2 enkle måter å tilbakestille PRAM og SMC på Mac

Har Mac-en din oppført seg i det siste, til det punktet at den frustrerer deg?

Det kan blant annet være feil med skjermen din, viften som går superfort tilfeldig, eller at batteriet ikke lader ordentlig.

Jeg tror du allerede har prøvd de vanlige feilsøkingsteknikkene, for eksempel å starte enheten på nytt (min vei til å fikse problemer) og kjøre Diskverktøy. Blant de mange måtene å fikse visse problemer på, bør du også inkludere tilbakestilling av PRAM og SMC.

I dette innlegget lærer vi om disse to områdene av systemet og hvordan du kan tilbakestille dem for å fikse den svake ytelsen og merkelige oppførselen til Mac-en din.

La oss dykke rett inn i det.

Hva er PRAM?

PRAM, som står for Parameter Random Access Memory, refererer til en liten mengde minne som lagrer data som brukes av systemet eller applikasjonene, for eksempel preferanser, innstillinger og mer.

Den beholder alle dataene som operativsystemet ditt trenger å bruke. I motsetning til RAM, er ikke dataene som er lagret i PRAM midlertidige, så de blir ikke slettet. Den bruker et lite internt batteri for å gjøre det mulig å lagre innstillingene selv når systemet er slått av.

Det er viktig å merke seg at PRAM hovedsakelig brukes til eldre Mac-er. Nå for tiden bruker Mac-enheter noe som kalles NVRAM, som står for Non-volatile Random Access Memory.

Det er nesten det samme som PRAM, men i stedet for å lagre for mye informasjon, håndterer det bare noen få data, for eksempel skjermoppløsning, din valgte oppstartsdisk, tidssone og mer.

Avhengig av hvilken Mac du bruker, kan tilbakestilling av en av disse to bidra til å fikse irriterende problemer. Trinnene for å tilbakestille dem er stort sett de samme.

  NOTEify Ta notater under telefonsamtaler og administrer kontakter

Les også: Slik installerer du macOS på nytt

Hva er SMC?

System Management Controller (SMC) administrerer lavnivåinnstillinger som termisk og batteristyring. For eksempel er det ansvarlig for at kjøleviften, statuslyset, LED-indikatorene og strømforsyningen fungerer som de skal.

Den spiller også en viktig rolle i oppførselen til harddisken din og hvordan den står mens enheten er i hvilemodus.

Tilbakestilling av SMC kan fikse en rekke problemer med Mac-en, inkludert:

  • Mac vil ikke slå seg på
  • Strømrelaterte problemer
  • Styreflaten oppfører seg merkelig
  • Problemer med WiFi-tilkobling
  • Viften går raskt tilfeldig, selv når bruken er minimal
  • Tastaturets bakgrunnsbelysning fungerer ikke

Hvis du står overfor noen av problemene ovenfor eller noe lignende, kan du tilbakestille SMC og fikse det.

Det er to veldig enkle måter å tilbakestille SMC og PRAM/NVRAM på. Du kan følge trinnene for metoden du er komfortabel med.

Manuell måte å tilbakestille PRAM og SMC

Sannsynligvis den mest foretrukne metoden, å tilbakestille PRAM eller NVRAM og SMC manuelt er ganske enkelt. Selv om du aldri har gjort noe slikt, vil du kunne komme deg gjennom trinnene ganske komfortabelt.

#1. PRAM/NVRAM

For å tilbakestille PRAM eller NVRAM (hva enn du vil kalle det, avhengig av Mac-versjonen du bruker), må du starte med å slå av Mac-en.

For M-chip Mac-versjoner er prosessen fullført her fordi NVRAM tilbakestilles automatisk når du slår av enheten. For Intel-baserte Mac-er kan du imidlertid fortsette.

Når enheten er slått av, trykker du på strømknappen for å slå den på igjen og trykker umiddelbart på og holder nede disse fire tastene samtidig: Tilvalg, Kommando, P og R.

Du kan slippe tastene etter omtrent 20 sekunder, bare for å være sikker. Når enheten er ferdig med oppstartsprosessen, bør du være tilbake til enhetens startskjerm.

Herfra kan du gå til Systemvalg og justere eventuelle innstillinger som ble tilbakestilt, for eksempel skjermoppløsning, volum og mer.

  Topp 5 beste Kodi-tillegg for trening og trening

Og det er omtrent det.

#2. SMC

Prosessen for å tilbakestille SMC er forskjellig på forskjellige typer Mac-enheter der ute. For de nye M-chip Mac-versjonene trenger du ikke gjøre noe annet enn å slå av eller starte enheten på nytt. Dette vil automatisk tilbakestille SMC.

På den annen side, hvis du har en Mac som ikke er M-chip-serien, følg instruksjonene nedenfor for de respektive versjonene.

Bærbar Mac med T2-brikken:

Slå av Mac-en. Trykk og hold nede tastene Control, Option og Shift.

Enheten din kan slå seg på. Fortsett å holde nede tastene i 7 sekunder, og trykk og hold inne strømknappen også. Hvis enheten din er slått på, slås den av mens du holder denne tastekombinasjonen.

Hold tastene inne i ytterligere 7 sekunder og slipp dem til slutt. Etter noen sekunder, trykk på strømknappen for å slå på enheten igjen.

Desktop Mac med T2-chip:

Slå av Mac-en og koble fra strømkabelen. Vent i 15 sekunder, og sett deretter støpselet inn igjen. Vent i ytterligere 5 sekunder, og til slutt trykker du på strømknappen for å slå den på igjen.

Bærbar Mac uten silisium og T2-brikken:

Slå av Mac-en. Trykk og hold nede tastene Shift, Control og Option.

Mens du holder nede denne kombinasjonen av taster, trykk og hold inne strømknappen også. Hold alle 4 tastene inne i 10 sekunder. Etter 10 sekunder slipper du dem og trykker deretter på strømknappen for å slå på enheten igjen.

Desktop Mac uten silisium og T2-brikken:

Slå av Mac-en og koble fra strømkabelen. Vent i 15 sekunder, og sett deretter støpselet inn igjen. Vent i ytterligere 5 sekunder, og til slutt trykker du på strømknappen for å slå den på igjen.

Jeg forstår at ikke alle kan være komfortable med den manuelle prosessen. For å gjøre det enklere kan du bruke tredjepartsverktøy som hjelper deg enkelt å tilbakestille PRAM/NVRAM og SMC.

Disse verktøyene gjør mye mer enn bare å tilbakestille. Faktisk, hvis du sliter med problemer som ikke kan fikses ved bare å tilbakestille, kan disse verktøyene også hjelpe i disse tilfellene.

  Ta skjermbilder og ta opp skjermdumper

Her er mine favoritter.

#1. 4DDiG Mac Boot Genius

Alt som trengs er noen få klikk for at 4DDiG Mac Boot Genius skal tilbakestille NVRAM og SMC på enheten din. Dette hendige verktøyet fra Tenorshare kan hjelpe deg med å løse en rekke problemer du står overfor, for eksempel skjermflimmer, et tastatur som ikke reagerer og overoppheting.

Enten du har problemer med maskinvare eller system, kan du forvente å fikse dem umiddelbart ved å bruke denne løsningen.

Du kan laste ned og begynne å optimalisere gratis.

#2. Avast Cleanup Premium

Med en vurdering på 4/5 stjerner og tonnevis av anmeldelser på TrustPilot, er Avast Cleanup Premium hovedsakelig et verktøy for å fjerne søppelfiler fra Mac-en.

Det hjelper deg ikke å tilbakestille NVRAM og SMC, men det fungerer som en påminnelse om at det å holde systemet rent kanskje ikke krever at du tilbakestiller dem i fremtiden.

Dette verktøyet hjelper deg med å oppnå en mye renere enhet som er lett og fri for unødvendige data. Det er også en fin måte å håndtere ytelsesproblemer og merkelig oppførsel på.

#3. MacKeeper

MacKeeper er virkelig en keeper fordi den holder Mac-en din ren og trygg med liten eller ingen innsats.

Det kan hjelpe deg:

  • Fjern virus, skadelig programvare og adware
  • Fjern søppelfiler
  • Blokker annonser og forhindre identitetstyveri
  • Få fart på enheten din

Den har også 24/7 overvåking for å holde et øye med alle typer brudd. Selv om MacKeeper ikke direkte hjelper deg med å tilbakestille PRAM/NVRAM og SMC, hjelper den deg med å oppnå en enhet som ikke trenger å tilbakestilles.

På toppen av det er det gratis å komme i gang med.

Avsluttende tanker

Avhengig av problemet ditt, bør tilbakestilling av PRAM/NVRAM og SMC løse det i de fleste tilfeller. Men hvis problemet vedvarer for deg, ta kontakt med Apples supportteam for å diskutere en løsning.

Deretter kan du sjekke ut den beste programvaren for Mac-datagjenoppretting.