Hvordan gi nytt navn til en fil i Linux

Når du begynner å lære noe nytt, føles selv de enkleste oppgavene forvirrende, og det kan være frustrerende for alle. Si at å gi nytt navn til en fil er en av de mest grunnleggende oppgavene for filbehandling, men nybegynnere kan få problemer med å gi nytt navn til en fil eller batch gi nytt navn til filer i Linux. For å hjelpe deg med det, har vi forklart fire enkle måter å gi nytt navn til en fil eller til og med flere filer i Linux ved å bruke kommandolinjegrensesnittet (CLI) så vel som GUI.

Gi nytt navn til filer i Linux (2023)

Først vil vi forklare hvordan du bruker kommandoene mv og endre navn for å gi nytt navn til filer ved å bruke kommandolinjen (eller terminalen) i Linux. Og så vil vi lære hvordan du endrer navn på eller batch endre navn på filer ved hjelp av GUI-verktøy, inkludert GPRename og den opprinnelige filbehandleren i din Linux-distro.

Gi nytt navn til filer ved hjelp av kommandolinjen

Selv om det kan høres skremmende ut å bruke kommandolinjen for de enkleste oppgavene til å begynne med, har den mange funksjoner og er den raskeste måten å endre navn på filer i Linux. Her bruker vi kommandoene mv og rename, og begge vil fungere i enhver Linux-distribusjon.

Gi nytt navn til filer med mv-kommando

mv-kommandoen står for «move» med hovedformålet å flytte både filer og kataloger i Linux-filsystemet. Men vi kan også bruke mv-kommandoen til å gi nytt navn til filer. Syntaksen for mv-kommandoen er:

mv

OptionsDescription–backupfor å lage en sikkerhetskopi av hver eksisterende destinasjonsfil-ffor å hindre kommandoen i å lage en ledetekst før overskriving-ito prompt før flytting-ufor å flytte filen bare hvis er nyere enn -vfor å vise informasjon om den gjeldende operasjonen gjøres – for å forhindre at en eksisterende fil blir overskrevet

Merk: Hvis du bruker noen av flaggene -i, -f, -n mer enn én gang, er det bare det siste som trer i kraft.

Gi nytt navn til enkeltfil ved å bruke mv-kommandoen

For å gi nytt navn til en enkelt fil ved hjelp av mv-kommandoen, bruk den nedenfor gitte syntaksen:

mv -v

Kommandoen resulterer i utdataene nedenfor som bekreftelse, og du kan bekrefte endringene som er gjort ved å bruke ls-kommandoen.

omdøpt «« -> ««

I eksemplet ovenfor omdøper vi filen «mini-course-10.pdf» til «test-1.pdf» ved å bruke mv-kommandoen. Her ser syntaksen slik ut:

mv -v minikurs-10.pdf test-1.pdf

Etter det kan du bekrefte endringen fra utdataene til mv-kommandoen (uthevet i bildet ovenfor), eller du kan verifisere utdataene ytterligere ved å bruke ls-kommandoen. Du vil se den omdøpte filen i listen over filer i den katalogen.

  Hvordan spille Borderlands 2 på Linux

Gi nytt navn til flere filer ved å bruke mv-kommandoen

mv-kommandoen kan også brukes til å gi nytt navn til flere filer i en katalog med noen modifikasjoner. Her vil vi bruke noen nye kommandoer sammen med mv-kommandoen. Kommandoen kan vise seg å være vanskelig å forstå med bare rå syntaks, så vi har brukt den som et eksempel nedenfor.

for i in *.pdf;do 
        mv -v "$i" "${i/${i:0:4}/example}"
done

Kodebiten ovenfor kan se kompleks ut for nybegynnere, men den er lett å forstå. Når den er utført, vil kodebiten se gjennom listen over filer med filtypen «.pdf» gjentatte ganger. Den vil da erstatte de første 4 tegnene i hvert filnavn med erstatningsteksten «eksempel». Til slutt vil den slutte å kjøre når alle filene har fått nytt navn.

Gi nytt navn til filer ved å bruke rename Command

Rename-kommandoen løser kompleksiteten til mv-kommandoen med lett-å-bruke syntaks for både enkelt- og multiple-fil omdøpning. Rename-kommandoen kommer vanligvis forhåndsinstallert på de fleste distros. Hvis ikke, kan du enkelt installere den ved å bruke en enkel kommando:

  • For Debian-baserte systemer –

sudo apt install rename

  • For Fedora-baserte systemer –

sudo yum install fornavn

  • For Arch-baserte systemer –

sudo pacman -S install endre navn

Syntaksen for å bruke rename-kommandoen i Debian-baserte systemer er som følger:

gi nytt navn til «s//

Siden rename-kommandoen bruker Perl i backend, er det tre typer regulære uttrykk – matche, erstatte og oversette i Perl. Rename-kommandoen bruker regulære uttrykk «erstatt» og «oversett». I syntaksen ovenfor brukes «s» for å spesifisere at du skal bruke erstatningsuttrykket.

For RedHat, Fedora-baserte systemer, må du bruke følgende kommandosyntaks:

gi nytt navn til

Noen av de vanlige alternativene for å jobbe med rename-kommandoen er:

OptionsDescription-v Viser informasjon om gjeldende operasjon-n står for «ingen handling» og brukes til testing for å se hvordan filene kommer til å bli påvirket etter operasjonen smeltet for å tvinge overskriving av filnavnet Gi nytt navn til en enkelt fil

Rename-kommandoen fungerer omtrent som mv-kommandoen når du gir nytt navn til en enkelt fil. For å gi nytt navn til en enkelt fil, bruk følgende syntaks:

endre navn på -v «s//

Gi nytt navn til flere filer

Den største fordelen med rename-kommandoen fremfor mv-kommandoen spiller inn når du gir nytt navn til flere filer. Syntaksen er enklere og raskere å bruke. Slik lyder det:

gi nytt navn til «s//

Syntaksen ovenfor er lik den vi brukte for å gi nytt navn til en enkelt fil bortsett fra delen , hvor du kan bruke et vanlig mønster ved å bruke jokertegn for å gjenkjenne alle filene i en katalog.

Endre navn på filer delvis

Anta at du har brukt mellomrom i alle filnavnene dine, og nå vil du erstatte mellomrommene med understrek. Du kan bruke kommandoen endre navn og konvertere mellomrom til understrek ved å bruke syntaksen vist nedenfor:

  Hvordan bruke halekommandoen på Linux

gi nytt navn -v «y//

Her, plasser delen du må erstatte i , og skriv mønsteret du vil erstatte i . Y-en brukes til å angi at du bruker det regulære uttrykket «oversett».

For at situasjonen ovenfor skal erstatte mellomrom med understreking, bruk den gitte kommandoen:

endre navn -v «y/ /_/»

Her brukes den til å behandle understreken som et tegn og ikke en del av kommandosyntaksen.

Endre størrelsen på filnavnene

Med kommandoen endre navn kan du til og med erstatte de små bokstavene med deres respektive store bokstaver og omvendt. For å erstatte små bokstaver med store bokstaver, bruk følgende syntaks:

gi nytt navn til «y/az/AZ/»

Og for å erstatte store bokstaver med små, bruk denne syntaksen:

gi nytt navn til «y/AZ/az/»

Gi nytt navn til filer ved å bruke GUI i Linux

GUI-metoden er sannsynligvis en velsignelse for de brukerne som synes kommandolinjen er skremmende. For GUI-metoden bruker vi Nautilus File Manager og Pyrenamer i Ubuntu 20.04 LTS, men vær trygg på at disse metodene vil fungere på enhver distribusjon – om enn med små modifikasjoner i noen.

Gi nytt navn til filer ved hjelp av filbehandling

Dette er en av de enkleste metodene for å gi nytt navn til filer i Linux. Hver Linux-skrivebordsdistribusjon leveres forhåndsinstallert med en filbehandler som Nautilus, Dolphin, Thunar, etc. Vi har forklart hvordan du kan bruke disse filbehandlerne til å endre navn på filer, så fortsett å lese.

Gi nytt navn til en enkelt fil

1. Åpne filbehandlingen du ønsker og naviger til filen du vil gi nytt navn. Velg filen og høyreklikk på den.

2. Velg alternativet «Gi nytt navn» fra høyreklikkmenyen. Alternativt kan du trykke på F2-knappen på tastaturet for å gi nytt navn til filer uten å bruke musen.

3. Skriv deretter inn det nye navnet på filen og klikk på «Gi nytt navn» eller trykk Enter på tastaturet. Og det er det.

Gi nytt navn til flere filer ved hjelp av filbehandling

1. Velg flere filer du vil gi nytt navn ved å trykke på Shift-knappen og høyreklikk deretter på de valgte filene for å åpne kontekstmenyen.

2. I denne kontekstmenyen velger du alternativet «Gi nytt navn». Eller du kan trykke på F2-knappen på tastaturet for å få tilgang til alternativet for å endre navn.

3. Dette vil åpne et nytt vindu med nytt navn, som vist nedenfor. Her får du to alternativer for å gi nytt navn til filene, så la oss lære hvordan du bruker begge én etter én.

Gi nytt navn ved hjelp av en mal:

1. I dette alternativet vil du se en tekstboks med standardverdien som [Original file name]. I tekstboksen skriver du inn det vanlige navnet som skal brukes for alle filene.

2. Vi bruker «test_» som vanlig filnavn her. Klikk deretter på «+Legg til» ved siden av det vanlige navnet og velg det automatiske nummereringsskjemaet som skal brukes som en unik differensiator for hver fil.

  Hvordan spille Age of Empires IV på Linux

3. Velg deretter rekkefølgen for å navngi filene fra rullegardinmenyen «Automatisk nummerrekkefølge». Du kan velge mellom stigende, synkende og mer.

4. Bekreft endringene i den nederste ruten og klikk til slutt på «Gi nytt navn» øverst til høyre.

Finn og erstatt tekst:

Du kan bruke dette alternativet når filnavnet ditt allerede inneholder et vanlig navn, men du må erstatte det med en ny tekst. Slik fungerer det:

1. Skriv inn gjeldende fellesnavn i feltet «Eksisterende tekst». I den nederste ruten vil du se at det vanlige navnet blir uthevet.

2. I tekstboksen «Erstatt med» skriver du inn det nye vanlige navnet du vil erstatte det gjeldende navnet med.

3. Bekreft endringene i den nederste ruten og klikk på «Gi nytt navn» i øvre høyre hjørne for å bruke det samme.

Bruke GPRename til å endre navn på filer

GPRename er et lett batch-døpeverktøy som kommer med flere forskjellige alternativer som kan vise seg å være nyttige når du gir nytt navn til filer ved hjelp av Linux GUI. Dette verktøyet kan være nyttig for brukere som synes det er vanskelig å endre navn på filer ved hjelp av sin opprinnelige filbehandling. Dessverre kommer den ikke forhåndsinstallert, men kan enkelt installeres ved hjelp av følgende kommandoer:

  • For Debian-baserte systemer –

sudo apt update && sudo apt installer gprename

  • For Fedora-baserte systemer –

sudo dnf installer gprename

  • For Arch-baserte systemer –

sudo pacman -S gprename

Gi nytt navn til en enkelt fil med GPRename

1. Åpne GPRename fra applikasjonsmenyen eller skriv gprename i Linux-terminalen.

2. Bruk filsystemtreet til venstre for å navigere til ønsket mappe. Velg deretter filen du vil gi nytt navn i høyre rute.

3. I den nederste ruten velger du handlingen du ønsker å utføre. Hvis du for eksempel vil erstatte et ord i filnavnet med et annet ord, går du til «Erstatt/fjern»-fanen. Deretter skriver du inn strengen du vil erstatte i tekstboksen «Erstatt» og den nye strengen i tekstboksen «Med».

4. Bekreft endringene ved å bruke «Forhåndsvisning»-knappen til høyre. Når du er fornøyd, klikk på «Gi nytt navn»-knappen under den.

Gi nytt navn til flere filer med GPRename

1. Som forklart ovenfor, bruk filsystemtreet til venstre for å navigere til ønsket mappe. Velg deretter filene du vil gi nytt navn og velg det aktuelle alternativet fra den nederste ruten.

2. For å bekrefte endringene, klikk på forhåndsvisningsknappen til høyre og klikk til slutt på «Gi nytt navn»-knappen under den.

ofte stilte spørsmål

Hva gjør rm-kommandoen i Linux?

Selv om rm-kommandoen kan virke som et akronym for rename, står den for remove og brukes til å slette filer og mapper i Linux.

Endre navn på filer enkelt i Linux

Som nybegynner er det viktig å forstå nyansene ved filbehandling i Linux, og å gi nytt navn til filer er noe du kanskje må gjøre ofte. I denne veiledningen har vi vist deg fire metoder (2 CLI og 2 GUI) for å gi nytt navn til en enkelt fil og flere filer i en katalog. Selv om filbehandleren sannsynligvis vil være den rette for de fleste Linux-brukere, er mv- og rename-kommandoene forklart ovenfor også mye brukt for å gi nytt navn til filer via terminalen. Hvilken av disse metodene foretrekker du å gi nytt navn til filer i Linux? Gi oss beskjed i kommentarene nedenfor.