7 lette Windows-nettlesere testet for RAM-bruk: Hvilken er best?

Bruk av en ressurskrevende nettleser på en avansert datamaskin kan påvirke ytelsen negativt. Så den optimale løsningen er å velge et lett nettleseralternativ som ikke tapper minne. Vi testet RAM-forbruket til ulike ressurseffektive nettlesere slik at du kan velge den letteste for dine behov.

Hvordan ble testene utført?

Ressursforbruket til nettlesere avhenger av hvordan du bruker dem. Selv om en nettleser kan være mindre ressurskrevende når du kjører nettapper, er den kanskje ikke like ressurseffektiv når du spiller av videoer.

Av denne grunn valgte vi syv lette nettlesere: K-Meleon, Falkon, SlimBrowser, Pale Moon, Maxthon, SeaMonkey og UR Browser. Deretter testet vi dem med tanke på tre typiske hverdagsscenarier: underholdning, kontor og jobb.

For å forenkle sammenligningen av ressursforbruket til forskjellige nettlesere, holdt vi prosessene konsistente, dvs. vi kjørte de samme prosessene for hvert scenario på tvers av alle nettlesere.

Her er prosessene vi kjørte på nettleserne når vi testet minneforbruk for hvert daglige scenario:

1. Underholdning: Å bruke en nettleser for underholdning innebærer vanligvis surfing på YouTube, streaming av filmer, lytting til musikk på nettet osv. Vi kjørte fire forskjellige prosesser i separate faner for å vurdere minnebruken for underholdning grundig. Blant dem var to YouTube-videoer (den ene ble satt på pause, og den andre spilte aktivt), en film og en sang.

2. Arbeid: På kontoret bruker vi primært nettlesere til å kjøre nettapper, gå gjennom e-postene våre i en e-postklient, av og til se YouTube-opplæringer eller jobbe i et CMS (innholdsstyringssystem). For å teste RAM-forbruket kjørte vi derfor prosesser i fire faner: en med Google Sheets, den andre med et innholdsstyringssystem, en annen med en e-postklient, og den fjerde med en YouTube-opplæring.

  Slik ser du alle dine lagrede Wi-Fi-passord på Windows 10

3. Generell bruk: Dette inkluderer lesing av nyheter, rulling på Twitter eller Facebook og shopping på nettet. Derfor, som i de tidligere brukstilfellene, åpnet vi fire faner: en for Twitter, en for Facebook, en annen for et nettbutikknettsted og den siste for en nyhetsartikkel.

Vi brukte Windows Task Manager for å måle RAM-forbruk, ikke de innebygde oppgavebehandlerne som tilbys av enkelte nettlesere. Så kontroll av ressursforbruk via en innebygd oppgavebehandling på en av de testede nettleserne kan avvike fra verdiene nevnt nedenfor.

En oversikt over RAM-forbruk av forskjellige nettlesere

Her er en tabell som viser hvor mye RAM hver nettleser forbrukte for de tre brukstilfellene nevnt ovenfor:

Nettlesernavn

Bruk Case

Minneforbruk (MB)

K-Meleon

Tomgang

78

Underholdning

450

Arbeid

526

Generell bruk

320

Falkon

Tomgang

235

Underholdning

1749

Arbeid

1170

Generell bruk

935

Slank nettleser

Tomgang

320

Underholdning

968

Arbeid

1000

Generell bruk

902

Blek måne

Tomgang

175

Underholdning

830

Arbeid

805

Generell bruk

820

Maxthon

Tomgang

323

Underholdning

875

Arbeid

1172

Generell bruk

790

SeaMonkey

Tomgang

82

Underholdning

550

Arbeid

570

Generell bruk

562

UR-nettleser

Tomgang

239

Underholdning

831

Arbeid

921

Generell bruk

647

Det er noen få konklusjoner du kan trekke fra resultatene samlet under testingen:

  • K-Meleon bruker minst ressurser, mens Falkon er den mest ressurshungrige.
  • K-Meleon og SeaMonkey bruker svært lite minne når de er inaktive, mens SlimBrowser bruker mest.
  • Etter K-Meleon og SeaMonkey er Pale Moon det beste valget for å se YouTube-videoer, streame filmer og lytte til musikk og kontorarbeid.
  • UR-nettleseren ser ut til å være det beste alternativet for generell nettsurfing etter K-Meleon og SeaMonkey.
  Hvordan endre skjermbilde-mappeplassering i Windows 11

Testingen ble utført på en Microsoft Surface 3 bærbar PC med 16 GB RAM. Tatt i betraktning at det faktiske ressursforbruket til en hvilken som helst app eller nettleser avhenger av ulike faktorer, inkludert RAM-ens effektivitet, enhetens produsent, dens alder, kan den faktiske RAM-bruken til nettleserne testet ovenfor variere litt på enheten din.

Hvorfor K-Meleon og SeaMonkey kanskje ikke er det beste valget?

K-Meleon og SeaMonkey er de minst ressurskrevende nettleserne, men de er kanskje ikke det beste valget for brukstilfellene ovenfor.

Sammenlignet med de andre nettleserne på denne listen, er K-Meleon ekstremt treg, og grensesnittet er ikke intuitivt, så det kan ta litt tid å venne seg til det. Det viktigste er at nettleseren ikke støtter vanlige nettapper som Slack. Å bruke nettapper for sosiale medier på K-Meleon er også utfordrende, siden de ofte returnerer feil.

SeaMonkey, på den annen side, har et like komplekst grensesnitt. Mange grunnleggende funksjoner, som å åpne en ny fane, er begravet i nettlesermenyene. På samme måte må du høyreklikke og åpne kontekstmenyen for å lukke en fane. Derfor vil det å bruke den som din primære nettleser uten tvil hindre produktiviteten din.

Tatt i betraktning alle ulempene som hver nettleser har, er det rimelig å si at K-Meleon og SeaMonkey ikke er de beste valgene for vanlig bruk. Til tross for at de er minst ressurskrevende, gjør disse grunnene begge nettleserne uegnet for våre brukstilfeller. For å lære mer om de testede nettlesernes funksjoner og begrensninger, sjekk ut guiden vår om de beste gamle og lave nettleserne.

  Fix Windows Finner ikke en av filene i dette temaet

Hvis RAM-forbruket ditt øker til 100 prosent i Task Manager selv når nettleseren din er inaktiv og du ikke har noen faner åpne, kan RAM-en din være nesten utmattet.

Hvilken nettleser bør du bruke?

Etter å ha eliminert K-Meleon og SeaMonkey, ble Pale Moon og UR Browser de to beste utfordrerne til å være de letteste og mest funksjonsrike nettleserne.

1. Blek måne

Pale Moon er basert på et derivat av Gecko-gjengivelsesmotoren (Goanna) og bygger på en hard gaffel av Mozilla-koden kalt UXP. Nettleseren er rask, har et enkelt brukergrensesnitt og tilbyr avansert sikkerhet. Videre er det den minst ressurskrevende nettleseren for arbeidsrelatert bruk etter K-Meleon og SeaMonkey.

Derfor bør Pale Moon være ditt førstevalg hvis du er ute etter en funksjonsrik, mindre krevende nettleser for bruk på kontoret.

Last ned: Pale Moon for Windows

2. UR-nettleser

UR-nettleseren er bygget med Chromium, men har blitt fratatt noen Google-sporere for forbedret personvern. Nettleseren har et brukervennlig grensesnitt, støtter utvidelser på Chrome-nettbutikken og tilbyr avanserte personvernfunksjoner. Nettleseren er også utstyrt med en innebygd annonseblokkering og VPN.

Å kombinere disse funksjonene gjør UR-nettleseren til et godt valg for underholdning og generell bruk, spesielt hvis du bytter fra Chrome.

Last ned: UR-nettleser for Windows

Bruk en lett nettleser for å redusere RAM-bruken

Overdreven minneforbruk av en nettleser kan påvirke enhetens ytelse betydelig. Derfor bør du bruke en nettleser som belaster RAM minst. Forhåpentligvis har testingen vår gitt deg en idé om hvilken nettleser som er mindre ressurskrevende for arbeid, underholdning og generell bruk.

Det vil imidlertid ikke være lurt å velge en nettleser utelukkende basert på hvor få ressurser den bruker. I stedet bør du også vurdere tilleggsfunksjoner og integrasjoner den tilbyr, inkludert støtte for utvidelser, enkel administrasjon av nedlastinger, personvern og mer.