En komplett veiledning for prosess og praksis for utgivelsesadministrasjon

Release management er en avgjørende prosess som krever effektiv planlegging og utførelse for å sikre at kravene oppfylles, og at sluttbrukeren er fornøyd.

Imidlertid sitter organisasjoner igjen med mange utgivelser å jobbe med for å holde programvareproduktene oppdatert med nye funksjoner og funksjoner.

Dette kan bli forvirrende og overveldende hvis det ikke håndteres godt.

Derfor må du strømlinjeforme utgivelsesadministrasjonsprosessen for å jobbe med hver utgivelse med full klarhet og effektivitet.

La oss forstå hvordan du gjør det.

Hva mener du med Release Management?

I programvareutvikling og IT refererer release management til prosessen der et programvaresystem bygges, distribueres og frigis til brukerne. Denne prosessen inkluderer alle fasene, fra planlegging og utvikling til testing og distribusjon.

Utgivelsesadministrasjon er et system som produksjonsteam følger for å administrere hele livssyklusen for programvarelevering. Det tar også sikte på å sikre at sluttbrukerne får optimale opplevelser og at forretningsprioriteringene er på linje. I tillegg kan utgivelsesadministrasjon hjelpe deg med å optimalisere og visualisere programvareutviklings- og distribusjonsprosesser, konsekvent møte leveringsbehov, administrere risikoer i programvarelevering, administrere IT-ressurser og sikre lønnsomhet samtidig som du leverer verdi.

Utviklere bruker en utgivelsesadministrasjonsprosess mens de produserer et nytt programvareprodukt eller lager nye versjoner ved å gjøre noen endringer i en eksisterende programvareversjon. Å ha et klart mål vil holde dem på linje med samme vei samtidig som det eliminerer forvirring eller effektivitet.

Release Management og DevOps

DevOps legger vekt på økt kommunikasjon og samarbeid mellom programvareutviklingsteam og IT-driftsteam. DevOps-metodikken tar sikte på å redusere siloer i arbeid eller håndtering av prosjekter og gjør det mulig for team å ikke glemme viktige aktiviteter. Dette forenkler også kortere tilbakemeldingssløyfer, slik at teamet ditt kan frigi produktet ditt raskere samtidig som det reduserer komplikasjoner.

Derfor er utgivelsesansvarlige avhengige av tre hovedting – automatisering, kontinuerlig integrasjon og DevOps for å effektivt slippe koden sin til produksjon. De kan automatisere tester og kontinuerlig bygge, integrere og oppdatere koden sin. Ved å bruke DevOps-tankegangen kan de også forbedre koordineringen mellom utviklings- og driftsteamene deres.

Som et resultat oppdages feil tidlig for å enkelt fikse dem og akselerere utviklings- og utgivelsesprosessen.

Utgivelseshåndteringsprosessen

Det er forskjellige stadier i en utgivelsesadministrasjonslivssyklus. Denne prosessen kan variere fra team til team og organisasjon til organisasjon siden prosjektkravene vil variere. Det er imidlertid noen vanlige trinn som organisasjoner og team i alle størrelser må følge for å sikre at de får endene til å møtes og leverer en kvalitetsløsning til brukerne.

Så her er hvordan en typisk utgivelsesadministrasjonsprosess ser ut.

#1. Forstå kravene

Enten du planlegger å bygge et nytt produkt eller legge til noen nye funksjoner og funksjoner til et eksisterende produkt, er det avgjørende å forstå kravene.

Så lytt til kunden din og hva de faktisk ønsker å legge til prosjektet sitt, for eksempel en mobilapplikasjon. For eksempel kan de be deg om å legge til en bestemt del i mobilapplikasjonen deres. Det vil kreve at du gjennomfører et møte med dem for å forstå deres krav og forventninger og hvorfor de vil ha det de vil ha.

På samme måte, hvis du har et nettsted og ønsker å legge til en bloggseksjon, kan besøkende lese artiklene dine og vite mer om tilbudene dine.

  Slik avslutter du Vi eller Vim Editor

Uansett mål, forstå det nøye. Hvis det er tvil, diskuter det med teamet ditt eller kunden og fortsett deretter med en passende utgivelsesplan.

#2. Planlegger

Neste opp er planlegging etter at du fullt ut har forstått utgivelseskravene. Å bygge og slippe det du har tenkt å gjøre krever solid planlegging og strategier basert på kravene.

Planleggingen din må være gjennomførbar og praktisk når det gjelder teknologi, tidsfrist, arbeidsstyrke og ressurser.

For eksempel, hvis du ønsker å gi ut en ny versjon av applikasjonen din, må du sørge for at den fungerer effektivt på tvers av alle enheter – mobil, bærbar PC, nettbrett osv.

For planlegging, følg nøye med kunden din. Du kan diskutere tidslinjen for prosjektet og når de kan forvente produktutgivelsen. Du kan ikke love en frist som ikke er oppnåelig. Så husk ressursene dine som budsjett, tid og folk mens du bekrefter fristen.

Planlegg dessuten teknologiene du skal bruke for utgivelsen. Finn ut om det er effektivt å rettferdiggjøre kravene, er innenfor budsjettet ditt og samsvarer med dine ansattes ferdigheter. Velg passende teknologier som kan hjelpe deg med å skape et effektivt produkt og frigi det innen tid og som er enkle å tilpasse for dine ansatte.

Planlegging krever også effektiv allokering og utnyttelse av tilgjengelige ressurser for å unngå sløsing og sikre at prosjektet bygges effektivt.

For å lage en solid plan, hold et møte med utviklings- og driftsteamet ditt for å diskutere kravene, utfordringene, hvordan du kan møte dem og hvordan du oppnår målet effektivt.

#3. Utvikling

Når du har ferdigstilt planen, er neste prosess å designe og utvikle produktet ditt. Dette er tiden for å utføre planene og strategiene dine basert på de definerte kravene.

Denne prosessen krever at utviklerne dine skriver koden som kan oversettes til funksjonene eller funksjonalitetene du har tenkt å legge til programvaren.

Dette stadiet kan forekomme mange ganger i hele utgivelsessyklusen, som den i DevOps med kontinuerlig utvikling. Det er fordi når utvikleren har skrevet koden, kan den ha flere problemer, feil og feil som må testes. Før koden godkjennes skal den gjennom mange runder med testing. Utviklerne vil få hele dokumentet med problemer de trenger for å løse og optimalisere koden slik at den fungerer som den er ment å være og blir godkjent.

#4. Testing

Som nevnt ovenfor, trenger koden testing for å sikre at det ikke er noen feil og bugs som kan påvirke brukervennligheten, ytelsen eller sikkerheten til programvaren.

Testing kan være funksjonell eller ikke-funksjonell, for eksempel integrasjonstesting, brukervennlighetstesting, belastningstesting, ytelsestesting, brukeraksepttesting og mer. Når problemene er oppdaget, vil koden bli sendt tilbake til utviklingsteamet for å eliminere dem og sende den forbedrede koden igjen.

Programvaren vil nå bli gitt til brukerne for å avgjøre om den er opp til merket og oppfører seg som de vil gjennom brukeraksepttesting. Hvis brukeren godkjenner det, må de neste trinnene følges. Ellers tas tilbakemelding fra brukeren for å forbedre koden igjen, teste den og deretter distribuere den.

#5. Slipp distribusjon

Etter at programvareutviklingsteamet har sørget for at programvaren er bygget i henhold til kravene og at det ikke er noen problemer. De forbereder seg på utgivelse eller distribusjon i markedet eller overleverer den til sin klient.

QA-teamet vil også gjennomføre de siste testene for å sikre at produktet oppfyller forretningskravene og minimumsstandardene som er definert i produktutgivelsesplanen. Deretter vil den bli vurdert av produktets eier eller leder for å godkjenne utsendelse.

På dette tidspunktet gjøres den nødvendige dokumentasjonen for å hjelpe andre utviklere med å forstå programvaren og hvordan den skal brukes. Teamene gjør også det siste papirarbeidet for å levere produktet til kunden. Organisasjoner vurderer også å lære opp brukerne eller ansatte til å bruke det nye produktet slik at de kan jobbe med det uten problemer.

  WakeUp slår automatisk på skjermen når du henter enheten

#6. Slipp vedlikehold

Enten du har bygget utgivelsen for ditt eget team eller kundene dine, slutter ikke ansvaret ditt ved utrullingen. Uansett hvor effektiv og utmerket programvaren din er for øyeblikket, trenger den periodisk vedlikehold for å fortsette å yte optimalt.

Dessuten kan du aldri vite når et sikkerhetsproblem kan oppstå. Og når det gjør det, kan det påvirke virksomheten og omdømmet ditt alvorlig. Det er mange faktorer som kan påvirke programvaren din, noe som resulterer i nedganger, krasj, sikkerhetssårbarheter, brukervennlighetsproblemer og så videre.

Så du må alltid holde et øye med programvaren din selv etter at den er utgitt til brukerne. Du må ta deg tid til å gjennomgå ytelsen, sikkerheten, brukervennligheten og stabiliteten for å finne problemer og fikse dem før de kan påvirke brukerne.

Slik ser en utgivelsesadministrasjonsprosess ut, helt fra planlegging til distribusjon og vedlikehold og alt i mellom.

Utgivelseshåndtering vs. endringshåndtering

Til tider kan utgivelsesadministrasjon se ut som endringshåndtering siden du introduserer endringer i programvaren og effektiviserer den generelle prosessen med noen strategier for å administrere alt.

Men release management og endringsledelse er ikke det samme.

Endringsledelse tar et skritt lenger enn release management. Den håndterer alle aktivitetene før og etter utgivelsen, inkludert den endelige gjennomgangen av hvordan endringen implementeres. Release management er imidlertid bare en spesifikk del av en endringshåndteringsprosess.

Hvilke roller er viktige for utgivelseshåndtering?

Utgivelseshåndtering krever at flere personer deltar i prosessen. Noen av de viktigste er:

#1. Produkteier

Produkteier er ansvarlig for å definere utgivelseskrav og akseptstandarder, som må oppfylles for at utgivelsen skal godkjennes. Produkteieren leder de innledende stadiene av utgivelsesadministrasjonens livssyklus, hvor kravene diskuteres og planlegging gjøres.

#2. DevOps-teamet

Utgivelsesadministrasjon bruker DevOps-tilnærmingen for å utvikle, distribuere og vedlikeholde programvareprosjektet. Dette samler utviklings- og driftsteamet for å jobbe tett, diskutere prosjektet, forstå risikoene og hvordan de skal håndteres for å produsere kvalitetsprogramvare for utgivelse.

DevOps-teamet opprettholder et stabilt iscenesettelsesmiljø for å gjøre det mulig for utviklerne å jobbe effektivt. Dette oppsamlingsmiljøet holdes ideelt sett nærmere produksjonsmiljøet slik at programvaren raskt kan flyttes til produksjon når alle testene er utført. Mens de gjør det, sørger de også for å minimere nedetider. Dermed kan du trygt slippe programvaren uten å ha brukererfaring.

#3. Kvalitetssjef

Kvalitetsansvarlig er ansvarlig for å avgjøre om akseptkriteriene er oppfylt og programvaren er bygget i henhold til de definerte kravene av produktets eier. Denne rollen er avgjørende for å få produktet godkjent av produktets eier. Produktsjefen overvåker også hvordan tester blir utført uten falske negative eller positive og avgjør om alle problemene er løst.

Best Practices for Release Management og tips for å forbedre prosessen

Hvis du ønsker å forbedre utgivelsesadministrasjonsprosessen din, kan du implementere disse tipsene og beste fremgangsmåtene.

  • Eliminer problemet med den første koden: Den første koden er skrevet av den første utvikleren og brukt av følgende team. Så når den personen forlater selskapet, blir det vanskeligere for andre å forstå eller tilpasse seg koden som den andre personen har skrevet med spesifikke hensikter.

    Derfor må alt du gjør deles av hele teamet, og alle bør samarbeide for å unngå dette problemet. Dette er grunnen til at DevOps regnes som en av de beste tilnærmingene til programvareutvikling.

  • Automatisering av programvaretesting: Bruk testverktøy for å automatisere prosessen med å finne feil enkelt. Det øker også nøyaktigheten av hva du kan oppnå med manuell koding. Verktøy som Selen, Watirosv. kan hjelpe deg.
  • Infrastruktur som en kode: Bruk IaaC der du kan akselerere prosessen og gjøre den mer skalerbar og rimeligere.
  • Administrer utgivelse sentralt: Administrer hver utgivelse sentralt i stedet for å overlate den til bare én person eller et system. Dette øker sikkerheten og samarbeidet uten å stole på en enkelt person eller system for alt.
  • ITIL og DevOps-integrasjon: Å bruke DevOps og ITIL i utgivelsesadministrasjonen din har mange fordeler. Det forbedrer samarbeid, riktig ressursutnyttelse og effektivitet.
  • Fortsett å legge til flere oppdateringer: I stedet for å endre oppdateringene, kan du opprette nye regelmessig. Dette er fordi å endre en konfigurasjon flere ganger kan føre til feil og feil. Men hvis du oppretter nye oppdateringer, vil utgivelsene dine være sikrere og pålitelige, og gi en bedre brukeropplevelse.
  • Oppdater oppsamlingsmiljøet ditt: Hold oppsamlingsmiljøet ditt oppdatert og nærmere produksjonsmiljøet ditt, slik at du raskt kan gå til produksjon etter å ha rettet opp feilene.
  • Definer tydelig kravene og akseptkriteriene: Å operere under vann kan føre til feil, forvirring og misfornøyde kunder. Derfor er det viktig å lytte til brukerne eller kundene dine om deres krav for å produsere det de faktisk trenger. Sørg i tillegg for at de definerte akseptkriteriene også oppfylles for å forbedre sjansene for godkjenning og mindre omarbeid.
  • Minimer brukerpåvirkning: Mens du introduserer maurutgivelse, sørg for at du påvirker sluttbrukerne minst mulig. For dette, planlegg å redusere nedetider og varsle brukere i tide, slik at de ikke blir påvirket mye.
  • Automatisering: Automatisering er nøkkelen til å oppnå mer arbeid på kortere tid og med effektivitet. Automatiser derfor prosessen der du kan for å akselerere arbeidet ditt, forbedre produktiviteten og spare tid. Du kan utnytte automatiseringsverktøy som er tilgjengelige på forskjellige stadier av utgivelsesadministrasjonssyklusen.
  Hvordan få tilgang til gammel Myspace-konto uten e-post og passord

Populære verktøy for utgivelsesadministrasjon

Som fremhevet ovenfor, hjelper automatisering deg med å spare tid og utløse effektivitet. Her er noen av de populære verktøyene for å lette utgivelsesadministrasjonen.

  • GitLab: Dette er en fullstendig åpen kildekode-plattform for å hjelpe i hver utgivelsesadministrasjonsprosess, fra planlegging til produksjon, samtidig som du forbedrer utgivelsestiden.
  • Ansible: Ansible er en populær automatiseringsplattform som hjelper deg med å bygge og distribuere. Den har verktøyene for å muliggjøre bedriftsomfattende automatisering for ressursforsyning, IT-miljøer, etc.
  • Liquibase: Liquibase er et automatiseringsverktøy for endring av databaseskjemaer som kan hjelpe deg med å frigjøre programvare raskt og sikkert ved å enkelt bringe databaseendringene inn i din nåværende CI/CD-automatisering.
  • AWS CodePipeline: AWS CodePipeline er en plattform for kontinuerlig levering (CD) for å automatisere utgivelsesrørledninger. Det muliggjør raskere og mer pålitelige oppdateringer av infrastruktur og applikasjoner.
  • Azure rørledninger: Azure Pipelines hjelper deg med å automatisere bygg og utgivelser. Du kan bruke den til å bygge, teste og gi ut apper skrevet i Node.js, Java, Python, PHP, C/C++, Ruby og .NET, sammen med iOS- og Android-apper.
  • Digital.ai utgivelse: Digital.ai Release er et effektivt verktøy for utgivelsesadministrasjon som kan hjelpe deg med å spore og kontrollere utgivelsene dine, strømlinjeforme prosessene og bringe bedre sikkerhet og samsvar inn i utgivelsespipelines.
  • Kokk: Chef er en komplett pakke med automatiseringsverktøy som hjelper deg med å levere utgivelsene dine raskt og effektivt.
  • Spinnaker: Spinnaker er en åpen kildekode-plattform for kontinuerlig levering (CD) som kommer med flere klynge- og distribusjonsadministrasjonsfunksjoner.
  • Octopus Deploy: Octopus Deploy er et automatisert utgivelsesadministrasjonsverktøy som kan integreres med CI-serveren din og gir utgivelses- og driftsautomatiseringsmuligheter.
  • Jenkins: Jenkins er et populært automatiseringsverktøy med åpen kildekode som du kan bruke til å bygge, teste og frigi programvaren din raskt og raskt.

Konklusjon

Planlegg og utfør utgivelseshåndtering i organisasjonen din med de ovennevnte strategiene og verktøyene for å se fordelene selv. Det vil hjelpe deg å forbedre utgivelsessyklusen og øke effektiviteten og brukertilfredsheten.

Du kan nå se på en liste over DevOps-verktøy.