og profesjonelle fotografer er dyktige til å utnytte dette til sin fordel. Blenderåpningen måles i f-tall (for eksempel f/1.8 eller f/2.8). Jo lavere f-tallet er, desto større er blenderåpningen, og omvendt.

Dette betyr at et objektiv med f/1.4-blender slipper inn mer lys enn et objektiv med f/22-blender.

Et nærbilde av et eldre kameraobjektiv som viser blenderen

Som en generell regel vil objektiver med stor blenderåpning ha en liten dybdeskarphet, og fokuserer ikke tydelig på alle elementene i bildet. Disse objektivene gir imidlertid de mest lyssterke bildene. Objektiver med små blenderåpninger har stor dybdeskarphet og fokuserer på både forgrunn og bakgrunn, men resulterer i mørkere bilder.

Bildeformat

Bildeformat er ikke et begrep som er unikt for fotografering, da det også er relevant for video. Hvis du har sett en YouTube-video på en moderne smarttelefon, har du kanskje lagt merke til at en del av videoen forsvinner når du strekker den ut til full skjerm.

Dette problemet oppstår ikke når du ser den samme videoen på en TV, bærbar PC eller eldre smarttelefon. Hvorfor fungerer videoen sømløst på noen enheter, men krever beskjæring på andre?

Enheter med ulike bildeformater

Dette fenomenet skyldes de ulike bildeformatene på moderne smarttelefoner med tynne rammer. Bildeformat er forholdet mellom høyde og bredde på et bilde eller video.

Moderne smarttelefoner har et annet bildeformat (som varierer mellom 18:9 og 19,5:9) enn standard videoinnhold (16:9). Derfor vil smarttelefonen beskjære deler av videoen som går utenfor skjermens grenser. Det samme gjelder for bilder; bilder med ulike bildeformater vil variere i bredde og høyde avhengig av formatet.

Dybdeskarphet

Dybdeskarphet refererer til det området i et bilde som er i fokus. Når et kamera tar et bilde, forsøker det å fokusere på et bestemt motiv for å gjøre det så skarpt som mulig. Men det er et område både foran og bak motivet som også vil fremstå skarpt, og dette området er dybdeskarpheten.

Profesjonelle fotografer bruker dybdeskarpheten for å skape ulike effekter i bilder. En liten dybdeskarphet er perfekt for å ta portrettbilder med bokeh-effekt, mens en stor dybdeskarphet er ideell for landskapsbilder.

Et bilde med kort dybdeskarphet

Eksponering

Eksponering er et begrep som beskriver hvor lyst eller mørkt et bilde er. Før i tiden, da man brukte film, var lys en avgjørende faktor for å fremkalle bildene.

Bilder som var overeksponert for lys ble lysere enn normalt, og omvendt. I dag brukes begrepet eksponering som et synonym for et bildes lysstyrke, uavhengig av hvordan bildet ble tatt og behandlet. Du kan justere eksponeringen ved å endre kamerainnstillinger som blenderåpning, ISO og mer.

Ulike eksponeringsinnstillinger resulterer i forskjellig lysstyrke i bildene

Brennviddde

Brennvidden er avstanden mellom objektivet og bildet det projiserer på sensoren. Det kan virke komplisert, men i de fleste tilfeller er det et mål på forstørrelsen objektivet kan produsere.

Et vidvinkelobjektiv er perfekt for landskapsbilder og bilder med mange motiver, siden det gir et bredt synsfelt. Vidvinkelobjektiver har en brennvidde på 16-35 mm, mens teleobjektiver for detaljerte bilder ofte har en brennvidde på 300 mm.

Som en tommelfingerregel vil et objektiv med et større tall før «mm»-merket produsere et mer innzoomet bilde og omvendt.

HDR

Våre øyne har en fantastisk evne til å behandle bilder med høy kontrast. Vi kan se detaljer både i lyse og mørke områder på en solrik dag med like stor klarhet.

Kameraer er derimot ikke like gode til å gjengi detaljer i bilder med store kontraster. Når kameraer tar bilder med varierende lysforhold, må de velge å fokusere på enten de lyse eller mørke områdene, noe som ofte resulterer i skuffende bilder.

HDR fremhever både mørke og lyse deler av bildet

HDR eller «high dynamic range images» er standardmetoden for å løse dette problemet i moderne fotografering. Kameraet tar flere bilder med ulike eksponeringsinnstillinger, og bildeprosessoren setter dem deretter sammen til ett bilde ved å plukke ut de beste delene fra hvert bilde.

ISO

ISO er et essensielt fotograferingsbegrep som profesjonelle fotografer bruker flittig. Som nevnt tidligere er det en av de tre pilarene i fotografering, sammen med lukkerhastighet og blenderåpning.

En profesjonell fotograf må kunne ta konsistente bilder av samme kvalitet i både mørke og lyse omgivelser. Et kamera reagerer imidlertid ulikt i disse miljøene, avhengig av kamerainnstillingene. Lysstyrken i bildet påvirkes spesielt når man bruker de samme innstillingene i lyse og mørke forhold.

Bilder med høy ISO inneholder generelt mer støy

For å få konsistente bilder er det viktig å opprettholde den perfekte eksponeringen, og ISO spiller en sentral rolle i denne prosessen. ISO-innstillingene påvirker direkte lysstyrken i et bilde; ulike ISO-innstillinger gir deg mulighet til å ta bilder med ulik lysstyrke. Standardinnstillingen for ISO er rundt 100 for de fleste kameraer, og gir den beste bildekvaliteten. Detaljene er best i denne innstillingen, men bildet kan bli mørkt. ISO 100 er best egnet for lyse omgivelser og når god bildekvalitet er det viktigste.

Når du øker ISO-innstillingene, øker lysstyrken i bildet, men også støyen og kornetheten. Et bilde med ISO 3200 kan være rimelig lyst selv i mørke omgivelser, men bildekvaliteten vil ikke være optimal.

Bildestabilisering

Husker du hvordan du måtte holde kameraet helt stille når du tok bilder med en gammel smarttelefon, ellers ville bildet bli uskarpt? Det var fordi smarttelefonkameraene den gang ikke hadde bildestabilisering. Moderne kameraer har objektiv- og sensorbasert bildestabilisering for å sikre de beste bildene, selv i situasjoner med mye bevegelse.

Bildestabilisering er en kamerafunksjon som lar deg ta skarpe bilder ved å bevege kameralinsen eller sensoren fysisk. Sensoren eller linsen beveger seg i motsatt retning av håndbevegelsen langs de tre aksene.

Denne metoden kansellerer håndbevegelsen, og sensoren eller linsen forblir på samme sted som før. Men denne teknikken har også sine begrensninger, siden sensoren eller linsen bare kan bevege seg til et visst punkt, før bildene blir uskarpe på grunn av håndbevegelser.

Dårlig bildestabilisering resulterer i uskarpe bilder

Bildestabilisering gjør det lettere å ta bilder i situasjoner med mye bevegelse og forbedrer kameraets evne til å ta bilder i dårlig lys. For å ta bilder i dårlig lys må kameraet fange så mye lys som mulig fra samme vinkel. Selv små håndbevegelser kan føre til uskarpe bilder, men kameraer med bildestabilisering kan kompensere for en viss mengde håndbevegelse og ta bedre bilder i dårlig lys.

Lukkerhastighet

La oss se på den siste av de tre grunnpilarene i fotografering: lukkerhastighet. Lukkerhastigheten er tiden kamerasensoren bruker på å fange lys. For de fleste dagligdagse bilder bør lukkerhastigheten ligge mellom 1/100 og 1/4000 sekund.

En endring i lukkerhastigheten kan påvirke alle bildeparametere betydelig. Lukkerhastigheten påvirker hovedsakelig eksponeringen og bevegelsesuskarphet i et bilde. Ved å øke lukkerhastigheten, kan kameraet fange mer lys siden sensoren får mer av det innfallende lyset. Derfor er en lengre lukkerhastighet perfekt for å ta bilder i dårlig lys uten å øke ISO-verdien for mye.

Sammenligning av lukkerhastighet

En annen viktig effekt av en lengre lukkerhastighet er bevegelsesuskarphet. Jo lengre tid du lar kameraet samle lys fra omgivelsene, desto mer mottakelig er kameraet for bevegelser i omgivelsene. Alle bevegelser vil gjøre visse deler av bildet uskarpe og gi en vakker bevegelsesuskarphet til scenen.

En fotograf må imidlertid være bevisst på omgivelsene før lukkerhastigheten stilles inn. Ved bruk av lengre lukkerhastigheter i sport kan det føre til betydelig uskarpe bilder. Det er derfor det er bedre å bruke en kortere lukkerhastighet som 1/500 eller 1/2000 sekund. På den annen side er det alltid en god idé å bruke en lengre lukkerhastighet når du fotograferer stillestående objekter som nattehimmelen.

Lang eksponering

Som tidligere nevnt er lukkerhastigheten for vanlige bilder mellom 1/100 og 1/4000 sekund. Når du øker lukkerhastigheten til noen få sekunder eller mer, kalles det lang eksponering. Lang eksponering er spesielt nyttig i miljøer med stillestående motiver og noen få elementer i bevegelse. Den lange eksponeringen vil automatisk gjøre bevegelige objekter uskarpe, og skaper en effekt som ligner bevegelse i et stillbilde. Fotografer bruker ofte lang eksponering for å ta bilder av fossefall, hav, skyer og nattehimmelen.

Bruk av lang eksponering skaper en bevegelseseffekt i stillbilder

Makro

Hvordan du tar et bilde avhenger av motivet. Du trenger kanskje et vidvinkelobjektiv for å ta et landskapsbilde. Hvis du skal fotografere en blomst, et insekt eller andre små objekter, må du nærme deg motivet. Det å ta slike nærbilder kalles ofte makrofotografering.

Teknisk sett er makrofotografering å ta et bilde med en 1:1-forstørrelse (motivet vises i samme størrelse som i virkeligheten). Men objektivprodusenter produserer også objektiver med halvparten av 1:1-forstørrelsen og kaller dem makroobjektiver.

Makrobilde av et insekt

Makrofotografering er en av få fotosjangre som ikke krever at du reiser til eksotiske steder eller leter etter den perfekte bakgrunnen. Bakgården din eller en hage i nærheten kan være åstedet for din neste makroopplevelse.

Støy

Selv om du ikke har inngående kunnskap om fotografering, kan du sikkert gjette hva støy er. Vanligvis bruker vi støy for å beskrive ulike former for tilfeldighet i omgivelsene. Det samme gjelder i fotoverdenen, der støy er synonymt med visuell tilfeldighet. Svakt belyste bakgrunner har mer støy, siden mindre lys treffer kamerasensoren. Dette resulterer i mørke og misfargede piksler i det endelige bildet, som vi oppfatter som støy.

Et bilde med mye støy

Du kan også øke støyen i bildene dine ved å bruke høyere ISO-innstillinger. Sensoren forsøker å samle så mye lys som mulig, men feil i etterbehandlingen resulterer i støy i det endelige bildet. På samme måte kan bruk av en spesielt lav ISO-innstilling også føre til støy. Som fotograf bør du imidlertid prøve å redusere støy istedenfor å øke den.

Det finnes programvare for støyreduksjon som kan redusere støy i etterbehandlingen av bildene dine. Selv om denne programvaren fungerer bra, kan den noen ganger endre utseendet eller deler av bildet og gjøre det unaturlig. Som fotograf bør du forsøke å redusere støy i bildet så mye som mulig.

Tredjedelsregelen

Du har sikkert sett muligheten for å aktivere et 3×3-rutenett på et moderne kamera. Dette rutenettet hjelper fotografer med å komponere bildet etter tredjedelsregelen. Denne regelen sier at fotografen bør plassere motivet i et av de fire skjæringspunktene i midten av rutenettet. I tillegg bør horisontlinjen plasseres langs den øverste eller nederste linjen i rutenettet.

En av de viktige komposisjonsreglene i fotografering er Tredjedelsregelen

Tredjedelsregelen hjelper deg med å få en forståelse av god bildekomposisjon i begynnelsen av din fotografiske reise, men du bør ikke se på det som en absolutt regel. Du bør heller bruke regelen som et hjelpemiddel mens du lærer deg det grunnleggende. Du bør også være forberedt på å legge den til side og utvikle din unike stil, istedenfor å holde deg slavisk til denne regelen.

Timelapse

Timelapse er en metode for å fotografere et motiv flere ganger uten å endre innstillingene. Målet er å vise endringene i motivet over tid. Det er relativt enkelt å ta en timelapse. Du plasserer kameraet på et sted der det fanger omgivelsene godt, og deretter setter du en timer som tar bilder med jevne mellomrom eller gjør det manuelt.

Timelapse av en voksende sopp

Timelapse ser best ut når du setter sammen bildene til en lysbildefremvisning. Du kan også lage en timelapse-video og øke hastigheten for å redusere den til et klipp på 5-10 sekunder. En timelapse-video viser bedre overganger mellom de ulike øyeblikkene og ser bedre ut enn en lysbildefremvisning.

Hvitbalanse

Mennesker har fantastiske visuelle evner. Vi kan se i svakt lys og justere øynene etter lysstyrken i omgivelsene. Selv de mest innovative kameraene kan ikke gjenskape menneskeøynets evner perfekt. Det er derfor kameraprodusenter gir deg mulighet til å justere innstillinger som hvitbalanse manuelt.

Sammenligning av fargetemperatur

Hvitbalanse er en kamerainnstilling som lar deg justere fargetemperaturene i bildene dine. Fargetemperatur er en måte å definere fargesammensetningen i et bilde. Et varmt bilde har en mer oransjeaktig tone, mens et kaldt bilde har en mer blåaktig tone. Ved å justere hvitbalansen kan du endre denne fargetemperaturen og gjøre den varmere eller kaldere etter behov.

De beste kameraene for fotografer

Nå som vi har gått gjennom noen grunnleggende fotograferingsbegreper, er det klart at det er viktig å ha godt utstyr for å utvikle seg som fotograf. Et bra kamera gir deg mange innstillingsmuligheter før og etter at du har tatt bildet. Et godt kamera er spesielt viktig for nybegynnere, siden kameraer av høy kvalitet automatisk kan justere innstillingene i ulike forhold. Dette forenkler prosessen med å finne de riktige innstillingene.

Her er noen DSLR-kameraer som er verdt prisen:

Canon EOS Rebel T7

Canon EOS Rebel T7 er et utmerket valg for nybegynnere som skal kjøpe sitt første DSLR-kamera. T7 har en rekke gode funksjoner til en rimelig pris. Canons kameragrensesnitt har alltid vært et stort salgsargument, siden det er enkelt å bruke, og T7 er intet unntak. Kameraet har en egen av/på-knapp og en fireveis kontroll for å navigere i innstillingene.

Når det gjelder bildekvaliteten, kan T7 produsere fantastiske bilder med Auto og Standard forhåndsinnstillinger. I tillegg er bildekvaliteten blant de beste i sin klasse. Muligheten for å ta gode bilder uten å måtte justere mange innstillinger gjør det nybegynnervennlig.

Du bør imidlertid unngå T7 dersom du trenger et DSLR med gode videoegenskaper. Rebel T7 støtter ikke 4K-videoopptak og har generelt dårlige muligheter for kontinuerlig opptak. Du kan heller ikke forvente en berøringsskjerm og god byggekvalitet med tanke på DSLR-kameraets pris.

Panasonic LUMIX FZ80 4K Digitalkamera

Panasonics LUMIX FZ80 er et fantastisk kjøp for nybegynnere som ønsker et pålitelig og bærbart kamera for sport- og dyrelivsfotografering. FZ80 gjør det spesielt godt på områder der T7 sliter, med kontinuerlig opptak og 4K-video.

FZ80 har en av de beste serieopptakshastighetene i segmentet, noe som gjør det enkelt å ta gode bilder i raske situasjoner. Autofokusen er god for prisklassen, men det er funksjonene Post Focus og Focus Shaking som gir bildene dine en ekstra dimensjon. Zoomområdet er også et stort salgsargument for dette kameraet.

Fotografering i dårlig lys er ikke FZ80s sterkeste side. Du kan se støy og kornete bilder i dårlig lys, noe man ikke forventer fra et profesjonelt kamera.

I tillegg er kameraet ikke veldig bærbart på grunn av sin store størrelse. Søkeren føles også billig selv om det er en elektronisk søker, på grunn av sin lille størrelse og lave oppløsning.

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500 er et budsjettalternativ fra Nikon i deres brokamerasegment. Kameraet har en 16-megapiksel sensor og 40x optisk zoom, som kan utvides til 80x med digital zoom.

Dette speilreflekskameraet fra Nikon er best egnet for vanlige fotografer som ønsker bedre bilder enn de får med en smarttelefon eller et kompaktkamera uten å måtte endre så mange innstillinger. Coolpix B500 støtter nemlig ikke manuell kontroll, du kan bare velge mellom de eksisterende modusene.

Nikon-kameraet har en bemerkelsesverdig funksjon, SnapBridge, som gjør det enkelt å overføre bilder fra kameraet til en smarttelefon. SnapBridge-teknologien opprettholder en konstant forbindelse mellom smarttelefonen og B500 via Bluetooth.

Bildekvaliteten er god i gjennomsnittlige til gode lysforhold. Det samme kan ikke sies om ytelsen i dårlig lys. Den 40x optiske zoomen er et verdifullt tillegg, spesielt hvis du skal ta bilder av motiver på avstand.

OLYMPUS Tough TG-6

Du vet allerede hva du kan forvente av et kamera med «Tøff» i navnet. Olympus Tough TG-6 skuffer ikke med sin robuste konstruksjon og gode kameraopplevelse. Du kan utsette dette kameraet for mye (både fysisk og i overført betydning), og det vil ikke vise tegn til skade.

Når det gjelder bildekvalitet, er TG-6 et av de beste vanntette kameraene og viderefører arven fra sin forgjenger, TG-5. Kameraet har en 12MP, 1/2,3-tommers sensor, som kan virke som en nedgradering fra 16MP-sensoren på TG-4. Men bildene er bedre enn fra tidligere modeller. Undervannsfotografering er et stort salgsargument for TG-6, og det er vanligvis mindre lys under vann. Derfor har dette kameraet noen imponerende funksjoner for fotografering i dårlig lys.

TG-6 er også utmerket for å ta opp videoer med høy oppløsning med gode bildefrekvenser. Det støtter 1080p med 120 fps og opptil 480fps ved 360p oppløsning. Du kan også ta opp 4K-videoer, men bildefrekvensen er begrenset til 30 bilder per sekund.

Sony Cyber-Shot DSC-H300

Sony Cyber-Shot DSC har en 20MP CCD-sensor og 35x optisk zoom. En charge-coupled device (CCD) er en kompleks elektronisk komponent som kan fange opp mer lys uten å øke sensorstørrelsen. Dette rimelige speilreflekskameraet fra Sony gir deg god bildekvalitet for prisen.

H300 er et budsjettkamera, men Sony har gjort sitt beste for å gi deg så mange funksjoner som mulig. Du får både manuell og automatisk modus, som er uvanlig i denne prisklassen. Du får også noen fantastiske moduser som Panorama og Scene-modus, som kan være nyttige i spesifikke situasjoner.

Batterikapasiteten er et problem med dette kameraet, og du må kanskje ha med deg laderen overalt. En annen ulempe er den langsomme serieopptakshastigheten, men du kan ikke forvente mer i denne prisklassen.

Konklusjon

Fotografering er en kunst, og det første skrittet for enhver fotograf er å lære det grunnleggende. Denne artikkelen gir en innføring i noen vanlige fotograferingsbegreper som du kanskje kvier deg for å spørre om. Artikkelen nevner også noen av de beste kameraene du bør vurdere som nybegynner.

Du kan nå sjekke ut de beste bildebehandlingsløsningene fra tipsbilk.net.