5 ressurser for klimaendringer for å få pålitelig informasjon direkte fra forskere

Klimaendringer er en økende bekymring over hele verden, men de er fortsatt ikke fullt ut forstått eller akseptert. Det er alt for mange plattformer for å høre om det fra aktivister, benektere, politikere, folk i næringslivet og andre med egeninteresser, noe som fører til upålitelig informasjon. I stedet, hvorfor ikke høre om emnet rett fra klimaforskere?

Forskere er vanligvis ikke gode til å kommunisere sine data og meninger på engasjerende og informative måter for en gjennomsnittlig person. Det er derfor disse fem nettressursene prøver å forenkle de tekniske punktene om klimaendringer fra forskere og eksperter som vet hva de snakker om.

1. Mer enn forskere (Nett): Korte innsiktsfulle videoer av klimaforskere

More Than Scientists er en samling videoer av klimaforskere der de reflekterer over det de har sett, hørt og opplevd allerede, samt hva de forventer av fremtiden. Du vil høre alt fra førstehåndsberetninger om forskere i Antarktis til fremtidige anslag fra ledende hjerner med over 40 års erfaring på feltet.

Du kan se de nyeste eller populære videoene, eller filtrere dem etter emner som tilpasning, familie, fremtidige generasjoner, optimisme, personlig, vitenskapelig konsensus, stormer og katastrofer, vitenskap, handling, yngre generasjoner og innvirkning på ulike ting. De fleste videoer er omtrent 2-3 minutter lange, med forskeren som snakker direkte til kameraet – ingen komplisert statistikk eller lysbildefremvisninger.

  erstatte tekststreng i filen [Guide]

More Than Scientists har ikke blitt oppdatert siden 2018, men bekymringene og innsiktene er relevante selv i dag. Nettstedet er fortsatt åpent for videoinnsendinger fra forskere og gir en rask veiledning om hvordan du filmer og laster opp meldingen din.

2. Er det slik du føler deg? (Web): Hvordan forskere føler om klimaendringer

Du hører ofte klimaforskere snakke om fakta og tall, og legge ut konsekvensene av global oppvarming på samfunnet. Joe Duggan har en mastergrad i vitenskapskommunikasjon, noe som gjør hans hensikt med å fortelle folk om vitenskap på kreative og engasjerende måter. Is This How You Feel (ITHYF) er et prosjekt han utviklet for å få folk til å se den menneskelige siden av klimaforskere, og ta kontakt med hjertet deres i stedet for hjernen.

Duggan spurte ledende forskere innen klimaendringer: «Hvordan får klimaendringene deg til å føle deg?» Og han oppfordret dem til å skrive svarene sine med penn og papir, for å gjøre det mer personlig. Den originale ITHYF samler inn og viser disse bokstavene (sammen med transkripsjoner for enklere lesing på skjermen). Duggan besøkte prosjektet på nytt fem år senere, og i ITHYF5 kan du se brev fra de opprinnelige bidragsyterne som svarer på det samme spørsmålet etter fem år med klimaendringer, og handlingen eller passiviteten rundt det.

Prosjektet var en så suksess at andre forskere skrev inn til ITHYF, som alle kan leses på nettstedet. Det er en god måte å få litt perspektiv på, for som Duggan sier: «De er ikke roboter. Disse forskerne er mødre, fedre, besteforeldre, døtre. De er ekte mennesker. Og de er bekymret.»

  Hvordan legge til Bootstrap til Angular [Step-by-Step]

3. Frykt og undring (Podcast): Forenkling av IPCC-rapporten med forskere som skrev den

FNs mellomstatlige panel for klimaendringer (IPCC) er det ledende internasjonale organet for pålitelige data og analyser av klimaendringer. Siden 1990, hvert par år, har IPCC utgitt en vurderingsrapport som anses å være gullstandarden for data om klimaendringer, med tusenvis av forskere globalt som har bidratt til den. IPCCs sjette vurderingsrapport, utgitt i 2001, er fylt med data, tabeller, sitater og sjargong som gjør det til en skremmende lesning for lekmannen. Men det er viktig for hver enkelt å forstå hva disse forskerne sier og handle etter det.

Fear and Wonder er en podcast arrangert av IPCC-hovedforfatter Dr. Joelle Gergis og podcastjournalist Michael Green, hvor de avmystifiserer og forklarer rapporten. I serien på 8 episoder tar programlederne opp ett bestemt område eller problemstilling fra rapporten og møter klimaforskerne som har skrevet den. Hver episode er på omtrent 45 minutter, der Gergis og Green gjør en utmerket jobb med å forenkle viktige tekniske emner og adressere årsaker, virkninger og hvilke tiltak noen kan ta med det – alt rett fra hestens munn til forskeren som vet mest om det.

Med den sjette vurderingsrapporten lanserte IPCC også et interaktivt atlas der du kan visualisere dataene og kjøre simuleringer. Det er et av de kuleste og mest imponerende nettverktøyene for å visualisere klimaendringer.

4. KlimaAdam (YouTube): Videoer om klimaendringer fra en klimaforsker

Mens han tok sin doktorgrad i atmosfærisk fysikk fra University of Oxford, innså Dr. Adam Levy det store gapet mellom informasjonen der ute om klimaendringer og den gjennomsnittlige personens forståelse av dem. Hver vitenskapsmann ønsker å ta grep, og tilnærmingen hans var å lage en YouTube-kanal, ClimateAdam.

  Hvordan beregne en Z-score ved hjelp av Microsoft Excel

Gjennom videoene hans forenkler og forklarer ClimateAdam en rekke emner relatert til klimaendringer, global oppvarming, miljøvitenskap og relaterte emner. Som noen av de beste pedagogiske YouTube-kanalene, fokuserer han på å lage innhold som er informativt og morsomt på samme tid, enten gjennom grafikk, vitser eller engasjerende historier.

ClimateAdams spillelister er verdt å gå gjennom fordi, i motsetning til mange YouTube-skapere, velger han ikke bare sine egne videoer. Hvis en annen skapers video skal hjelpe deg å forstå et emne bedre, blir den en del av spillelisten.

5. TILKlima (Podcast): Klimaendringer forklart på 15 minutter av eksperter

TILClimate, eller Today I Learned: Climate er en prisvinnende podcastserie fra MIT. I stedet for å bare snakke med klimaforskere, utnytter den mangfoldet av eksperter ved universitetet for å forstå hvordan klimaendringer påvirker hver eneste ting fra økonomi til nasjonal sikkerhet.

I hver episode fokuserer verten Laur Hesse Fisher på ett emne som for øyeblikket blir påvirket av endringer i miljøet, og snakker med en kjerneekspert på dette emnet. Episodene er ganske korte, med gjennomsnittlig lengde på omtrent 15 minutter, og har som mål å forklare det til noen som ikke kan noe om temaet.

TILClimate har kjørt fire sesonger siden 2019, med et gjennomsnitt på 8-10 episoder i hver sesong. Den femte sesongen har ennå ikke startet, så dette er et godt tidspunkt å ta igjen. Liker du podcasten bør du også sjekke ut MITs klimaportal for mer informasjon om klimaendringer og hvordan du kan hjelpe.

Hvordan du kan bekjempe klimaendringer med teknologi

Jo mer du forstår vitenskapen om klimaendringer uten at agenda eller egeninteresser legger til mening, jo mer føler du deg tvunget til å ta grep. Og også i dette gjør teknologien det enklere. Det er noen fantastiske apper for å redusere karbonavtrykket ditt, som spenner fra å endre den vanlige søkemotoren din til daglige spørsmål om små oppgaver som gir store endringer.