Hvordan fikse Desktop Window Manager High GPU-bruk i Windows 10/11

Har du problemer med DWM.exe på din Windows-PC? Har Desktop Window Manager høy GPU-bruk på PC-en din? Det er et ganske vanlig og problematisk problem, spesielt hvis appene og spillene dine begynner å stamme på grunn av det. Ikke bekymre deg, siden vi er her for å hjelpe deg med ulike løsninger for dette problemet. Dette problemet kan være forårsaket av mange årsaker, og vi har dekket dem alle i denne veiledningen. Etter å ha detaljert årsaken, har vi dekket 15 metoder for å fikse problemet med høy GPU-bruk forårsaket av Desktop Window Manager i Windows 10 og Windows 11. Med det sagt, la oss se på de ulike årsakene og rettelsene for det.

Løs problemer med høy GPU-bruk på skrivebordet Window Manager i Windows 11/10 (2023)

I Task Manager har du lagt merke til at Desktop Window Manager eller en annen oppgave bruker for mye av GPUens ressurser. Og du er sannsynligvis forvirret om hva som forårsaker problemet og hvordan du fikser høy GPU-bruk på din Windows 11/10 PC. Den høye GPU-bruken for DWM.exe kan skyldes en rekke årsaker, som vi har listet opp nedenfor.

Hva forårsaker problem med høy GPU-bruk av Desktop Window Manager (DWM.exe)?

Før alt er det viktig å vite hva som er Desktop Window Manager (DWM) på Windows-PCer. Desktop Window Manager (DWM) er en viktig systemprosess som er ansvarlig for å gjengi brukergrensesnittet på din Windows 10/11-datamaskin. Operativsystemet bruker DWM.exe til å generere alle de smarte visuelle effektene, inkludert muligheten til å kontrollere temaer, gjennomsiktighetseffekter, animasjoner, menyer, miniatyrbilder på oppgavelinjen og mer.

Som du kan se fra funksjonen, bruker Desktop Window Manager systemets grafikkort (GPU) til å gjengi disse UI-elementene. Og nylig har mange Windows 11-brukere stått overfor høye bruksproblemer med denne systemprosessen, noe som har forårsaket massevis av stress og forvirring. La oss derfor se på faktorene som kan forårsake problemet med høy GPU-bruk med Desktop Window Manager:

  • Utdaterte eller ødelagte grafikkdrivere
  • GPU Power Management-innstillinger i Kontrollpanel
  • Visse bakgrunnsprogrammer
  • Windows-utseende eller innstillinger for automatisk skalering
  • Tilstedeværelse av skadelig programvare på din PC
  • GPU-funksjoner som HDR eller HAGS (Hardware Accelerated GPU Scheduling) slås på

I de fleste tilfeller skal brukere ikke måtte deaktivere GPU-funksjoner som HDR eller HAGS, men de kan føre til at flere GPU-ressurser brukes til tider. Når det er sagt, la oss se på de beste løsningene for å løse Desktop Window Manager-problemet med høy GPU-bruk på Windows 10 og 11.

1. Få den siste Windows-oppdateringen

Den mest praktiske løsningen er å utføre en Windows-oppdatering, som sikrer at du kjører den nyeste versjonen som inkluderer feilrettinger, helt nye funksjoner og kompatible drivere for maskinvarekomponentene dine.

For dette, trykk på Windows 11-snarveien «Windows + I» for å åpne Innstillinger-appen. Gå deretter til «Windows Update» fra venstre sidefelt og klikk på «Se etter oppdateringer» i høyre rute. Windows vil automatisk laste ned oppdateringer og ber deg starte PC-en på nytt for å fullføre installasjonsprosessen.

2. Oppdater GPU-driverne

Siden Windows Update ikke alltid henter de nyeste driverne for GPUen din, bør neste handling være å oppdatere GPU-driverne manuelt. Kanskje har grafikkortet ditt sittet fast i en eldre versjon, og du har ikke aktivert alternativet for å automatisk oppdatere GPU-driverne. Følg denne veiledningen for å lære hvordan du oppdaterer Windows 11-drivere. Vi har også forklart hvordan du aktiverer automatiske driveroppdateringer i GeForce Experience eller AMD Adrenalin Software.

  Fiks Star Citizen Installer Error på Windows 10

3. Bruk Intel DSA eller tredjepartsapper til å oppdatere drivere

For å oppdatere driverne til andre maskinvarekomponenter på PC-en manuelt, kan du bruke Intel Driver & Support Assistant (DSA) til å skanne og oppdatere din Intel-baserte maskinvare. Videre kan du bruke en tredjepartsprogramvare kalt IOBit Driver Booster for å manuelt oppdatere driverne til de nyeste versjonene.

1. Først må du laste ned Intel DSA fra denne lenken.

2. Åpne filen «Intel-Driver-and-Support-Assistant-Installer.exe» som du lastet ned i det siste trinnet. Merk av for å godta lisensvilkårene. Klikk deretter på «Installer» for å fortsette.

3. Når det er gjort, vil oppsettet be deg om å starte PC-en på nytt. Fortsett med å gjøre det, og etter at systemet har startet på nytt, start Intel DSA ved å søke etter «Intel Driver & Support Assistant» etter å ha trykket på Windows-tasten. Klikk på resultatet når det dukker opp for å starte programvaren.

4. Intel DSA vil da gi deg beskjed om de forskjellige driveroppdateringene som er tilgjengelige for komponenter på PC-en. Last ned og installer alle disse, og din Intel-baserte maskinvare vil bli oppdatert.

5. La oss nå manuelt skanne etter driveroppdateringer ved å bruke IOBit Driver Booster. Last den ned fra denne linken, og start oppsettet når filen er ferdig nedlastet. I starten kan den be deg om å installere en annen programvare, men dette er ikke nødvendig, så hopp over det.

6. Når installasjonen er fullført, start programmet og søk etter driveroppdateringer. Velg alle driverne du ønsker å oppdatere, og klikk på «Oppdater nå» øverst til høyre. Når den er installert, starter du bare PC-en på nytt, og de nye driverne vil være til stede.

4. Angi DWM.exe manuelt til å bruke integrert grafikkort

Enkelte programmer, spesielt hvis de er knyttet til Windows Utforsker-prosessen, kan forårsake problem med høy GPU-bruk i Desktop Window Manager. Programmene i seg selv kan forårsake topper i GPU-bruken, og det er også mulig at flere apper legger GPU-ressurser på PC-en din.

I denne løsningen vil vi vise deg hvordan du angir grafikkpreferansen for individuelle programmer installert på PC-en din. Programmene som er sterkt avhengige av GPUen, som spill og programvare for innholdsskaping, bør settes til «Høyytelsesmodus», eller spesifiseres manuelt for å bruke det dedikerte grafikkortet. Alt annet på PC-en kan settes til strømsparingsmodus, og dermed utnytte den integrerte GPUen i stedet for å spise opp ressursene til den diskrete grafikken med høy ytelse. Slik fungerer det:

1. Først høyreklikker du på skrivebordet og klikker på «Skjerminnstillinger» i kontekstmenyen.

2. Deretter, under Skjerminnstillinger, klikker du på «Graphics» nederst.

3. På neste skjermbilde kan du nå tildele hvilken GPU som skal brukes til ulike programmer på din PC. Klikk på «Bla gjennom», naviger til C:/Windows/System32, og velg DWM.exe. Klikk deretter på «Alternativer» for å spesifisere hvilken type GPU den skal bruke.

4. Som du kan se her, har vi spesifisert DWM.EXE til strømsparing. For spill har vi spesifisert «Høy ytelse», slik at de bruker det dedikerte grafikkortet. For å fullføre denne løsningen og ytterligere redusere problemet med høy GPU-bruk, utfør dette trinnet for alle andre programmer på datamaskinen.

5. Forhindre bruk av integrert GPU, hold bare én GPU aktiv

Wallpaper Engine har avkreftet i denne støtteartikkelen at systemer med to GPUer: integrert og dedikert grafikk kan ha problemer med høy GPU-bruk. For PC-er med NVIDIA Optimus eller en MUX-svitsjfunksjon, skal dette fungere riktig, men det skader ikke å prøve denne løsningen. Hvis du har problemer med høy GPU-bruk på den bærbare eller stasjonære datamaskinen og de forrige rettelsene ikke hjalp, la oss prøve denne løsningen.

1. For stasjonære brukere trenger du ganske enkelt å se på PC-en fra baksiden og sørge for at skjermens skjermkabler (HDMI, DisplayPort, etc.) IKKE er koblet til hovedkortet, men til det dedikerte grafikkortet i stedet. I hovedsak er alt du trenger å gjøre for å bruke denne løsningen å unngå å bruke skjermkabler begge steder. Når du gjør det, aktiverer systemet den integrerte og dedikerte GPU-en samtidig, noe som forårsaker problem med høy GPU-bruk i Desktop Windows Manager for noen brukere.

2. For bærbare brukere, gå til kontrollsenterprogramvaren levert av produsenten. I vårt tilfelle er dette MSI Center. Du må navigere til innstillingene der du kan spesifisere hvilken GPU den bærbare datamaskinen bruker. Her, sørg for at du velger det diskrete/dedikerte grafikkalternativet i stedet for hybridalternativet. Hvis du vil spare på batteriet, kan du velge den integrerte grafikkmodusen også, men unngå å bruke hybridinnstillingene hvis det gir deg et problem med høy GPU-bruk.

  Slik sjekker du når Windows 10-bygget ditt utløper

Merk: Hvis den bærbare datamaskinen ikke har en MUX-bryter eller muligheten til å slå av NVIDIA Optimus, kan du ikke bruke denne løsningen. I så fall kan du hoppe til neste løsning.

6. Slå av Hardware Accelerated GPU Scheduling (HAGS)

Dette er en av de mest populære løsningene som har fungert for brukere som prøver å fikse Desktop Window Manager-problemet med høy GPU-bruk på PC-ene sine. Hardware Accelerated GPU Scheduling er en funksjon for å forbedre grafikkortytelsen og redusere ventetiden. Imidlertid fungerer det kanskje ikke bra for alle. Så la oss se på hvordan du slår av denne funksjonen.

1. Høyreklikk først på skrivebordet og velg «Skjerminnstillinger» fra kontekstmenyen.

2. Deretter, under Relaterte innstillinger, må du klikke på «Graphics» nederst.

3. Klikk nå på alternativet «Endre standard grafikkinnstillinger» øverst.

4. Her finner du den maskinvareakselererte GPU-planleggingsinnstillingen. Slå av bryteren for HAGS og start PC-en på nytt for å bruke endringene. Dette bør potensielt løse problemet med høy GPU-bruk.

7. Endre strømmodus i Nvidia kontrollpanel

Strømstyringsinnstillinger i Nvidia-kontrollpanelet eller selve strømplanen til den bærbare datamaskinen kan tilsynelatende bestemme hvordan Windows vil bruke GPU-ressursene. Så å sette den til riktig modus kan løse problemet med høy GPU-bruk. La oss se på hvordan du gjør dette.

1. Høyreklikk på skrivebordet og klikk på «Vis flere alternativer». Klikk deretter på Nvidia Kontrollpanel.

2. Deretter navigerer du til «Administrer 3D-innstillinger» fra venstre sidefelt. Deretter, under Globale innstillinger i høyre rute, bla ned og finn «Strømstyringsmodus»-innstillingen. Sett dette til «Foretrekk maksimal ytelse» ved hjelp av rullegardinmenyen og klikk på «Bruk» nederst til høyre.

3. Vi anbefaler også å bruke denne veiledningen til å endre strømmodusinnstillingene i Windows 11. Under «Strøm og batteri» setter du «Strømmodus»-innstillingen til Best ytelse. De andre modusene kan begrense din GPU, noe som får Windows til å rapportere at GPU-bruken er høy, selv om den bruker svært få ressurser fra grafikkortet ditt.

8. Slå av HDR i Windows Skjerminnstillinger

Noen mennesker har klart å fikse problemet med høy GPU-bruk med DWM.exe ved å deaktivere HDR i skjerminnstillingene i Windows. Her er hvordan du kan gjøre det.

1. Høyreklikk først på skrivebordet og klikk på «Skjerminnstillinger» i kontekstmenyen.

2. Her klikker du på bryteren ved siden av «Bruk HDR» og slår den av. Hvis du slår av HDR, deaktiveres også Wide Color Gamut (WCG) hvis den er aktivert, noe som løser problemet.

9. Bruk innstillinger for anbefalt oppløsning og skalering

Windows har en automatisk skaleringsfunksjon som prøver å skalere appene dine til riktig størrelse, i henhold til skjermskaleringsinnstillingen. Det kan forårsake høy GPU-bruksproblemer for noen brukere. Så la oss sørge for at skalerings- og oppløsningsinnstillingene er riktig angitt.

1. Gå til «Skjerminnstillinger» ved å høyreklikke på skrivebordet.

2. Deretter, under Skaler og layout, sørg for at «Skala» er satt til «Anbefalt»-innstillingen. For oss ble 100 % anbefalt. Bruk dessuten rullegardinmenyen for å justere «Skjermoppløsning» og sett den til den anbefalte innstillingen også.

10. Slå av rask oppstart i Windows-innstillinger

Rask oppstart er en Windows-funksjon som du bare kan deaktivere fra strømalternativmenyen. Bruk denne veiledningen for trinnvise instruksjoner om hvordan du aktiverer eller deaktiverer rask oppstart i Windows 11. Den vil hjelpe deg med å komme til strømalternativene gjennom kontrollpanelet slik at du kan deaktivere funksjonen for rask oppstart.

11. Deaktiver oppstartsapper i Windows 11/10

Unødvendige oppstartsapper og ikke-Microsoft-relaterte tjenester kan senke PC-en din, og til og med føre til at problemet med høy GPU-bruk med Desktop Windows Manager oppstår. Slik kan du deaktivere dem.

1. La oss starte med å deaktivere oppstartsapper først. For å gjøre dette, trykk på Windows-knappen og søk etter «Startup Apps.» Klikk deretter på resultatet som vises.

2. Du vil se en liste over apper som åpner seg automatisk og tar opp ressurser når du starter opp Windows-PCen. Så se etter «High Impact» oppstartsapper og slå dem av med en gang. Du kan deretter velge hvilke Windows 11-apper eller programvare du vil laste opp i bakgrunnen når du slår på den bærbare eller stasjonære datamaskinen.

3. For å deaktivere ikke-Microsoft-tjenester som ikke er nødvendige for at PC-en din skal fungere, bruk «Windows +R»-hurtigtasten for å åpne Kjør-vinduet. Her skriver du «msconfig» i tekstfeltet og klikker på OK for å starte systemkonfigurasjonsverktøyet.

  Hvordan fikse CPU-viften roterer ikke på Windows 10 PC

4. Her, naviger til «Tjenester»-fanen. Deretter, nederst til venstre, sørg for at «Skjul alle Microsoft-tjenester» ikke er merket. Klikk deretter på «Deaktiver alle», og de unødvendige tjenestene vil bli stoppet. Klikk «OK» for å bruke og lagre endringene. Start deretter PC-en på nytt hvis du blir bedt om det, og problemet skal løses.

12. Juster innstillingen for visuelle effekter i Windows 11/10

Enkelte low-end PC-er kan ha Desktop Window Manager-problemet med høy GPU-bruk på grunn av utseendeinnstillingene. Så for å redusere belastningen på GPU og forhåpentligvis løse problemet, følg trinnene nedenfor:

1. Åpne Innstillinger-appen ved å bruke hurtigtasten «Windows + I». Her, naviger til «System -> Om,» og klikk deretter på «Avanserte systeminnstillinger.»

2. Naviger nå til «Avansert»-fanen i popup-vinduet. Deretter, under «Ytelse», klikk på Innstillinger og velg «Juster for best ytelse»-innstillingen under fanen Visuelle effekter. Klikk OK for å bruke endringene.

13. Skann etter skadelig programvare og deaktiver tredjeparts antivirus

Noen ganger kan det å kjøre tredjeparts antivirusprogramvare føre til at problemet med høy GPU-bruk oppstår. Så bruk denne veiledningen til å avinstallere apper i Windows 11 og fjerne tredjeparts antivirus helt. Hvis du ikke ønsker å gjøre det, slår du den av fra innstillingene. Når det gjelder å kjøre virusskanningen, kan du bruke alternativene i antivirusprogramvaren. Men for andre, her er trinnene for hvordan du gjør det ved å bruke den opprinnelige Windows-sikkerhetsfunksjonen:

1. Først åpner du systemstatusfeltet (nederst til høyre på skjermen) ved å klikke på pilen. Klikk deretter på «Windows Security-ikonet», som ser ut som et skjold.

2. Dette åpner Windows Security-appen. Klikk her på «Virus- og trusselbeskyttelse» for å få tilgang til systemskanningsalternativet.

3. Klikk deretter på «Hurtigskanning» for å utføre en skanning på systemet ditt. Vi anbefaler å bruke skannealternativer for å utføre en full systemskanning også hvis du er villig til det. Når den er fullført, følg instruksjonene på skjermen for å fjerne eventuelle trusler som finnes på systemet ditt.

14. Kjøre CHKDSK-, DISM- og SFC-kommandoer

DISM- og SFC-kommandoene brukes til å reparere Windows OS ved å gjenopprette eventuelle manglende eller ødelagte filer. CHKDSK-kommandoen brukes til å skanne HDD eller SSD for dårlige sektorer og reparere dem. Slik kan du kjøre dem:

1. Først åpner du ledeteksten i administratormodus. For det, trykk på Windows-knappen, søk etter «CMD», og klikk deretter på «Kjør som administrator» i høyre rute.

2. Deretter kopierer og limer du inn kommandoene nedenfor i CMD-vinduet, én etter én. De er alle forskjellige, og skal ikke startes sammen. Når du har skrevet inn den første kommandoen (som er DISM), trykker du på Enter og venter til prosessen er ferdig. Gå deretter videre til de neste kommandoene og gjenta prosessen for SFC- og CHKDSK-kommandoer.

DISM/Online/Cleanup-Image/RestoreHealth

SFC /scannow

chkdsk /f

15. Bruk systemgjenopprettingspunkt eller «Tilbakestill denne PCen» i Windows 11

Hvis du husker at PC-en din ikke hadde problemet med høy GPU-bruk for en tid siden, kan det hende at du kan løse problemet ved å bruke gjenopprettingsverktøy for å gå tilbake til det siste systemgjenopprettingspunktet. Hvis du ikke har et systemgjenopprettingspunkt, kan du i stedet ganske enkelt tilbakestille PC-en også. Før du gjør det, husk å sikkerhetskopiere viktige data om nødvendig. Du kan også se denne veiledningen for utmerket sikkerhetskopieringsprogramvare for Windows.

1. Åpne Windows-innstillinger ved å trykke på «Windows + I»-snarveien. Deretter, under Systeminnstillinger, bla ned for å finne «Recovery», og klikk deretter på den.

2. Her finner du alternativet «Tilbakestill denne PCen». Klikk på «Tilbakestill PC»-knappen for å starte prosessen og følg instruksjonene på skjermen for å fullføre prosedyren. Når du er ferdig, vil Windows OS bli tilbakestilt.

Hvis du ønsker å bruke systemgjenopprettingsmetoden, klikker du på «Start på nytt nå» for å gå inn i alternativene for avansert oppstart. Når PC-en har startet på nytt, følg denne veiledningen for å gjenopprette PC-en ved hjelp av systemgjenopprettingspunktene.

ofte stilte spørsmål

Er 100 % GPU-bruk ok?

Når du kjører spill eller andre GPU-tunge programmer, er det greit at GPU-bruken er på 100 %. Dessuten, hvis du med vilje har satt strømplanen eller GPU-strømstyringsinnstillingen til de balanserte innstillingene, i stedet for høyytelsesmodusen, kan Windows rapportere at GPU-bruken din er veldig høy basert på dine nåværende innstillinger.

Hvorfor er GPU-bruken min på 100 % inaktiv når jeg ikke spiller spill?

GPU-bruken kan være på 100 % selv når du ikke spiller spill på grunn av mange faktorer som bakgrunnsapplikasjoner og -tjenester, DWM.exe-problemer eller til og med din nåværende strømplan.

[FIXED] Problem med høy GPU-bruk forårsaket av DWM.exe

Det er det. Vi håper en av de mange løsningene vi listet ovenfor hjalp til med å fikse problemet med høy GPU-bruk med Desktop Window Manager (DWM.exe) systemprosessen. Nå som du har implementert de foreslåtte løsningene og løst problemet, sjekk ut denne veiledningen om ulike måter du kan øke hastigheten på Windows 11. Den inkluderer til og med hvordan du debloater Windows 11-installasjonen, noe som kan redusere GPU-, CPU- og RAM-bruken ytterligere hvis du ønsker det. Når det er sagt, hvis du er i tvil, gi oss beskjed i kommentarene nedenfor!