Underliggende prinsipper driver frem en ny type NFT-er, ofte kalt miljøvennlige eller grønne NFT-er. Disse representerer en revolusjon der artister kan selge sitt arbeid uten å gå på bekostning av planetens helse.
Du har kanskje hørt om kryptovalutaer som Bitcoin og den opprinnelige versjonen av Ethereum (1.0), som krevde store mengder energi. Faktisk har deres energiforbruk blitt sammenlignet med det totale forbruket i enkelte land.
Problemet er ikke begrenset til disse to. Det er en utbredt utfordring for alle offentlige blokkjeder som benytter «proof of work» (PoW) som konsensusmekanisme.
PoW-mekanismen krever enorm datakraft for å bekrefte transaksjoner på blokkjeden. Dette er en uforanderlig prosess. Siden det er økonomisk lønnsomt, blir nye «minere» med i nettverket for å styrke blokkjeden. Dette medfører derimot en kraftig økning i energiforbruket per transaksjon og forskyver balansen bort fra miljømessig bærekraft.
Enkelt sagt, sikkerheten i en blokkjede står i direkte forhold til dens kompleksitet. Jo vanskeligere den er å manipulere, desto mer sikker er den. Karbonfotavtrykket er et biprodukt av denne sikkerheten, noe som er et viktig aspekt i blokkjedeuniverset, der mellomledd elimineres.
Derfor bidrar preging av NFT-er på en PoW-blokkjede til miljøforringelse.
Dette har ført til at noen artister har begynt å lete etter plattformer som bruker mindre energikrevende blokkjeder. Dette har gjort «grønne NFT-er» til et populært begrep.
Hva er grønne NFT-er?
Den opprinnelige bekymringen rundt energiforbruk er nå i stor grad irrelevant. Bitcoin er ikke primært relatert til NFT-er, og Ethereum 1.0 (PoW) har blitt oppgradert til Ethereum 2.0 (proof-of-stake).
Kilde: Ethereum Energy Consumption
Denne oppgraderingen har løst kjerneproblemet i NFT-verdenen. Mye av diskusjonen om NFT-ers energiforbruk og etiske dilemmaer for kunstnere handlet om Ethereum 1.0. Ethereum 2.0 er derimot miljøvennlig. Dette betyr at de fleste NFT-er nå er «grønne» som standard. I tillegg unngår de fleste andre store blokkjeder, som Solana, Polygon, Flow og Avalanche, bruk av PoW.
Du kan nå puste lettet ut, uansett hvilken blokkjede du velger. Men med tanke på skadene vi allerede har påført planeten, er det mye som må gjøres. Dette er der karbonnøytralitet eller -negativitet kommer inn i bildet.
Når det gjelder NFT-er, handler det om plattformer som støtter globale miljøprosjekter via pro-klima-organisasjoner.
Her er en kort liste over noen NFT-plattformer som skiller seg ut.
OKX
OKX sin markedsplass tilbyr NFT-er fra populære blokkjeder, hvor de fleste bruker en «proof of stake» konsensusmekanisme. Dette sikrer at hver NFT er mindre skadelig for miljøet. Men OKX går lenger enn som så.
OKX har investert 10 millioner dollar i WAX-blokkjeden, som er sertifisert karbonnøytral. WAX er også en ClimateCare-partner som investerer i karbonkompensasjonsprosjekter over hele verden.
Denne tilnærmingen gjør OKX verdt å nevne.
Slik lager du NFT på OKX
Først må du koble til din digitale lommebok. Du kan velge mellom OKX, MetaMask, Phantom eller WalletConnect.
Deretter laster du opp filen, legger til en beskrivelse, og trykker «Mint». OKX tilbyr også Ethereum, OKC, BSC og Polygon som blokkjeder for å lage din NFT.
KodaDot
KodaDot er en åpen kildekode, lavkarbon NFT-markedsplass som drives av Polkadot og Kusama-nettverket.
I tillegg til å være på en blokkjede med lavere transaksjonsgebyrer, får du muligheten til å bidra til miljøprosjekter. KodaDot samarbeider med Offsetra, som lar artister bidra ved å kjøpe karbonkreditter under preging. NFT-er som støtter dette er merket med et frøplante-symbol 🌱.
Slik lager du NFT på KodaDot
Du trenger en lommebok som er kompatibel med Polkadot og Kusama. Grensesnittet gir tre alternativer: Polkadot sin egen lommebok, Talisman eller SubWallet. Når lommeboken er koblet til via en nettleserutvidelse, kan du laste opp en NFT via tre forskjellige måter: «klassisk», «kreativ» og «enkel». Disse varierer i vanskelighetsgrad for preging. Det vanlige er å laste opp et kunstverk, skrive en beskrivelse og følge instruksjonene.
NFT-salg vil gi deg KSM-tokens, som du kan bytte på blant annet Binance og Bybit.
Voice
Voice er en annen plattform som tar karbonnøytralitet/negativitet et skritt videre enn bare å velge en energieffektiv blokkjede.
De hevder å unngå miljøskade ved å bruke en «proof-of-stake» blokkjede, EOSIO. I tillegg har Voices NFT-preging ingen «gass»-avgifter, og transaksjoner krever ikke kryptovaluta.
Voice kompenserer også for karbonutslipp fra sine ansattes pendling.
Voice jobber også med miljøvennlige selskaper for å bidra til et bærekraftig miljø. I et samarbeid med Ecologi ble det plantet ett tre for hver NFT som ble opprettet på Voice i april 2022, totalt 48 119 trær i Madagaskar, Uganda og Kenya.
Slik lager du NFT på Voice
Det er enkelt å opprette en NFT på Voice. Du registrerer deg med e-post, velger et passord, laster opp en fil og legger inn relevant informasjon. Du må derimot verifisere identiteten din før du kan selge NFT eller ta ut penger.
Miljøvennlige NFT-plattformer
PoW har mange utfordringer, ikke bare høyt energiforbruk. NFT-bransjen er klar over dette og de fleste NFT-blokkjeder velger «proof-of-stake» som konsensusmekanisme.
Etter Ethereums overgang til en grønnere løsning, er debatten om NFT-ers energiforbruk mer eller mindre irrelevant.
I tillegg går plattformene vi har nevnt et skritt videre og sikter mot karbonnegativitet ved å støtte prosjekter som er gode for miljøet.
Men, hvorfor skal vi bare fokusere på NFT-er? Burde vi ikke også sikte mot grønn koding og grønn databehandling?