Klimaendringer: Hvor kan du få pålitelig informasjon?
Klimaendringer er et stadig mer presserende problem globalt, men forståelsen og aksepten for dette fenomenet er fortsatt mangelfull. Vi oversvømmes av informasjon fra aktivister, klimafornektere, politikere, næringslivsaktører og andre med egne interesser, noe som resulterer i et uoversiktlig bilde av situasjonen. Hva med å heller søke kunnskap direkte fra klimaforskere?
Forskere er ikke alltid de beste kommunikatørene når det gjelder å presentere sine data og synspunkter på en engasjerende måte for allmennheten. Derfor finnes det flere nettressurser som har som mål å forenkle de tekniske aspektene ved klimaendringer, og som presenteres av forskere og eksperter som har solid kunnskap om feltet. Her er fem ressurser du kan utforske:
1. Mer enn forskere (Web): Korte, innsiktsfulle videoklipp fra klimaforskere
«Mer enn forskere» er en samling videoklipp der klimaforskere deler sine refleksjoner rundt det de har observert, opplevd og hva de forventer av fremtiden. Her kan du høre alt fra personlige beretninger fra forskere i Antarktis til fremtidsutsikter fra ledende eksperter med over 40 års erfaring.
Du kan sortere videoene etter nyeste, mest populære eller filtrere dem etter temaer som tilpasning, familie, fremtidige generasjoner, optimisme, personlige perspektiver, vitenskapelig enighet, stormer og katastrofer, vitenskap, handling, yngre generasjoner og konsekvenser. De fleste videoene varer i ca. 2-3 minutter, der forskeren snakker direkte til kameraet, uten komplisert statistikk eller lysbildepresentasjoner.
Selv om «Mer enn forskere» ikke er blitt oppdatert siden 2018, er bekymringene og innsiktene fortsatt svært relevante i dag. Nettstedet tar fremdeles imot videoinnsendinger fra forskere, og gir veiledning om hvordan du filmer og laster opp ditt budskap.
2. Er det slik du føler deg? (Web): Klimaforskernes følelser
Ofte hører vi klimaforskere snakke om fakta og tall, og redegjøre for konsekvensene av global oppvarming. Joe Duggan, som har en mastergrad i vitenskapskommunikasjon, ønsker å formidle vitenskap på en kreativ og engasjerende måte. Hans prosjekt, «Er det slik du føler deg?» (ITHYF), er ment å vise den menneskelige siden av klimaforskere, og appellere til følelser i stedet for bare intellektet.
Duggan stilte ledende klimaforskere spørsmålet: «Hvordan får klimaendringene deg til å føle deg?». Han ba dem skrive svarene sine for hånd, for å skape en mer personlig følelse. Den opprinnelige ITHYF-samlingen viser disse brevene, sammen med transkripsjoner for enklere lesing. Fem år senere gjenopptok Duggan prosjektet med ITHYF5, der de samme forskerne svarer på det samme spørsmålet etter fem år med klimaendringer og den resulterende handling eller passivitet.
Prosjektet ble så vellykket at flere forskere har sendt inn bidrag til ITHYF, som du kan lese på nettstedet. Det er en god måte å se saken fra et annet perspektiv, som Duggan sier: «De er ikke roboter. Disse forskerne er mødre, fedre, besteforeldre og døtre. De er ekte mennesker. Og de er bekymret.»
3. Frykt og undring (Podcast): IPCC-rapporten forenklet av forskerne som skrev den
FNs klimapanel (IPCC) er den ledende internasjonale instansen for pålitelig data og analyse av klimaendringer. Siden 1990 har IPCC, med bidrag fra tusenvis av forskere globalt, publisert en vurderingsrapport hvert par år, som anses som gullstandarden for klimadata. IPCCs sjette vurderingsrapport, utgitt i 2001, er fylt med data, tabeller, sitater og sjargong som kan virke overveldende for den gjennomsnittlige leser. Det er likevel viktig for alle å forstå budskapet fra disse forskerne og handle deretter.
«Frykt og undring» er en podcast ledet av IPCC-hovedforfatter Dr. Joelle Gergis og podcastjournalist Michael Green, som forklarer rapporten på en lettfattelig måte. I løpet av en serie på åtte episoder tar programlederne opp ulike temaer fra rapporten, og intervjuer klimaforskerne som har skrevet de aktuelle kapitlene. Hver episode varer i omtrent 45 minutter, der Gergis og Green gjør en god jobb med å forenkle komplekse emner, og utforske årsaker, konsekvenser og mulige tiltak, alt direkte fra forskerne som sitter på førstehåndskunnskapen.
Sammen med den sjette vurderingsrapporten lanserte IPCC også et interaktivt atlas der du kan visualisere data og kjøre simuleringer. Dette er et av de mest imponerende nettverktøyene for å visualisere klimaendringer.
4. KlimaAdam (YouTube): Klimavideoer fra en klimaforsker
Da Dr. Adam Levy studerte for sin doktorgrad i atmosfærisk fysikk ved Oxford University, ble han oppmerksom på det store gapet mellom informasjonen som er tilgjengelig om klimaendringer og allmennhetens forståelse av denne informasjonen. Han bestemte seg for å gjøre noe med det, og valgte å starte sin egen YouTube-kanal, ClimateAdam.
Gjennom sine videoer forenkler og forklarer ClimateAdam en rekke temaer knyttet til klimaendringer, global oppvarming, miljøvitenskap og andre relaterte emner. På samme måte som noen av de beste lærerike YouTube-kanalene, fokuserer han på å skape innhold som er både informativt og underholdende, ved hjelp av grafikk, vitser og engasjerende historiefortelling.
ClimateAdams spillelister er spesielt nyttige, fordi han, i motsetning til mange andre YouTube-innholdsprodusenter, ikke bare legger til sine egne videoer. Hvis en annen YouTubers video kan bidra til å øke forståelsen, vil han inkludere den i spillelisten.
5. TILKlima (Podcast): Klimaendringer forklart på 15 minutter av eksperter
TILClimate, eller «Today I Learned: Climate», er en prisvinnende podcastserie fra MIT. I stedet for å bare fokusere på klimaforskere, utnytter den den brede kompetansen ved universitetet for å undersøke hvordan klimaendringer påvirker alt fra økonomi til nasjonal sikkerhet.
I hver episode fokuserer programleder Laur Hesse Fisher på ett spesifikt tema som er berørt av miljøendringer, og snakker med en ekspert på dette feltet. Episodene er relativt korte, med en gjennomsnittlig lengde på 15 minutter, og er utformet for å forklare emnet for de som ikke har forkunnskaper om det.
TILClimate har gått over fire sesonger siden 2019, med et gjennomsnitt på 8-10 episoder per sesong. Den femte sesongen har ennå ikke startet, så det er et godt tidspunkt å fange opp tidligere episoder. Hvis du liker podcasten, bør du også sjekke ut MITs klimaportal for mer informasjon om klimaendringer og hva du kan gjøre for å bidra.
Hvordan teknologi kan bidra i kampen mot klimaendringer
Jo bedre du forstår klimavitenskapen uten agendaer eller egeninteresser, jo sterkere blir følelsen av at du må handle. Og teknologi kan også her være til hjelp. Det finnes mange gode apper som kan hjelpe deg med å redusere ditt karbonavtrykk, alt fra å bytte til en mer bærekraftig søkemotor til daglige påminnelser om enkle oppgaver som kan ha stor innvirkning.