q 5 GHz Wi-Fi er ikke alltid bedre enn 2,4 GHz Wi-Fi - tipsbilk.net

5 GHz Wi-Fi er ikke alltid bedre enn 2,4 GHz Wi-Fi

Har du problemer med Wi-Fi-tilkoblingen din? Prøv å bruke 2,4 GHz i stedet for 5 GHz. Jada, 5 GHz Wi-Fi er nyere, raskere og mindre belastet – men det har en svakhet. 2,4 GHz er bedre til å dekke store områder og trenge gjennom solide gjenstander.

5 GHz vs. 2,4 GHz: Hva er forskjellen?

Wi-Fi kan kjøres på to forskjellige «bånd» med radiofrekvens: 5 GHz og 2,4 GHz. 5 GHz Wi-Fi ble mainstream med 802.11n – nå kjent som Wi-Fi 4 – som ble introdusert tilbake i 2009. Før det var Wi-Fi stort sett 2,4 GHz.

Dette var en stor oppgradering! 5 GHz bruker kortere radiobølger, og det gir høyere hastigheter. WiGig tar dette videre og opererer på 60 GHz-båndet. Det betyr enda kortere radiobølger, noe som resulterer i enda høyere hastigheter over en mye mindre avstand.

Det er også mye mindre overbelastning med 5 GHz. Det betyr en mer solid, pålitelig trådløs tilkobling, spesielt i tette områder med mange nettverk og enheter. Tradisjonelle trådløse telefoner og trådløse babymonitorer fungerer også på 2,4 GHz. Det betyr at de kun forstyrrer 2,4 GHz Wi-Fi – ikke 5 GHz Wi-Fi.

Oppsummert er 5 GHz raskere og gir en mer pålitelig tilkobling. Det er den nyere teknologien, og det er fristende å bruke 5 GHz hele tiden og avskrive 2,4 GHz Wi-Fi. Men 5 GHz Wi-Fis kortere radiobølger betyr at den kan dekke mindre avstand og er ikke så god som penetrerende gjennom solide gjenstander som 2,4 GHz Wi-Fi er. Med andre ord kan 2,4 GHz dekke et større område og er bedre til å komme gjennom vegger.

  Hvordan finne Zoom-møtepassordet

Du kan bruke begge med én ruter

Moderne rutere er generelt «dual-band» rutere og kan samtidig operere separate Wi-Fi-nettverk på 5 GHz- og 2,4 GHz-frekvensene. Noen er «tri-band-rutere» som kan gi et 2,4 GHz-signal sammen med to separate 5 GHz-signaler for mindre overbelastning blant Wi-Fi-enheter som opererer på 5 GHz.

Dette er ikke bare en kompatibilitetsfunksjon for gamle enheter som kun støtter 2,4 GHz Wi-Fi. Noen ganger vil du ha 2,4 GHz Wi-Fi selv med en moderne enhet som støtter 5 GHz.

Rutere kan konfigureres på én av to måter: De kan skjule forskjellen mellom 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverkene eller avsløre den. Alt avhenger av hvordan du navngir de to separate Wi-Fi-nettverkene.

Du kan for eksempel navngi begge nettverkene «MyWiFi» og gi dem samme passordfrase. I teorien vil enhetene dine automatisk velge det beste nettverket til enhver tid. Men det fungerer ikke alltid helt riktig, og du kan ende opp med enheter koblet til 2,4 GHz-nettverket når de skal bruke 5 GHz eller omvendt.

Så i stedet kan du navngi det ene nettverket «MyWiFi – 2,4 GHz» og det andre «MyWiFi – 5 GHz.» Navnene trenger ikke å forholde seg til hverandre eller inkludere frekvensen – du kan nevne en «Peanøttsmør» og en «Gelé», hvis du vil. Med to forskjellige navn kan du velge mellom nettverkene på enheten. Du kan fortsatt gi dem den samme passordfrasen for å gjøre ting enklere, selvfølgelig.

  Hvordan fikse Valorant FPS-dråper

Når 2,4 GHz Wi-Fi er bedre

Hvis du har problemer med Wi-Fi og du er koblet til 5 GHz Wi-Fi, er det alltid en god idé å koble til 2,4 GHz og se hva som skjer.

5 GHz høres kanskje nyere og raskere ut – og det er det – men det er bedre i mindre rom. Hvis du ønsker å dekke en vid åpen plass, er 2,4 GHz bedre. Så hvis du vil ha et bedre Wi-Fi-signal utendørs, koble til 2,4 GHz i stedet for 5 GHz. Eller, hvis Wi-Fi-en din må reise gjennom noen tette gjenstander før den når deg, vil 2,4 GHz gjøre en mye bedre jobb med det enn 5 GHz.

2,4 GHz Wi-Fi bør også fungere bedre enn før. Med flere som bytter til 5GHz, bør 2,4GHz-båndet være mindre overbelastet i ditt område. Og med forstyrrende enheter som gamle trådløse telefoner og trådløse babymonitorer som blir pensjonert for moderne smarttelefoner og Wi-Fi-babymonitorer, burde det være enda færre enheter som kan forstyrre 2,4 GHz i hjemmet ditt.

Det finnes andre måter å håndtere dette på, selvfølgelig. Du kan få et Wi-Fi-nettverk og plassere tilgangspunkter over hele huset ditt. Men hvis alt du vil ha er et pålitelig Wi-Fi-signal, prøv bare å koble til 2,4 GHz Wi-Fi før du satser på å utvide den 5 GHz Wi-Fi overalt.

Wi-Fi 6 vil gjøre 2,4 GHz bedre

2,4 GHz har blitt litt neglisjert. 802.11n (Wi-Fi 4) støtter både 2,4 GHz og 5 GHz. Men 802.11ac (Wi-Fi 5) støtter bare 5 GHz. Hvis du har en dual-band 802.11ac-ruter, kjører den et 5 GHz 802.11ac-nettverk og et 2,4 GHz 802.11n-nettverk. 5 GHz bruker en mer moderne Wi-Fi-standard.

  USB4: Hva er annerledes og hvorfor det betyr noe

Wi-Fi 6 vil fikse dette problemet. Neste generasjons Wi-Fi-standard vil støtte både 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverk, så ulike forbedringer som legger opp til et raskere, mer pålitelig signal vil også finne veien til 2,4 GHz Wi-Fi. 2,4 GHz er ikke bare gammel teknologi som blir etterlatt.

Hvordan velge mellom 2,4 GHz og 5 GHz

For å velge mellom 2,4 GHz og 5 GHz, gå inn i ruterens nettgrensesnitt og finn de trådløse nettverksinnstillingene. Gi 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverket separate SSID-er eller navn. Du kan sette «2,4 GHz» og «5 GHz» i navnene for å gjøre det lettere å huske. Og du kan bruke den samme trådløse passordfrasen for hver.

Ruteren din kan være konfigurert til å bruke samme navn for begge som standard. Det betyr at du ikke kan velge mellom dem selv – enhetene dine vil velge mellom dem automatisk. Separate navn gir deg et valg.

Nå kan du ganske enkelt velge mellom nettverkene på enheten din. Gå inn i enhetens Wi-Fi-tilkoblingsmeny og velg nettverket du vil koble til.

Etter at du har blitt med i hvert nettverk én gang, vil enheten din huske passordfrasen, og du kan enkelt koble til det du vil, bare ved å velge det i menyen. Bytte blir enkelt og raskt.

Hvis 2,4 GHz Wi-Fi ikke løser problemene dine og du fortsatt sliter med å få en solid Wi-Fi-tilkobling i hele hjemmet eller bedriften, bør du vurdere en mesh Wi-Fi-system. Dette gir deg flere tilgangspunkter du kan plassere i hele hjemmet ditt og gjør en god jobb med å utvide pålitelig dekning. Og, i motsetning til en tradisjonell trådløs repeater eller forlenger, er oppsettprosessen for mesh Wi-Fi mye enklere.