Slik bruker du Adobe Flash på iPhone eller iPad

Når du vokste opp, kan det hende du har kommet over Flash mens du spilte et spill eller brukte et interaktivt nettsted. Men Adobe Flash kom aldri offisielt til iOS-enheter. Her er den eneste måten å få tilgang til Adobe Flash-nettsteder på iPhone og iPad.

Hva er Adobe Flash?

En gang i tiden var Adobe Flash de-facto-standarden for å levere video, lyd, animasjon og interaktive elementer over hele nettet. Men så kom heldigvis åpne standarder som HTML 5, CSS og JavaScript. Adobe Flash var proprietær, treg og brukte mye batteri. Det fungerte rett og slett ikke bra på mobile enheter.

  Hvordan pare og konfigurere Apple Pencil (2. generasjon)

I 2011 hadde Adobe allerede avsluttet mobilutviklingen av Flash.

Siden den gang har mobilnettet blomstret. Adobe skal etter planen offisielt solnedgang for Adobe Flash produkt i 2020. Store stasjonære nettlesere slutter nå med støtte for Adobe Flash, selv om du manuelt kan aktivere Flash på nytt i Google Chrome.

Hvorfor Flash ikke støttes på iOS- og iPadOS-enheter

Apple-enheter som iPhone og iPad har aldri offisielt støttet Adobe Flash. I 2010 skrev Steve Jobs et åpent brev kalt Tanker om Flash (som fortsatt gir god lesning). I den skisserte han årsakene til ikke å implementere Adobe Flash i Apple-enheter.

Jobs hadde et par argumenter: Adobe Flash var ikke en åpen plattform; det åpne H.264-videoformatet var mye bedre til å levere video enn Flash; og når det kom til spill, var det App Store. Han påpekte også problemene med sikkerhet, pålitelighet og ytelse.

  Lås et møte for å holde uønskede brukere ute

Den største grunnen var imidlertid at Flash bare ikke fungerte bra med berøringsskjermer.

Slik bruker du Adobe Flash på iPhone og iPad

Hvis du trenger tilgang til en Adobe Flash-side på iPhone eller iPad, har du flere tredjepartsalternativer. Nettlesere som f.eks Puffin nettleser leveres med ut-av-boksen støtte for Adobe Flash. Andre nettlesere liker Foton tilbyr også denne funksjonen, men vi anbefaler Puffin fordi den er høyt rangert og gratis.

Teknisk sett, i stedet for å kjøre Flash på iPad eller iPhone, kjører Puffin nettsteder som bruker Flash på en ekstern server og streamer videoen til deg. Fra din side ser det ut til at du bruker et Flash-basert nettsted som normalt. Men alle tunge løft skjer eksternt.

  Slik installerer og oppdaterer du Flash på din Mac

For å komme i gang, åpne App Store, søk etter «Puffin Web Browser» og trykk på «Get»-knappen for å laste ned den gratis nettleseren.

Når du har lastet ned, åpne nettleseren og trykk på URL-linjen.

Her skriver du inn nettadressen til Flash-siden du vil besøke. Trykk på «Go»-knappen for å åpne nettstedet.

Flash-siden vil nå åpnes, med alle dens komponenter. Du kan trykke på Flash-spillerdelen og deretter velge «Fullskjerm» for å åpne spillet eller spilleren i fullskjermvisning.

Hvis du bruker en iPhone, bør du bytte til liggende visning, da Flash-spiller vanligvis fungerer i liggende bredskjermformat.

Når du går inn i fullskjermvisningen, vil du se to knapper på hver side av spilleren. Til venstre er en knapp for å få tilgang til tastaturet. Til høyre er menyknappen.

Menyen inneholder alternativer for å endre Flash-kvaliteten og aktivere skjermmusen og gamepaden.

For å avslutte fullskjermvisningen, trykk på «Meny»-knappen og velg «Avslutt».