SWOT-analyse: Gratis maler & guide til bedre beslutninger

Forstå SWOT-analyse: En omfattende guide

En SWOT-analyse er et verktøy som hjelper deg med å kartlegge et selskaps eller en enkeltpersons sterke sider, svakheter, muligheter og trusler i en oversiktlig tabell. Dette gir et solid grunnlag for effektive beslutninger. Ved å bruke ferdige SWOT-analysemaler, kan du gjennomføre undersøkelser mer effektivt.

Mange virksomheter velger å ta beslutninger basert på data for å få et klarere bilde av situasjonen. En SWOT-analyse er en slik metode, og den er nyttig både ved lansering av nye produkter og for å håndtere utfordringer i virksomheten. Her kan du lese mer om hvordan SWOT-analysen fungerer, hvordan den kan brukes og hvor du finner ressurser som gjør evalueringsprosessen enklere.

Hva er en SWOT-analyse?

Både selskaper og enkeltpersoner kan bruke en systematisk og visuell struktur for å planlegge strategisk og sette kursen for beslutninger. En slik struktur krever at man henter inn data fra både interne og eksterne kilder for å gjøre en grundig vurdering.

Når evalueringen er fullført, vil den vise et tydelig bilde av de sterke sidene, svakhetene, mulighetene og truslene som gjelder for den som vurderes, enten det er et selskap eller en person. Dette rammeverket er det vi kaller SWOT-analyse.

For å få en pålitelig SWOT-analyse, er det viktig å bruke fakta og realistiske data. Teamet som gjennomfører analysen bør unngå å la interne fordommer, gråsoner eller forutinntatte meninger om det som analyseres (selskapet eller personene) påvirke resultatet.

SWOT-analysen hjelper til med å finne ut hvor en person eller et selskap er sårbart, og hvilke trusler eller konkurrenter som kan skape vanskeligheter i markedet. Den viser også hvilke styrker og muligheter man kan bruke for å overvinne utfordringer i jobben, næringslivet eller privatlivet.

Hvorfor er SWOT-analyse viktig?

Selskaper gjennomfører ofte SWOT-analyser før de tar investeringsbeslutninger eller endrer eksisterende måter å jobbe på. Hvis analysen utføres korrekt og objektivt, vil den vise hvilke eksterne og interne faktorer som kan fremme vekst for et nytt eller eksisterende prosjekt.

Interne faktorer, som et selskaps styrker og svakheter, kan lett håndteres hvis man vet hvor problemene ligger. På samme måte kan man raskt reagere for å utnytte forretningsmuligheter, eller være forsiktig i områder der konkurrentene står sterkt. Muligheter og konkurrenter/trusler er de ytre faktorene.

Det er enkelt å gjennomføre en slik analyse ved hjelp av en SWOT-analysemal. Her er noen grunner til hvorfor du bør bruke denne analysen for selskaper eller personlige merkevarer:

#1. Beslutningstaking og strategisk planlegging

Du får mest ut av analysen når du utfører den med en konkret beslutning eller plan i tankene. For eksempel kan du bruke evalueringen til å finne ut:

  • Om virksomheten trenger en bestemt type teknologi
  • Hvordan man kan tilpasse seg endringer i markedstrender
  • Om det er lurt å satse på en helt ny tjeneste- eller produktlinje

#2. Identifisere interne problemer

SWOT-analyser av ulike avdelinger i selskapet kan hjelpe deg med å redusere problemer knyttet til:

  • Driftsresultater og effektivitet
  • Organisasjonsstruktur
  • Personale
  • Omdømme

I tillegg til de nevnte bruksområdene, er en viktig fordel med denne analysen å identifisere og visualisere selskapets styrker, slik at disse kan utnyttes. Ved å kartlegge trusler og svakheter, kan man også finne løsninger for å redusere problemene og legge en lønnsom kurs for selskapets fremtid.

SWOT-analysen er populær blant fagfolk og bedrifter, og mange IT-selskaper tilbyr ferdige maler. Disse kan enkelt redigeres online, lastes ned og deles med teamet eller ledelsen for videre analyse. Her er noen populære kilder til SWOT-maler:

Canva (PDF, JPEG)

Canva er et kjent online verktøy for grafisk design som også tilbyr flere maler for forretningsanalyse. En av disse malene er for SWOT-analyse. De redigeringsklare malene finnes i ulike design, avhengig av hvilken type undersøkelse du skal gjøre.

Canva har noen gratis maler i denne kategorien, men de fleste profesjonelle eller avanserte malene krever abonnement. Hvis du trenger en solid SWOT-analyse for forretningsformål, kan det derfor være nødvendig å investere i et betalt abonnement.

Alternativt kan du bruke de gratis malene som utgangspunkt og tilpasse dem i Canvas redigeringsverktøy. Elements-biblioteket har en rekke grafiske elementer som du kan legge til gratis maler for å gi dem et mer profesjonelt preg. Med den gratis planen kan du kun laste ned designene dine i JPEG- og PDF-format.

Aha (PowerPoint, Excel)

Aha er et anerkjent navn innen produktutviklingsprogramvare. De tilbyr også gratis ressurser for forretningsstrategi, som for eksempel SWOT-analysemaler i Microsoft Excel- og PowerPoint-format. Aha tilbyr ulike SWOT-analyseformater, som en enkel 2×2-matrise, «top-down»-tilnærming, sammenligning med konkurrenter og vekststrategi.

I likhet med Canva, er det ingen grafisk redigering på Aha. Du kan kun laste ned malene du trenger og åpne filene i kompatibel programvare som PowerPoint eller Excel. Dette gjør det enkelt å redigere filen i et kjent miljø og presentere den for andre.

Visuelt paradigme (JPEG, PDF)

Visuelt paradigme er et annet populært online verktøy for grafisk design som fokuserer på å lage infografikk og logiske diagrammer. De tilbyr også noen gratis maler for SWOT-analyse. En unik funksjon med dette verktøyet er at man kan bruke malene helt gratis uten å opprette en konto.

Dette gjør Visual Paradigm ideelt for de som ikke ønsker å oppgi personlig informasjon. Du kan også laste ned et høykvalitetsbilde av SWOT-analysen din i ulike formater som JPEG, PDF, PNG og SVG.

Malene kommer med forhåndsutfylte data for ulike forretningsscenarier, som for eksempel Tesla, Amazon, Nike og Coca-Cola. I tillegg finnes det maler for personlig bruk og generell bruk.

TemplateLab (Word, PDF)

TemplateLab er en kvalitetskilde for maler til forretnings-, person-, eiendoms- og juridiske dokumenter. Under kategorien forretningsmaler, finner du forskjellige typer SWOT-analyseformater. Nettstedet tilbyr over 20 profesjonelle SWOT-analyseformater.

De mest populære av disse malene er for SWOT-analyser innen bedrifter, karriere, personalledelse, finans, hotell- og gjestgiveri, produkt- eller tjenestemarkedsføring, detaljhandel og utdanningsinstitusjoner.

TemplateLab har ingen online redigeringsverktøy for å tilpasse malene. I stedet laster du ned malene gratis i ulike filformater, som Docx for Word, PDF og PPTX for PowerPoint.

Beautiful.ai (JPEG)

Beautiful.ai er i ferd med å bli et populært online alternativ til PowerPoint. I tillegg til å være et kraftig verktøy for presentasjoner, har det et stort malbibliotek med nyttige forretningsdokumenter, inkludert SWOT-analysemaler.

Malbiblioteket er fortsatt under utvikling og tilbyr et begrenset antall SWOT-analysemaler. Til gjengjeld kan du bruke den avanserte lysbilderedigereren til Beautiful.ai for å tilpasse malene.

Redigeringsverktøyet har flere designkomponenter, som fargepaletter, oppsett og former med tekstplassholdere. Verktøyet gir deg 14 dagers gratis tilgang til innholdet, bortsett fra profesjonelt innhold og funksjoner. I løpet av prøveperioden kan du også eksportere designene dine i JPEG-format.

Slide Hunter (PowerPoint)

Mange Microsoft PowerPoint-brukere stoler på Slide Hunter for profesjonelle presentasjonsmaler av høy kvalitet. De har også noen gode og gratis SWOT-analysemaler i sitt PowerPoint-malbibliotek.

Selv om portalen påstår å tilby gratis maler, må du oppgi noe av din personlige informasjon for å laste ned filene. Under nedlastningen vil du bli bedt om å logge inn via sosiale medier (LinkedIn og Twitter) eller e-post (Google-konto).

Den nedlastede filen kommer i PPTX-format, som er kompatibel med PowerPoint. Du kan derfor enkelt redigere, publisere og presentere SWOT-analysen din i PowerPoint. Du trenger heller ikke å lære et nytt programvaregrensesnitt for å gjøre endringer.

PresentationGo (PowerPoint)

Når du trenger infografikk, kan du besøke PresentationGo for design av høy kvalitet. Men visste du at portalen også tilbyr SWOT-analyse eksempler i PPTX (PowerPoint)-format? Det er riktig! Du kan få disse malene gratis med et enkelt klikk. I motsetning til andre portaler, krever PresentationGo ikke at du oppgir personlig informasjon.

De har imidlertid et begrenset antall maler på portalen. Hver malfil har sine egne vilkår og betingelser. Du kan bruke malene til kommersielle, pedagogiske og personlige formål med referanse til opphavsperson. Men du har ikke lov til å selge eller distribuere malene som ditt eget innhold.

Creately (PDF, JPEG)

Creately er en kjent online tavle-app som kombinerer databaser med samarbeidsfunksjoner. Verktøyet lar deg lage avanserte flytskjemaer og diagrammer, inkludert SWOT-analysediagrammer. Hvis du ønsker å spare tid og bruke en eksisterende mal, vil du finne mange på dette verktøyet.

Når du er inne i Createlys tavle- eller redigeringsverktøy, kan du lete etter mal-delen. I malbiblioteket kan du søke etter SWOT for å finne ferdiglagde design som du kan redigere. Biblioteket inneholder SWOT-maler for strategisk planlegging, personalledelse og situasjonsanalyser. Når du er ferdig med redigeringen, kan du laste ned malene i PDF-, JPEG- og PPTX-format.

Wordmaler på nettet (Word)

Hvis du ser etter gode SWOT-maler i Word Docx-format, bør du også sjekke ut Wordmaler på nettet. Dette nettstedet har lenge vært kjent som en pålitelig malportal for bedrifter og eiendom. Nå tilbyr de også gratis og redigerbare SWOT-maler.

Ettersom dette er en malportal, kan du ikke redigere malene direkte online. Du må laste ned filen og åpne den i Microsoft Word for redigering og publisering. Wordtemplatesonline er en praktisk kilde til maler, da du ikke trenger å logge inn for å laste ned filene.

Konklusjon

Nå har du lært mer om SWOT-analyse og gratis maler du kan bruke hvis du skal gjennomføre en lignende undersøkelse for din egen merkevare. Denne prosessen produserer verdifulle data om virksomhetens helse og strategiske situasjon.

Du kan imidlertid oppnå de beste resultatene hvis du kombinerer denne analysen med andre strategiske beslutningsverktøy som business intelligence (BI) og analyseplattformer.