9 Kryptosvindel du MÅ kjenne til før du kjøper Bitcoin

Viktige poeng å merke seg

  • Svindel med kryptovaluta, inkludert pyramidespill, ICO-bedrageri og pump-and-dump-ordninger, er utbredt på grunn av de betydelige summene penger som er involvert i kryptovalutaindustrien.
  • Bedragere bruker ofte sofistikerte metoder, som identitetstyveri og falske nettsteder, for å narre ofre og stjele deres digitale eiendeler.
  • Det er essensielt at enkeltpersoner er årvåkne og nøye undersøker enhver kryptoplattform før bruk for å beskytte seg mot å bli rammet av kryptosvindel.

Enten man er begeistret for eller skeptisk til kryptovaluta, er det ingen tvil om at det er enorme pengesummer involvert. Der det er mye penger, særlig penger som er enkle å skjule, som i kryptoverdenen, vil svindlere dukke opp – og mange av dem.

Tilhengere av kryptovalutaer verdsetter deres personvern og anonymitet, men det er også grunnen til at kriminelle og bedragere er så interesserte i dem. Som et resultat har vi vært vitne til omfattende kryptosvindler gjennom årene, der ulike svindelmetoder er blitt brukt for å lure brukere for deres kryptobeholdning.

1. Pyramidespill

Et pyramidespill, eller Ponzi-ordning, er en investeringssvindel der arrangører ber folk investere i et program med løfte om høyere avkastning ved å rekruttere nye medlemmer. Ponzi-svindel har funnet veien til kryptovaluta og er nå en av de mest skadelige formene for svindel.

For eksempel blir medlemmer av et kryptosamfunn lovet en urealistisk høy avkastning, som 10 % ukentlig rente. Arrangørene finner en tilsynelatende troverdig begrunnelse, som kryptovaluta-arbitrasje, for å forklare hvordan avkastningen genereres. Når investorer blir med, oppfordres de til å rekruttere flere for å øke fortjenestepotensialet.

Pengene som investeres beveger seg oppover i pyramiden, og hver rekrutterer får en andel inntil arrangørene kan bruke pengene til personlige formål. På et visst punkt blir pyramidespillet umulig å opprettholde og kollapser. Ifølge CoinMarketCap, tapte investorer totalt 9,3 milliarder dollar på to av de største kryptosvindelene, Onecoin og Bitconnect.

2. Første gangs mynttilbud (ICO)

Et første gangs mynttilbud (ICO) er en form for pengeinnsamling som bruker smarte kontrakter og kryptovaluta for å automatisere betalinger mellom en organisasjon og dens interessenter. ICO-er brukes av kryptovalutaselskaper for å skaffe kapital fra potensielle brukere. Selv om mange suksessrike selskaper har blitt bygget ved hjelp av ICO-er, har mange pengeinnsamlingsprosjekter vist seg å være svindel.

ICO-svindel bruker måneder på å markedsføre pengeinnsamlingsprosjektet, selv om de ikke har funksjonelle produkter eller tjenester. De bruker ulike teknikker, som å tilby belønninger for markedsføring i sosiale medier, for å samle inn penger og gi fristende løfter. Når de har samlet inn tilstrekkelig med penger, avslutter de all kommunikasjon med investorene.

Mange ICO-er ser ut til å være drevet av legitime gründere med gode resultater. I mange tilfeller viser det seg imidlertid at de angivelige «entreprenørene» er kriminelle som skjuler seg bak falske identiteter. Noen prosjekter går så langt som å få offentlig støtte fra anerkjente navn i bransjen.

Det er ofte vanskelig å skille mellom en legitim og en falsk ICO. Dette skyldes delvis at ICO-er gjennomføres på nettet uten personlig kontakt mellom organisasjonen og interessentene. I tillegg kan selv legitime ICO-prosjekter tape investorpenger hvis de blir hacket!

3. Pump-og-dump-ordninger

Pump-og-dump-svindel er ikke noe nytt, men kryptovalutateknologi har gjort denne typen svindel mye enklere å gjennomføre. Alt kan gjøres på nettet. En svindler starter med å lage en kryptotoken og sette opp den underliggende teknologien med en whitepaper og alt som får det til å virke som et legitimt kryptoprosjekt.

De rekrutterer innflytelsesrike personer i sosiale medier til private nettfora og koordinerer kjøp av kryptoaktiva for å skape en kunstig markedstrend uten umiddelbare store topper. Når de er klare, begynner de å promotere investeringene til sine følgere i sosiale medier. Mange investorer kjøper tokenet, noe som driver prisen ytterligere opp.

Deretter koordinerer arrangørene en dump (også kjent som teppetrekk), som innebærer å selge tokenene, slik at alle i den innerste kretsen tjener penger. I mellomtiden sitter vanlige folk igjen med verdiløse tokens, og før de vet ordet av det, synker prisen på tokenene til null, og svindlerne forlater prosjektet.

Et godt eksempel på en pump-and-dump-svindel er Squid Game-tokenet. I 2021 forsvant Squid Game-kryptotoken-skaperne med over 3 millioner dollar, men den reelle kostnaden var mye høyere. Ifølge Chainalysis, tapte kryptoinvestorer 4,6 milliarder dollar på å kjøpe mistenkelige pump-and-dump-tokens i 2022.

4. Svindel med Bitcoin-utvinning

Gjennom årene har Bitcoin-utvinning blitt stadig vanskeligere å gjennomføre. Nå kreves det mer avansert maskinvare for å tjene penger på utvinning, noe som ofte er vanskeligere å anskaffe og bruke for gjennomsnittspersoner. Dette gjør folk mer villige til å outsource kryptovalutautvinning til andre.

Følgelig har svindlere utnyttet folks ønske om å bruke tjenester for utvinning av kryptovaluta. Operatørene av svindel med kryptovalutautvinning prøver å overbevise ofre om å investere i deres utvinningsgruppe for å få betydelig avkastning. Svindlerne slutter vanligvis å svare på henvendelser fra ofrene etter å ha mottatt pengene.

Kriminelle bak Bitcoin-utvinningsordninger kan også prøve å overtale ofrene til å rekruttere nye investorer. Disse ordningene innebærer vanligvis at penger tas fra nye investorer for å betale tidligere investorer inntil betalingssyklusen ikke lenger kan opprettholdes.

5. Svindel ved identitetstyveri

Svindel med identitetstyveri i kryptovaluta kommer i mange former og størrelser, men følger en standard sekvens. Svindleren utgir seg for å være noen de ikke er. De kommuniserer med potensielle ofre ved hjelp av psykologisk manipulasjon. De ber ofrene dele personlig informasjon – som de kan bruke for å få tilgang til ofrenes eiendeler – eller overføre kryptovaluta for en falsk sak.

For eksempel oppstår svindel med teknisk støtte når svindlere utgir seg for å være kundeserviceagenter for anerkjente kryptoplattformer, og interagerer med kunder for å få sensitive data, som private nøkler, og bruker dem til å svindle dem.

Eldre mennesker er særlig sårbare for denne typen svindel på grunn av deres manglende kjennskap til den digitale verden. FBI-enheten IC3 rapporterte om tap på over 1 milliard dollar for amerikanske pensjonister i 2022.

I mellomtiden involverer romantisk kryptosvindel svindlere, ofte ved hjelp av falske identiteter, som utvikler romantiske forhold til ofre over flere måneder. Når de har vunnet tillit, bruker de oppdiktede historier for å overtale ofrene til å sende kryptovaluta for å hjelpe dem. De fortsetter å be om mer penger til offeret innser sannheten, og da forsvinner de.

6. Svindel med utdeling av kryptovaluta

Svindel med utdeling av kryptovaluta bruker sosial manipulasjon for å overtale investorer til å sende sine kryptovalutaer for å motta et større volum av tokens. Under manien rundt ikke-fungible tokens (NFT), var NFT-utdelingssvindel spesielt populært. Slike svindel kan være ganske overbevisende, særlig når svindlere utgir seg for å være kjendiser for å overtale ofrene.

Alle populære sosiale medieplattformer brukes til å utføre svindel med utdeling av kryptovaluta. På YouTube legger svindlere til kommentarer i videoer lagt ut av teknologiske påvirkere. Kommentarer overbeviser noen seere om å delta i falske utdelinger av kryptovaluta. Mange antar at utdelinger er legitime på grunn av deres tilknytning til troverdige navn i teknologi.

Twitter-kontoer har også blitt brukt til å stjele penger fra folk som forventer kryptovaluta-utdelinger. Kriminelle utgir seg for å være kjendiser og profilerte personer i teknologibransjen for å vinne tilliten til brukerne på plattformen. Utdelingsinnlegg lages fra svindlerens falske profil, deres tidslinje og innlegg fra andre Twitter-brukere.

7. Svindel med falske nettsteder

Svindel med falske nettsteder viser at nettkriminalitet kontinuerlig finner nye måter å svindle uskyldige mennesker på. I dette tilfellet oppretter svindlere komplette nettsteder som representerer eller ligner legitime kryptoplattformer. De lurer deretter investorer til å koble sammen sine kryptolommebøker for å utføre kryptotransaksjoner.

Hackere kan få tilgang til data fra brukere av kryptovaluta-lommebøker når de får informasjon om utveksling og lommebøker. Dataene kan også brukes til å logge inn på ofrenes personlige kontoer, en aktivitet kjent som black hat-hacking.

Airdrop-svindel bruker falske nettsteder og DApps for å gjennomføre sine aktiviteter. Andre svindlere kan bruke falske nettsteder for å be brukere om å laste ned programvare. En bruker som tror de bruker et legitimt nettsted, kan laste ned skadelig programvare som stjeler informasjon fra enheten deres eller installerer løsepengeprogramvare.

8. Avkastningsinsentiver (Yield Farming)

Yield farming er en desentralisert finansinnovasjon som muliggjør avkastning fra staking av kryptovalutaer. Likevel er ikke alle avkastningsprosjekter legitime. Noen er der ute for å stjele fra deg.

Kryptosvindlere kopierer koden til legitime avkastningsprosjekter og legger til sin egen ondsinnet kode for å stjele midler. Andre svindlere har gått så langt som å late som om de er legitime i lange perioder før de trekker teppet fra investorer og stikker av med alle midlene.

Den anonyme karakteren til avkastningsøkosystemet gjør det svært vanskelig å fastslå om et prosjekt er legitimt. Selv der prosjekter er legitime, er det alltid en risiko for at koden til prosjektet kan ha feil som kan utnyttes for profitt.

I nyere tid har bekymringen vokst for at flere svindlere vil lage falske hack for å flytte skylden for tapet av penger fra seg selv til en «ukjent» kriminell.

9. E-postbasert kryptosvindel

Det er ingen hemmelighet at personvern på nettet sakte blir vanskeligere å opprettholde for de fleste av oss. Datainnbrudd og brukeravtaler som ikke ivaretar personvernet har blitt utbredt de siste årene. Dette gjør det mye enklere for svindlere å få tak i kontaktinformasjonen din fra det mørke nettet eller fra legitime tjenester du bruker.

Med kontaktinformasjonen din kan en svindler utgi seg for å være en tjeneste du bruker, og sende deg en e-post med en skadelig lenke i e-postteksten. E-posten kan inneholde en beskrivelse av et problem som krever umiddelbar oppmerksomhet. Dette gjøres for å gjøre offeret mer villig til å klikke på en skadelig lenke eller gå til en falsk nettside, der de kan gi fra seg opplysningene sine uten å være klar over det.

E-postsvindel kan være veldig lett å falle for fordi de fleste har stor tillit til tjenestene de bruker og vanligvis ikke forventer at en e-post fra en kjent tjeneste er skadelig.

Hold deg trygg i kryptoverdenen

Selv om kryptovaluta endrer verden, har mange liv blitt ødelagt av svindel innen denne sektoren. Det er svært viktig å alltid være oppmerksom på faresignaler (både nye og gamle) når du bruker kryptovalutaplattformen.

Kryptovalutateknologi har automatisert mange finansielle prosesser og lagt bankvirksomhet i hendene på folk. Dette kan bety at du er det svakeste leddet i cybersikkerhetskjeden og målet for en kryptosvindel. Derfor bør du alltid nøye undersøke enhver kryptoplattform før du bruker den.