Kryptering er en prosess der data omformes til en uleselig form, slik at kun de med den korrekte dekrypteringsnøkkelen kan forstå innholdet. Dette er en effektiv metode for å forhindre uautorisert tilgang og forbedre datasikkerheten.
Men kan man virkelig sikre internettforbindelsen med kryptering? Svaret er bekreftende, selv om det krever en helhetlig tilnærming. Her er fem måter du kan kryptere din internettrafikk på.
1. Bruk en personvernfokusert nettleser
Din nettleser er hovedportalen til internett. Hvis nettleseren din ikke beskytter deg mot sporing, vil andre sikkerhetstiltak du tar ha begrenset effekt.
Tor-nettleseren regnes av mange som den mest personvernvennlige nettleseren som finnes i dag. I motsetning til andre lignende nettlesere, rutes trafikken din gjennom minst tre servere, og den krypteres ved hvert ledd. Tor er ofte brukt for tilgang til det mørke nettet, og er et verdifullt verktøy for varslere, aktivister og journalister over hele verden. Hvis du ønsker å kryptere trafikken din og øke personvernet, er Tor et utmerket valg.
Det er imidlertid en ulempe med Tor: Den kan være for treg for daglig bruk. En mulig løsning er å bruke den kun for sensitive oppgaver der personvern er viktig. For andre aktiviteter kan du bruke nettlesere som Brave eller Firefox. Disse krypterer ikke trafikken på samme måte som Tor, men de gir betydelig bedre personvern og sporingsbeskyttelse enn nettlesere som Chrome eller Microsoft Edge.
2. Anskaff deg en VPN
Det er fortsatt en diskusjon om hvorvidt man skal bruke et virtuelt privat nettverk (VPN) sammen med Tor, og hvordan dette i så fall bør gjøres. Uansett bør du absolutt bruke en VPN med andre nettlesere. En VPN er generelt anbefalt dersom du ønsker å beskytte personvernet og vanskeliggjøre sporing av dine aktiviteter på nettet.
Det finnes mange VPN-leverandører i dag, men kun et fåtall tilbyr programvare som faktisk holder det de lover. Når du velger en VPN, bør du sjekke at den har sterk kryptering, en streng policy om ikke å lagre logger, beskyttelse mot DNS-lekkasjer, en «kill-switch»-funksjon og god ytelse. Det er flere metoder for å teste en VPNs kryptering, så du bør utføre grundige tester før du velger en leverandør.
Med en VPN kan du enkelt kryptere din trafikk til en lav pris, eller til og med gratis. Det er viktig å huske på at dette bør gjøres på alle enheter, ikke bare på datamaskinen. Hvis du er ny på dette, er det noen faktorer du bør være oppmerksom på når du velger en VPN-tjeneste.
3. Bruk krypterte meldingsapper
En sikker nettleser og en god VPN er viktige verktøy for å beskytte deg, men det er viktig å dekke alle områder. Selv med den beste VPN-en er du sårbar hvis du bruker meldingsapper som ikke er kryptert. Heldigvis er det ingen ulemper ved å bruke sikre meldingsapper.
Du bør se etter meldingsapper med ende-til-ende-kryptering. Dette betyr at kun du og mottakeren kan lese meldingene dere utveksler. Det finnes flere populære krypterte meldingsapper på markedet, men Signal er sannsynligvis det beste valget på grunn av sitt gode rykte og fokus på brukernes personvern.
Telegram er et annet godt alternativ, spesielt hvis du ønsker en app med sosiale funksjoner. Og hvis de du kommuniserer med ikke bruker disse appene, finnes alltid WhatsApp. Den eies av Meta, men har ende-til-ende-kryptering og er absolutt sikrere enn mange andre vanlige meldingsapper.
4. Bytt til en kryptert e-postleverandør
Hvilken informasjon har Google, Microsoft og Yahoo om deg? Sannsynligvis mye, spesielt hvis du bruker deres e-posttjenester. Disse selskapene samler inn store mengder data. Ved å bruke deres tjenester bidrar du ikke bare til deres fortjeneste, men du utsetter deg også for risiko. Derfor bør du vurdere å bytte til en kryptert e-posttjeneste.
Krypterte e-posttjenester er overlegne Gmail og lignende produkter på de fleste områder. De bruker sterk kryptering, har avanserte sikkerhetstiltak for å forhindre uautorisert tilgang, og de er ikke avhengig av innsamling av brukerdata. Den eneste ulempen er at du kanskje må betale for mer avanserte funksjoner (som mer lagringsplass eller flere e-postadresser).
Det kan være vanskelig å velge en kryptert e-postleverandør hvis du ikke har brukt dette før. Vær oppmerksom på nøkkelfunksjoner som hvilken krypteringsalgoritme de bruker og om de lagrer brukerlogger. ProtonMail, TutaNota og Mailfence er eksempler på leverandører med godt rykte.
5. Invester i kryptert skylagring
Dersom du ønsker å kryptere din internettrafikk, må du ikke ignorere fillagring. Mange av oss bruker skylagring for viktige og personlige data, og det er derfor viktig å beskytte dette.
For å beskytte personvernet ditt, bør du velge leverandører av skylagring som bruker ende-til-ende-kryptering og har robuste sikkerhetsrutiner. Det finnes mange alternativer, og det kan virke overveldende å velge riktig skylagring for dine behov. Icedrive, pCloud, Tresorit og Proton Drive er gode og pålitelige valg.
Det er viktig å være klar over at det er svært vanskelig å finne en gratis kryptert skylagringstjeneste. Dette er forståelig, da det er betydelige kostnader knyttet til sikkerhet og infrastruktur. Det er imidlertid bedre å betale med penger enn med dataene dine – du vil at dine data skal være trygge og krypterte.
Beskytt dine data med kryptering
Kryptering er et kraftfullt verktøy, men for å få fullt utbytte må du redusere sårbarhetene i din digitale infrastruktur. Bruk en sikker nettleser, anskaff deg en VPN, bytt til en kryptert meldingsapp, bytt til en kryptert e-postleverandør, og invester i sikker skylagring.
Ved å følge disse rådene vil nesten all din internettrafikk være kryptert til enhver tid. For ekstra sikkerhet kan du også vurdere å kryptere hele harddisken lokalt.