Å ta et fullkomment bilde avhenger ikke utelukkende av dine ferdigheter som fotograf, men også av hvordan kameraet ditt er konfigurert. I tillegg til de vanlige valgene du gjør under fotografering, som eksponeringsmodus, ISO og lysmåling, er det visse grunnleggende innstillinger som bør sjekkes for å optimalisere kameraet til din foretrukne stil.
Uansett om du har anskaffet deg et nytt kamera eller ønsker å gjenopprette fabrikkinnstillingene på ditt eksisterende, er det essensielt å sette opp disse grunnleggende parametrene før du starter fotograferingen. Det finnes også flere funksjoner som kan være fordelaktige å deaktivere for å spare batteri eller unngå irriterende avbrudd.
1. Kontroller for programvareoppdateringer
Dette er et av de første trinnene du bør ta med et helt nytt kamera, eller etter å ha tilbakestilt det til fabrikkinnstillinger. Programvareoppdateringer utbedrer eksisterende feil, og ofte forbedrer de eller introduserer nye funksjoner. Et illustrerende eksempel på dette er programvareoppdateringene til Nikon Z6 II/Z II.
Det er avgjørende å holde kameraets programvare oppdatert for å utnytte dets fulle potensial, opprettholde kompatibilitet med det nyeste utstyret og holde deg oppdatert i den stadig utviklende verdenen av fotografi. Å neglisjere programvareoppdateringer kan begrense dine kreative evner og den generelle funksjonaliteten til kameraet ditt.
2. Still inn dato og klokkeslett
Det er viktig å sørge for at denne innstillingen er korrekt, slik at EXIF-dataene for bildene dine er nøyaktige. Dette er nyttig når du skal sortere bildene dine i programmer som Lightroom.
Unnlater du å gjøre dette, risikerer du å måtte gå tilbake og analysere hele fotosamlingen din, en oppgave som kan vise seg å være nesten umulig hvis du ikke husker datoene for bildene dine. For god organisering og for å bevare dine verdifulle minner, bør du sørge for at dato og klokkeslett er riktig innstilt på kameraet.
3. Deaktiver «Ta bilder uten kort»
Dersom funksjonen «Ta bilder uten kort» ikke er slått av, vil kameraet kunne ta bilder uten å lagre dem på et minnekort. Denne funksjonen kan være praktisk for demonstrasjonsmodeller i en butikk, men er ikke ideell for personlig bruk. Det anbefales å deaktivere denne innstillingen.
4. Endre filformat
Sett filformatet til å inkludere et RAW-alternativ. Det er mange fordeler med å fotografere i RAW-format. Om ikke, bør du i det minste være bevisst på alle de tilgjengelige filformatene og velge det som passer best for deg.
Mange moderne kameraer har som standardinnstilling å lagre bilder i RAW-format (der det er tilgjengelig), men dersom du bruker et eldre kamera eller kjøper et brukt, kan det være konfigurert til kun å lagre i JPEG-format.
Det er lite hensiktsmessig å investere store summer i et avansert kamerasystem som er fullt utstyrt for RAW-redigering og gir omfattende etterbehandlingsmuligheter, kun for å ta bilder i JPEG som om du brukte et smarttelefonkamera.
5. Tilordne egendefinerte funksjoner
Dette er kanskje ikke nødvendig for alle fotografer, men for de mer erfarne kan det være viktig å tilordne spesifikke funksjoner til knapper på kameraet for å spare tid. For eksempel kan man tilordne en knapp for å bytte mellom autofokus og manuell fokus når objektivet ikke har denne muligheten, eller en knapp som lagrer ulike kamerainnstillinger for forskjellige motiver.
Moderne kamerasystemer gjør det enklere å tilpasse knapper, noe som gir fotografer mulighet til å tilpasse kameraene sine bedre til ulike situasjoner. Når du blir mer kjent med kameraet ditt, kan du begynne å tilordne egendefinerte funksjoner for å effektivisere arbeidet ditt.
6. Deaktiver eksterne lys og lyder
Eksterne lys og kameralyder kan være forstyrrende, og i verste fall ødelegge bildene dine dersom stillhet er nødvendig. Det kan være lurt å deaktivere alle eksterne lys og lyder, og vurdere lydløs fotografering om kameraet ditt har denne funksjonen. Det er også passende å deaktivere disse innstillingene i sensitive situasjoner, som begravelser og private arrangementer.
Hold eksterne lys og lyder av til du har et reelt behov for dem.
7. Deaktiver automatisk avslåing
For studioarbeid og portrettfotografering kan det være nyttig å deaktivere funksjonen for automatisk avslåing, slik at kameraet alltid er klart. Denne funksjonen er ment å spare batteri, men dersom du trenger kontinuerlig bruk, bør du heller følge med på batterinivået og selv slå av kameraet når det passer deg.
Det siste du ønsker er at kameraet ditt går i hvilemodus eller slår seg av, og at du dermed går glipp av et viktig bilde.
8. Deaktiver automatisk rotasjon
En annen funksjon som er ment å være praktisk, men som potensielt kan være irriterende, er automatisk rotasjon. Med denne funksjonen aktivert, vil kameraet automatisk justere retningen på bildet avhengig av hvordan det roteres.
Vurder å deaktivere denne funksjonen for å unngå irritasjon og spare litt strøm. Du kan selvfølgelig slå den på igjen om du finner ut at den er nyttig for deg.
9. Deaktiver automatisk visning
Ved å deaktivere automatisk visning, kan du spare tid ved å slippe å vente på at hvert bilde vises på skjermen etter at det er tatt. I tillegg er det ikke sikkert du ønsker at bildene skal vises på LCD-skjermen av hensyn til personvern. Dette vil også bidra til å redusere distraksjoner dersom du har mange bilder å ta.
10. Deaktiver støyreduksjon for lang eksponering
Selv om støyreduksjon ved lange eksponeringer kan forbedre bildekvaliteten, er det ikke alltid nødvendig, og det kan forlenge behandlingstiden mellom bildene. Deaktiver denne funksjonen i situasjoner som krever rask arbeidsflyt, slik at du kan ta flere bilder uten forsinkelse. Dette er en annen funksjon som det er best å la være deaktivert, inntil det er en god grunn til å aktivere den.
11. Deaktiver digital zoom
Digital zoom reduserer ofte bildekvaliteten ved hjelp av lavere oppløsning. Det er derfor best å unngå dette og heller bruke optisk zoom om nødvendig, eller simpelthen zoome med føttene. Digital zoom bør betraktes som en siste utvei, dersom det ikke finnes noen annen måte å fange eller ramme inn motivet.
12. Kontroller batterispareinnstillingene
Ved å justere batterispareinnstillingene, kan du forlenge batteriets levetid, noe som er essensielt for lengre fotosesjoner. På den andre siden vil det å deaktivere disse innstillingene gi deg full tilgang til alle kameraets funksjoner og ytelse.
Det er viktig å vite når man bør bruke disse innstillingene, og når man ikke bør det. Du bør gjerne konsultere en erfaren fotograf eller se en YouTube-video dersom du har problemer med batteriet.
13. Bruk bildestabilisering med omhu
Avhengig av din fotografiske stil, bør du vurdere å aktivere eller deaktivere bildestabilisering for å forbedre bildekvaliteten og redusere batteriforbruket. Dersom du bruker et stativ, bør du deaktivere bildestabilisering. Å kjenne til alle aspektene ved kameraets bildestabiliseringsfunksjon, vil forbedre fotograferingsopplevelsen betydelig.
14. Aktiver fokusmarkering
Dersom det er tilgjengelig, aktiver fokusmarkering for å øke nøyaktigheten ved manuell fokusering. Denne funksjonen hjelper deg med å se hvilke områder i bildet som er i fokus, og er spesielt nyttig om du ofte bruker manuell fokus.
15. Slå på histogramvisning
Aktiver histogramvisningen for å overvåke eksponeringen mens du fotograferer. Dette kan forbedre fotograferingen din betraktelig, spesielt i situasjoner med kompliserte lysforhold. Om du ikke finner dette nyttig, kan du deaktivere det for å spare strøm.
16. Juster lysstyrken på LCD-skjermen
Dette er kanskje noe noen ikke tenker over, men det er viktig å justere lysstyrken på LCD-skjermen for å kunne se bildene dine korrekt. Ta hensyn til vær og lysforhold, og lær deg å kontrollere disse innstillingene jevnlig, for å sikre at du ser det du skal, eller for å spare strøm.
17. Aktiver rutenettlinjer
Rutenettlinjer er uvurderlige når man jobber med presise komposisjoner, som i arkitekturfotografering. Ved å bruke rutenett over motivene dine, vil du lettere kunne følge komposisjonsreglene i fotografering. Du kan alltid deaktivere denne funksjonen dersom du ikke trenger linjene.
Alt handler om innstillingene
Når du bruker et kamera for første gang, er det viktig å gå gjennom flere innstillinger før du begynner å ta bilder. Vår liste fungerer som en nyttig startveiledning, men det er likevel viktig å lese bruksanvisningen også. Se etter innstillinger som enten forbedrer eller begrenser fotograferingsstilen din, og gjør de nødvendige justeringene i henhold til det.