Hvordan fungerer smarte hjem?

Smarthomes er som alle andre hjem, bare med ekstra kontrollmuligheter for lys, plugger, termostater og mer. Men disse ekstra kontrollene introduserer kompleksitet, og å forstå hvordan de fungerer vil hjelpe deg med å bygge et bedre smarthjem.

Vi har tidligere dekket hva et smarthjem er, og til og med gitt råd for huber, stemmeassistenter som Alexa og Google Assitant, og hvordan sette opp en smarthome på et budsjett. Men hvis du setter opp ditt første smarthjem eller oppgraderer et eksisterende smarthjem, er det viktig å forstå hvordan de fungerer når du tar beslutninger om hva du skal legge til det. Og med smarthjem handler det om radioer og hjerner.

Dine smarte dingser er radiodrevne

Når det kommer til enhetene som driver smarthjemmet ditt, har de alle noe til felles: en radio. Enten det er Wi-Fi, Zigbee, Z-wave, blåtanneller proprietær, er den store forskjellen mellom smartenheten din og en ikke-smart versjon en radio.

Men den radioen gir ikke pærene, pluggene og ringeklokken noen intelligens. Det er der for kommunikasjon. Du tror kanskje at enhetene dine kommuniserer direkte med telefonen eller nettbrettet og omvendt, men det er vanligvis ikke sant. Og selv i tilfeller der det er, som Bluetooth, er det alltid slutten på historien. Nesten alle smartenhetene dine kommuniserer med en mellommann, hjernen til smarthjemmet ditt om du vil.

  Hvordan skrive N med Tilde på toppen (Ñ ñ): Full guide

Smarthjemmet ditt krever en hjerne, noen ganger mer enn én

Dette bildet inneholder fem «hjerner» for smarthjemkommunikasjon.

Nå bør du vite når du snakker med Echo- eller Google Home-enhetene dine; de overfører stemmen din til Amazon- og Google-servere for tolkning. Uten den prosessen forstår ikke stemmeassistenter et ord du sier. Sannheten er at nesten alle (om ikke alle) smarte gadgets fungerer på samme måte. Før den smarte ringeklokkevideoen din når telefonen, går den gjennom ringeklokkeprodusentens servere. Når du trykker på av-knappen i Philips Hue-appen, går signalet fra smarttelefonen til den trådløse ruteren din, til Philips-hubben. Denne huben kommuniserer deretter med Hue-pærene dine for å slå dem av.

Tenk på serverne eller hubene (og noen ganger begge) som hjernen til smarthjemmet ditt. Det er der intelligensen er. Ikke i selve dingsene, og ikke i appene eller de fysiske fjernkontrollene du bruker til å samhandle med dem. Og disse serverne og hubene muliggjør ekstra evner utover på og av. De gir rutiner, ansiktsgjenkjenning, automatisering, stemmekontroll og mer.

Men det du bør huske på er at smarthjemmet ditt kan ha mer enn ett sett med hjerner. Google Home kobles til Google-servere; Philips Hue-pærene dine kobles til en Philips-hub, Lutron til huben og så videre.

Noen produsenter designer enheter for å kommunisere med universelle huber, som Z-wave-enheter som kobles til en SmartThings- eller Hubitat-hub. Men du må kanskje fortsatt involvere andre bedriftsservere og huber for samhandling mellom alle enhetene dine. Philips Hue-pærer kan fungere med for eksempel en SmartThings-hub, men de bruker fortsatt Philips Hub i prosessen.

  Hvordan bruke tekst til kolonner som en Excel Pro

Flere hjerner betyr flere gadgets, mer komplikasjoner og kanskje etterslep

Å vite at smartenheten din kommuniserer med noe (en hub, en server osv.) er viktig fordi smarthomes fungerer best når alt fungerer sammen. Hvis du foretrekker å snakke med hjemmet ditt for å kontrollere det, men lyset ditt fungerer ikke med Alexa, kan det like gjerne ikke være et smart lys.

Heldigvis forstår enhetsprodusenter dette og prøver vanligvis å jobbe med så mange forskjellige tjenester som mulig. Så hvis du allerede har bestemt deg for et bestemt lyspæremerke når du legger til bevegelsessensorer, må du dobbeltsjekke at de kommuniserer med pærene dine. Men viktigst av alt, du vil være oppmerksom på hvordan de samhandler.

Hver ekstra «hjerne» i kjeden introduserer punkter for feil og sjanser for etterslep. Tenk deg for eksempel at du lager en rutine som slår på lysene i stuen når du kommer hjem og låser opp døren. Hvis smartlåsen din fungerer på Wi-Fi og lysene på Z-wave, må dataene du har kommet hjem til å reise fra låsen til ruteren, til smartlåsens sky, tilbake til ruteren, til huben, så til lysene dine. Underveis vil skyen og huben se dataene og bestemme hva de skal gjøre med dem.

De ekstra turene introduserer etterslep. Det kan være mindre eller veldig merkbart avhengig av hastigheten på Internett, enhetene som er involvert, og serverne og hubene. Et helt lokalt kontrollert system (alt Z-wave gjennom en skyfri hub som Hubitat eller HomeSeer for eksempel) vil nesten alltid fungere raskere enn et system som bruker skyen. Men å gi opp skyen kan begrense hvilke enheter du kan bruke, og til og med utelukke stemmestyring som utelukkende er avhengig av skyservere for å fungere.

  Slik legger du til eller fjerner e-postkontoer i Mail for Mac

Utover feiltolkede data, er et annet feilpoeng for «flerhjernede» hjem når en enhetsprodusent går konkurs eller endrer tilgangsrettigheter. Din huben kan slutte å fungere, eller tjenesten du bruker (som Nest) kan kutte tilgangen fullstendig. Og smarthjemmet ditt kan gå i stykker på grunn av det.

Legg til flere enheter med omtanke

Velg et sted å kontrollere tingene dine, og hold deg til det.

Det betyr ikke at hjemmet ditt ikke fungerer bra med en rekke og blanding av radiotyper og produsenter. Noen ganger betyr den beste løsningen å gå utenfor din nåværende blanding. Du finner ikke Ecobee lyspærer (i hvert fall ikke ennå), men det betyr ikke at du ikke bør bruke smarte pærer sammen med din Ecobee termostat.

Men jo mer du kan begrense hoppene du gjør gjennom forskjellige huber og servere, jo bedre vil hjemmet ditt ha det. Og når det er uunngåelig, prøv å velge en «dominerende» eller «kontroll» hjerne. Så mye som mulig, send enhetene dine gjennom én «hub», enten det er en smarthome-hub eller en stemmeassistent. Ved å gi kontroll til én tjeneste, vil du i det minste begrense apphopping når det er tid for å lage rutiner, automatiseringer og til og med grunnleggende kontroller.

Og det beste alternativet for å holde kontroll over hvordan smarthome-dingsene dine samhandler er å starte med en god forståelse av hvordan de samhandler, og hva som styrer disse interaksjonene.