Strømlinjeforme utgivelsesprosessen: En komplett guide

Håndtering av lanseringer er en kritisk prosess som krever nøye planlegging og gjennomføring for å sikre at alle krav oppfylles, og at sluttbrukerne blir fornøyde.

Mange organisasjoner sliter imidlertid med å håndtere utallige lanseringer samtidig for å holde programvareproduktene oppdaterte med nye egenskaper og funksjoner.

Dette kan fort bli kaotisk og overveldende hvis det ikke styres på en god måte.

Derfor er det viktig å effektivisere prosessen for håndtering av lanseringer slik at hver enkelt lansering kan håndteres med fullstendig klarhet og effektivitet.

La oss se nærmere på hvordan dette kan gjøres.

Hva menes med Håndtering av Lanseringer?

Innenfor programvareutvikling og IT refererer håndtering av lanseringer til prosessen hvor et programvaresystem konstrueres, distribueres og gjøres tilgjengelig for brukerne. Denne prosessen omfatter alle faser, fra planlegging og utvikling til testing og distribusjon.

Håndtering av lanseringer er et system som produksjonsteam følger for å styre hele livssyklusen for programvarelevering. Målet er å sikre at sluttbrukerne får en optimal opplevelse, og at forretningsprioriteringene blir ivaretatt. I tillegg kan håndtering av lanseringer bidra til å optimalisere og visualisere programvareutviklings- og distribusjonsprosesser, konsekvent oppfylle leveringsbehov, styre risikoer knyttet til programvarelevering, håndtere IT-ressurser og sikre lønnsomhet samtidig som det leveres verdi.

Utviklere benytter seg av en prosess for håndtering av lanseringer når de produserer et nytt programvareprodukt eller lager nye versjoner ved å gjøre endringer i eksisterende programvare. Et klart mål vil sikre at alle arbeider i samme retning, samtidig som det eliminerer forvirring og øker effektiviteten.

Håndtering av Lanseringer og DevOps

DevOps fokuserer på økt kommunikasjon og samarbeid mellom programvareutviklingsteam og IT-driftsteam. DevOps-metodikken har som mål å redusere siloer i prosjektarbeid og sørger for at viktige aktiviteter ikke blir oversett. Dette fører også til kortere tilbakemeldingssløyfer, som igjen gjør det mulig for teamet å lansere produktet raskere og samtidig redusere kompleksitet.

Derfor er de som er ansvarlige for lanseringer avhengige av tre hovedelementer – automatisering, kontinuerlig integrasjon og DevOps – for å effektivt publisere koden sin til produksjon. De kan automatisere tester og kontinuerlig bygge, integrere og oppdatere koden sin. Ved å bruke DevOps-tenkningen kan de også forbedre koordineringen mellom utviklings- og driftsteamene.

Resultatet er at feil oppdages tidlig, noe som gjør det enklere å rette dem og akselerere utviklings- og lanseringsprosessen.

Prosessen for Håndtering av Lanseringer

En livssyklus for håndtering av lanseringer består av flere stadier. Denne prosessen kan variere fra team til team og fra organisasjon til organisasjon, avhengig av prosjektkravene. Det finnes imidlertid noen vanlige trinn som organisasjoner og team uansett størrelse bør følge for å sikre at de leverer en løsning av høy kvalitet til brukerne.

Her er en oversikt over hvordan en typisk prosess for håndtering av lanseringer ser ut.

#1. Forstå Kravene

Uansett om du planlegger å bygge et nytt produkt eller legge til nye funksjoner i et eksisterende produkt, er det avgjørende å forstå kravene.

Lytt derfor til kundene og finn ut hva de ønsker å oppnå med prosjektet, for eksempel en mobilapplikasjon. De kan for eksempel be om at du legger til en bestemt del i applikasjonen. Dette krever at du har et møte med dem for å forstå deres krav og forventninger, og hvorfor de ønsker akkurat dette.

På samme måte, hvis du har en nettside og ønsker å legge til en bloggseksjon, kan besøkende lese artiklene dine og lære mer om hva du tilbyr.

Uansett målet er det viktig å forstå det fullt ut. Hvis det oppstår tvil, bør du diskutere det med teamet eller kunden før du fortsetter med en passende lanseringsplan.

#2. Planlegging

Etter at du har fått en fullstendig forståelse av lanseringskravene, er neste steg planlegging. Det krever solid planlegging og strategier basert på kravene for å kunne bygge og lansere det du har tenkt å gjøre.

Planleggingen din må være gjennomførbar og praktisk med tanke på teknologi, tidsfrister, arbeidsstyrke og ressurser.

Hvis du for eksempel ønsker å lansere en ny versjon av applikasjonen din, må du sørge for at den fungerer effektivt på alle enheter – mobil, laptop, nettbrett osv.

Under planleggingen er det viktig å følge nøye med på kunden. Du bør diskutere tidslinjen for prosjektet og når de kan forvente at produktet lanseres. Unngå å love en tidsfrist som er urealistisk. Husk derfor ressursene dine som budsjett, tid og bemanning når du bekrefter tidsfristen.

Planlegg også hvilke teknologier du skal bruke for lanseringen. Vurder om de er effektive for å oppfylle kravene, om de er innenfor budsjettet og om de samsvarer med de ansattes ferdigheter. Velg teknologier som kan hjelpe deg med å skape et effektivt produkt, lansere det innen tidsfristen og som er enkle for de ansatte å tilpasse seg.

Planlegging krever også effektiv allokering og bruk av tilgjengelige ressurser for å unngå sløsing og sikre at prosjektet bygges effektivt.

For å legge en solid plan bør du ha et møte med utviklings- og driftsteamet for å diskutere kravene, utfordringene og hvordan de kan håndteres for å nå målet på en effektiv måte.

#3. Utvikling

Når planen er ferdigstilt, er neste trinn å designe og utvikle produktet. Det er nå du skal iverksette planene og strategiene dine basert på de definerte kravene.

Denne prosessen innebærer at utviklerne skriver koden som kan oversettes til de funksjonene du har tenkt å legge til i programvaren.

Dette stadiet kan forekomme flere ganger i løpet av lanseringssyklusen, som i DevOps med kontinuerlig utvikling. Det er fordi når utvikleren har skrevet koden, kan det oppstå problemer og feil som må testes. Før koden godkjennes, skal den gjennom flere runder med testing. Utviklerne vil få en fullstendig oversikt over problemene som må løses, og de må optimalisere koden slik at den fungerer som den skal og kan godkjennes.

#4. Testing

Som nevnt ovenfor, må koden testes for å sikre at det ikke er feil som kan påvirke brukervennligheten, ytelsen eller sikkerheten til programvaren.

Testing kan være funksjonell eller ikke-funksjonell, for eksempel integrasjonstesting, brukervennlighetstesting, belastningstesting, ytelsestesting, brukertesting med mer. Når problemer oppdages, blir koden sendt tilbake til utviklingsteamet for å rette dem, og deretter sendes den forbedrede koden til testing igjen.

Programvaren blir deretter gitt til brukerne for å vurdere om den oppfyller kravene og fungerer som forventet gjennom brukertesting. Hvis brukeren godkjenner den, må de neste trinnene følges. Hvis ikke, hentes det inn tilbakemeldinger fra brukeren slik at koden kan forbedres, testes og distribueres på nytt.

#5. Distribusjon

Etter at programvareutviklingsteamet har forsikret seg om at programvaren er bygget i henhold til kravene og at det ikke er noen problemer, forbereder de lansering eller distribusjon i markedet, eller de leverer den til kunden.

QA-teamet vil også gjennomføre de siste testene for å sikre at produktet oppfyller forretningskravene og minimumsstandardene som er definert i produktets lanseringsplan. Deretter vil produktansvarlig eller -leder vurdere den for godkjenning av lanseringen.

På dette tidspunktet blir den nødvendige dokumentasjonen utarbeidet for å hjelpe andre utviklere med å forstå programvaren og hvordan den skal brukes. Teamene fullfører også det siste papirarbeidet for å levere produktet til kunden. Organisasjoner vurderer også å lære opp brukere eller ansatte i bruken av det nye produktet slik at de kan jobbe med det uten problemer.

#6. Vedlikehold

Uansett om du har bygget lanseringen for eget team eller for kundene dine, avsluttes ikke ansvaret ditt ved utrullingen. Uansett hvor effektiv og utmerket programvaren er i øyeblikket, trenger den regelmessig vedlikehold for å fortsette å yte optimalt.

Du kan heller aldri vite når et sikkerhetsproblem kan oppstå. Og når det skjer, kan det påvirke virksomheten og omdømmet ditt alvorlig. Det er mange faktorer som kan påvirke programvaren din, noe som kan føre til nedetid, krasj, sikkerhetsproblemer, brukervennlighetsproblemer osv.

Derfor må du alltid følge med på programvaren din, selv etter at den er lansert til brukerne. Du må ta deg tid til å vurdere ytelsen, sikkerheten, brukervennligheten og stabiliteten for å finne problemer og rette dem før de får en negativ innvirkning på brukerne.

Slik ser en prosess for håndtering av lanseringer ut, fra planlegging til distribusjon og vedlikehold, og alt i mellom.

Håndtering av Lanseringer kontra Endringshåndtering

Håndtering av lanseringer kan til tider virke som endringshåndtering, siden du introduserer endringer i programvaren og effektiviserer den generelle prosessen ved hjelp av strategier for å styre alt.

Men håndtering av lanseringer og endringshåndtering er ikke det samme.

Endringshåndtering går et skritt lenger enn håndtering av lanseringer. Den håndterer alle aktivitetene før og etter lanseringen, inkludert den endelige vurderingen av hvordan endringen implementeres. Håndtering av lanseringer er derimot bare en spesifikk del av en endringshåndteringsprosess.

Hvilke Roller er Viktige for Håndtering av Lanseringer?

Håndtering av lanseringer krever at flere personer deltar i prosessen. Noen av de viktigste er:

#1. Produktansvarlig

Produktansvarlig er ansvarlig for å definere lanseringskrav og akseptstandarder, som må være oppfylt for at lanseringen skal godkjennes. Produktansvarlig leder de innledende stadiene av livssyklusen for håndtering av lanseringer, der kravene diskuteres og planleggingen gjennomføres.

#2. DevOps-teamet

Håndtering av lanseringer bruker DevOps-tilnærmingen for å utvikle, distribuere og vedlikeholde programvareprosjektet. Dette bringer utviklings- og driftsteamene sammen slik at de kan jobbe tett, diskutere prosjektet, forstå risikoene og hvordan de skal håndteres for å produsere programvare av høy kvalitet.

DevOps-teamet opprettholder et stabilt miljø for at utviklerne skal kunne jobbe effektivt. Dette miljøet holdes ideelt sett så nært produksjonsmiljøet som mulig, slik at programvaren raskt kan flyttes til produksjon når alle tester er utført. Samtidig sørger de for å minimere nedetid. Dermed kan du trygt lansere programvaren uten å påvirke brukeropplevelsen.

#3. Kvalitetssikringsansvarlig

Kvalitetssikringsansvarlig har ansvar for å avgjøre om akseptkriteriene er oppfylt og at programvaren er bygget i henhold til de definerte kravene som er satt av produktansvarlig. Denne rollen er avgjørende for at produktet skal bli godkjent av produktansvarlig. Kvalitetssikringsansvarlig overvåker også hvordan testingen utføres for å unngå falske negative eller positive resultater, og avgjør om alle problemene er løst.

Anbefalte Fremgangsmåter for Håndtering av Lanseringer og Tips for å Forbedre Prosessen

Hvis du ønsker å forbedre prosessen for håndtering av lanseringer, kan du implementere disse tipsene og anbefalte fremgangsmåtene.

  • Eliminer problemet med den første koden: Den første koden skrives av en utvikler og brukes av de andre teamene. Så når denne personen slutter i selskapet, blir det vanskeligere for andre å forstå eller tilpasse seg koden som ble skrevet med en spesiell hensikt.

    Derfor må alt du gjør deles med hele teamet, og alle bør samarbeide for å unngå dette problemet. Dette er grunnen til at DevOps regnes som en av de beste tilnærmingene til programvareutvikling.

  • Automatisering av programvaretesting: Bruk testverktøy for å automatisere prosessen med å finne feil på en enkel måte. Det øker også nøyaktigheten i forhold til manuell koding. Verktøy som Selenium, Watir, osv. kan hjelpe deg.
  • Infrastruktur som kode: Bruk IaaC der du kan akselerere prosessen og gjøre den mer skalerbar og kostnadseffektiv.
  • Sentralisert håndtering av lanseringer: Håndter hver lansering sentralt i stedet for å overlate det til en enkelt person eller et system. Dette øker sikkerheten og samarbeidet uten at man er avhengig av en enkelt person eller et system for alt.
  • ITIL og DevOps-integrasjon: Det er mange fordeler ved å bruke DevOps og ITIL i forbindelse med håndtering av lanseringer. Det forbedrer samarbeidet, riktig ressursbruk og effektiviteten.
  • Fortsett å legge til oppdateringer: I stedet for å endre oppdateringer, bør du opprette nye regelmessig. Dette er fordi det å endre en konfigurasjon flere ganger kan føre til feil. Men hvis du oppretter nye oppdateringer, vil lanseringene dine være sikrere og mer pålitelige, noe som gir en bedre brukeropplevelse.
  • Oppdater testmiljøet: Hold testmiljøet oppdatert og så nært produksjonsmiljøet som mulig, slik at du raskt kan gå til produksjon etter å ha rettet opp feilene.
  • Definer tydelige krav og akseptkriterier: Det kan føre til feil, forvirring og misfornøyde kunder å arbeide i blinde. Det er derfor viktig å lytte til brukerne eller kundene og deres krav for å produsere det de faktisk trenger. Sørg i tillegg for at de definerte akseptkriteriene også er oppfylt for å øke sjansen for godkjenning og redusere behovet for omarbeid.
  • Minimer brukerpåvirkning: Når du introduserer oppdateringer, må du sørge for at sluttbrukerne blir påvirket minst mulig. For å oppnå dette bør du planlegge for å redusere nedetid og varsle brukerne i tide, slik at de ikke blir påvirket i stor grad.
  • Automatisering: Automatisering er nøkkelen til å oppnå mer arbeid på kortere tid og med økt effektivitet. Automatiser derfor prosessen der du kan for å akselerere arbeidet, forbedre produktiviteten og spare tid. Du kan bruke automatiseringsverktøy som er tilgjengelige i ulike stadier av lanseringssyklusen.

Populære Verktøy for Håndtering av Lanseringer

Som nevnt ovenfor bidrar automatisering til å spare tid og øke effektiviteten. Her er noen av de populære verktøyene som kan gjøre håndteringen av lanseringer enklere.

  • GitLab: Dette er en komplett plattform med åpen kildekode som bidrar til alle trinn i prosessen for håndtering av lanseringer, fra planlegging til produksjon, samtidig som den forbedrer lanseringstiden.
  • Ansible: Ansible er en populær automatiseringsplattform som hjelper deg med å bygge og distribuere. Den har verktøy som muliggjør bedriftsomfattende automatisering for ressurstilgang, IT-miljøer osv.
  • Liquibase: Liquibase er et automatiseringsverktøy for endring av databaseskjemaer som kan hjelpe deg med å lansere programvare raskt og sikkert ved enkelt å integrere databaseendringene i den eksisterende CI/CD-automatiseringen.
  • AWS CodePipeline: AWS CodePipeline er en plattform for kontinuerlig levering (CD) for å automatisere lanseringsprosesser. Det muliggjør raskere og mer pålitelige oppdateringer av infrastruktur og applikasjoner.
  • Azure Pipelines: Azure Pipelines hjelper deg med å automatisere bygg og lanseringer. Du kan bruke den til å bygge, teste og lansere apper skrevet i Node.js, Java, Python, PHP, C/C++, Ruby og .NET, sammen med iOS- og Android-apper.
  • Digital.ai Release: Digital.ai Release er et effektivt verktøy for håndtering av lanseringer som kan hjelpe deg med å spore og kontrollere lanseringene dine, strømlinjeforme prosessene og sørge for bedre sikkerhet og samsvar i lanseringsprosessene.
  • Chef: Chef er en komplett pakke med automatiseringsverktøy som hjelper deg med å levere lanseringer raskt og effektivt.
  • Spinnaker: Spinnaker er en åpen kildekode-plattform for kontinuerlig levering (CD) som kommer med flere klynge- og distribusjonsadministrasjonsfunksjoner.
  • Octopus Deploy: Octopus Deploy er et automatisert verktøy for håndtering av lanseringer som kan integreres med CI-serveren din, og gir muligheter for automatisering av lansering og drift.
  • Jenkins: Jenkins er et populært automatiseringsverktøy med åpen kildekode som du kan bruke til å bygge, teste og lansere programvare raskt.

Konklusjon

Planlegg og gjennomfør håndtering av lanseringer i organisasjonen din med strategiene og verktøyene som er nevnt ovenfor for å se fordelene selv. Det vil hjelpe deg med å forbedre lanseringssyklusen, øke effektiviteten og brukertilfredsheten.

Du kan nå ta en titt på en oversikt over DevOps-verktøy.