Split Tunneling VPN: Få maks hastighet & sikkerhet!

Hva er Split Tunneling og Hvordan Fungerer Det i VPN?

Split tunneling er en funksjon i VPN-er som gir deg muligheten til å dirigere internettrafikken din via forskjellige kanaler, eller tunneler. Dette gir en fleksibilitet som kan være svært nyttig i forskjellige situasjoner.

Du kan selv bestemme hvilken tunnel applikasjonene dine eller nettsidene du besøker skal bruke. Tenk deg for eksempel at du ønsker å kommunisere med enheter i ditt lokale nettverk, samtidig som du vil at resten av internettrafikken din skal være kryptert. Et annet eksempel er når du trenger høyere båndbredde for enkelte applikasjoner, men likevel vil beholde kryptering for resten av internettrafikken.

I bunn og grunn gir split tunneling deg større kontroll over hvordan dataene dine overføres. Du kan velge mellom en tryggere, men tregere, kryptert tunnel og en raskere, men mindre sikker tunnel. For å forstå hvorfor krypterte tunneler kan være tregere, er det viktig å vite hvordan split tunneling fungerer i VPN-sammenheng.

Hvordan fungerer Split Tunneling?

Når du kobler deg til internett uten VPN, oppretter enheten din en direkte forbindelse med serveren til nettsiden du besøker. Det er ingen mellomledd, og tilkoblingshastigheten din er avhengig av hva internettleverandøren din leverer i henhold til din internettavtale.

Når du bruker en VPN, kobler enheten din seg først til en VPN-server, som deretter etablerer forbindelsen med nettsidens server. VPN-serveren krypterer dataene dine før de overføres. Siden dataene dine nå må passere gjennom et mellomledd, kan dette redusere tilkoblingshastigheten din.

Det er her split tunneling kommer inn i bildet og gir stor verdi. Det hjelper deg med å finne en balanse mellom sikkerhet og hastighet, siden du kan velge å sende noe trafikk gjennom en sikret, tregere tunnel, mens annen trafikk går gjennom en ukryptert tunnel.

Anbefalte VPN-er med Split Tunneling

Ikke alle VPN-tjenester tilbyr split tunneling, men her er noen av de beste som gjør det:

ExpressVPN: Appbasert Split Tunneling

ExpressVPN er en av få VPN-er som tilbyr split tunneling direkte i applikasjonen. Det er enkelt å konfigurere. Du åpner innstillingsvinduet, og split tunneling-funksjonen ligger nederst under «Generelt»-fanen.

Du kan enkelt velge hvilke applikasjoner som skal unntas fra VPN-tunnelen. En ulempe er at ExpressVPN ikke tilbyr nettstedsbasert split tunneling, spesielt med tanke på at det er en relativt kostbar VPN-tjeneste.

NordVPN: App- og Nettstedsbasert Split Tunneling

Det er flere grunner til å vurdere NordVPN hvis du er interessert i split tunneling. For det første tilbyr de både appbasert og nettstedsbasert split tunneling. Appbasert split tunneling er lett tilgjengelig direkte i VPN-applikasjonen.

Det er verdt å merke seg at nettstedsbasert split tunneling er kun tilgjengelig gjennom NordVPNs Chrome-utvidelse, som inkluderer CyberSec (en funksjon som muliggjør delt tunneling). Likevel, du har dette alternativet, i motsetning til ExpressVPN. I tillegg er NordVPN vanligvis billigere enn ExpressVPN, noe som kan være et viktig aspekt å vurdere hvis du har et budsjett.

Ulike Typer Split Tunneling

Du har kanskje lagt merke til at begge VPN-tjenestene lar deg velge hvilke applikasjoner som skal bruke VPN, og hvilke som skal omgå VPN. Men det er viktig å forstå at det er en forskjell mellom hvordan man setter opp split tunneling.

La oss se nærmere på de forskjellige typene split tunneling:

Invers Split Tunneling

Dette er den metoden som anbefales. Invers split tunneling betyr at du bruker VPN for alle applikasjoner og nettsider, bortsett fra de du spesifikt ekskluderer. Du kan tenke på det som en form for hvitelisting av apper eller nettsider som du vil koble direkte til internett. På denne måten kan du for eksempel koble apper som krever høyere båndbredde direkte til internett, samtidig som du sikrer resten av trafikken din med kryptering.

App- eller Nettstedsbasert Split Tunneling

Dette er det motsatte av invers split tunneling. I stedet for å hviteliste apper eller nettsider, setter du opp VPN-en din til å kun gjelde for et fåtall apper, for eksempel nettbankapper eller torrent-klienter. Resten av trafikken vil gå usikret via din vanlige internettforbindelse.

Når du skal velge mellom disse to metodene, bør du prioritere sikkerhet. Siden du kan hviteliste apper som krever mer båndbredde, er det best å bruke invers split tunneling og kryptere all annen trafikk.

Når Bør Du Bruke Split Tunneling?

Split tunneling er en nyttig funksjon som kan være svært fordelaktig i mange situasjoner.

Her er noen eksempler på når split tunneling kan være nyttig:

#1. Når du utfører aktiviteter som ikke krever høy sikkerhet. Split tunneling kan hjelpe deg med å få ting gjort raskere. La oss si at du overfører sensitiv informasjon på jobb, og samtidig vil slappe av med å se Netflix. Med split tunneling kan du bruke den ukrypterte tunnelen for å streame Netflix i HD, mens dine sensitive data fortsatt går gjennom en kryptert tunnel.
#2. Når du vil ha tilgang til geo-blokkert innhold. Uten å påvirke hastigheten på andre nettaktiviteter. Hvis du for eksempel er i Kina, kan du oppleve at en del nettsider er blokkert. Selv om du er et annet sted i verden, kan du bruke VPN for å få tilgang til innholdsbiblioteker i andre land på strømmetjenester. Enkelte programmer er kun tilgjengelige på Netflix USA, og du kan få tilgang til dem ved å bruke VPN. Med split tunneling kan du oppnå dette uten å ofre tilkoblingshastigheten for andre aktiviteter.
#3. For tilgang til nettverksenheter. Noen ganger kan det være vanskelig å få tilgang til nettverksenheter når du er koblet til en VPN. Hvis du har en arbeidsgruppe satt opp eller vil kommunisere med andre enheter i ditt lokale nettverk, må du vanligvis koble fra VPN. Split tunneling kan hjelpe deg med å få tilgang til disse enhetene uten å måtte koble fra VPN.
#4. For å sette opp invers split tunneling. Dette er spesielt nyttig hvis du har en liste over apper som du mener ikke krever høy sikkerhet. Det er en engangsoppgave som tar noen minutter å konfigurere. Du vil fortsette å ha god tilkoblingshastighet på de utvalgte appene, samtidig som du beskytter annen data som overføres fra systemet ditt.

Er Split Tunneling Trygt?

Det er ikke noe iboende utrygt med split tunneling, så lenge du forstår hvordan det fungerer og setter det opp riktig. Noen hevder at split tunneling kan svekke den generelle sikkerheten som en VPN tilbyr, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet.

All trafikk som går gjennom VPN-tunnelen er trygg, men problemer med split tunneling oppstår ofte ved feilaktig konfigurasjon. For eksempel, hvis split tunneling ikke settes opp korrekt, kan det åpne for muligheter for cyberkriminelle til å få tilgang til informasjonen din.

Tunnel-dilemmaet 🤔

Du trenger ikke velge mellom enten sikkerhet eller hastighet. Split tunneling er et verktøy som lar deg få det beste fra begge verdener. Du kan overføre sensitive data via en kryptert tunnel, samtidig som du kan overføre annen trafikk direkte over internett.

Det anbefales å bruke invers split tunneling og ikke la deg påvirke av feilinformasjon om at split tunneling svekker sikkerheten til VPN-en din. Alle data som overføres gjennom den krypterte tunnelen er trygge, forutsatt at du velger en pålitelig VPN-leverandør.