Støtten for Windows 7 nærmer seg slutten. Den 14. januar 2020 avsluttet Microsoft den såkalte «utvidede støtten» for Windows 7, noe som betyr at operativsystemet ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer. Det finnes imidlertid en løsning for de som fortsatt trenger det: å betale for «Utvidede sikkerhetsoppdateringer».
Slutt på vanlige sikkerhetsoppdateringer fra 14. januar 2020
Windows 7, som ble lansert den 22. oktober 2009, har nærmet seg sin tiårsdag. Den 14. januar 2020 opphørte den «utvidede støtten» for operativsystemet. Dette innebærer at Microsoft stoppet med å distribuere jevnlige sikkerhetsoppdateringer, og programvareutviklere vil etter hvert slutte å tilby støtte for nyere versjoner av sine programmer. Det kan også hende at ny maskinvare ikke fungerer optimalt på Windows 7, dersom maskinvareprodusentene ikke prioriterer å støtte operativsystemet.
Det vi ser her er i praksis en gjentakelse av det som skjedde med Windows XP. Selv om Windows 7 kanskje er mer robust, vil det gradvis bli oversett av både programvare- og maskinvareutviklere. Det vil dukke opp flere sikkerhetshull, mange av dem identiske med dem som finnes i Windows 10, og Microsoft vil ikke fikse dem. Dette gamle operativsystemet vil dermed bli mindre sikkert over tid. Microsoft har advart brukerne i årevis om dette, og nå er datoen for støtteopphør like rundt hjørnet.
Microsoft kan eventuelt utgi noen kostnadsfrie sikkerhetsoppdateringer
Erfaringene fra Windows XP viser at Microsoft i noen tilfeller kan velge å utgi enkelte sikkerhetsoppdateringer for Windows 7, uavhengig av hvem som bruker operativsystemet.
Til og med i 2019, fem år etter at støtten for Windows XP ble avsluttet, tok Microsoft det uvanlige steget å publisere en sikkerhetsoppdatering for operativsystemet. Siden Windows Update-systemet for XP hadde vært stengt ned i lang tid, var det nødvendig for XP-brukerne å laste ned og installere oppdateringen manuelt, men den var i det minste tilgjengelig.
Det er imidlertid viktig å understreke at Microsoft ikke rettet alle sikkerhetshull for Windows XP, og de vil heller ikke fikse alle for Windows 7. Særlig alvorlige feil, som den som tillot en orm å spre seg over internett ved å infisere gamle Windows XP-maskiner, kan potensielt bli fikset. Likevel bør man ikke forvente å motta sikkerhetsoppdateringer for alle feil som blir rettet i nyere versjoner av Windows.
Organisasjoner kan få utvidede sikkerhetsoppdateringer
Gjennomsnittlige hjemmebrukere bør gå over fra Windows 7 til en nyere, støttet versjon av Windows, slik som Windows 10. Hvis man har programvare eller maskinvare som krever Windows 7, bør man vurdere å isolere den Windows 7-maskinen fra internett eller kjøre programvaren i en virtuell maskin på en moderne Windows-utgave.
For bedrifter som trenger mer tid før de oppgraderer, selger Microsoft «Utvidede sikkerhetsoppdateringer». Dette betyr at Microsoft fortsetter å utvikle sikkerhetsoppdateringer, men disse er kun tilgjengelige dersom man betaler for dem.
Disse oppdateringene er ment som en midlertidig løsning. Prisen vil øke for hvert år, da Microsoft ønsker at bedrifter, offentlige etater og andre organisasjoner skal skifte til en moderne Windows-versjon. Den økonomiske kostnaden er ment å stimulere til dette.
Hjemmebrukere kan ikke kjøpe disse
Vanlige Windows 7-brukere har dessverre ikke mulighet til å kjøpe disse oppdateringene. De er eksklusivt tilgjengelige for bedrifter og andre organisasjoner.
En positiv nyhet er imidlertid at Windows 7 Extended Security Updates (ESU) ikke bare er tilgjengelige for store selskaper med volumlisensavtaler, men også for bedrifter av alle størrelser, inkludert små og mellomstore selskaper.
Microsoft selger ikke disse oppdateringene direkte, og de er heller ikke tilgjengelige gjennom vanlige forhandlere. I følge Mary Jo Foley, opplyste Microsoft-representanter at disse ESU-ene må anskaffes «fra kvalifiserte Cloud Solution Provider-partnere». En Microsoft bloggpost angående Windows 7-støtte oppfordrer interesserte til å «ta kontakt med din partner eller Microsoft-kontakteam for mer informasjon».
Hva vil utvidede sikkerhetsoppdateringer koste?
Selv om det er mulig å kjøpe dem, er det ikke sikkert det er den beste løsningen. Microsoft offentliggjør ikke prislisten. Microsoft-eksperten Mary Jo Foley har imidlertid fått tilgang til noe informasjon, selv om hun understreker at prisene muligens kan forhandles.
For organisasjoner med Windows 7 Enterprise vil oppdateringene koste 25 dollar per enhet det første året, 50 dollar per enhet det andre året og 100 dollar per enhet det tredje. Dette kommer i tillegg til en Windows-volumlisensavtale.
Organisasjoner som bruker Windows 7 Pro, må betale 50 dollar per enhet det første året, 100 dollar per enhet det andre året og 200 dollar per enhet det tredje året. Dette krever ikke en volumlisensavtale.
Ifølge Microsofts dokumentasjon er det ikke noe krav om minimumskjøp. I teorien kan man altså betale for oppdateringer for en enkelt enhet.
Med Windows 7 fortsatt installert på over 35 % av alle PC-er i følge enkelte anslag, er det ingen tvil om at mange organisasjoner vil betale for de utvidede sikkerhetsoppdateringene.
Heldigvis, om du er hjemmebruker, kan du fortsatt oppgradere til Windows 10 gratis, selv om Microsoft ikke lenger annonserer dette.