Linux: Et foretrukket operativsystem blant utviklere
Den store fleksibiliteten som Linux tilbyr, der utviklere har muligheten til å justere og tilpasse operativsystemet etter egne preferanser, er en av hovedårsakene til at utviklere foretrekker dette systemet.
En undersøkelse fra JetBrains, «State of Developer Ecosystem 2021», viste at 47 % av utviklere globalt benytter Linux for utviklingsarbeid. Dette plasserer Linux som det nest mest populære operativsystemet for utviklere, etter Windows.
Statista bekrefter funnene og viser at Linux OS har vært en favoritt blant utviklere fra 2018 til 2021. Det rangeres som det nest mest brukte operativsystemet blant utviklere over hele verden per 2021.
En ferskere undersøkelse fra StackOverflow, «2022 Developer Survey», viser at Linux fortsatt er blant de mest brukte operativsystemene, med 39,89 % av utviklerne som bruker det profesjonelt, og 40,23 % for personlig bruk. Dette plasserer det på andreplass.
I tillegg til å være populært blant utviklere, ser arbeidsgivere som ansetter open source-talent gjerne at utviklere har kunnskap om Linux. En rapport om open source-jobber fant at Linux-ferdigheter var de nest mest etterspurte, etter skyferdigheter. Tidligere har Linux vært den mest etterspurte ferdigheten innen open source-talent.
Det er flere grunner til at Linux-operativsystemet er så populært blant utviklere. For det første er Linux kjent for å være et pålitelig, sikkert og stabilt operativsystem som sjelden krasjer eller blir rammet av skadelig programvare. Dette er en avgjørende faktor for utviklere når de velger sitt utviklingsmiljø.
Linux er også gratis og åpen kildekode, noe som betyr at utviklere ikke pådrar seg kostnader ved bruk. Den åpne kildekoden gjør det mulig for alle å se på koden og bidra med forbedringer, noe som ofte resulterer i at problemer i operativsystemet løses raskere enn i andre systemer.
Dersom utviklere ikke ønsker å tilpasse operativsystemet selv, finnes det mange forskjellige Linux-distribusjoner å velge mellom, som kan dekke ulike behov.
Linux er også grunnlaget for store deler av internett. ZDNet rapporterer at 500 av verdens beste superdatamaskiner kjører Linux, 96,3 % av de 1 million beste nettserverne bruker Linux, og over 85 % av smarttelefoner er basert på Linux. Derfor er det fordelaktig for utviklere å ha ferdigheter i Linux.
Google Disk
Google Disk er en skylagringstjeneste utviklet av Google, lansert i 2012. Den lar brukere lagre filer på Googles servere. Ved å opprette en Google-konto får brukere automatisk tilgang til Google Disk med 15 GB gratis lagringsplass. Betalte abonnement er tilgjengelige for de som trenger mer plass.
I tillegg til å lagre filer i skyen, tillater Google Disk brukere å enkelt dele filer på internett og få tilgang til dem fra hvor som helst i verden via internettilkoblede enheter. Den synkroniserer også data mellom enheter. Dette er en nyttig funksjon for sikkerhetskopiering av data.
Google Disk inkluderer også Google Docs Editors-pakken. Denne inneholder Google Dokumenter, Google Regneark, Google Slides, Google Tegninger, Google Forms, Google Sites og Google Keep. Disse applikasjonene gir mulighet for samarbeid om dokumenter, regneark, presentasjoner, tegninger, skjemaer, nettsteder og notater, samt enkel fildeling med andre.
Google Disk fungerer som plattform for disse applikasjonene og tilbyr offline-funksjoner, selv om de i hovedsak brukes som webapplikasjoner. Tjenesten integreres sømløst med andre Google-applikasjoner, som Google Bilder, og lar brukere søke etter filer ved hjelp av naturlig språkbehandling.
En lite kjent, men nyttig funksjon i Google Disk er Optical Character Recognition (OCR). Denne funksjonen lar brukere skanne bilder og konvertere dem til tekst uten å måtte transkribere dem manuelt.
Fordeler med å bruke Google Disk
Som en skylagringstjeneste tilbyr Google Disk flere fordeler for brukerne. Dette inkluderer:
Sikkerhet
Sikkerhet er en kritisk faktor ved valg av datalagringsplattform. Alle filer som lastes opp til Google Disk eller opprettes via integrerte applikasjoner, er kryptert under overføring og lagring ved hjelp av AES256-bits kryptering.
Google evaluerer også delte filer for skadelig programvare og nettfisking og bruker reCAPTCHA for å beskytte brukere mot misbruk og svindel.
Kompatibilitet med ulike applikasjoner og filtyper
Google Disk integreres enkelt med mange applikasjoner, noe som gir en problemfri brukeropplevelse.
Noen av applikasjonene som kan integreres med Google Disk inkluderer Microsoft Office, Slack, Notion, SalesForce, Trello, Grammarly, TSheets og Hubspot. Google Disk lar også brukere åpne over 50 filtyper uten å måtte installere spesielle applikasjoner.
Enkel fillagring og deling
Google Disk er brukervennlig og enkel å bruke, noe som gjør det enkelt å lagre, sikkerhetskopiere og dele filer. Dette er viktig for å støtte samarbeid mellom brukere. Flere brukere kan jobbe på samme fil samtidig via Google Disk.
Grensesnittet er intuitivt selv for nybegynnere, og det fungerer effektivt uten problemer.
Optisk tegngjenkjenning (OCR)
Denne funksjonen lar brukere digitalisere dokumenter ved å skanne bilder og konvertere dem til tekst. Brukere laster bare opp et bilde av dokumentet, og OCR-funksjonen trekker ut tekst uten at de trenger å transkribere den manuelt.
Søkefunksjoner
Google Disk tilbyr en avansert søkefunksjon som kalles «Søkebrikker». Dette gir brukerne mer relevante søkeresultater ved å filtrere på filtyper, personer i filen, plassering, dato for endringer, etiketter og oppgaver.
Tegngjenkjenning brukes også til å søke etter tekst i dokumenter, inkludert bilder og filer lagret av andre samarbeidspartnere. Dette gjør søking i Google Disk enkelt og effektivt.
Disse fordelene gjør Google Disk til et nyttig verktøy for alle.
Hvorfor bruke Google Disk på Linux?
Som et operativsystem med fokus på sikkerhet, er det fornuftig å bruke en skylagringstjeneste som også prioriterer sikkerhet. Google Disk garanterer sikkerheten til brukernes filer.
Mange utviklere samarbeider med andre, og Google Disk tilbyr applikasjoner som Google Dokumenter, Google Slides og Google Regneark som muliggjør opprettelse og deling av dokumenter, presentasjoner og regneark.
Det gir også utviklere muligheten til å samarbeide med brukere av Microsoft Suite, da Google Disk er kompatibel med dette og kan lage dokumenter som fungerer i Microsoft Suite.
Google Disk lar utviklere sikkerhetskopiere og synkronisere data på tvers av forskjellige enheter, inkludert de som kjører ulike operativsystemer. Dette forbedrer sikkerheten og tilgjengeligheten av dataene på tvers av plattformer.
Selv om Google ikke tilbyr en offisiell desktop-klient for Google Disk på Linux, finnes det gode alternativer. Disse inkluderer:
Insync
Insync er en Linux-desktopklient som gir direkte tilgang til Google Disk fra Linux-skrivebordet. Den er fullpakket med funksjoner som gjør bruk av Google Disk på Linux enkelt.
Insync gir brukere tilgang til alle Google Disk-filer lokalt via Linux-filbehandlingen. Man kan også administrere flere Google Disk-kontoer og synkronisere data på tvers av flere enheter fra Linux.
Den støtter frakoblet tilgang til delte filer, noe som gjør den egnet for teamarbeid. Insync konverterer automatisk filer fra Google Disk til Linux-formater, som for eksempel konvertering av en Google Docs-fil til et LibreOffice-format. Insync lar også Linux-brukere sikkerhetskopiere filer til skyen.
Insync er tilgjengelig for de fleste Linux-distribusjoner, og tilbyr en 15-dagers gratis prøveperiode. Etter dette kreves en engangsbetaling på 29,99 USD for fortsatt bruk. Insync støtter også andre skylagringstjenester som OneDrive og Dropbox.
overGrive
overGrive er en Google Disk desktop-klient for Linux som er et rimeligere alternativ til Insync. overGrive er også en betalt applikasjon med en 14-dagers prøveperiode, og en engangsbetaling på 9,99 USD kreves.
overGrive synkroniserer automatisk Google Disk til datamaskinen og synkroniserer eller sikkerhetskopierer lokale filer til Google Disk. Den støtter synkronisering av delte filer og mapper, flere kontoer, ekskludering av bestemte filtyper, og kontroll over hvordan elementer slettes fra Google Disk.
overGrive støtter også konvertering av Google Docs til LibreOffice-filformat og omvendt. Alt dette håndteres via et grafisk brukergrensesnitt. overGrive oppdateres regelmessig og er et godt alternativ til Insync.
Rclone
Rclone er en gratis open source Linux-skrivebordsklient for skylagring som støtter administrasjon av filer på tjenester som Google Disk. Selv om den har et eksperimentelt nettbasert grafisk brukergrensesnitt, er Rclone i hovedsak et kommandolinjeprogram, og er derfor best egnet for Linux-brukere som er komfortable med terminalen.
Funksjonene inkluderer enveis synkronisering for å gjøre en katalog identisk med Google Disk-motparten, migrere filer til skylagring og slette den lokale kopien etterpå, kryptere og sikkerhetskopiere filer til skyen, og gjenopprette og dekryptere filer fra skyen.
Den lar også brukere migrere data til skyen og mellom ulike leverandører, ved hjelp av server-side overføring, noe som reduserer lokal båndbreddebruk. Rclone støtter også montering av skylagring som en nettverksdisk.
I tillegg til Google Drive støtter Rclone OneDrive, Dropbox, Mega og Amazon S3.
GNOME
GNOME tilbyr integrasjon med Google Disk som lar brukere få tilgang til Google Disk på Linux. For å bruke denne funksjonen, må brukerne navigere til GNOMEs nettkontoer og legge til Google Disk-kontoen sin.
Via GNOMEs filbehandler, Nautilus, kan Linux-brukere synkronisere Google Disk med Linux, kopiere og slette filer fra Google Disk-kontoen. Den tillater også opplasting av filer til Google Disk ved å dra og slippe, og åpne filer fra Google Disk direkte i Nautilus.
GNOME er gratis å bruke og oppdateres kontinuerlig.
KIO GDrive
KIO GDrive er et verktøy som lar applikasjoner som bruker KIO-biblioteket, som Kate, Dolphin eller Gwenview, bruke Google Disk fra Linux-systemet og få tilgang til og redigere filer direkte.
KIO GDrive er utviklet av Kool Desktop Environment (KDE) fellesskapet. Noen av deres applikasjoner inkluderer Dolphin, en filbehandler; Kate, en teksteditor; og Gwenview, en bildeviser.
KDEs KIO-bibliotek tilbyr komponenter for filmanipulering, ekstern filtilgang, kopiering og sletting, blant andre filrelaterte funksjoner.
Ved å bruke appene som benytter KIO-biblioteket, får brukerne tilgang til Google Disk via «Nettverk»-mappen i Dolphin, hvor Google Disk vises som en egen seksjon. KIO GDrive er tilgjengelig på populære Linux-distribusjoner som Ubuntu, Arch Linux, Debian og Fedora.
Konklusjon
Google Disk er et nyttig verktøy for alle brukere, særlig for utviklere. Selv om Google ikke tilbyr en egen desktop-klient for Linux, finnes det gode alternativer som lar Linux-brukere benytte Google Disk direkte fra sine systemer.
Dermed bør Linux-brukere vurdere å ta i bruk et av de foreslåtte verktøyene for å få direkte tilgang til Google Disk fra sine Linux-maskiner.
Det er også mulig å utforske andre skylagringstjenester for Linux for mer avanserte brukere.