Hva er forskjellen mellom Intel Core i3, i5, i7 og X CPUer?

Mens AMD gjør inntog, er Intel det desidert nummer én valg innen dataprosessorer. Kjerneprosessorer er gode brikker for en stasjonær eller bærbar PC, men hva er forskjellen mellom Core i3, i5, i7, i9 og X?

Hva er en kjerneprosessor?

Intel Core-prosessorer kom først på skrivebordet i midten av 2006, og erstattet Pentium-linjen som tidligere hadde bestått av Intels avanserte prosessorer.

Core «i»-navnene er primært «høyt nivå»-kategoriseringer som hjelper til med å skille prosessorer innenfor en gitt generasjon. Et spesifikt Core «i»-navn betyr ikke at prosessoren har et visst antall kjerner, og det garanterer heller ikke funksjoner, som Hyper-Threading, som lar CPUen behandle instruksjoner raskere.

Funksjonsspesifikasjoner kan endres mellom generasjoner. Etter hvert som teknologien skrider frem, blir det billigere å lage billige deler med høyere ytelse. Det betyr også at funksjoner som en gang er funnet i deler som en Core i3, kan forsvinne helt fra klassen.

Intel Core-prosessorer.

Generell ytelse i lignende CPUer endres også mellom generasjoner. Forbedringer på lavt nivå av hvordan prosessorer behandler informasjon resulterer i generelt bedre ytelse, noen ganger ved lavere klokkehastigheter enn tidligere familier av prosessorer.

  Hvordan lage en graf i Google Sheets

Derfor er forskjellene mellom Core i3-, Core i5- og Core i7-betegnelser viktigst innenfor dens respektive generasjon. For eksempel kan en syvende generasjons «Kaby Lake» Core i7 og en tredje generasjon «Ivy Bridge» Core i7 kjøre med lignende hastigheter med lignende kjernetall. Dette er imidlertid generelt meningsløst, siden den nyere delen fortsatt kommer til å fungere bedre – sjekk ut dette sammenligning på UserBenchmark som et eksempel.

Med det i tankene er det noen få guideposter du kan bruke for å forstå hva alle de forskjellige delene betyr.

Core i3: The Low End

Intel Core i3-prosessorer er der Core-serien starter for hver generasjon. Generelt har Core i3-prosessorer lavere kjernetall enn prosessorer av høyere kvalitet. Dette pleide å bety at Core i3 startet med dual-core prosessorer, men i de siste generasjonene har antallet kjerner gått opp til fire på skrivebordet.

De tidligere dual-core Core i3-ene hadde også en tendens til å ha fire tråder, også kjent som Hyper-Threading. Intel har valgt å ikke doble trådantallet de siste Core i3-generasjonene; i stedet bygger den CPUer med fire kjerner og fire tråder.

Core i3-prosessorer har også lavere hurtigbufferstørrelser (innebygd minne). De håndterer mindre RAM enn andre Core-prosessorer og har varierende klokkehastigheter. Når dette skrives, har niende generasjons Core i3-stasjonære prosessorer en toppklokkehastighet på 4,6 GHz; men det er bare den høyere enden Core i3-9350K.

  Hvordan lage en Google Slides-mal

Core i5: The Lower Mid-Range

Et Intel-kompatibelt ATX hovedkort.

Et steg opp fra Core i3 er Core i5. Det er ofte her kuppjakende PC-spillere ser etter solide avtaler på prosessorer. En i5 mangler vanligvis Hyper-Threading, men den har flere kjerner (for øyeblikket seks, i stedet for fire) enn Core i3. i5-delene har også generelt høyere klokkehastigheter, en større cache, og kan håndtere mer minne. Den integrerte grafikken er også litt bedre.

Du ser nye Core i5-prosessorer med Hyper-Threading på bærbare datamaskiner, men ikke stasjonære.

Core i7: Toppen tar et skritt tilbake

Fra og med 2017 hadde Core i7 CPUer Hyper-Threading på stasjonære datamaskiner, men de nyere generasjonene har ikke det. Disse prosessorene har høyere kjernetall (opptil åtte i niende generasjon) enn i5-ene, en større hurtigbuffer og en støt i grafikkytelse, men de har samme minnekapasitet som Core i5-ene (selv om det kan endre seg i fremtiden ).

Core i9: De nye lederne

En Intel-basert spill-PC.

Core i9 er på toppen av Intel Core-pakken. Det er her du finner mange toppytende prosessorer, som Core i9-9900K – en nåværende favoritt for spill.

På Core i9-nivået i den nåværende niende generasjons CPU-ene ser vi åtte kjerner, 16 tråder, en større hurtigbuffer enn Core i5-prosessorene, raskere klokkehastigheter (opptil 5 GHz for boost) og enda en støt i grafikkytelse. Imidlertid har Core i9 CPUer fortsatt samme maksimale minnekapasitet som Core i5.

  Hvorfor du ikke bør bruke MicroSD-kort i DSLR eller speilløse kameraer

Core X: The Ultimate

Intel har også en «prosumer»-serie av avanserte, avanserte desktop-prosessorer (HEDT) for entusiaster, spillere, innholdsskapere eller andre som trenger det ytelsesnivået.

I oktober 2019 kunngjorde Intel nye Core X-deler som spenner fra 10 til 18 kjerner (Core i9s maksimalt åtte). De inkluderer Hyper-Threading og høye boost-klokker, men ikke nødvendigvis høyere enn Core i9 CPUer. De har også et høyere antall PCIe-baner og kan håndtere mer RAM, og de har en mye høyere TDP enn de andre Core-delene.

Hvilken bør du kjøpe?

Kjernebetegnelser refererer til relative forbedringer innenfor en spesifikk generasjon prosessorer. Etter hvert som kjernetallet øker, øker også egenskapene til prosessorene, inkludert høyere kjernetall, raskere klokkehastigheter, mer hurtigbuffer og muligheten til å håndtere mer RAM. Hos Core X får du også vanligvis flere PCIe-baner.

Hvis du er en gamer, se etter Core i7 og høyere. Du kan definitivt spille med en nyere Core i5, men du vil bli mer fremtidssikret med en Core i7 og nyere. Innholdsskapere bør se på Core i7 og Core i9 CPUer, siden du vil ha de søte trådene.

For hverdagslige oppgaver, som nettsurfing, regneark og tekstbehandling, vil en Core i3 få jobben gjort.

Noe du bør huske på mens du handler, er imidlertid ikke alle Intel Core CPUer har integrert grafikk. Disse prosessorene slutter med en «F» for å angi at de kommer uten en GPU, for eksempel Core i3-9350KF, i5-9600KF og i9-9900KF.