tipsbilk.net

9 utfordringer og risikoer i cloud computing og strategier for å forhindre dem

Cloud computing blir stadig mer utbredt ettersom årene går. Det gir mange fordeler for organisasjoner av alle størrelser og enkeltpersoner når det gjelder skalerbarhet, hastighet, ytelse og fleksibilitet.

Å flytte til skyen har blitt en nødvendighet etter pandemi og er ikke lenger bare en fin ting å ha. Enten du er en enkeltperson, soloprenør eller et multinasjonalt selskap, kan cloud computing strømlinjeforme driften din og muliggjøre en smidig måte å samarbeide med mennesker fra hvor som helst og når som helst.

Du tror kanskje noe så kult som cloud computing neppe vil gi deg noen tøff tid. Men alt har fordeler og ulemper, og det har cloud computing også. Det innebærer visse utfordringer og risikoer for organisasjoner eller enkeltpersoner som tar det i bruk.

I denne artikkelen vil vi lære om disse risikoene og utfordringene i cloud computing sammen med strategier for å forhindre eller minimere dem.

La oss gå!

Hva er Cloud Computing?

Cloud computing refererer til en teknologi der programvare- og maskinvaretjenester leveres over internett via et nettverk av forskjellige eksterne tjenester. Serverne lagrer, administrerer og behandler data for å gjøre det mulig for brukere å oppgradere eller utvide sin nåværende infrastruktur.

Den leverer ressurser som datakraft og datalagring på forespørsel uten å involvere brukerne til å administrere eller vedlikeholde systemene. Skytjenester tilbys av mange skyleverandører som AWS, Azure, Google Cloud Platform osv. Disse leverandørene distribuerer servere globalt på forskjellige steder, kalt datasentre, og bruker vanligvis en pay-as-you-go-modell for å levere tjenestene til kunder .

På denne måten kan organisasjonene som implementerer skytjenester spare tid, krefter og utgifter samtidig som skyleverandøren lar skyleverandøren administrere systemene og applikasjonene. De kan bruke tjenesten så lenge de trenger den, skalere tjenestene sine basert på etterspørselen og gå videre til en annen skyleverandør om nødvendig.

Cloud computing involverer ulike kategorier som Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS) og mange flere.

Det kan se ut som gresset alltid er grønnere på den andre siden, det er neppe tilfelle. Med alle fordelene som skalerbarhet, fleksibilitet, kostnadseffektivitet og andre, har cloud computing fortsatt visse utfordringer og risikoer for organisasjoner som implementerer det.

Så hvis du skal implementere cloud computing, her er noen av utfordringene og risikoene du kan møte. Jeg har også presentert noen strategier for å forhindre eller minimere dem.

Topp utfordringer og risikoer

#1. Datasikkerhet og personvern

Den største bekymringen med cloud computing er datasikkerhet og personvern. Ettersom organisasjoner tar i bruk nettskyen på global skala, har risikoen blitt mer alvorlig enn noen gang, med mye forbruker- og forretningsdata tilgjengelig for hackere å bryte.

Ifølge Statista64 % av respondentene i en undersøkelse utført i 2021 sa at tap eller lekkasje av data er deres største utfordring med nettsky. Tilsvarende sa 62 % at personvern var deres nest største utfordring.

Problemet med cloud computing er at brukeren ikke kan se hvor dataene deres blir behandlet eller lagret. Og hvis det ikke håndteres riktig under skyadministrasjon eller implementering, kan det oppstå risikoer som datatyveri, lekkasjer, brudd, kompromittert legitimasjon, hackede APIer, autentiseringsbrudd, kontokapring, etc.

Hvordan forhindre/minimere det: For å sikre at dataene dine forblir trygge, finn ut om skytjenesteleverandøren din har trygg og sikker identitetsautentisering, administrasjon og tilgangskontroll. Spør dem hva slags sikkerhet de gir og mot hvilke faktorer. Har de nok ressurser og kompetanse til å håndtere problemene hvis noe går galt? Hvis du har et tilfredsstillende svar på disse spørsmålene, velg skytjenesteleverandøren.

  Hvordan se hvor mye ledig plass som er tilgjengelig i DropBox

#2. Samsvarsrisikoer

Overholdelsesreglene blir strengere på grunn av de økte cyberangrepene og problemer med personvern. Reguleringsorganer som HIPAA, GDPR, etc., sikrer at organisasjoner overholder gjeldende statlige eller føderale regler og forskrifter for å opprettholde datasikkerhet og personvern for deres virksomhet og kunder.

Imidlertid er overholdelse en annen stor utfordring for organisasjoner som tar i bruk skyen. I samme undersøkelse fra Statista er compliance den tredje største utfordringen for 44 % av de spurte.

Problemene oppstår for alle som bruker skylagring eller sikkerhetskopieringstjenester. Når organisasjoner flytter dataene sine fra lokale til skyen, må de overholde lokale lover. For eksempel må hver helseinstitusjon overholde HIPAA i USA.

Og hvis de ikke gjør det på noen måte, kan de møte straffer som kan svekke deres rykte og koste dem penger og kundenes tillit.

Hvordan forhindre/minimere det: Velg leverandørene som er i samsvar med standardene som gjelder i staten eller landet ditt. Mange skytjenesteleverandører kan tilby sertifisert samsvar, mens for andre kan det hende du må grave dypere og forstå hvordan og hvilke forskrifter de er i samsvar med.

Dette vil sikre at uansett hvilken skytjeneste du velger, vil du være i samsvar med lovene som gjelder i ditt område. Det sparer deg ikke bare under revisjoner og straffer, men opprettholder også kundenes tillit.

#3. Redusert synlighet og kontroll

Cloud computing gir fordelen ved å slippe å administrere infrastrukturen og ressursene som servere for å holde systemene i gang. Selv om det sparer tid, utgifter og krefter, ender brukerne opp med redusert kontroll og synlighet i programvaren, systemene, applikasjonene og datamidlene.

Som et resultat finner organisasjoner det utfordrende å verifisere hvor effektive sikkerhetssystemene er på grunn av manglende tilgang til dataene og sikkerhetsverktøyene på skyplattformen. De kan heller ikke implementere hendelsesrespons fordi de ikke har full kontroll over sine skybaserte eiendeler. I tillegg kan ikke organisasjoner ha fullstendig innsikt i deres tjenester, data og brukere for å identifisere unormale mønstre som kan føre til brudd.

Hvordan forhindre/minimere det: Før de implementerer skyen, må organisasjoner grave ut alle nødvendige detaljer om hvilke data de kan få tilgang til, hvordan de kan spore dem, og hvilke sikkerheter og kontroller leverandøren bruker for å redusere risikoer og datainnbrudd.

Dette vil gi deg en oversikt over hvor mye synlighet og kontroll du kan forvente av dem. I tillegg kan du utføre kontinuerlig overvåking og periodiske analyser for å få bedre innsikt i dine data, applikasjoner, brukere og tjenester. For dette er det mange tjenesteleverandører du kan finne på markedet.

#4. Skymigrering

Skymigrering betyr å flytte dine data, tjenester, applikasjoner, systemer og annen informasjon eller eiendeler fra lokale (servere eller stasjonære datamaskiner) til skyen. Denne prosessen gjør det mulig for databehandling å finne sted på skyinfrastrukturen i stedet for lokale enheter.

Når en organisasjon ønsker å omfavne skyen, kan den møte mange utfordringer mens den flytter alle sine gamle eller tradisjonelle systemer til skyen. Den totale prosessen kan ta mye tid, ressurser, og de har liten anelse om hvordan de skal forholde seg til ekspertskyleverandører som allerede har vært i virksomhet i årevis.

På samme måte, når de ønsker å migrere fra en skyleverandør til en annen, må de gjøre alt på nytt, og de er ikke sikre på hvordan den neste leverandøren vil betjene dem. De møter utfordringer som omfattende feilsøking, hastighet, sikkerhet, nedetid for applikasjoner, kompleksitet, utgifter og mer. Alle disse er plagsomme for organisasjoner og også for deres brukere. Til syvende og sist kan det føre til dårlig brukeropplevelse og dermed påvirke organisasjoner i ulike retninger.

  Slik finner du hvem som godtar Google Pay

Slik forhindrer/minimerer du det: Før du velger en skytjenesteleverandør, sørg for å analysere skykravene dine, sikkerhetsstillingene og andre områder som kan bli påvirket under migrering til skyen. For dette kan du sammenligne forskjellige skytjenesteleverandører og finne ut hvilken som kan tilby den beste tjenesten til deg, noe som sikrer at du får minimalt med problemer i forretningsdriften.

#5. Inkompatibilitet

Når du flytter arbeidsmengden til skyen fra lokalt, kan det oppstå inkompatibilitetsproblemer mellom skytjenestene og lokal infrastruktur.

Dette er en stor utfordring som kan kreve at organisasjonene investerer i å gjøre det kompatibelt på alle måter, eller ved å lage en helt ny tjeneste. Uansett inviterer det til problemer og utgifter for organisasjoner.

Hvordan forhindre/minimere det: Før du sluttfører en skyleverandør, lag en liste over alle dine tjenester, eiendeler, teknologier og systemer du ønsker å flytte til skyen. Spør nå skyleverandøren din om hvor kompatible deres tjenester er med dine, og hvis det passer, kan du gå for tjenesteleverandøren.

Hvis de fleste tjenestene er inkompatible, kan du flytte til neste tjenesteleverandør du har valgt og gjenta den samme prosessen for å finne den som passer best for dine behov.

#6. Feil tilgangskontroller og administrasjon

Feil eller utilstrekkelig tilgangskontroll og -administrasjon i skyen kan føre til ulike risikoer for en organisasjon. Nettkriminelle utnytter nettapper, stjeler legitimasjon, utfører datainnbrudd og annet. De kan møte problemer med tilgangsadministrasjon hvis de har en stor eller distribuert arbeidsstyrke.

I tillegg kan organisasjoner også møte passordtretthet og andre problemer som inaktive brukere som er signert for lang tid, dårlig beskyttet legitimasjon, svake passord, flere adminkontoer, feilhåndtering av passord, sertifikater og nøkler og mer.

Som et resultat av dårlig tilgangskontroll og administrasjon kan organisasjoner være sårbare for angrep. Og deres forretningsinformasjon og brukerdata kan bli eksponert. Til syvende og sist kan det føre til skade på omdømmet og øke unødvendige utgifter.

Hvordan forhindre/minimere det: Organisasjoner må ha riktig datakontroll og administrasjon for sine brukerkontoer for å unngå slike problemer. Alle disse kontoene må være sikkert koblet til en sentral styringsmyndighet for å administrere hvem som har tilgang til hvilke systemer.

Det er mange identitets- og tilgangsleverandører tilgjengelig hvis hjelp du kan sikre at kun autorisert personell har tilgang til nettverket, systemene og applikasjonene dine. Du kan bruke et tredjeparts- eller skybasert verktøy for å analysere alle brukerne, gruppene og rollene. IAM-løsningene kan vise deg hvem som har tilgang til informasjon og ressurser. Det vil også hjelpe deg med å oppdage mistenkelige aktiviteter og iverksette umiddelbare tiltak for å holde deg beskyttet.

#7. Mangel på kompetanse

Skyteknologier går raskt fremover, og flere og flere tjenester og applikasjoner slippes for å imøtekomme ulike behov. Imidlertid blir det også vanskelig for organisasjoner å finne dyktige fagfolk til å vedlikeholde skysystemene. Det er også kostbart for små og mellomstore bedrifter å ansette eksperter på nettskyen.

Årsaken er at skyen er et nytt konsept for mange, og det er fortsatt ikke mainstream. Ikke alle i teamet ditt vil være kjent med skyteknologier. Og derfor må IT-personalet også få opplæring i å bruke skyteknologiene effektivt alene. Det medfører igjen en høy kostnad, som er en belastning for organisasjoner med et begrenset budsjett. De må betale for instruktøren og investere i rekruttering og innføring av skyfagfolk.

  12 Online Pentest-verktøy for rekognosering og utnyttelsessøk

Hvordan forebygge/minimere det: Organisasjoner som tar i bruk nye skyteknologier, må sikre at de bruker teknologier som er enkle å bruke, implementere og distribuere, med ikke så bratte læringskurver. Du må også kjøre intern opplæring der dine senior sky-fagfolk kan lære opp de nye eller andre ansatte for skyteknologier.

#8. Nedetid

En annen irriterende ting med skyen for mange organisasjoner kan være nedetid på grunn av dårlig internettforbindelse.

Hvis du har en konsistent og høyhastighets internettforbindelse, kan du få mest mulig ut av skytjenestene deres. Men hvis du ikke gjør det, kan du møte gjentatte nedetider, forsinkelser og feil. Det frustrerer ikke bare brukerne, men reduserer også produktiviteten deres.

På denne måten vil organisasjoner med dårlig internettforbindelse sannsynligvis møte forstyrrelser i forretningsdriften. De vil ikke kunne få tilgang til dataene sine når de vil. Derfor kan de møte mye ineffektivitet, tapte tidsfrister og sånt. Alle disse kan invitere til flaskehalser for forretningsdrift og føre til reduserte salg, inntekter og fortjenestemarginer.

Hvordan forhindre/minimere det: Organisasjoner som tar i bruk skyteknologier, må sørge for at de har konsistent og god internettforbindelse. Hvis ikke, må de investere mer for å få den hastigheten og oppetiden de trenger for å få tilgang til systemene og teknologiene deres når som helst de trenger det. Det vil øke produktiviteten og arbeidseffektiviteten deres og redusere sikkerhetsproblemer som kan sove i under nedetider.

#9. Usikre APIer

Ved å bruke applikasjonsgrensesnitt APIer i skyinfrastruktur lar deg implementere bedre kontroller for systemene og applikasjonene dine. De er enten innebygd i mobilappene eller nettet for å gi ansatte og brukere tilgang til systemene.

Men hvis de eksterne API-ene du bruker er usikre, kan det by på mye trøbbel for deg når det gjelder sikkerhet. Disse problemene kan være et inngangspunkt for angripere til å hacke seg inn i dine konfidensielle data, manipulere tjenester og gjøre annen skade.

Usikre API-er kan forårsake ødelagt autentisering, feilkonfigurasjoner av sikkerhet, bryte autorisasjon på funksjonsnivå, avsløre data og feilhåndtering av ressurser og eiendeler.

Hvordan forhindre/minimere det: Du må sørge for at utviklerne dine designer APIer med robuste tilgangskontroll-, kryptering- og autentiseringsprotokoller for å unngå dette problemet. Det vil gi deg en sikker, pålitelig og kraftig API som hackere ikke enkelt kan utnytte.

I tillegg kan du kjøre penetrasjonstesting for å finne sårbarheter og fikse dem før de forårsaker problemer. Du kan også implementere TLS/SSL-kryptering for dataoverføring og utføre multifaktorautentisering ved bruk av digitale identiteter, biometri, OTP-er og andre sterke identitets- og tilgangsadministrasjonsteknikker.

Så ovennevnte var risikoene og utfordringene du kan møte når du implementerer cloud computing. Men det er måter å forhindre eller minimere disse problemene, som diskutert ovenfor.

Konklusjon

Cloud computing gir faktisk mange fordeler, og fremtiden ser også lysere ut. Men det innebærer også mange risikoer og utfordringer for organisasjoner. Det er derfor det er viktig å kjenne til problemene som kan dukke opp hvis du planlegger å flytte arbeidsmengden til skyer. Det vil hjelpe deg med å planlegge og møte disse utfordringene uten overraskelser. Du kan ikke bare redusere disse problemene, men også gjøre ditt første trekk til skyen med ynde.

Du kan også være interessert i å vite om de ulike skyservicemodellene.
Her er noen Cloud Computing-intervjuspørsmål og svar du kan være interessert i, eller du kanskje vil lære om Cloudfare-apper.

x