15 fotograferingsbegreper du ikke vet om, men er for redd for å spørre om

Fotografering er så mye mer enn bare å klikke på utløseren i riktig øyeblikk! tipsbilk.net forklarer noen ofte brukte fotograferingsbegreper som du ofte hører, men er for redd for å spørre.

Profesjonell fotografering kan fort bli overveldende, spesielt når du nettopp har begynt og du fortsetter å høre fotograferingsbegreper uten å vite deres faktiske betydning. Å lære disse grunnleggende termene er nøkkelen til å bygge et solid grunnlag for din fotokarriere fremover. Dessuten, ved å kjenne til disse vilkårene, kan du vite funksjonene og forbeholdene til kameraer og annet fotografisk utstyr.

Å lære profesjonell fotografering innebærer å kjenne til hundrevis av fotograferingsbegreper, men å kjenne til 15 nedenfor vil gi deg en god start og gjøre deg komfortabel med å snakke med fotokamerater. Så la oss hoppe på noen vanlige fotograferingsterminologier uten videre!

Blenderåpning

Profesjonell fotograferingsterminologi inkluderer tre søyleinnstillinger som en fotograf må mestre; blenderåpning, ISO og lukkerhastighet. Den bokstavelige betydningen av blenderåpning er et lite hull eller en åpning. Interessant nok er ikke blenderåpningen i profesjonell fotografering veldig forskjellig fra dens bokstavelige forstand; det er et lite hull som lar lys falle på kameralinsen.

Et kameraobjektiv oppfører seg vesentlig forskjellig når det utsettes for varierende lysmengde, og profesjonelle fotografer er utmerket til å bruke dette til sin fordel. Du bør finne blenderåpningsmålene i form av f-stopp (for eksempel f/1.8 eller f/2.8) i fotoutstyret ditt. Jo mindre er nevneren i blenderåpningsmålingen; jo større er objektivets blenderåpning og omvendt.

Med denne logikken vil et objektiv med f/1.4 blenderåpning fange opp mer lys i et bilde enn et annet objektiv med f/22 blenderåpning.

Makrovisningen av et gammelt retrokameraobjektiv som viser blenderåpningen

Som en generell tommelfingerregel har objektiver med stor blenderåpning en mindre dybdeskarphet og fokuserer egentlig ikke på noe i bildet. Imidlertid er fotografier fra disse linsene de lyseste. På den annen side har objektiver med bittesmå blenderåpninger stor feltdybde og fokuserer på alt i forgrunn og bakgrunn, men bildet er ekstremt mørkt.

Størrelsesforholdet

Aspect Ratio er ikke helt et fotografibegrep da det gjelder både for bilder og video. Hvis du noen gang har sett en YouTube-video på en moderne smarttelefon, må du ha lagt merke til at du går glipp av en del av videoen hvis du strekker den til hele skjermen.

Du vil imidlertid ikke finne dette problemet mens du kjører den samme videoen på en TV, bærbar PC eller en gammel smarttelefon. Så hvorfor er det slik at den samme videoen kjører sømløst på noen enheter, men trenger litt kutting på andre?

Enheter med forskjellige sideforhold

Dette fenomenet skyldes de forskjellige størrelsesforholdene til en moderne smarttelefon uten ramme. Aspektforhold er ingenting annet enn forholdet mellom høyde og bredde på et bilde eller videoinnhold.

Siden en moderne smarttelefon har et annet sideforhold (som varierer mellom 18:9 og 19,5:9) enn et vanlig videoinnhold (16:9), trimmer smarttelefonen delen som går utover skjermens grenser mens den strekker ut en video. Det samme gjelder bilder også; bilder med forskjellige størrelsesforhold vil være bredere eller høyere i henhold til deres forhold.

Dybdeskarphet

Fotograferingsbegrepet, dybdeskarphet, refererer til den delen av et bilde som et kamera fokuserer på. Mens det tar et bilde, prøver et kamera å fokusere på et motiv og få det til å se så skarpt ut som mulig, men det er litt plass foran og bak motivet som holder seg skarpt, og denne plassen er nettopp dybdeskarpheten.

Profesjonelle fotografer leker med objektivets dybdeskarphet for å ta bilder under forskjellige forhold. En liten dybdeskarphet er perfekt for å klikke på portrettbilder med bokeh-effekten, og en betydelig dybdeskarphet hjelper til med å ta landskapsbilder.

En kort dybdeskarphet

Eksponering

Eksponering er et fotografibegrep som hjelper til med å kvantifisere lysstyrken eller mørket til et bilde. Lyset var en vesentlig faktor når folk brukte fotografiske filmer for å fremkalle de klikkede bildene tilbake i dag.

Bilder som ble overeksponert for lys kom lysere ut enn vanlig og omvendt. Med tiden ble begrepet eksponering et synonym for et bildes lysstyrke, uavhengig av prosessen med å klikke og behandle bildet. Du kan kontrollere et bildes eksponering ved å justere kamerainnstillinger som blenderåpning, ISO og mer.

Ulike eksponeringsinnstillinger resulterer i varierende bildelysstyrke

Brennvidde

Fotograferingsbegrepet, brennvidden, er et mål på separasjonen mellom linsen og bildet den projiserer på den fotografiske filmen. Begrepet kan virke komplisert i begynnelsen, men det er bare en kvantifisering av forstørrelsen linsen kan produsere i de fleste tilfeller.

Et vidvinkelobjektiv er perfekt for å ta landskap og bilder med mange motiver, noe som betyr at objektivet skal kunne lage utzoomede bilder. Det er derfor vidvinkelobjektiver kommer med en brennvidde på 16-35 mm, i motsetning til 300 mm-objektivene som brukes til å ta detaljerte telebilder.

Som en generell tommelfingerregel vil et objektiv med et større tall før «mm»-merket produsere et mer innzoomet bilde og omvendt.

HDR

Øynene våre har den naturlige gaven til å praktfullt bearbeide høykontrastbilder. Vi kan se på motiver på en lys solskinnsdag og fortsatt se detaljene i både mørke og lyse partier med lik klarhet.

  Slik bruker du Xubuntu på Raspberry Pi 4

Kameraer er imidlertid ikke så gode til å gjengi de samme detaljene mens de tar bilder med forskjellig opplyste motiver. Kameraer må velge mellom et lyst eller et mørkt motiv mens de tar slike bilder, og resultatet er ofte skuffende.

HDR fremhever både mørke og lyse deler av bildet

Å klikke på HDR eller «high dynamic range images» er standardmåten for å løse dette problemet i moderne fotografering. Kameraet klikker flere bilder med forskjellige eksponeringsinnstillinger, og bildeprosessoren binder deretter alle bildene til ett ved å ta de beste delene fra hvert bilde.

ISO

ISO er sannsynligvis et av de mest essensielle fotograferingsbegrepene som profesjonelle fotografer bruker til deres fordel. Som nevnt ovenfor er det en av fotografiets tre pilarer, sammen med lukkerhastighet og blenderåpning.

En profesjonell fotograf må klikke konsistente bilder i mørke og lyse bakgrunner med lignende kvalitet. Et kamera oppfører seg imidlertid betydelig forskjellig i begge disse miljøene avhengig av kamerainnstillingene. Spesielt bildelysstyrken får en massiv hit ved å bruke lignende stadier i lyse og mørke forhold.

Bilder med høy ISO inneholder generelt mer støy

Å opprettholde den perfekte eksponeringen er avgjørende for konsistente bilder, og ISO spiller en viktig rolle i prosessen. ISO-innstillinger påvirker direkte lysstyrken til et bilde; forskjellige ISO-innstillinger lar deg ta bilder med varierende lysstyrkenivåer. Grunninnstillingen for ISO er rundt ISO 100 for de fleste kameraer, og bildene i denne innstillingen har den beste bildekvaliteten. Du kan forvente de beste detaljene fra kameraet ditt, men bildet blir mørkt. Grunninnstillingen for ISO er det beste valget hvis du er i et sterkt opplyst miljø og å få gode bilder er din eneste prioritet.

Når du øker ISO-innstillingene, skytes bildelysstyrken opp, og det samme gjør støyen og kornetheten i bildet. Et bilde med ISO 3200 lar deg klikke på et rimelig lyst bilde selv under mørke forhold, men du kan ikke forvente at bildet skal være av beste kvalitet.

Bildestabilisering

Husk hvordan du trengte å holde kameraet godt før du tok et bilde med en gammel smarttelefon, ellers ville bildet bli skjelvet! Det er fordi smarttelefonkameraene ikke kom med bildestabilisering på den tiden. Moderne kameraer kommer med objektiv- og sensorbasert bildestabilisering for de beste bildene, selv i hektiske miljøer.

Fotograferingsbegrepet Image Stabilization er en kamerafunksjon som lar deg klikke på et stødig bilde enten ved fysisk å flytte kameralinsen eller kamerasensoren. Sensoren eller linsen beveger seg i motsatt retning av håndbevegelsen langs de tre aksene.

Hvis du gjør dette, kanselleres håndbevegelsen, og sensoren eller linsen forblir på samme sted som den var i utgangspunktet. Denne metoden har imidlertid også sine begrensninger, siden sensoren eller linsen bare kan bevege seg til en bestemt grense, hvoretter bildene blir uskarpe med håndbevegelser.

Dårlig bildestabilisering resulterer i uskarpe bilder

Bildestabilisering hjelper til med å klikke på bilder i et hektisk miljø og øker kameraets evne til dårlig lys. Klikk på bilder med lite lys krever at kameraet får så mye lys som mulig fra samme vinkel. Selv små håndbevegelser kan resultere i skjelvende bilder, men kameraer med bildestabilisering kan kompensere for en viss mengde håndbevegelser og klikke bedre bilder med lite lys.

Lukkerhastighet

La oss snakke om den siste av de tre pilarfotograferingsbegrepene; lukkerhastighet. Lukkerhastighet er tiden kamerasensoren bruker på å fange lys. Lukkerhastigheten bør være et sted mellom 1/100-del til 1/4000-del av et sekund for de fleste daglige bilder.

Å øke eller redusere lukkerhastigheten kan påvirke alle bildeparametrene betydelig; Imidlertid påvirker lukkerhastigheten hovedsakelig eksponeringen og bevegelsesuskarphet i et bilde. En økt lukkerhastighet gjør at kameraet kan fange mer lys ettersom sensoren får mer av det fallende lyset. Det er derfor en lengre lukkerhastighet er perfekt for å klikke på bilder med lite lys uten å øke ISO mye.

Sammenligning av lukkerhastighet

En annen betydelig effekt av en lengre lukkerhastighet er bevegelsesuskarphet. Jo mer du lar kameraet samle lys fra omgivelsene, jo mer mottakelig er kameraet for motiver i bevegelse. Enhver bevegelse i omgivelsene vil gjøre visse deler av bildet uskarpe og legge til en vakker bevegelsesuskarphet-effekt til scenen.

En fotograf må imidlertid kjenne omgivelsene sine før du kan stille inn lukkerhastigheten. Bruk av lengre lukkertider i sport kan resultere i betydelig uskarpe bilder; det er derfor det er bedre å bruke en kortere lukkerhastighet som 1/500 eller 1/2000 av et sekund. På den annen side er det alltid en god idé å bruke en lengre lukkerhastighet mens du fanger stillestående objekter som nattehimmelen.

Lang eksponering

Som nevnt ovenfor har et vanlig opptak en lukkerhastighet på 1/100-del til 1/4000-del av et sekund, men når du øker lukkerhastigheten til noen få sekunder eller mer, blir det fotograferingsbegrepet, lang eksponeringsbilde. Å bruke langeksponeringsbilder er spesielt nyttig i klikkmiljøer med stort sett stillestående motiver med noen få bevegelige. Den lange eksponeringen gjør de bevegelige objektene automatisk uskarpe, og skaper en effekt som ligner bevegelige objekter i et stillbilde. Fotografer bruker vanligvis lange eksponeringsbilder for å klikke på fossefall, hav, skyer, nattehimmel og mer.

Bruk av lang eksponering skaper en bevegelseseffekt i stillbilder

Makro

Prosessen med å klikke på et bilde varierer betydelig med motiv; Du trenger kanskje et vidvinkelobjektiv for å klikke på et landskap. På samme måte må du gå nær motivet mens du klikker på noe som en blomst, insekt eller en liten ting. Å klikke på slike nærbilder blir ofte referert til som makrofotografering.

  5 komplette pakkefangst- og analyseverktøy for små til store nettverk

Teknisk sett er det makrofotografering å klikke på et bilde med en-til-en-forstørrelse (motivet vises i samme størrelse som det er i det virkelige liv). Når det er sagt, produserer objektivprodusenter til og med et objektiv med halvparten av en-til-en-forstørrelsen og kaller dem makroobjektiver.

Makrobilde av et insekt

Makrofotografering er en av få sjangere innen fotografering som ikke krever at du reiser til eksotiske destinasjoner eller ser etter en perfekt bakgrunn. Bakgården din eller en hage i nærheten kan meget vel være målet for din neste makromagi.

Bråk

Selv om du ikke har god kunnskap om fotograferingsterminologi, kan du sikkert gjette hva støy er etter navnet. Generelt sett bruker vi støy for å betegne enhver form for tilfeldighet i miljøet. Det samme gjelder for fotoverdenen, der støy er synonymt med visuell tilfeldighet. En svakt opplyst bakgrunn er mer støyende ettersom mindre lys faller på kamerasensoren. Dette fenomenet resulterer i sin tur i mørke og misfargede piksler i det endelige bildet, som vi oppfatter som støy.

Et støyende bilde

Du kan også øke støyen i bildene dine mens du fotograferer med høyere ISO-innstillinger. Sensoren prøver å samle så mye lys som mulig, men feilen i etterbehandlingen blir støy i det endelige bildet. På samme måte er bruk av en spesielt lav ISO-innstilling også en måte å visualisere støy på. Men som fotograf bør du se frem til å redusere støyen i stedet for å øke antallet klikk.

Det finnes nok av programvare for støyreduksjon som kan redusere støy i etterbehandlingen av bildene dine. Selv om denne programvaren fungerer bra, kan de noen ganger endre det originale utseendet eller deler av det for å få det til å se ubehagelig ut. Som fotograf bør du ha som mål å redusere så mye støy i det første bildet som mulig.

Tredjeregel

Du må ha sett muligheten for å aktivere et 3X3 rutenett på et hvilket som helst moderne kamera. Dette 3X3-rutenettet hjelper fotografer med å administrere bildekomposisjonen sin i henhold til tredjedelsregelen. Tredjedelsregelen sier at en fotograf bør sikte på å holde motivet sitt på et hvilket som helst av de fire skjæringspunktene i midten av rutenettet. Deretter bør du holde horisonten langs topp- eller bunnlinjen.

En av de viktige reglene for komposisjon i fotografering er Rule of Third

Selv om tredjedelsregelen hjelper deg med å bygge en idé om å opprettholde en god bildekomposisjon mens du er i de første fotograferingsdagene, vil jeg ikke foreslå at du tar det som en stiv regel. Det ville være best om du i stedet behandlet regelen om tredjedeler som dine treningshjul mens du lærer det grunnleggende innen fotografering. Men du bør også være klar til å fjerne disse treningshjulene og utvikle din unike stil med å komponere bildet i stedet for å holde deg til regelen om tredjedeler.

Tidsforfall

Time Lapse er metoden for å fange en bakgrunn flere ganger uten å endre innstillingene. Tanken her er å vise endringen i bakgrunnen etter hvert tidsintervall som går. Prosessen med å klikke en time-lapse er relativt enkel; du, som fotograf, plasserer kameraet på et sted som perfekt fanger omgivelsene. Deretter må du enten sette opp en timer som klikker bilder med jevne mellomrom en stund eller gjøre det samme manuelt.

Time Lapse av en voksende sopp

Tidsforløp ser best ut når du slår sammen fotografiene som er klikket i løpet av de forskjellige tidsintervallene og gjør dem til en lysbildefremvisning. Du kan imidlertid også velge en bedre rute, ta opp en timelapse-video og øke hastigheten for å redusere den til et klipp på 5 til 10 sekunder. En timelapse-video viser mye bedre overganger mellom ulike øyeblikk i videoen og ser absolutt bedre ut enn en lysbildefremvisning med timelapse-bilder.

Hvit balanse

Naturen har gitt oss, mennesker, noen utmerkede visuelle evner i form av øynene våre. Vi har fenomenale evner for svakt lys og muligheten til å justere øynene etter lysstyrken i bakgrunnen. Selv de mest innovative kameraene kan ikke perfekt gjenskape det fantastiske til det menneskelige øyet. Det er derfor kameraprodusenter legger til alternativer for å justere innstillinger som hvitbalanse manuelt.

Sammenligning av fargetemperatur

Fotograferingsbegrepet hvitbalanse er en kamerainnstilling som lar deg justere fargetemperaturene på bildene dine. For de som ikke vet, er fargetemperatur en måte å definere fargesammensetningen til et bilde på; et varmere bilde har en mer oransjeaktig tone, og et kjøligere bilde har en mer blåaktig tone. Ved å justere hvitbalansen kan du endre denne fargetemperaturen og gjøre den varmere eller kjøligere i henhold til dine behov.

Beste kameraer for fotografer

Nå som vi har gått gjennom noen grunnleggende fotograferingsterminologier, må du ha innsett at det å ha utmerket fotografisk utstyr er en avgjørende del av å praktisere fotokunsten. Et godt kamera gir deg tonnevis av før- og etterbildeinnstillinger for å øke opptakene dine betydelig. Dessuten blir et godt kamera enda mer kritisk for nybegynnere ettersom kvalitetskameraer automatisk kan justere innstillingene under forskjellige forhold. Dette hjelper til med å forenkle kompleksiteten ved å få de riktige bildeinnstillingene.

Her er noen av DSLR-kameraene som på en fantastisk måte rettferdiggjør prisen:

Canon EOS Rebel T7

Hvis du er en nybegynner som ønsker å kjøpe ditt første DSLR, kan Canon EOS Rebel T7 være perfekt. T7 har en særegen funksjon i en rimelig prisklasse på i underkant av $500. Canons kameragrensesnitt har alltid vært et betydelig salgsargument på grunn av at det er enkelt å bruke, og T7 er ikke annerledes. Du får en egen av/på-bryter og den passende gamle fireveiskontrollen for å navigere gjennom T7s innstillinger.

  Slik fikser du zoomfeilkode 5003

Når det gjelder bildekvaliteten, kan T7 produsere noen fantastiske bilder med Auto og Standard forhåndsinnstillinger også. For ikke å nevne, bildekvaliteten er blant de beste kameraene i sin klasse. Muligheten til å klikke gode bilder uten mye triksing gjør den nybegynnervennlig.

Du bør imidlertid unngå T7 hvis du trenger et DSLR med utmerkede videoopptaksegenskaper. Rebel T7 støtter ikke 4K-videoopptak og har en generelt svak kontinuerlig opptaksevne. Dessuten vil det ikke være rettferdig å forvente en berøringsskjerm og utmerket byggekvalitet med tanke på DSLRs pris.

Panasonic LUMIX FZ80 4K digitalkamera

Panasonics LUMIX FZ80 er et fantastisk kjøp for nybegynnere som ønsker et pålitelig og bærbart kamera for sport- og dyrelivsfotografering. Interessant nok presterer FZ80 betydelig godt i områder der T7 sliter; sakte kontinuerlige bilder og ingen 4K-videoalternativer.

FZ80 har en av de beste seriefrekvensene i segmentet, som lar deg klikke på noen fenomenale og pålitelige bilder på kort varighet. Autofokusen på kameraet er ganske grei med tanke på prisklassen, men det er funksjonene Post Focus og Focus Shaking som får bildene dine til å skinne. Zoomområdet på dette kameraet er også et av dets mange salgsargumenter.

Når vi nå kommer til områdene der kameraet sliter, er ikke fotografering med lite lys FZ80s sterke side. Du kan se støy og kornete i bildene med lite lys, noe som ikke er noe du forventer av et kamera av profesjonell kvalitet.

Dessuten er dette kameraet ikke veldig bærbart på grunn av sin store størrelse. Dessuten føles søkeren på FZ80 billig selv etter å ha vært en elektronisk på grunn av den lille størrelsen og lave oppløsningen.

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500 er et budsjetttilbud fra Nikon i deres brokamerasegment. Kameraet tilbyr en 16-megapiksel sensor med en grei 40x optisk zoom som du kan utvide ytterligere opp til 80x med digital zoom-alternativet.

Dette DSLR-speilreflekskameraet på inngangsnivå fra Nikon er best for uformelle fotografer som vil ha bedre bilder enn smarttelefonen eller håndholdt kamera uten å tukle mye med innstillingene. Faktisk støtter ikke Coolpix B500 manuell kontroll; du kan bare veksle mellom de eksisterende modusene for bildefangst.

Nikon-skytespillet har en bemerkelsesverdig funksjon, SnapBridge, som gjør det enkelt å overføre nylige bilder fra kameraet til en smarttelefon. SnapBridge-teknologien opprettholder en konstant forbindelse mellom smarttelefonen og B500 ved hjelp av deres respektive Bluetooth.

Når det gjelder bildekvaliteten, kan du forvente en anstendig bildekvalitet fra B500, forutsatt at du klikker bildene i gjennomsnitt til gode lysforhold. Du kan ikke si det samme for ytelsen i lite lys. Dessuten er den 40x optiske zoomen et verdifullt tillegg, spesielt når du vil klikke på et fjerntliggende motiv.

OLYMPUS Tøff TG-6

Du vet allerede hva du kan forvente av et kamera med «Tøff» i navnet. Faktisk vil ikke Olympus Tough TG-6 svikte deg med sin robuste konstruksjon og den solide kameraopplevelsen den bringer til bordet. Du kan kaste alt mot dette kameraet (både bokstavelig og fysisk), og TG-6 vil ikke vise tegn til skade.

Når det gjelder bildekvaliteten, er TG-6 en av de beste vanntette skytespillene og fortsetter arven fra forgjengeren, TG-5. Kameraet har en 12MP, 1/2,3-tommers sensor, som kan virke som en nedgradering fra 16MP-sensoren på TG-4, men bildene spiller bedre ut enn alle forgjengerne. Undervannsfotografering er et betydelig salgsargument for TG-6, og det er vanligvis mindre lys der nede. Det er grunnen til at dette kameraet har noen imponerende funksjoner i svakt lys.

TG-6 er også ypperlig til å ta opp videoer med høy oppløsning med utmerkede bildefrekvenser; den støtter 1080p ved 120 fps og går hele veien til 480fps ved 360p oppløsning. Du kan også ta opp 4K-videoer på dette kameraet; imidlertid blir bildefrekvensen låst til maksimalt 30 bilder per sekund.

Sony Cyber-Shot DSC-H300

Sony Cyber-Shot DSC kommer med en 20 MP CCD-sensor kombinert med en 35x optisk zoom. For de som ikke vet, er en ladningskoblet enhet (CCD) en kompleks elektronisk komponent som kan fange opp mer lys uten å øke sensorstørrelsen. Dette svært rimelige speilreflekskameraet fra Sony er en absolutt skjønnhet med tanke på prisen og bildekvaliteten den tilbyr.

H300 er et prisfokusert kamera; Sony gjør imidlertid sitt beste for å gi deg så mange funksjoner som den burde. Den gir deg både manuell og automatisk modus for bilder som er sjeldne til denne prisklassen. Du får også noen fantastiske moduser som Panorama og Scene-modus, som er god bruk under de rette omstendighetene.

Batterikapasiteten på dette kameraet er et lite problem, da du kanskje må ha med deg adapteren overalt mens du reiser med dette kameraet. Dessuten kan den langsomme eksplosjonshastigheten bli et problem, men du kan ikke velge mye i denne prisklassen.

Konklusjon

Fotografering er en kunst, og å lære det grunnleggende er det første skrittet enhver fotograf bør ta før de utvikler sine ferdigheter i feltet. Artikkelen ovenfor viser noen grunnleggende fotograferingsbegreper som du, som en spirende fotograf, kan være redd for å spørre jevnaldrende. Artikkelen inneholder også noen av de beste kameraene som du absolutt bør vurdere som nybegynner.

Nå kan du sjekke ut de beste bildebehandlingsløsningene fra tipsbilk.net.