Strømmetjenester og HD: Er prisforskjellen rettferdig?

Er det rimelig at strømmetjenester krever ekstra betaling for HD?

De fleste strømmetjenester tilbyr video i standarddefinisjon (SD) og høydefinisjon (HD) til varierende priser. Men med 4K-teknologiens fremmarsj, er denne prisforskjellen fortsatt rettferdig? Bør strømmetjenester anse forskjellige videooppløsninger som separate produkter?

Ekstra kostnad for HD er vanlig praksis

Til tross for at 4K-video og høyhastighetsinternett er blitt stadig mer utbredt, fortsetter strømmetjenester å skille mellom SD og HD – og 4K blir ofte sett på som noe helt eget. Mange strømmetjenester, som Amazon, YouTube og Vudu, behandler faktisk SD- og HD-video som separate produkter og selger digitale kopier av de samme filmene til ulike priser. Selv Netflix opererer med ulike prisnivåer basert på oppløsning, der deres «Basic»-abonnement ikke inkluderer 1080p-streaming. 4K er enda dyrere!

Denne praksisen er lett å overse, da den har pågått lenge og mange er vant til å «spare» noen kroner ved å kjøpe SD-innhold. Men er det egentlig en tjeneste strømmetjenestene gjør ved å tilby lavoppløselig video til rabatt? Betaler disse selskapene ekstra for å lagre og levere SD-versjoner av filmer? Og med den økende populariteten til 4K, burde vi ikke se på HD-video som standard for videostreaming, og 4K som en ekstra oppgradering man betaler for?

Ulikt salg av DVD og Blu-ray

Når butikker selger DVD- og Blu-ray-utgaver av en film som «Toy Story 3,» er det forståelig at de koster forskjellig. Blu-ray-plater er dyrere å produsere enn DVD-er, og begge tar opp hylleplass – der Blu-ray er mer verdifullt.

Denne logikken prøver man å overføre til digitale strømmetjenester, men den holder ikke helt. Serverparkene som strømmetjenestene bruker kan minne om hylleplass, men strømmetjenester lagrer ikke SD- og HD-versjoner av videoer som ulike produkter. Selv om du betaler for HD, kan du få SD-kvalitet for å unngå buffering.

Husk videobuffring? Det er mye sjeldnere nå. Dette er fordi strømmetjenester beholder både SD- og HD-kopier i sitt bibliotek, slik at du lett kan bytte til lavere oppløsning for å unngå buffring når internettforbindelsen din blir svak.

YouTubes enorme videobibliotek

La oss sammenligne YouTube, en gratis strømmetjeneste med 4K-video, med de betalte premiumtjenestene. Hvert minutt lastes det opp rundt 500 timer med video til YouTube (dette kan sees i sanntid på everysecond.io). Dette tilsvarer omtrent 30 000 timer med nytt innhold i timen. Til sammenligning hadde hele Amazon Prime Video’s bibliotek i 2017 kun 19 200 timer.

YouTube krever åpenbart mye lagringsplass. I en interessant video fra 2013 forklarer YouTube-ansatte hvordan hver video kopieres til «mer enn et par dusin» filformater og oppløsninger (1080p, 720p osv.) for å sikre at nettsiden fungerer optimalt på alle enheter med ulik hastighet. Dette krever enorm lagringsplass for YouTubes enorme bibliotek.

Kopierer premiumstrømmetjenester filer i samme grad? Sannsynligvis ikke. De fleste nettlesere støtter de populære videokodingsmetodene HTML5, H.264 og WebM VP8. Naturligvis forholder de fleste premiumtjenester seg til disse formatene .

Lagringsplass er altså ikke en god grunn til at SD- og HD-video koster forskjellig. Hvis YouTube kan tilby 4K-video gratis til tross for enorme lagringsbehov, hvorfor krever Amazon ekstra betaling for å se «Toy Story 3» i 1080p? Og hvorfor har Netflix forskjellige priser for SD- og HD-innhold? Når man kan se gratis 4K-videoer på YouTube, hvorfor skal man betale ekstra for HD på betalte strømmetjenester?

Kostnader for innholdslevering er ikke mye høyere

Premiumstrømmetjenester kan ikke bruke lagring og webhotell som en unnskyldning for ulike priser på SD- og HD-video. Kanskje det bare er dyrere å levere HD-video til kundene, slik at de tilbyr SD-video til en redusert pris? Det høres jo logisk ut?

Sannsynligvis ikke. Strømmetjenester bruker Content Delivery Networks (CDN) og Open Connect Appliances (OCA), noe som reduserer kostnadene og kompleksiteten ved å levere HD-innhold. Disse begrepene høres avanserte ut, men de er egentlig ganske enkle.

Internettrafikk kan sammenlignes med vanlig trafikk. Hvis hver