8 måter Windows 11 er bedre enn Windows 10

Det er helt greit å holde seg til din Windows 10-PC og ikke oppgradere til Windows 11 hvis du ikke liker å endre oppsettet.

Du må imidlertid gjøre det til slutt (Windows 10-støtte avsluttes i 2025), så hvorfor ikke gå om bord på det nyeste innen teknologiske skip akkurat nå?

Ærlig talt, jeg skal ikke klandre deg hvis du nøler med å oppgradere til Windows 11. Tross alt har du sannsynligvis brukt 5-6 år på Windows 10, og alt er muskelminne nå. Men jeg tror at Windows 11 definitivt er bedre enn Windows 10 på mange måter som gjør det verdt å oppgradere.

Stol på meg; Jeg er en av de få personene som holdt hoved-PC-en sin på Windows 7 gjennom hele livet til Windows 8/10 og bare brukte Windows 10 til jobbformål. Men da Windows 11 kom, oppgraderte jeg med en gang og så meg aldri tilbake.

Så hva gjør Windows 11 så mye bedre enn Windows 10? Vel, i dag skal jeg liste opp en rekke måter Windows 11 er bedre enn Windows 10 som gjør det verdt å oppgradere.

Merk: Jeg oppgraderte til Windows 11 ved å bruke den offisielle ISO fra Microsoft. Hvis du skal kjøpe en Windows 11 PC, kan opplevelsen din bli annerledes på grunn av at produsentene legger til sin egen oppblåsthet til PCen.

Det er enkelt, helt fra starten

Etter å ha installert Windows 11, var det første som overrasket meg positivt at det falt meg på skrivebordet uten noen popup-vinduer eller oppsett, og la alt i hendene mine. I Windows 10 må du håndtere mange popup-vinduer for å tillate/blokkere funksjoner, hvorav mange er noe lyssky. Og til slutt kommer frøken Cortana for å tjene deg nesten med makt.

Du finner ingenting av den futuristiske personaen i Windows 11. Etter installasjonen går du bare gjennom noen personvernfunksjoner, sjekker og logger på Microsoft-kontoen din, og boom, du er klar til å bruke PC-en.

Dette betyr selvfølgelig ikke at det er perfekt som standard. Du bør fortsatt begi deg inn i innstillingene og justere den etter ditt behov.

Windows 11 er også totalt sett minimal på alle måter. Innstillingene er kompakte, Cortana er deaktivert som standard, og til og med startmenyen er strippet ned for å fokusere på det som er viktig (mer om det neste). Hvis du setter pris på enkle ting som hvordan Windows 7 fungerte, vil du virkelig like Windows 11.

  Fiks Windows 10 Update Error 0x80190001

Ny startmeny og oppgavelinje

Det første du vil legge merke til i Windows 11 er den helt nye oppgavelinjen og Start-menyen. Alle ikonene flyttes midt på oppgavelinjen, inkludert Start-menyknappen. Det er noen nye standardikoner, Cortana er borte, og internett- og lydknapper er slått sammen i en enkelt popup med flere alternativer.

Startmenyfliser er ikke lenger, og Start-menyen viser bare festede elementer og anbefalinger basert på den nylige aktiviteten din. Du kan fortsatt se alle appene, men du må klikke på en dedikert knapp for det.

Nå gjenstår spørsmålet, er endringene bedre enn den forrige versjonen eller ikke? Det korte svaret er «det spiller ingen rolle.» Selv om du ikke liker endringene, er oppgavelinjen svært tilpassbar, så du kan nesten bytte til oppgavelinjen i Windows 10-stil ved å gjøre de riktige endringene (kan kreve registerhack).

Du kan flytte ikonene til venstre side, komme tilbake Cortana, fjerne/legge til ikoner og endre oppgavelinjens virkemåte fra innstillingene. Selv om du ikke kan endre mye i Start-menyen, kan tredjeparts Start-menyalternativer hjelpe her.

Hvis du spør meg om min erfaring med de nye endringene, har jeg fullt ut omfavnet den nye Start-menyen og oppgavelinjen og har ikke gjort noen endringer. Jeg synes det er mer produktivt å ha Start-menyen og ikonene i midten, da fokuset mitt vanligvis er midt på skjermen mens jeg jobber. Ikonene er nærmest musepekeren min, og jeg setter stor pris på at Start-menyen kun fokuserer på det som betyr noe.

Styrer bakgrunnsprosesser bedre

I Windows 7 fungerer favorittspillet mitt fint med 60 bilder per sekund, men i Windows 10 faller det til 35-38 bilder per sekund. Og da jeg prøvde spillet i Windows 11, ga det 60 fps igjen (alt testet på samme test-PC). Den store forskjellen mellom disse Windows-versjonene er antall bakgrunnsprosesser de kjører og hvordan de håndterer det.

Windows 10 har en haug med ekstra bakgrunnsapper, inkludert apper som OneDrive og skype som kjører som standard. I Windows 11 er det færre bakgrunnsapper/-prosesser som kjører som standard, og det ressursallokeringsalgoritmen er oppdatert for å prioritere forgrunnsapper.

Hvis PC-en din har mindre RAM og CPU-kraft, vil Windows 11 definitivt tilby bedre ytelse ettersom den fokuserer på forgrunnsappene og har færre bakgrunnsprosesser som bruker begrensede ressurser.

Bedre spillytelse

For hardcore-spillere kommer Windows 11 med verktøyene for å dra full nytte av din avanserte rigg. Det støtter DirectX 12 Ultimate, som tilbyr bedre bilder og bildefrekvenser på støttede spill. Mange nye spilltitler har dedikerte visuelle innstillinger som drar fordel av DirectX 12 Ultimate for å gi bedre ytelse og bilder.

DirectStorage er en annen fin funksjon som fjerner belastningen fra PC-CPU-en for å dekomprimere data direkte inne i GPUen. Dette gir nesten umiddelbare lastetider og høyere bildefrekvenser. Du trenger imidlertid NVMe SSD for at denne funksjonen skal fungere, og spillet må støtte DirectStorage.

  Hvordan åpne en .pages-utvidelsesfil på Windows-PC

Det er også mange andre funksjoner som gjør spillopplevelsen din bedre, som Auto HDR for folk som bruker en HDR-skjerm og den innebygde Xbox-appen, etc.

Hvis du vil ha det siste og det beste innen spillstandarder, er Windows 11 nødvendig.

Bruk Android-apper i Windows 11

Muligheten til å kjøre Android-apper i Windows 11 var en av høydepunktene da Windows 11 ble lansert. Denne funksjonen ble imidlertid forsinket, og Microsoft sa at den ville bli tilgjengelig tidlig i 2022. Heldigvis ser det ut til at neste oppdatering av Windows 11 vil offisielt gi støtte for Android-apper i Windows 11.

Microsoft har samarbeidet med Amazon Appstore og intel for å la deg bruke Android-apper i Windows 11. Snart vil du kunne installere mange av favorittappene dine for Android rett fra Microsoft-butikken og kjøre dem i et Android-undersystem rett inne i Windows 11.

Hvis du er avhengig av noen Android-apper, vil Windows 11 gjøre ting så mye enklere for deg ved å la deg bruke dem på skrivebordet uten å berøre telefonen. Så langt er det ingen ord om hvorvidt Windows 10 vil få denne støtten eller ikke.

Det er en widget-knapp på oppgavelinjen som har en haug med praktiske widgets som viser den nyeste informasjonen tilpasset deg. Du kan få den nyeste informasjonen om aksjer, vær, sport, e-sport, underholdning, bilder og mer.

De fleste widgets har en se mer-knapp for å åpne den aktuelle oppdateringen i en nettleserfane for å få full informasjon. Du kan klikke på knappen Legg til widgets for å se en liste over alle widgetene og legge dem til. Under widgetene er det en lang liste over innlegg som tilbyr de siste nyhetsoppdateringene.

Du kan få noe av denne funksjonaliteten i Windows 10 også ved å bruke Cortana- og Start-menytitlene, men de dedikerte widgetene er bare mye bedre og tilbyr mye flere verktøy.

Snap-oppsett gjør multitasking til en lek

Windows 11 kommer med en ny snap-layout-funksjon som lar deg feste flere apper til ulike størrelser rutenettoppsett på skjermen. I stedet for å bare bruke dra-og-slipp-funksjonen som finnes i Windows 10, bruker snap-oppsett en visuell popup for å velge nøyaktig hvilken type layout du vil ha.

For å bruke funksjonen, hold musepekeren over maksimeringsknappen til en app eller trykk på Windows+Z mens en app er åpen. Dette vil åpne en liten popup som består av forskjellige rutenettstørrelser basert på skjermstørrelsen din. Du kan velge mellom 2 til 6 rutenettoppsett.

Når du velger et rutenett, vil appen feste seg til den sonen på skjermen og gi deg muligheten til å feste andre åpne apper til de gjenværende rutenettene.

Hvis du ofte knipser flere vinduer for å se side ved side, er snap-layout-funksjonen definitivt mye bedre enn snap assist-funksjonen i Windows 10.

  Hvordan åpner jeg en port på Windows-brannmuren?

De nyeste bærbare og stasjonære datamaskinene støtter Windows 11

Som det nyeste operativsystemet fra Microsoft, er Windows 11 prioritert av produsenter som det beste operativsystemet for de nyeste enhetene. Hvis du noen gang skal kjøpe en ny PC, må du bruke Windows 11. Nedgradering til Windows 10 er ikke mulig, og å kjøpe Windows 10 separat med en ny PC er rett og slett ikke mulig (eller logisk).

Derfor, jo tidligere du omfavner det nyeste operativsystemet, jo lettere blir det å få en ny PC til å kjøre på den nyeste teknologien. Selv de fleste av de nyere bærbare datamaskinene fra de fleste av de populære produsentene kjører alle på Windows 11.

Beste Windows 11 bærbare datamaskiner

HP Pavilion x360

En flott all-around bærbar PC som er kompakt og har en kraft med en 11. generasjons Core i5-prosessor og en 256 GB SSD.

Samsung Galaxy Book Pro 360

Hvis du vil ha et litt kraftig alternativ, vil Galaxy Book Pro 360 med en 15,6-tommers AMOLED-skjerm og 11. generasjons Core i7-prosessor håndtere alle dine behov.

Acer Aspire Vero AV15-51-75QQ

Hvis du vil ha en billig, men kraftig bærbar datamaskin, så er dette den. Med en 11. generasjons Core i7-prosessor, 512 GB NVMe SSD og 16 GB DDR4 Ram, er denne bærbare datamaskinen bygget for å dra full nytte av Windows 11-funksjonene.

HP flaggskip 17,3-tommers bærbar PC

Nok en billig bærbar PC som helt sikkert vil mette folk som foretrekker større bærbare skjermer. Denne bærbare datamaskinen har ikke bare en 17,3-tommers FHD-skjerm, men kjører også på en 11. generasjons Intel Core i5-1135G7-prosessor med en heftig 512 GB SSD og 16 GB RAM.

Alle de ovennevnte bærbare datamaskinene og de nyere PC-ene som lanseres kommer med Windows 11. Selv mange av de eldre Windows 10-PC-ene som er kvalifisert for Windows 11-oppgradering, selges som standard i Windows 11.

Avsluttende tanker 👨‍💻

Jeg er personlig veldig fornøyd med enkelheten og ytelsen til Windows 11 sammenlignet med Windows 10. Og det er også veldig stabilt for et nytt OS; Jeg har ikke funnet noen feil så langt. Hvis du fortsatt er nølende, vil jeg anbefale deg å kjøre Windows 11 i Virtual Box først for å teste det trygt og deretter oppgradere hvis du er fornøyd.

x