5 trinn for å skrive en vinnende designportefølje

For både grafiske designere og webdesignere er en fantastisk portefølje det beste instrumentet for å tiltrekke seg kunder eller få en drømmejobb.

Det er det beste og mest verdifulle verktøyet for å fremme ferdighetene dine og utvide dine profesjonelle muligheter. Men for at en designportefølje skal fungere på deg, er det et must å lage og organisere den riktig.

En vinnende portefølje viser ikke bare dine mest overbevisende arbeider som designer, men kommuniserer også personligheten din til målgruppen din. Det bør fange en seers interesse, imponere og overraske dem, og derfor vekke følelser og få dem til å huske deg. Designporteføljen din kan fortelle en kunde eller en potensiell arbeidsgiver om hvordan du genererer designideer og organiserer hele den kreative prosessen.

Med så mange tips om å lage designporteføljer tilgjengelig på nettet, er det lett å gå seg vill i informasjonen, og det er utfordrende å velge kjerneprinsippene som passer din situasjon. I denne artikkelen finner du standardtrinnene for å skrive en vinnende designportefølje som fungerer for alle designere, uavhengig av deres spesialisering.

Klar?

#1. Bestem deg for et kjerneformål og format for designporteføljen din

Som designer kan det være lurt å hoppe inn for kule ideer om hvordan porteføljen din skal se ut, hvilke farger du skal velge, eller hvilke nyeste designtrender du skal bruke for å representere dine beste verk.

Stoppe! Behold dem til senere.

Først og fremst må du spesifisere kjerneformålet med designporteføljen din. Hva vil du ha av det?

  • Vil du at verden skal se arbeidseksemplene dine slik at du kan øke din tilstedeværelse på nettet og bygge et publikum?
  • Er du en nybegynner designer som trenger seere for å se hvem du er og hvordan du nærmer deg problemer?
  • Vil du at de skal lese om designprosessen din slik at du kan tiltrekke deg nye kunder til ditt frilansarbeid?
  • Vil du dele ditt største designprosjekt, og beskrive alle deler, fra forskning til implementering?
  • Eller trenger du ikke annet enn å dokumentere kunnskapen og prestasjonene dine?
  Topp 18 beste programvare for viftehastighetskontroller

Når du vet formålet, vil du forstå hvilken informasjon du skal inkludere i porteføljen din og hvilket format du skal velge for å representere den best. Du vil vite hvordan du uttrykker det visuelt og hvordan du begynner å skrive det for å hekte målgruppen din.

#2. Bestem deg for verk som skal inkluderes i porteføljen

Å, forresten, vet du hvem målgruppen din er? Skriver du en designportefølje for fremtidige arbeidsgivere, potensielle kunder, dine meddesignere eller kanskje deg selv? Skriv ned informasjonen disse personene ønsker å lese om deg:

  • Hvem er du som designer? Hva slags arbeid gjør du?
  • Hvilket budskap ønsker du å kommunisere med designporteføljen din? Når noen ser på det, hvordan kan de identifisere designspesialiseringen din: webdesign, UX, produktdesign, grafisk design og så videre?

Basert på denne informasjonen, bestem deg for hvilke prosjekteksempler som skal inkluderes i designporteføljen din. Du må sortere dem etter type og tidspunkt for opprettelse, eller du kan bare sette de beste og mest imponerende øverst. Her går kvalitet over kvantitet.

Det er ikke nødvendig å vise alt du gjorde som designer: Fokuser på de beste tingene som også vil demonstrere mangfoldet i prosjektene dine. Med andre ord, ikke publiser fem webdesign du gjorde for e-handelsnettsteder; Du bør legge til en du gjorde for en bank, en – for en kjæledyrklubb og en – for en ideell organisasjon.

Balansen for kvalitet og mangfold av prøvene dine vil demonstrere talentet og kreativiteten din til potensielle kunder, så vel som din eksponering for forskjellige medier.

Så her kommer et sammendrag av reglene:

  • Vis kun de mest strålende designverkene i porteføljen din.
  • Ta med en rekke eksempler slik at andre kan se bredden av designopplevelsen din.
  • Ikke ta med ALLE designene dine, med mindre du er nyutdannet design som ikke har tonnevis med prøver ennå. Unngå verkene du ikke er utrolig stolt av: Tenk på porteføljen din som en utstilling av kunst, ikke et bildelager.

#3. Velg en plattform for designporteføljen din

Det neste trinnet er å velge riktig plattform for designporteføljen din, og det vil avhenge av dine tekniske ferdigheter. Noen tilbyr formatering som krever HTML- og CSS-kunnskap, mens andre er mindre tilpassbare og derfor mer behagelige å bruke. (Men de siste gir deg mindre frihet til å designe en portefølje slik du vil.)

  5 måter å få Netflix med rabatt

Riktignok vil web- og UX-designere kanskje velge plattformer som krever koding, slik at de kan vise frem sin kodeopplevelse ved å lage en unik portefølje som vil demonstrere deres designpersonlighet.

Her er alternativene du kan vurdere:

Hostede porteføljenettsteder, som f.eks Porteføljeboks eller Dunket. Det er det mest komfortable alternativet fordi slike nettsteder ikke krever noen koding. Alt du trenger å gjøre er å velge en mal og laste opp filene dine til et ferdig oppsett.

Hostede bedriftsnettsteder, som f.eks Squarespace eller Weebly. Her kan du også velge en mal for porteføljen din, men ha mer kontroll over den. Du kan tilpasse den, velge premium-alternativer eller la den være som den er.

Selvdrevne nettsteder, der du lager en tilpasset webdesignportefølje fra bunnen av. Her kan du demonstrere alle ferdighetene du har og komme opp med en personlig nettside, vise frem designet ditt og bygge din persona merkevare.

#4. Beskriv hvert designarbeid som en sjef

Ok, du har valgt en plattform og spesifisert designarbeidene som skal legges til designporteføljen din. Men du kan ikke bare legge bildene eller skjermdumpene av arbeidet ditt og vente på at kundene kommer og ansetter deg.

Hvert arbeid i porteføljen din skal fortelle en historie, forklare hva kundens mål var og hvordan designet ditt oppnådde dem. Du må inkludere en oppsummering av prosessen og resultatene fra hvert prosjekt. Det bør ikke være en lang lesning eller en casestudie som beskriver alle detaljene, men gi seerne en forståelse av hva det handler om.

Det er der du forklarende skriveferdigheter vil komme godt med. Det kan være lurt å inkludere følgende informasjon:

  • Hva var problemene og målet med dette prosjektet?
  • Var det noen hypotese bak?
  • Hva var prosessen din? Hvordan kom du frem til designbeslutningen du brukte?
  • Noen konklusjoner og lærdommer fra prosjektet? Hvis du har tilbakemelding fra en klient, ikke nøl med å legge den til i beskrivelsen.

Den mest kritiske informasjonen her er om din rolle i prosjektet. Klarte du hele prosjektet? Jobbet du som en del av et designteam? Eller kanskje du designet alt selv, som fjernarbeider eller frilansspesialist? Seerne av porteføljen din trenger å vite hvilken innsats du har gjort for et slikt banebrytende produkt.

#5. Optimaliser designporteføljen din for seere

Når du har samlet all informasjon som skal inkluderes i porteføljen din, er det på tide å designe og organisere den med hovedprinsippene for brukervennlighet i tankene. Brukeropplevelse er viktig, så du må gjøre porteføljen din ikke bare visuelt fremtredende, men også lesbar for seerne.

  Fullstendig kontroll per app over enhetens orientering

Hvordan gjøre det?

Husk at de fleste brukere ikke leser, men skanner på nettet; så gjør ditt beste for å gjøre porteføljen din skumbar slik at seerne kan se all kjerneinformasjonen samtidig. Del teksten inn i korte avsnitt, bruk overskrifter og underoverskrifter, ta med punktlister, legg til skisser i stedet for lange beskrivelser for å vise prosessen osv.

Gjør også navigasjonen tilgjengelig. Hvis du lager et personlig nettsted for porteføljen din, bør du tenke nøye gjennom menyen. Bare legg til kjernesider: Hjem, Om meg, Mitt arbeid og Kontakter. Hvis du bestemmer deg for å bruke ferdige oppsett for porteføljen din, velg de med disse alternativene også. Uansett plattform, må seerne vite hvem du er, hva du gjør og hvordan de kan kontakte deg.

Ikke overspill med farger, font eller animasjoner. Ja, det er fristende å vise frem alle designtalentene dine på ett sted, men du bør fokusere på grunnleggende typografiinnstillinger som fungerer på alle nettlesere og enheter. (Sørg for å teste designet for små skjermer, og tenk på mobiler først.)

Husk også ca fargepsykologi og kontrastforhold ved utforming. Porteføljen din må være tiltalende, ikke visuelt overveldende.

Lang historie kort, velg designelementer for porteføljen din som vil se tiltalende og skannbare ut, men som samtidig viser designferdighetene dine for potensielle kunder og arbeidsgivere. Fokuser på historien du ønsker å formidle og arbeidet du vil at verden skal se. Som de sier, alt av genialitet er enkelt.

I et ord

Når du bestemmer deg for å skrive en vinnende designportefølje, er det avgjørende å spesifisere og huske formålet og målene du ønsker å oppnå med den. Det er ditt verktøy for å bygge et profesjonelt nettverk, tiltrekke potensielle kunder eller arbeidsgivere, og før eller siden tjene penger.

En godt designet portefølje viser din profesjonalitet, verdensbilde og kreativitet. Sorter ut de beste prosjektene dine for å inkludere i den, ta tankene rundt beskrivelser og optimaliser porteføljen din etter alle standarder for UX. Og ikke glem å promotere arbeidet ditt slik at verden kan se det: Bli med på nettdesignfellesskap, del prosjektene dine, be om tilbakemeldinger fra andre kreative, og nettverk med kolleger for å lære og få inspirasjon fra dem.

Jo før du lager en fantastisk designportefølje, jo raskere vil den begynne å gi deg resultater.