Det er ikke alltid enkelt å bruke en smarttelefon når du er i bevegelse, enten du står på snowboard, sykler eller surfer. Selv når du bare går, kan det være tungvint å forsøke å filme en video med mobilen.
For slike aktiviteter er et kroppsbåret kamera et bedre alternativ. Det lar deg oppleve øyeblikket fullt ut, i stedet for å være opptatt av kamerautstyret. Men ulike kameraer har forskjellig optikk og utforming, tilpasset ulike bruksområder. Derfor kan det være vanskelig å velge riktig, hvis du ikke vet hva du skal se etter.
I denne artikkelen skal vi hjelpe deg med å vurdere hvilket kroppsbåret kamera som passer best for dine behov.
2. Objektivtype
Siden hovedfunksjonen til et kamera er å ta opp video eller bilder, bør du begynne med å se på objektivtypen.
Noen kroppsbårne kameraer har fastmonterte objektiver, mens andre tillater utskiftbare objektiver. For å finne ut hva som passer deg best, bør du vurdere ditt ferdighetsnivå og bruksområdet.
Hvis du er interessert i uformell videoblogging, er kameraer med faste objektiver et godt valg. De er rimelige, og du slipper å bekymre deg for å bytte objektiv, eller å ta dem med deg, for ulike situasjoner. Vidvinkelobjektiver er ofte foretrukket for vlogging, og de fleste kroppsbårne kameraer har dette som standard.
Utskiftbare objektiver derimot, gir mer fleksibilitet og mulighet for zoom. Du kan ta et bredt spekter av bilder med slike kameraer, men det krever mer kunnskap. Disse kameraene passer best for innholdsskapere som ønsker mer variasjon i bildene sine.
2. Bærbarhet
Det viktigste salgsargumentet for kroppsbårne kameraer er at de er lette og enkle å ha med seg. Noen modeller er imidlertid mer kompakte enn andre. De varierer også når det gjelder monteringsmuligheter. Uansett hva du skal bruke det til, ønsker du noe som er lett og enkelt å montere på ulike overflater.
Sjekk om du kan feste kameraet til hjelmen, brystet eller håndleddet, og hvor komfortabelt det er i bruk. Noen kameraer leveres med fester som kan festes til sykkelen, surfebrettet eller til og med halsbåndet til kjæledyret ditt. Det er også viktig at det er enkelt å ta med seg i vesken eller lommen når det ikke er i bruk.
Hvis du velger et kroppsbåret kamera for sport, bør du velge et som er lite, slik at det ikke forstyrrer deg når du er fokusert på aktiviteten.
3. Holdbarhet og vannmotstand
Enkelte kameraer er værbestandige, noe som betyr at de tåler et bredere spekter av miljøer. Denne typen holdbarhet er viktig å vurdere hvis du skal bruke kameraet utendørs. Vannskader er en stor risiko når du filmer under vanskelige forhold eller driver med vannsport som surfing, svømming eller snorkling.
Sjekk spesifikasjonene nøye og se etter en IP-rangering. Velg kameraer som har denne beskyttelsen uten at det går på bekostning av bildekvaliteten. Noen kameraer, som GoPros, leveres med beskyttende deksler som du kan bruke for å beskytte dem mot skader.
4. Lang batterilevetid
Kroppsbårne kameraer med kort batterilevetid er en konstant utfordring. Å måtte lade kameraet hele tiden er ikke bare irriterende, men det begrenser også hvor mye du kan filme. Derfor trenger du et kamera med lang batterilevetid, spesielt hvis du skal være utendørs over lengre perioder.
Hvis du har bestemt deg for en bestemt modell som ikke har lang batterilevetid, bør du undersøke om kameraet har en enkel batteribyttefunksjon. Dette gjør at du raskt kan fjerne det tomme batteriet og sette inn et nytt, slik at du kan fortsette å filme innen kort tid.
Ladetiden er også viktig. Det kan ta lang tid å lade batteriene i kameraer, men noen modeller har hurtigladefunksjon. Kameraer som lades via USB-C har ofte denne muligheten.
5. Tilstrekkelig lagringsplass
Det eneste som er mer irriterende enn å gå tom for batteri, er å gå tom for lagringsplass. Hvis du er på reise og kameraet går tom for lagring, kan planene dine ryke. Sørg for å velge et kamera med nok lagringsplass til å vare en stund.
Hvis du trenger mye lagringsplass, bør du se etter kameraer som støtter microSD-kort eller skylagring. SD-kort er et tryggere valg, men skylagring fungerer også bra siden du alltid har en sikkerhetskopi tilgjengelig i skyen.
6. Tilkoblingsmuligheter
Etter at du har filmet, må du raskt kunne overføre opptakene til telefonen eller datamaskinen. Dette hjelper deg med å frigjøre plass på kameraet, dele opptakene med andre, og ta sikkerhetskopi av alle dataene.
Noen populære tilkoblingsmuligheter er Wi-Fi, Bluetooth, USB og NFC. Wi-Fi og Bluetooth er de beste alternativene for å overføre filer fra kameraet til smarttelefonen. For datamaskiner trenger du et kamera som støtter rask filoverføring via USB. Se etter raske USB-C- eller USB-3-porter.
Hvis datamaskinen din har en SD-kortleser, er tilkoblingsmulighetene mindre viktig.
7. Brukervennlighet
Når du vurderer et kroppsbåret kamera, kan brukervennligheten forbedre filmopplevelsen betydelig. Se etter enkle kontroller som lar deg starte opptaket raskt, spesielt i situasjoner der du må handle raskt. Sørg også for at du raskt kan navigere i menyene og justere ulike innstillinger mens du er i bevegelse.
Sjekk også om kameraet har en brukervennlig app for telefonen. Dette kan forenkle fjernkontroll og deling av filer. Hvis du kjøper et kamera med utskiftbare objektiver, bør du sørge for at bytte av objektiver er enkelt.
Er det verdt å kjøpe et kroppsbåret kamera?
Et kroppsbåret kamera er et must hvis du vil fange fartsfylt action eller ta opp utendørsaktiviteter – spesielt uten å måtte bekymre deg for å håndtere kameraet i det hele tatt. Selv om disse kameraene kanskje ikke er like enkle å bruke som smarttelefoner, og noen ganger ikke har like høy kvalitet, har de generelt bedre monteringsmuligheter som gjør dem mer allsidige.
Det beste er at du ikke trenger å kjøpe en dyr modell. Du kan starte med noe rimelig med moderate spesifikasjoner og oppgradere til noe mer avansert senere.