Sikkerhetsutfordringer hos Apple: Hacking, Datainnbrudd og Sårbarheter
Apple er ikke immune mot sikkerhetshendelser, inkludert hacking, datainnbrudd og utnyttbare sårbarheter. Det er viktig å være oppmerksom på disse potensielle farene, da de kan utsette deg for risiko. Hvilke av disse hendelsene og svakhetene bør du være informert om?
Apples Inntrengninger og Datainnbrudd
Apple har opplevd en rekke inntrengninger og datainnbrudd gjennom årene, noen mer alvorlige enn andre. La oss se på et eksempel som skjedde for mer enn et tiår siden:
1. XCodeGhost-Hacket (2015)
I 2015 ble hele 128 millioner iPhone-brukere rammet av et skadelig programvareangrep. Hackere brukte en forfalsket utgave av XCode, Apples utviklingsmiljø for alle operativsystemer, inkludert iOS. Denne ondsinnede programvaren, kalt XCodeGhost, gjorde det mulig for hackere å infisere rundt 50 apper i Apple App Store. De som lastet ned disse kompromitterte appene var dermed utsatt for hacking. Det ble anslått at rundt 500 millioner brukere var i faresonen på den tiden.
Selv om det faktiske tallet viste seg å være lavere enn det opprinnelige estimatet, avdekket dokumenter fra Apples rettssak mot Epic Games at 128 millioner personer likevel ble berørt, inkludert 18 millioner brukere i USA, ifølge Security Affairs. En kontroversiell side ved saken var Apples beslutning om ikke å informere de berørte brukerne. Offentligheten fikk først kjennskap til den fulle omfanget av hendelsen seks år senere, under nevnte rettssak.
2. Pegasus Spionprogramvare (2016 og fremover)
Den beryktede Pegasus spionprogramvaren ble første gang introdusert i 2016, men fikk internasjonal oppmerksomhet i 2021 da den ble brukt til å utnytte iOS i målrettede angrep. Pegasus er utviklet av den israelske NSO Group, en omstridt organisasjon som ofte er i nyhetene. Hackere bruker nå dette spionprogrammet for å utføre egne cyberangrep, noe som gjør det til et kjent navn blant eksperter på cybersikkerhet. NSO Group har solgt Pegasus-spionprogramvare til en rekke nasjoner, inkludert India og Mexico.
Denne hendelsen utnyttet en sårbarhet i iOS for å installere Pegasus-spionprogramvare på iPhones. En offisiell uttalelse fra Apple fremhevet at funksjoner som Lockdown Mode, i tillegg til sterke passord og regelmessige programvareoppdateringer, kan brukes som forsvar mot slike angrep. Det ble også kunngjort at varsler skulle sendes til brukere som potensielt kunne være mål for statsstøttede angrep.
Hvis du er bekymret for Pegasus-spionprogramvare, finnes det veiledninger om hvordan du kan sjekke om din iPhone er infisert.
3. SolarWinds (2021)
SolarWinds-angrepet i 2021 sjokkerte teknologibransjen og cybersikkerhetsmiljøet, og Apple var også indirekte berørt.
Under SolarWinds-angrepet utnyttet hackere en null-dags sårbarhet i iOS 14 for å infiltrere iPhones. Gjennom denne svakheten brukte hackere ondsinnede domener for å omdirigere iPhone-brukere til phishing-nettsteder. Dette gjorde det mulig for angriperne å stjele brukerinformasjon, som senere kunne brukes til å hacke kontoer eller selges videre på det illegale markedet.
4. Datainnbrudd hos Apple og Meta (2021)
En annen sikkerhetshendelse skjedde i midten av 2021 da ansatte i Apple og Meta ble narret av hackere som utga seg for å være fra politiet. Angrepet startet med at hackere kompromitterte kontoer og nettverk hos politiet, før de sendte falske, hasteforespørsler om data til ansatte hos de to teknologiselskapene. Som svar på disse tilsynelatende offisielle henvendelsene ble brukeres IP-adresser, hjemmeadresser og kontaktnumre avslørt.
Det er viktig å understreke at Apple- og Meta-ansatte ikke delte informasjonen på bakgrunn av en tilfeldig henvendelse. Angriperne hadde hacket legitime politisystemer for å sende henvendelsene, noe som gjorde det vanskelig å avsløre svindelen.
Apples Sårbarheter
Apples programvare, inkludert operativsystemene, kan være sårbare for kodefeil. Hva bør du være oppmerksom på?
1. Kjerne- og WebKit-Sårbarheter (2022)
I august 2022 annonserte Apple at de hadde oppdaget en sårbarhet i kjernen (kjent som CVE-2022-32894), som tillot utførelse av kode med kjerneprivilegier. Apple løste CVE-2022-32894 med macOS Monterey. Hvis du har installert denne oppdateringen eller bruker en nyere versjon, skal du være trygg.
I tillegg ble det også oppdaget en feil i Apple WebKit. Denne feilen kunne også føre til vilkårlig kjøring av kode gjennom ondsinnede nettsider. Også denne WebKit-feilen er rettet i macOS Monterey.
2. Blastpass-Sårbarheter (2023)
I september 2023 ble to null-dags sårbarheter oppdaget og misbrukt av angripere. Disse sårbarhetene, offisielt referert til som CVE-2023-41064 og CVE-2023-41061, finnes i iOS-programvaren.
CVE-2023-41064 var en bufferoverløpsfeil som kunne tillate kjøring av vilkårlig kode, og påvirket iPhone-modeller fra 8 og nyere som kjørte iOS 16.6 eller nyere. Enkelte iPad-modeller var også sårbare. CVE-2023-41061, som ble oppdaget like etter, var et valideringsproblem som kunne utnyttes gjennom ondsinnede vedlegg.
I kombinasjon utgjorde disse sårbarhetene en angrepskjede kjent som Blastpass, som var en del av distribusjonssystemet for NSO Groups Pegasus-spionprogramvare, ifølge Citizen Lab. Blastpass kan brukes til å hacke iPhones og iPads uten at offeret trenger å interagere med skadelige nettsider eller meldinger. Disse omtales også som zero-click sårbarheter.
Med Apples LockDown-modus kan imidlertid denne angrepskjeden stoppes og blokkere infeksjonen av enheten din. Det finnes også en oppdatering tilgjengelig som reparerer sårbarhetene.
3. Grunnleggende Sårbarheter (2023)
Tidlig i 2023 ble tre Apple-null-dags sårbarheter avdekket som satte mange Apple-operativsystemer i fare, inkludert iOS, iPadOS og macOS. To av sårbarhetene lå i Apples Foundation-rammeverk, som sørger for grunnleggende funksjonalitet for Apple-applikasjoner. Disse sårbarhetene, kjent som CVE-2023-23530, CVE-2023-23531 og CVE-2023-23520, gjorde det mulig for angripere å kjøre ondsinnet kode eksternt på infiserte enheter.
Apple rettet disse sikkerhetsbristene i februar 2023. Hvis du holder Apple-enheten din oppdatert, skal du ikke lenger være sårbar for disse.
Konklusjon: Apple er Ikke Ufeilbarlig
Selv om Apples programvare og maskinvare regnes som svært sikre, kan du som Apple-bruker fortsatt være utsatt for risiko og cyberangrep. Uansett om du bruker en Apple-telefon, nettbrett, datamaskin eller klokke, bør du aldri anta at du er immun mot sikkerhetsproblemer. Det er viktig å holde seg oppdatert om de siste sårbarhetene, hackingene og datainnbruddene slik at du bedre kan beskytte deg selv og forberede deg på fremtidige hendelser.