Meta (tidligere Facebook) er bare én aktør i det voksende metaverset. Følg med for å se hvem andre som satser stort, og hvilken vei utviklingen tar.
Metaverset presenteres som internettets neste evolusjon. Det er en fremtid der vi trer inn i et digitalt univers med avatarer, spill, læring, handel og praktisk talt alt som fyller våre liv i den virkelige verden.
Men hva betyr egentlig dette?
Hva er metaverset?
I sin nåværende form er metaverset en virtuell verden man kan oppleve gjennom utvidede virkelighetsverktøy.
Målet er å knytte mennesker tettere sammen og muliggjøre samarbeid uten fysiske begrensninger.
Tenk deg en ekstremt avansert videokonferanse der du deltar som en avatar, kan prate med andre avatarer, utføre bevegelser, gå rundt eller sitte ved et bord.
Det er et metavers i praksis.
Dette er ikke et helt nytt konsept; spillet Second Life, lansert i 2003, er et godt eksempel på en virtuell verden der man lever som en digital representasjon av seg selv. The Sims er et lignende spill.
Men metaverset er langt mer avansert og levende enn bare et spill. Det er så omfattende at Facebook endret sitt selskapsnavn til Meta.
I tillegg har de investert store summer for å posisjonere seg som en ledende aktør i metaverset. La oss se nærmere på Meta og deres metavers-prosjekter.
Horizon Workrooms
Horizon Workrooms er et forsøk på å revolusjonere fjernarbeid – digitalt. Her får du et lite innblikk:
Selv om tjenesten fortsatt er i beta, kan du og teamet ditt bruke den via VR-headsettet Oculus Quest 2.
Det er kun én person som trenger å opprette et VR-rom med Quest 2, mens resten kan bli med via datamaskin. For en fullstendig virtuell opplevelse er Quest 2-headsettet likevel nødvendig.
Kort fortalt er Workrooms ditt digitale alternativ til en fysisk kontorplass. Et annet prosjekt fra Meta er…
Horizon Worlds
Horizon Worlds handler om mer enn bare fjernarbeid. Det handler om alt vi gjør i hverdagen, slik som dette:
Horizon Worlds er mer avansert enn Workrooms. Det virker som om Meta forsøker å skape en virtuell erstatning for virkeligheten. Selv om det kanskje ikke er like sofistikert som i videoen, er det tydelig at det er dit utviklingen bærer.
Disse to metavers-prosjektene – Workrooms & Worlds – krever Oculus VR-headset. Dette kan være en ulempe da det ikke er ideelt å bruke de store headsettene over lengre tid på grunn av mulige bivirkninger som reisesyke.
Det er her Microsoft skiller seg ut. De er et av metavers-selskapene som satser på å samle folk, selv uten VR-headset.
Microsoft Mesh
Microsoft Mesh er et samarbeidsverktøy på flere plattformer som er utviklet for å minske fysiske avstander.
Den beste Mesh-opplevelsen får du med en HoloLens-enhet.
Men tjenesten er også tilgjengelig på smarttelefoner, PC-er og nettbrett med visse begrensninger via Mesh-aktiverte apper.
Mesh for Microsoft Teams
Microsoft har nylig lansert en integrasjon i Mesh for Teams som et svar på Metas Horizon Workrooms.
Dette er virtuelle rom for effektivt fjernarbeid. Et annet mål er å redusere videotretthet under digitale møter.
Du kan aktivere din avatar i stedet for å sitte og stirre inn i webkameraet. Det vil ikke bare være en kjedelig, animert karakter; Microsoft planlegger å gjenskape håndbevegelser og ansiktsuttrykk i kommende oppdateringer.
Interaksjonen vil være mer naturtro avhengig av enheten. For eksempel vil HoloLens gi en mer fullstendig opplevelse av virtuelle verdener enn en smarttelefon, som har færre sensorer og kameraer.
Planen er å ta steget videre til oppslukende 3D-rom.
Et eksempel på dette er Nth Floor – et 3D digitalt landskap for ansatte i Accenture:
Dermed kan store selskaper opprette virtuelle campus der ansatte fra hele verden kan jobbe sammen – alt i Microsoft Teams.
Dette er foreløpig i en betaversjon. Du kan likevel prøve en begrenset versjon av Mesh for Teams med HoloLens-enheter og noen kolleger.
AltspaceVR
I det Microsoft-eide AltspaceVR kan du arrangere fester, møter og mye mer.
Brukere kan enten opprette og arrangere arrangementer eller delta som gjester. Det finnes til og med en offentlig AltspaceVR-kalender med informasjon om arrangementer (tid, dato osv.).
Tjenesten er gratis og alle kan delta med kompatible enheter, inkludert en vanlig Windows-PC eller Mac.
Decentraland
Samsungs opplevelsessenter i New York City heter 837. Det er ikke alle som kan besøke senteret fysisk. Men du kan utforske Samsung 837x, en metavers-modell av det originale 837.
Dette er Samsungs måte å demonstrere bærekraftighet, tilpasning og tilkoblingsmuligheter.
Du kan bli med som gjest for en avslappet opplevelse. Eller koble til din kryptolommebok for å samle merker og NFT-klær til din avatar.
Dette arrangeres i Decentraland, en 3D nettleserbasert digital verden. Her kan du kjøpe/selge tomter, handle og gjøre mye mer. Verdenen ble åpnet for offentligheten i februar 2020.
Det er mange forretningsmøter, kunstutstillinger og til og med spekulasjoner om dating i metaverset. Det finnes også en offentlig arrangementskalender for å planlegge dine eventyr i metaverset. Du kan delta på eksisterende arrangementer eller sende inn dine egne.
En kunstner har opprettet en NFT-butikk, så du kan kontakte han på Instagram for å kjøpe disse tokenene.
Du kan foreta kjøp i Decentraland med MANA, en metavers kryptovaluta. Disse digitale valutaene kan brukes til å kjøpe kun digitale eiendeler. Eierskap til disse sikres gjennom ikke-fungible tokens.
Andre metavers-selskaper
Selv om vi har sett på de mest sentrale prosjektene i metaverset, finnes det mange flere.
Snart kan du for eksempel bestille fra McDonald’s metavers restaurant for levering til din faktiske adresse.
På samme måte har bilprodusenten Hyundai inngått et samarbeid med Unity for å utvikle en metavers-fabrikk. Dette vil hjelpe ledere med å løse produksjonsproblemer uten å måtte besøke fabrikken fysisk hver gang. I tillegg vil Hyundai tilby en virtuell opplevelse til sine kunder.
TikTok-eieren Byte-Dance har lansert Paiduidao, en metavers sosial applikasjon for virtuelle møter og fester. Og YouTube vurderer også å gjøre sitt inntog i metaverset.
Det finnes mange flere selskaper i metaverset, men de fleste er fortsatt i en tidlig utviklingsfase. Meta (Facebook) og Microsoft er tydelige ledere i dag.
Konklusjon
I løpet av de neste årene vil mange flere selskaper sementere sin tilstedeværelse i den virtuelle verdenen.
Vi vil møtes, handle, hygge oss og jobbe i metaverset. Det ser ut til å bli en stor del av det vi kaller livet.
Men det er ingen grunn til å vente; vi har satt sammen en liste over metaverser du kan utforske for å få et innblikk i fremtiden.