Infrastruktur-som-kode vs konfigurasjonsadministrasjon: nøkkelforskjeller

Artikkelen Infrastructure-as-code kontra konfigurasjonsadministrasjon vil hjelpe deg å forstå hva som er best mellom IaC og ConfigMgmt for enkel og effektiv automatisering av programvareutvikling.

Med DevOps-automatisering skriver teamet ditt bare en kode og sender den til nettbaserte plattformer som tilbyr tjenester som konfigurasjonsadministrasjon og infrastruktur-som-kode og distribuerer programvare raskere.

Du må imidlertid vite om IaC og ConfigMgmt og deres forskjeller for å finne ut den riktige tilnærmingen for DevOps-automatisering. La oss grave inn!

Infrastruktur-som-kode (IaC)

Infrastructure-as-code er en DevOps-metode for å levere IT-infrastruktur til programvareutviklingsteam for raskere distribusjon av applikasjoner. Derfor er det kortere tid til markedsføring enn de som ikke bruker IaC-verktøy. Den bruker i hovedsak et beskrivende programmeringsspråk på høyt nivå for å levere IT-infrastruktur automatisk.

Utviklere trenger derfor ikke manuelt å administrere servere, databasetilkoblinger, operativsystemer, testprogramvare, tilbakemeldingssystemer, lagring osv. I tillegg eliminerer verktøy behovet for å sette opp og kondisjonere IT-infrastruktur hver gang et nytt prosjekt starter.

I et nøtteskall er IaC svaret på raskt skiftende IT-infrastrukturkrav i programvareutviklingsindustrien.

Elementer av Infrastructure-as-Code

Uforanderlig IaC

Når utviklere ikke kan endre de opprinnelig klargjorte infrastrukturelementene til et IaC-system, er det populært kjent som uforanderlig IaC. Det hjelper utviklingsteam med å opprettholde en konsistent koding og infrastrukturkonfigurasjon frem til applikasjonens endelige utgivelse.

Du må skaffe ny infrastruktur hvis du trenger å endre den uforanderlige IaC-en. Dette er raskere og mer logisk med tanke på IaC.

Mulig IaC

Når utviklere kan endre tilstanden til IaC etter klargjøring, er det kjent som en mutbar infrastruktur. Det gir utviklingsteamet mulighet til å bli mer fleksible.

Hvis det er noen plutselige endringer i programvareproduktet, kan teamet utføre raske tilpasninger av distribusjonsinfrastrukturen. Det er også lettere å reagere på sikkerhetstrusler når du bruker en mutbar IaC. Imidlertid blir sporing av kodekonsistens kompleks i slike IaC-elementer.

Deklarativ IaC

Det funksjonelle eller deklarative elementet til IaC hjelper deg med å deklarere den nødvendige siste fasen av IT-infrastrukturen for programvareutvikling og testdistribusjon.

Når du har oppgitt kravene dine, vil IaC-plattformen spinne opp containere eller virtuelle maskiner (VM), installere nødvendig programvare, konfigurere programvare, løse programvare- og systemavhengigheter og versjonskontroll.

  Hvordan installere Clang på Ubuntu

Imperativ IaC

Prosedyremessige eller imperative elementer i IaC lar deg lage et internt automatiseringsskript. Deretter sørger skriptet for infrastruktur ett trinn om gangen. Dermed kan det eksisterende systemadministrative personalet konfigurere og kjøre automatiseringen.

Fordeler med Infrastructure-as-Code

Få apper til markedet raskere

Siden cloud computing og virtualiseringssystemer sørger for en passende tilstand for systemet for programvarekoding, testing, feilsøking og produksjon, sparer du på produksjonstid. Dermed går appene dine raskere på markedet enn konkurrentene dine.

Færre konfigurasjonsendringer

Når utviklere jobber med en rigid og automatisk oppdatering av IT-infrastruktur, er det nesten ingen muligheter for ad hoc konfigurasjonsendringer. Derfor øker programvarekodekonsistensen og krever mindre feilsøking.

Forbedret konsistens

Du kan automatisk klargjøre IT-infrastruktur for apputvikling som oppfyller regulatoriske krav. Dessuten er det færre muligheter for kode- og prosedyreendringer. Derfor øker den generelle konsistensen til sluttproduktet.

Effektive utviklingssykluser

IaC-verktøy eliminerer mange manuelle faser fra utviklingsveien, feilsøking, CI/CD, kvalitetssikring (QA) og drift. Derfor blir hele programvarebyggingssyklusen raskere, feilsikker og effektiv.

Churn beskyttelse

IaC hjelper deg med å unngå nedetid i utviklingen når en eller flere ansatte knyttet til infrastrukturforsyning forlater virksomheten. Du konfigurerer bare IaC-verktøyet én gang, og klargjøringsinformasjonen vil alltid forbli i bedriften din.

Lavere produksjonskostnader

Programvareproduksjonskostnadene reduseres drastisk siden du ikke trenger å kjøpe din egen IT-infrastruktur, ansette spesialiserte IT-administratorer osv. Du leverer ganske enkelt infrastruktur på forespørsel fra administrerte tjenesteleverandører (MSP) til en rimelig pris.

Utfordringer for Infrastructure-as-Code

  • Den primære utfordringen for IaC-arbeidsflyten er konfigurasjonsdrift. Slike problemer vil garantert skje i det lange løp. Det er uavhengig av hvor ofte og konsekvent du konfigurerer IaC-arbeidsflyten.
  • Noen deler av utviklingsprosessen er fortsatt manuelle, som koding. Når det oppstår en feil og koden går gjennom en IaC-arbeidsflyt, oppstår det mange feil på grunn av ukontrollert automatisering.
  • For små utviklingsprosjekter kan IaC likevel vise seg å være kostbart. Fordi færre tjenesteleverandører skaper monopol på prissetting av IaC-verktøy.

Infrastruktur-som-kode-produkter i markedet

Ansible

Ansible er et konfigurasjons- og orkestreringsverktøy fra Red Hat. IaC-verktøyet fokuserer på automatisering og enkelhet. Den har et bibliotek med forskjellige standardkonfigurasjoner som er klare til bruk, og du kan begynne å distribuere apper uten noe manuelt oppsett i begynnelsen.

Terraform

Terraform er lederen av IaC-er i dagens markedsscenario. Fordi standardverktøyfunksjonene er tilgjengelige gratis. Men hvis du vil ha administrerte tjenester for bedriftsbehov, kan du også få betalte abonnementer. Den støtter de fleste skyplattformer som GCP, Azure og AWS.

AWS CloudFormation

Du får denne IaC-tjenesten gratis når du bruker andre AWS-tjenester. AWS CloudFormation er kun kompatibel med AWS og støtter ikke tredjeparts infrastruktur.

Google Cloud Deployment Manager

Det er den primære infrastrukturleveringstjenesten for GCP-miljøet. Plattformen bruker et deklarativt språk for automatisk opprettelse, konfigurasjon, levering og administrasjon av GCP-ressurser.

Azure Resource Manager

Denne IaC-en er fra Microsoft-merket og dedikert til levering av IT-infrastruktur i Azure-skyutviklingsmiljøet. Azure Resource Manager kommer med ARM-maler for automatisk håndtering av infrastruktur og avhengigheter.

  HomePod mini svarer ikke: 9 måter å fikse!

Pulumi

IaC-verktøyet Pulumi tilbyr større fleksibilitet sammenlignet med konkurrentene. Den er kompatibel med ulike programmeringsspråk som JavaScript, Go, TypeScript, C#, Python, etc. Derfor finner mange utviklingsprosjekter Pulumi nyttig.

Konfigurasjonsadministrasjon (ConfigMgmt)

Konfigurasjonsadministrasjon er i hovedsak praksisen med å spore og lagre metadataene til et IT-selskaps teknologiske eiendeler, programvare og maskinvare.

I programvareutvikling er det vanlig praksis med å registrere kodeversjonsinformasjon, appdistribusjonsserverspesifikasjoner, operativsystemer, programvareversjoner osv.

De fleste arbeidsflyter for konfigurasjonsadministrasjon bruker avansert automatisering og sporingsprogramvare for effektivitet og rimelighet. Automatisering i konfigurasjonsadministrasjon reduserer også menneskelige feil, samtidig som det er lettere å rulle ut sjekker og redundanser for ConfigMgmt.

Alt relatert til informasjonsteknologi og digitale systemer hører under ConfigMgmt. Følgende er for eksempel de regelmessig sporede eiendelene for ConfigMgmt:

  • Skylagringer
  • Fysiske lagringsenheter
  • Databaser
  • Operativsystemer
  • Feilsøkingsverktøy
  • Applikasjonsdistribusjonsservere
  • Utviklet og publisert apper
  • Apper i pipelinen
  • Nettverk
  • Virtuelle og bare metall-databehandlingsenheter

Elementer i konfigurasjonsadministrasjon

Oppdagelse av fysiske og virtuelle IT-ressurser

Dette ConfigMgmt-elementet fokuserer på inventering av eksisterende IT-ressurser. Du bør spore alle eiendelene som er relevante for IT-drift og applikasjonsutviklingsmiljø. Deretter bør metadataene til disse systemene lagres i ett sentralt ConfigMgmt-lager.

Benchmarking av IT-ressursene

Du kan nå benchmarke appene, verktøyene og fysiske eiendeler i henhold til funksjonelle behov. For applikasjoner i pipeline gjøres benchmarking ved å kjøre dem i deres testmiljø.

Versjonskontroll av koder og apper

Versjonskontroll er det primære elementet i arbeidsflyten for konfigurasjonsadministrasjon. Du kan bruke et hvilket som helst system som Git til å spore spesifikasjonsdata for apper, verktøy, programvare og fysiske eiendeler. Pipeline versjonskontrollsystemprogramvaren hjelper med å rulle tilbake til den tidligere kjente eksemplariske konfigurasjonen hvis en oppdatering forårsaker problemer.

Gjennomgang og sikkerhet

Gjennomgangselement lar deg revidere all kode og programvareversjonsinformasjon, historiske endringer og fotavtrykk. Skulle det være noen sikkerhetsbrudd, kan du raskt identifisere disse.

Du kan også få tilgang til koden og dens versjonsinformasjonshistorikk fra samme Git, noe som gjør overvåking super praktisk.

Til slutt kan du gi rollebasert tilgang til programvarekodebasen for å sikre din intellektuelle eiendom.

Fordeler med Configuration Management

Sentralisert kunnskapsbase

ConfigMgmt hjelper deg med å lage et sentralt arkiv med spesifikasjoner for fysiske og virtuelle eiendeler. Dermed blir API-nøkler, kodeversjoner, ad-hoc endringer, serverspesifikasjoner osv. lett tilgjengelige og reduserer stress.

Øker ansvarlighet

Utviklings-, drift- og AQ-teamet blir mer ansvarlige for arbeidet sitt. Fordi, med ConfigMgmt, kan ledere spore tilbake til den opprinnelige brukeren som kan ha forårsaket et problem.

Match programvaremiljø

Arbeidsflyter for konfigurasjonsadministrasjon hjelper DevOps-teamet med å matche programvaremiljøet for testing med produksjon. Dermed blir sluttproduktet mer konsistent og feilsikkert.

Katastrofegjenoppretting

Hvis programvaren som utvikles lider av en katastrofal funksjonsfeil, kan teamet ditt raskt gjenopprette den siste kjente gode konfigurasjonen fra versjonskontrollen Git.

Utfordringer for Configuration Management

  • Den primære trusselen mot konfigurasjonsadministrasjon er fleksibilitet i utviklingsprosessen for ad hoc programvarekodeendringer uten forhåndsgodkjenning.
  • Et middels til stort IT-selskap akkumulerer terabyte med data for systemkonfigurasjoner. Det er virkelig utfordrende å skille kritiske konfigurasjoner fra ikke-kritiske.
  • Å godkjenne endringsvalideringsforespørsler kan også være plagsomt siden det tar mye tid å sjekke hele programvaren, kodebasen og avhengighetene.
  • Når du outsourcer utviklingsarbeidet ditt til leverandører og underleverandører i forskjellige tidssoner, blir ConfigMgmt en utfordrende oppgave.
  Hva er "Project Connected Home Over IP" for smarte hjem?

Konfigurasjonsadministrasjonsprodukter i Market

Saltprosjekt

Salt Project er et av de ledende ConfigMgmt-verktøyene som er mye brukt på grunn av sin åpen kildekode-lisensiering. Verktøyet er primært basert på Python-språk- og utviklingsrammeverket. Men utviklere kan enkelt tilpasse modulen til å passe til andre programmeringsspråk.

Ror

I tillegg til å være et automatiseringsverktøy for IT-infrastruktur, er Rudder en robust plattform for konfigurasjonsadministrasjon. Den tilbyr deg et sentralt dashbord for å kontrollere spesifikasjonene og konfigurasjonene til OS, servere, virtuelle maskiner, distribusjonsmiljøer, etc.

CFEngine

CFEngine fungerer som et sentralt verktøy for servere, nettverksressurser og koder. Du kan bruke dashbordet til å visualisere selskapets eiendelers status og gjeldende versjon. Dessuten er appen virkelig lett og krever minimale systemressurser.

Dukke

Puppet kommer med et proprietært deklarativt språk for å forklare system- og IT-konfigurasjonene. Praktikanter og nye utviklere kan enkelt betjene dette verktøyet siden det krever begrenset kodekunnskap.

Auvik

Auvik er et robust betalt verktøy for ConfigMgmt. Den kommer med moderne DevOps-funksjoner som IT-ressursadministrasjon, ytelsesovervåking, sikkerhetskopiering av konfigurasjoner, integrasjoner, sikkerhet, sandkasse og NetFlow-analyse.

Infrastruktur-som-kode vs. Konfigurasjonsstyring

IaC og ConfigMgmt tjener samme årsak: automatisering av arbeidsflyt for programvareutvikling for å redusere kostnadene, tiden til markedet og øke avkastningen på investeringen (ROI). Imidlertid er de fundamentalt forskjellige i funksjonalitet, formål og komponenter.

Disse forskjellene er også synlige i flere IaC- og ConfigMgmt-verktøy som er tilgjengelige på markedet. IaC-er tjener hovedsakelig i arbeidsflytfasene for programvareutvikling av innledende infrastrukturoppsett, infrastrukturadministrasjon og applikasjonsoppsett.

Tvert imot, verktøy for konfigurasjonsadministrasjon hjelper deg med automatisering av programvareutvikling, som administrasjon av infrastruktur, innledende applikasjonsoppsett og administrasjon av applikasjoner.

Infrastruktur-som-kode vs. konfigurasjonsadministrasjon: nøkkelforskjeller

FunksjonerInfrastruktur-som-kodeKonfigurasjonsadministrasjonBrukstilfellerProvisionering av IT-infrastrukturressurser for apputvikling Lagring av IT-ressursspesifikasjoner og konfigurasjonsposterIT AssetsIaC omhandler hovedsakelig IT-ressurser som bare metall-servere, virtuelle maskiner og cloud computing-ressurser. Etc.ConfigMgmt tar for seg all IT-maskinvare og -programvare til en IT- eller teknologibedrift. ArbeidsprinsippEn systemadministrator dikterer sluttfasen av IT-infrastrukturen, og et automatisert system utfører alle oppsettoppgavene. Det bruker vanligvis versjonskontrollsystemer som Gits for å lagre programvareversjon filer og endringshistorikk ved siden av kodebasen. Løsning på problemer Konfigurering, administrering og håndtering av IT-infrastruktur Versjonskontroll av apper, verktøy, programvare, endringshistorikk, endringsgodkjenning osv. Fleksibilitet til Ad Hoc-modifikasjoner1. Mulig IaC tillater modifikasjoner etter oppsett

2. Uforanderlige IaC-er tillater ingen modifikasjoner

ConfigMgmt-systemer kommer med strenge regler for ad hoc-endringer. Cloud/On-SiteBåde IT-infrastrukturautomatisering på stedet og skyen er tilgjengelig Avhenger hovedsakelig av skylagring og databehandlingsinstanser

Siste ord

Du må ha utviklet en klar, kortfattet idé om infrastruktur-som-kode og konfigurasjonsadministrasjon. Videre bør forskjellene mellom disse automatiseringsteknologiene for programvareutvikling også svare på de mange og populære søkene av infrastruktur-som-kode kontra konfigurasjonsadministrasjon.

Nå, avhengig av programvareutviklingsmiljøet ditt, kan du velge en IaC eller ConfigMgmt, eller begge deler. For det meste vil serverløse DevOps-team bare trenge en IaC.

På baksiden, hvis organisasjonen din trenger å jobbe med mange rene metallsystemer og virtuelle datamiljøer og distribuerer mange iterasjoner av appen, trenger du konfigurasjonsadministrasjon.

Du kan også være interessert i denne kuraterte listen over DevOps-verktøy for automatisert og strømlinjeformet programvareutvikling.