3 måter å aktivere/deaktivere kontrollert mappetilgang

Kontrollert mappetilgang er en innebygd defensiv mekanisme for Windows 10 og 11.

Windows OS er et populært mål for nettkriminelle på grunn av dets utbredte bruk og mangfoldet av sårbarheter som kan utnyttes. Skadevare- og løsepengeangrep kan forårsake betydelig skade på data og systemer, noe som resulterer i økonomisk tap, omdømmeskader og andre negative konsekvenser.

I tillegg til å installere antivirusprogramvare, kan funksjonen kontrollert mappetilgang i Windows 11/10 gi et ekstra lag med beskyttelse mot løsepenge-angrep.

La oss se hva denne kontrollerte mappetilgangen handler om og dens betydning.

Hva er kontrollert mappetilgang?

Kontrollert mappetilgang er en funksjon i Windows 10 og 11 som gir et ekstra lag med sikkerhet for å beskytte viktige filer og mapper mot uautoriserte endringer av skadelig programvare eller løsepengeprogramvare.

Når denne funksjonen er aktivert, begrenser den appens mulighet til å få tilgang til og endre filer og mapper som er beskyttet. Bare klarerte applikasjoner som er godkjent av brukeren eller systemet har tilgang til disse filene og mappene.

Windows vil overvåke og varsle brukeren hver gang en uklarert app forsøker å endre en beskyttet fil eller mappe med denne kontrollerte mappetilgangen. Denne funksjonen gir et ekstra lag med beskyttelse mot ransomware-angrep og andre typer skadelig programvare som forsøker å kryptere eller slette viktige filer.

Det er noen måter å aktivere kontrollert mappetilgang i Windows 10 og 11.

Bruker Windows Security Center

  • Klikk på Windows Start-knappen og skriv «Windows Security» i søkefeltet.
  • Klikk på «Windows Security» for å åpne appen.
  • Klikk på «Virus- og trusselbeskyttelse» i menyen til venstre.
  • Rull ned til «Ransomware-beskyttelse» og klikk på «Administrer ransomware-beskyttelse.»
  Super Animal Royale-kupongkoder: Løs inn nå

  • Vri bryteren under «Kontrollert mappetilgang» til på-posisjonen.
  • Windows Security vil nå overvåke beskyttede mapper og varsle deg når en uklarert app prøver å endre dem.
  • For å legge til en beskyttet mappe, klikk på «Beskyttede mapper» og deretter «Legg til en beskyttet mappe.»
  • Velg mappen du vil beskytte og klikk «OK».
  • Du kan også legge til pålitelige apper til hvitelisten ved å klikke på «Tillat en app gjennom kontrollert mappetilgang» og velg appen du vil legge til.

Bruker gruppepolicy

  • Trykk på Windows-tasten + R for å åpne dialogboksen Kjør.
  • Skriv «gpedit.msc» og klikk OK for å åpne Local Group Policy Editor.

  • I panelet til venstre, naviger til Datamaskinkonfigurasjon > Administrative maler > Windows-komponenter > Windows Defender Antivirus > Windows Defender Exploit Guard > Kontrollert mappetilgang.

  • Dobbeltklikk på «Konfigurer kontrollert mappetilgang» i panelet til høyre.
  • Velg alternativet «Aktivert» og klikk OK.

  • Under «Alternativer»-delen velger du «Revisjonsmodus» for å overvåke endringer i beskyttede mapper eller «Blokkeringsmodus» for å forhindre endringer i beskyttede mapper.

  • Klikk på «Bruk»-knappen og klikk deretter på «OK» for å lagre endringene.
  • Og til slutt for å legge til en mappe i listen over beskyttede mapper, åpne Windows-sikkerhet og gå til «Virus- og trusselbeskyttelse» > «Administrer løsepengevarebeskyttelse» > «Beskyttede mapper»> «Legg til en beskyttet mappe.» Velg mappen du vil beskytte og klikk «OK».

Bruker PowerShell

  • Åpne PowerShell som administrator. For å gjøre dette, høyreklikk på Windows Start-knappen og velg «Windows PowerShell (Admin).»
  • Skriv inn følgende kommando og trykk Enter.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Enabled

  • Når du kjører kommandoen, vil kontrollert mappetilgang bli aktivert på enheten din.
  • På samme måte for å deaktivere kontrollert mappetilgang, må du erstatte «Aktivert» med «Deaktivert».
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Disabled

  • Du kan bekrefte statusen til kontrollert mappetilgang ved å kjøre følgende kommando.
Get-MpPreference | Select EnableControlledFolderAccess
  • Hvis utgangen viser «1», er kontrollert mappetilgang aktivert. Hvis utgangen viser «0», betyr det at kontrollert mappetilgang er deaktivert.
  Kan du sette en smartskjerm på toppen av mikrobølgeovnen din?

Merk: Du må kanskje starte datamaskinen på nytt etter å ha gjort endringer i innstillingene for kontrollert mappetilgang.

Hvorfor må dataene sikres?

Beskyttelse mot nettangrep

Med det økende antallet nettangrep, er det viktig å sikre dataene dine for å beskytte den sensitive informasjonen din mot å bli tilgang til av uautoriserte personer. Nettkriminelle kan bruke din personlige informasjon til uredelige aktiviteter eller selge den på det mørke nettet.

Unngå identitetstyveri

Identitetstyveri oppstår når noen stjeler din personlige informasjon og bruker den til å begå svindel eller andre kriminelle aktiviteter. Ved å beskytte dataene dine kan du forhindre identitetstyveri og unngå de juridiske og økonomiske konsekvensene som følger med det.

Overholdelse av regelverk

Avhengig av din bransje kan det være spesifikke forskrifter som krever at du beskytter dataene dine. Juridiske og økonomiske straffer kan bli pålagt for ikke å overholde disse reglene og forskriftene.

Opprettholde tillit hos kundene

Hvis du er bedriftseier, er det viktig å beskytte kundens data for å opprettholde tilliten deres. Et databrudd kan skade omdømmet ditt og føre til at kunder mister troen på din evne til å beskytte informasjonen deres.

Rolig til sinns

Å vite at dataene dine er sikre kan gi trygghet og redusere stress. Du kan fokusere på andre oppgaver og aktiviteter uten å bekymre deg for de potensielle konsekvensene av et datainnbrudd.

  Hva er en god normal GPU-temp for spill?

Hvordan velge mapper å beskytte?

Dette er de ulike faktorene du bør vurdere når du velger bestemte filer og mapper som skal sikres.

Betydning

Sjekk mappene som inneholder viktige filer, for eksempel personlig eller økonomisk informasjon, som kan være farlige hvis de åpnes eller endres uten tillatelse.

Fare

Vurder risikonivået for hver mappe basert på faktorer som sannsynligheten for et skadelig angrep og den potensielle konsekvensen av et sikkerhetsbrudd.

Bruk

Vurder hvor ofte hver mappe åpnes eller endres, og om den er en delt mappe eller bare tilgjengelig for en bestemt bruker.

plassering

Finn ut om mappen er tilgjengelig fra utenfor organisasjonen og om den er lagret på den lokale datamaskinen eller en nettverksstasjon.

Når du har identifisert mappene som krever beskyttelse, kan du legge dem til listen over kontrollert mappetilgang ved å følge en av metodene ovenfor. Det er viktig å regelmessig undersøke og oppdatere listen over beskyttede mapper for å sikre at eventuelle nye eller modifiserte mapper også dekkes av krypteringen.

Forfatterens notat ✍️

Kontrollert mappetilgang er en viktig sikkerhetsfunksjon i Windows 10 og 11, men den er ikke tilstrekkelig alene for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå. Det er bare ett lag av forsvar blant mange som bør implementeres for å sikre systemet ditt

I tillegg til denne kontrollerte mappetilgangen, bør du også vurdere å implementere andre sikkerhetstiltak som antivirus og anti-malware programvare, brannmur, tofaktorautentisering, sterke passord og regelmessige sikkerhetskopier.

Jeg håper du fant denne artikkelen nyttig for å lære om kontrollert mappetilgang og viktigheten av den. Du kan også være interessert i å lære om hvordan du gjenoppretter slettede filer fra papirkurven etter å ha tømt dem på Windows og Mac.