Slik feilsøker du nettsider som ikke vil lastes

Det er frustrerende når en nettside ikke lastes inn. Tilkoblingen din, programvaren eller nettstedet kan være årsaken til problemet. Her er noen måter å feilsøke problemet og få tilgang til et nettsted, selv om det er nede.

Sjekk nettverkstilkoblingen din

Kontroller først nettverkstilkoblingen. Trådløse tilkoblinger kan være ustabile og falle ut når som helst, så sørg for at du er koblet til riktig nettverk. En enkel måte å teste dette på er å besøke et populært nettsted, som Google eller Facebook. Hvis siden laster, er du tilkoblet!

Hvis nettstedet ikke lastes inn, må du kontrollere at enheten ikke er i flymodus. På smarttelefoner, nettbrett og mange Windows-stasjonære og bærbare datamaskiner kan du deaktivere all kommunikasjon. Noen bærbare Windows-maskiner har også dedikerte flymodustaster, som du kan trykke ved en feiltakelse. Så dobbeltsjekk enhetens innstillinger, for sikkerhets skyld.

Hvis du ikke får tilgang til noen nettsteder, må du kontrollere at datamaskinen er koblet til nettverket. Sjekk Wi-Fi-innstillingene eller, hvis du bruker en kablet tilkobling, sørg for at Ethernet-kabelen ikke har sklidd ut. Hvis du er sikker på at du er koblet til det lokale nettverket ditt, kan det være internettforbindelsen som forårsaker problemet.

Den beste måten å sjekke dette på er å se på lysene på ruteren eller modemet. Hver ruter er forskjellig, men de fleste har en klar indikator på tilkoblingsstatusen. Hvis lyset ved siden av internettsymbolet er rødt eller oransje, er du sannsynligvis ikke koblet til internett.

I mange tilfeller kan omstart av ruteren og modemet løse problemet. For å gjøre det, koble fra modemet og ruteren, vent i 10 sekunder, koble den til igjen, og prøv deretter nettstedet på nytt.

Hvis problemet vedvarer, kan du koble til din lokale nettverksmaskinvare for å få mer informasjon. Tradisjonelle rutere har et administrasjonspanel du kan få tilgang til via nettleseren din. Du kan vanligvis finne nettadressen trykt på siden av nettverksmaskinvaren, sammen med standard brukernavn og passord. Det er vanligvis noe sånt som 192.168.0.1 eller 10.0.0.1. Hvis du har et mesh-rutersystem som er avhengig av en mobilapp, start appen i stedet.

  Slik sveiper du type på en iPhone eller iPad

De fleste rutere gir informasjon om tilkoblingsstatusen din. Hvis du ikke kan koble til internett, kan du kanskje få mer informasjon eller til og med en feilkode. Du kan deretter notere deg feilen og ta kontakt med tjenesteleverandøren din for å prøve å løse problemet.

Undersøk alle feilmeldinger i nettleseren din

Feilmeldinger er nyttige fordi de forteller deg nøyaktig hva som skjer. Du kan bruke denne informasjonen til å prøve å feilsøke problemet, eller i det minste utelukke problemer med maskinvaren eller programvaren. Noen av de vanligste feilene du støter på er:

403 Forbudt: Du har ikke tilgang til denne siden. Sjekk adressen og prøv igjen.
404-siden ikke funnet: Siden du prøver å få tilgang til, eksisterer ikke lenger. Sjekk adressen og prøv igjen. Dette kan bety at nettredaktøren har flyttet siden, eller at noe er ødelagt.
500 intern serverfeil: Det er et problem med serveren som er vert for nettstedet. Dette er ikke noe du kan løse, så prøv igjen senere.

Sjekk ut hva disse og andre vanlige feilmeldinger på nettstedet betyr i detalj, og hvordan du kan løse dem.

Deaktiver programvare som kan forstyrre

Annonseblokkere er nettleserutvidelser som ofte forstyrrer gjengivelsen av nettstedet. Hvis du kjører en av disse utvidelsene, prøv å deaktivere den i nettleseren din, og last deretter inn nettstedet på nytt. Hvis dette løser problemet, kan det være lurt å legge til nettstedet til annonseblokkeringens hviteliste slik at det ikke blokkerer nettstedet i fremtiden.

Noe sikkerhetsprogramvare kan også forstyrre datamaskinens internettforbindelse. Dette inkluderer antivirus, anti-malware og brannmurer, inkludert tredjepartsapper som NetLimiter (Windows) og Lille Snitch (Mac). Hvis du kjører noen av disse programmene, deaktiver dem midlertidig eller gå gjennom blokkeringslisten din, og prøv deretter å laste inn siden på nytt.

Det er også en god idé å skanne etter skadelig programvare regelmessig. Noe skadelig programvare (spesielt løsepengeprogramvare) hindrer datamaskinen din i å få tilgang til internett. Du vil sannsynligvis ha problemer med flere nettsteder hvis dette er tilfelle.

TripMode

Noen apper blokkerer også internettilgang. For eksempel, TripMode er en app for Windows og Mac som hindrer lokal programvare fra å få tilgang til internett når den er koblet til en mobilenhet for å lagre data. Den bruker en hviteliste over apper, så alt er blokkert som standard.

Hvis du bruker TripMode (eller noe lignende), ikke glem å aktivere tilgang der det er relevant. Det samme gjelder for noen produktivitetsfremmende apper, som Kald kalkun.

  Hvordan kan Internett-leverandøren min fortelle at jeg bruker BitTorrent?

Prøv en annen nettleser

Noen nettsteder kommer ikke overens med visse nettlesere. Dette er ofte tilfelle hvis du bruker en nettleser med en mindre markedsandel, som Safari eller Edge. Det er alltid en god idé å installere flere nettlesere. Google Chrome og Mozilla Firefox er gode valg fordi de begge har en stor markedsandel.

Hvis du prøver å laste inn et nettsted og du ser en tom skjerm, kan det hende at nettleseren din er problemet. Prøv å bytte nettleser neste gang du møter uventet oppførsel i nettapper, inkonsekvent rulling eller elementer som ikke vises riktig.

Hvis nettstedet du vil ha tilgang til er spesielt gammelt, kan det være lurt å se om det åpnes inn Internet Explorer.

Sjekk din DNS

Domain Name System (DNS) fungerer som en adressebok. Den matcher domenenavn (som google.com) med IP-adresser (som 1.2.3.4). Hvis DNS-serveren din er treg eller støter på problemer, vil du ikke kunne få tilgang til enkelte nettsteder.

Å endre DNS-serveren din kan også øke hastigheten på tilkoblingen. Hvis du bruker servere som de som leveres av Google (8.8.8.8 og 8.8.4.4) og Cloudflare (1.1.1.1), er de nesten garantert raskere enn de som tilbys av tjenesteleverandøren din.

Du kan endre DNS-serverne dine per enhet, eller på nettverksmaskinvaren. Hvis du velger det siste, påvirker det hver enhet som er koblet til nettverket ditt. Sjekk ut denne artikkelen for å finne ut hvordan du endrer DNS-serveren din på en hvilken som helst enhet. Hvilken DNS-server du velger avhenger i stor grad av plasseringen din. Du kan gå hit for å finne ut hvilken som er den raskeste DNS-serveren i ditt område.

Start datamaskinen på nytt

Hvis du starter den lokale maskinvaren på nytt, kan det løse mange problemer, inkludert nettverksproblemer. Når du starter datamaskinen på nytt, tilbakestiller den nettverkstilkoblingen og eventuell programvare som kan ha krasjet og forårsaket problemet.

Og ville dette være en feilsøkingsveiledning hvis vi ikke foreslo å slå den av og på igjen?

Prøv en annen enhet

Prøv å få tilgang til nettstedet på en annen enhet koblet til et annet nettverk. En mobilenhet kun koblet til en mobilforbindelse er et godt valg.

Du kan også prøve å koble til nettstedet hvis mobilenheten din er på samme nettverk. Avhengig av resultatene, kan det hjelpe deg med å isolere problemet som enten et lokalt nettverksproblem eller et datamaskinproblem.

  De beste Siri-snarveiene for å komme i gang

Er nettsiden nede?

Noen ganger fungerer ikke nettsider. Du vil heller ikke alltid se en feilmelding. I noen tilfeller ser det ut til at siden lastes for alltid. Hvis dette er tilfelle, gå til en av følgende nettsteder:

downforeveryoneorjustme.com
isitdownrightnow.com
down.com

Skriv inn eller lim inn nettadressen du prøver å få tilgang til i det relevante feltet og kjør testen. Hvis nettstedet er nede for alle, er det ingenting du kan gjøre enn å prøve igjen senere.

Hvis nettstedet ikke er nede for alle andre, er problemet mest sannsynlig på din side.

Få tilgang til en bufret versjon av nettstedet

Hvis nettstedet er nede eller du har prøvd alt for å få tilgang til det, kan det være lurt å prøve å få tilgang til en bufret versjon av nettstedet. En bufret versjon av et nettsted er et øyeblikksbilde av det lagret på en annen server. Google er den beste ressursen for bufrede versjoner av nettsteder fordi søkemotoren indekserer flere nettsteder enn noen annen.

Drar mot Google søk, lim inn eller skriv inn webadressen til nettstedet i søkefeltet, og trykk deretter på søk. Nettstedet skal være øverst i søkeresultatene. Ved siden av nettadressen er det en liten, nedovervendt pil. Klikk på den, og klikk deretter på «Bufret».

Klikk på den nedovervendte pilen ved siden av nettadressen i Googles søkeresultater, og klikk deretter

Dette tar deg til en bufret versjon av nettstedet. Øverst på siden ser du når øyeblikksbildet ble tatt. Hvis du klikker på noen lenker på siden, vil du navigere bort fra den hurtigbufrede versjonen av nettstedet. Du må få tilgang til den hurtigbufrede versjonen av hver side du vil vise på samme måte.

Hvis du ikke ser «Bufret»-knappen, har ikke Google indeksert det nettstedet.

Gjenoppliv døde nettsteder med Wayback Machine

Google Cache er kun for nettsteder som har fungert nylig. Hvis nettstedet du vil ha tilgang til har vært offline en stund, må du kanskje gå til Wayback-maskin. Wayback Machine, som drives av Internet Archive, er et verktøy for bevaring av nettsider som fungerer omtrent på samme måte som Google Cache.

På Wayback Machine-hjemmesiden limer du inn eller skriver inn nettadressen i adressefeltet. Klikk på «Browse History» for å se eventuelle bufrede versjoner av det nettstedet.

Noen ganger fungerer ikke nettsteder

Hvis et nettsted er nede, er det lite du kan gjøre med det, bortsett fra å prøve igjen senere. Hvis det er en høyprofilert nettside, som YouTube eller Twitter, vil den sannsynligvis bare være nede i noen få minutter. Mindre nettsteder kan imidlertid være borte i flere dager før de dukker opp igjen.