8 beste steder å lære JavaScript i 2023

JavaScript er et av de mest populære og elskede programmeringsspråkene.

Brukene spenner fra å utvikle nettsteder til å skrive kode for Mars Rover. Til tross for sin enkelhet er det et givende programmeringsspråk å lære. Denne artikkelen er en guide for de beste stedene å lære JavaScript.

Hva er JavaScript, og hva brukes det til?

JavaScript er et populært programmeringsspråk som hovedsakelig brukes i webutvikling. Det er et av de mest populære språkene i verden og er også veldig elsket av utviklere. Den har en C-familielignende syntaks og anses generelt som lett å lære.

Kort historie

JavaScript er et programmeringsspråk utviklet av Brendan Eich i 1995 hos Netscape. Den ble designet for å brukes i Netscapes nettleser, Netscape Navigator, for å gjøre nettsider interaktive. Over tid ble JavaScript tatt i bruk av flere og flere nettlesere.

Et annet kritisk punkt var utviklingen av Node.js, et program som kan lese og kjøre JavaScript utenfor nettleseren. Dette tillot JavaScript å vokse utover nettleseren og brukes til å bygge alle slags applikasjoner, inkludert mobil-, desktop- og serverapplikasjoner.

Bruk av JavaScript

  • JavaScript er nyttig for å lage og bygge nettsider. Når JavaScript legges til nettsider, gjør de dem mer interaktive. Dette kan gjøres med ren JavaScript eller ved hjelp av et av de mange rammeverkene.
  • Den brukes også til å bygge applikasjoner på serversiden ved å bruke en etablert kjøretid som Node.js eller den relativt nyere – Bun.
  • Språket brukes også til å utvikle desktop-applikasjoner som bruker Electron.js og mobilapplikasjoner som bruker NativeScript.
  • Mange andre bruksområder av JavaScript er ikke like vanlig. Disse inkluderer spillutvikling, maskinlæring, skripting av Google Workspace-apper og bygging av Virtual Reality-apper.
  Mad City Music Codes: Løs inn nå

Til tross for syntaktiske likheter, er JavaScript et annet språk enn Java.

Les også: Forstå Java vs JavaScript

Hvorfor er Javascript et godt førstespråk?

  • JavaScript er relativt enkelt å lære sammenlignet med andre programmeringsspråk som Java eller C++.
  • Som nevnt er det veldig nyttig, med mange bruksområder som strekker seg utover den opprinnelige nettleseren den ble designet for.
  • JavaScript er et populært språk, noe som betyr at det har mange ressurser å lære av, noen av dem har jeg listet opp nedenfor.
  • Det er også lett å få støtte hvis du blir sittende fast, noe du uunngåelig vil når du lærer et nytt programmeringsspråk.
  • Det er enkelt å installere en JavaScript-kompilator. Du kan kjøre den i nettleseren (som du allerede har hvis du leser denne artikkelen) eller installere Node.js eller Bun – som begge er enkle å installere.

Beste steder å lære JavaScript

Til slutt, delen du sannsynligvis vil ha. Her er en liste over de beste stedene å lære JavaScript på nettet. Noen av disse ressursene er betalt, men de fleste er gratis.

YouTube

YouTube er utvilsomt det mest populære nettstedet for å lære programmering. Den inneholder hundrevis, om ikke tusenvis, av gratis opplæringsprogrammer for å ta deg fra null JavaScript-kunnskap til en utvikler på inngangsnivå. Noen av de beste JavaScript-opplæringene på YouTube inkluderer denne veiledningen fra kanalen Programmering med Mosh og en annen av Traversy Media. Begge veiledningene er fritt tilgjengelig på YouTube.

  Hvordan kan du forlate en GroupMe-chat

w3skoler

w3skoler er en av de mer etablerte læringsressursene for alle emner programmering på internett. De har kurs som dekker JavaScript, HTML, CSS, Python, C++, Java og mange andre språk.

I tillegg har de kurs for JavaScript-biblioteker som React og JQuery og kjøretider som Node.js. Disse kursene er tilgjengelige gratis. De tilbyr også sertifiseringer til en premie.

Veltalende JavaScript

Veltalende JavaScript er en av de mest omfattende bøkene om JavaScript der ute. Marijn Haverbeke skrev den, og er for tiden i sin tredje utgave, utgitt i 2018. I motsetning til de fleste andre opplæringsprogrammer, lærer boken deg JavaScript uavhengig av HTML.

Senere kapitler vil imidlertid vise deg hvordan du bruker JavaScript med HTML for å gjøre nettsider interaktive. I tillegg dekker boken også Node.js. PDF-versjonen er gratis, mens den trykte versjonen kan kjøpes.

FreeCodeCamp

FreeCodeCamp er et av de beste stedene å lære programmering på nettet. De har opplæringsprogrammer om ulike teknologier og artikler for å lære deg ulike konsepter. JavaScript-opplæringen deres er en av de mest sette på YouTube. De tilbyr også en front-end webutviklingsplan for å veilede din læringsreise.

Udemy

Udemy er en av de mer populære læringsplattformene for mange ting, inkludert programmerere. Den har kurs fra uavhengige produsenter som dekker alle slags emner. Noen av de best rangerte JavaScript-kursene inkluderer dette av Jonas Schmedtmanndenne fra Brad Traversyog denne fra Academind.

  Dykk dypt inn i forskjellige faser av DevOps-livssyklusen

Coursera

I likhet med Udemy er Coursera en læringsplattform med flere kurs. Imidlertid lages Coursera-kurs vanligvis av større organisasjoner som Google, Meta og IBM. Derfor pleier de å være av god kvalitet.

Kursene dekker mange felt, fra informatikk og programmering til business og finans. Det er også et flott sted å lære JavaScript. Noen av de beste Coursera JavaScript-kursene inkluderer JavaScript for nybegynnere av Meta, JavaScript for Nybegynnere av UC Davis, og Lær JavaScript av Scrimba.

Kodeakademiet

Kodeakademiet har et av de beste JavaScript-kursene for nybegynnere. Kurset inkluderer leksjoner, prosjekter, spørrekonkurranser og artikler for å hjelpe deg å øke forståelsen. Den dekker mange konsepter, fra grunnleggende til litt mer avanserte konsepter som objektorientert programmering.

Det beste med Codecademy er at det er praktisk; du kan skrive og kjøre kode i nettleseren mens du lærer. Den er høyt rangert og er tilgjengelig gratis uten sertifisering. For sertifisering må du oppgradere til en betalt plan. Codecademy har også kurs for andre språk, som Python, Ruby og C++ – de fleste er gratis.

MDN

Mozilla utviklernettverk er en av de mest omfattende og detaljerte ressursene om nettteknologi på Internett i dag. Den har artikler og opplæringsprogrammer som dekker forskjellige konsepter som HTML, CSS og JavaScript. JavaScript-guiden dekker alt du trenger å vite for å bli dyktig. Det er også helt gratis.

Konklusjon

JavaScript er uten tvil et nyttig språk å lære. Som et populært språk er det ingen mangel på læringsressurser. Selv om denne artikkelen listet opp mange læringsressurser, er det mange flere som er bra, kanskje bedre. Mitt råd når du lærer JavaScript eller programmering er å ikke stole på én kilde.

God læring!

Deretter kan du sjekke ut spennende JavaScript-jukseark for utviklere og elever.