Forståelse av 5 GHz WiFi-kanaler og optimalisering av ytelsen
For mange kan trådløst internett virke som en ensartet opplevelse. Så lenge ruteren er koblet til internett, tenker mange at et nettverk er et nettverk. Dette lar deg strømme video, bruke sosiale medier, sende e-poster og alt annet som er viktig i din digitale hverdag. De som har litt mer teknisk innsikt vet imidlertid at det ligger mye teknologi bak et nettverk. Avhengig av hvordan du konfigurerer maskinvaren og programvaren for ditt WiFi-signal, kan du forbedre hastigheter og stabilitet betydelig.
Valget av WiFi-bånd har en stor innvirkning på hvordan nettverket ditt presterer. 5 GHz-båndet – som det er viktig å understreke er helt forskjellig fra 5G-mobilnettet – er betraktelig bedre enn det eldre 2,4 GHz-båndet. Det er raskere, kan overføre mer data på kortere tid, og har et større utvalg av tilgjengelige kanaler. Dette gjør finjustering av ruteren ikke bare til en mulighet, men nesten en nødvendighet for å få best mulig ytelse.
Det å velge riktig kanal for ditt behov er mer komplisert enn bare å bruke standardinnstillingene. Det er viktig å tenke nøye over hvilken 5 GHz-kanal du velger. Denne veiledningen vil hjelpe deg å finne den beste løsningen for din situasjon.
Oversikt over 5 GHz-kanaler
Mens det eldre 2,4 GHz-nettverket kun har tre tilgjengelige kanaler, har det moderne 5 GHz-nettverket over 20. Disse kanalene er inndelt i fire bånd som er tilpasset forskjellige bruksområder. Nedenfor følger en oversikt over disse båndene før vi går videre til valgprosessen.
UNII-1
De fire laveste kanalene i 5 GHz-båndet, kanal 36, 40, 44 og 48, kalles samlet UNII-1. Dette båndet dekker frekvenser fra 5150 MHz til 5250 MHz. De aller fleste enheter bruker en av disse fire kanalene. De er primært ment for generell hjemmebruk, og du har som regel fri tilgang til dem.
Disse kanalene er ofte de mest populære, noe som kan føre til overbelastning. Likevel er det en god grunn til at mange velger dem. De er ansett som de beste kanalene for hjemmebruk, og det finnes metoder for å redusere risikoen for overbelastning. Bruk et sterkt passord for å hindre uautorisert tilgang, og koble fra enheter du ikke bruker.
UNII-2
UNII-2-området består også av fire kanaler: 52, 56, 60 og 64. Disse dekker frekvenser fra 5250 MHz til 5350 MHz og kalles også UNII-2A. UNII-2B dekker 5350 MHz til 5470 MHz. UNII-2C eller UNII-2 Extended-båndet går fra 5470 MHz til 5725 MHz. Dette området inkluderer kanalene 100 til 140. For å bruke dette området, må enheten din ha dynamisk frekvensvalg (DFS) og transmit power control (TPC). Dette sikrer at den ikke forstyrrer værstasjoner, radarer og militære enheter.
UNII-3
UNII-3, også kalt UNII-Upper-området, dekker 5725 MHz til 5850 MHz. Dette båndet består av kanalene 149, 153, 157, 161 og 165. På grunn av overlapp med frekvenser som er tildelt ISM-båndet (industrielt, vitenskapelig og medisinsk), refereres det ofte til som UNII-3/ISM-området. Du trenger SPF og TPC på enheten din for å bruke kanaler i dette området.
UNII-4
Det høyeste frekvensområdet, UNII-4 eller DSRC/ITS, har kanal 165 som den laveste. DSRC står for Dedicated Short Range Communications Service. Kanalene i dette området er reservert for lisensierte radioamatører og DSRC. Det anbefales ikke å bruke disse kanalene selv om enheten din støtter dem.
Viktige faktorer for valg av kanal
Nå som du har en god forståelse av hvordan disse 5 GHz-kanalene fungerer, er det på tide å velge den beste for deg. Selv om UNII-1-kanalene generelt anses som de beste for de fleste brukere, er det flere faktorer du bør vurdere. Dette inkluderer størrelsen på boligen din og eventuelle forstyrrelser fra andre trådløse enheter.
Interferens
Interferens er en vanlig årsak til tregt internett og problemer med å laste inn nettsider. Det finnes to hovedtyper av interferens: den som kommer fra andre WiFi-enheter og den som kommer fra andre elektroniske enheter som ikke bruker WiFi. Noen husholdningsapparater kan forstyrre WiFi-signalet ditt, selv om de ikke benytter seg av trådløs teknologi.
UNII-2 og UNII-2 Extended-kanalene har generelt minst interferens. Dette gjelder kanaler fra 52 til 140. For å bruke dem, trenger du imidlertid TCP og DFS. Enheter som bruker UNII-1-kanalene, er i utgangspunktet ikke i stand til å generere signaler som skaper betydelig interferens. UNII-3-kanalene har en tendens til å ha størst problemer med interferens. Som med UNII-2-kanalene, må du ha TCP og DFS for å bruke dem.
Kanaltrafikk
Du bør vurdere hvor mye trafikk det er på en kanal før du kobler deg til. Hvis det ikke er mange brukere, kan det være et godt valg. Men hvis interferensen er sterk, kan det være bedre å bruke en kanal med litt mer trafikk men svakere interferens. Det er derfor UNII-1-serien ofte er et godt valg.
I tett befolkede områder kan det være lurt å undersøke hver tilgjengelig kanal og velge den med minst trafikk. Hvis situasjonen er svært dårlig, kan det være lurt å koordinere med naboene dine.
Geografisk plassering
Avhengig av hvor du bor, kan det være lover og regler for bruk av 5 GHz-kanalene. I de fleste deler av verden, inkludert USA og Canada, er UNII-1-kanalene anbefalt for generell bruk. I USA kan du også bruke kanaler fra UNII-2- og UNII-3-områdene, men med visse begrensninger. Siden UNII-3-serien tillater bruk av sterkere sendere, er det mer sannsynlig at du vil oppleve interferens hvis du velger en kanal i dette området.
DFS
I USA og store deler av verden trenger du dynamisk frekvensvalg (DFS) for å koble til UNII-2- eller UNII-2E-kanaler. DFS leter etter radarsignaler og lar deg bare koble til kanalen hvis det ikke er noen radarer i nærheten. En typisk skanningstid er på 30 sekunder.
Konklusjon
Når du velger en 5 GHz-kanal, bør du prioritere en kanal med lav interferens og lite trafikk. Hvis du velger en kanal utenfor UNII-1-området, anbefales det at du bruker en enhet som støtter DFS og TCP. Hvis du ikke har behov for hastigheter over 450-600 Mbps som 2,4 GHz tilbyr, er det ikke sikkert at det er verdt bryet å bytte til 5 GHz.
Har du byttet fra 2,4 GHz til 5 GHz? Har du merket noen forskjell? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!