Hvilken er best for deg?

KDE og GNOME er populære Linux-skrivebordsmiljøer.

Disse Linux-skrivebordsmiljøene gir brukeren det grafiske grensesnittet for å bruke Linux. For eksempel, hvis du velger Linux Mint, får du et Cinnamon-skrivebordsmiljø (basert på GNOME 3), mens Ubuntus standard skrivebordsmiljø er GNOME-basert. På den annen side bruker Kubuntu og Fedoras KDE-utgaver KDE Plasma.

Disse ligner på Windows og MacOS grafiske grensesnitt. Begge gir en inngangsport til de underliggende funksjonene og påvirker brukernes arbeidsflyt, produktivitet og tilpasning direkte.

Men som en erfaren Linux-bruker vil du kanskje vite hva som er best. Derfor vil jeg i denne artikkelen sammenligne GNOME og KDE Plasma. Ved slutten av sammenligningen vår vil du vite hvordan de er forskjellige og hva som passer best for deg.

La oss komme i gang med GNOME- og KDE-sammenligningen.

Hva er GNOME?

GNOME, som står for GNU Network Object Model Environment, er et populært skrivebordsmiljø. Det er åpen kildekode-programvare og kjører på toppen av et gitt operativsystem (Linux eller Windows). Det uttales som «guh-nome.»

Ut-av-boksen GNOME er brukervennlig og superenkel å bruke. Den tilbyr en anstendig mengde tilpasning samtidig som den opprettholder et moderne syn.

Under panseret bruker GNOME en objektforespørselsmegler (ORB). Den støtter COBRA (Common Object Request Broker Architecture), noe som gjør det mulig for GNOME-baserte programmer å jobbe sammen, som ligger på forskjellige operativsystemer på tvers av et nettverk.

GNOME 42 på Ubuntu 22.04 LTS

I 1999 lanserte GNOMEs grunnleggere, Miguel de Icaza og Federico Mena GNOME 1.0. Det ble raskt populært og fortsatte å utvikle seg. I skrivende stund er den siste versjonen av GNOME GNOME 44, tilgjengelig i Fedora-distro.

Mange populære Linux-distroer bruker GNOME som skrivebordsmiljø. Disse inkluderer Fedora, CentOS, Manjaro GNOME-utgaven og Ubuntu.

Oppsummert er GNOME et moderne skrivebordsmiljø som tilbyr brukervennlighet og mye tilpasning. Noen av nøkkelfunksjonene inkluderer:

  • Den kommer med en minimalistisk distraksjonsfri layout
  • Tilbyr tilgang til viktige programmer rett ut av esken
  • Den kommer med et funksjonsrikt appsenter
  • Intuitivt utformede apper med en konsekvent layout
  • Flotte tilgjengelighetsfunksjoner
  • Lavt maskinvarebehov og lavt minneforbruk
  • Støtter mørkt brukergrensesnitt

Hvis du vil prøve den GNOME-baserte Linux-distroen, sjekk dem ut her.

Hva er KDE Plasma?

KDE Plasma er et gratis skrivebordsmiljø med åpen kildekode. Det står for K desktop environment og er populært kjent som Plasma av fellesskapet. Det gir brukerne et stabilt, men likevel tiltalende grafisk brukergrensesnitt som fungerer på forskjellige operativsystemer, inkludert FreeBSD, Linux, MacOS og Windows.

Ut av esken finner du Plasma som er kjent for Windows. Det er også sterkt tilpassbart, noe som gjør det til et utmerket valg for erfarne Linux-brukere som ønsker å tilpasse opplevelsen for bedre produktivitet, arbeidsflyt og utseende. Bortsett fra tilpasning, tilbyr den også tonnevis av KDE-applikasjoner.

Bildetekst: Forenklet KDE-skrivebord på Kubuntu

KDE dukket først opp i 1996 da Matthias Ettrich ga ut sin første versjon.

Noen populære KDE Plasma-kjørende distroer inkluderer Kubuntu, Fedora KDE-utgave, OpenSuse og KDE Neon. Dessuten er KDEs siste utgivelsesversjon 5.27.3 når du skriver denne sammenligningen.

  Hvordan bli kvitt Wayfair Professional

Oppsummert er KDE et svært tilpassbart skrivebordsmiljø som leveres forhåndsinstallert med alle viktige funksjoner og apper. Noen av nøkkelfunksjonene inkluderer:

  • Den kommer med en fungerende oppgavelinje, som ligner på Windows
  • Berøringsskjermstøtte for nettbrett og bærbare datamaskiner
  • Enkel å endre størrelse på vinduer
  • Enkel å bruke layout
  • Minimalt minneforbruk
  • Støtter virtuelle skrivebord og arbeidsområder
  • Flere utklippstavler ved hjelp av Klipper utklippstavlebehandling

Sjekk ut de KDE-baserte Linux-distroene her.

GNOME vs. KDE Plasma

I denne delen skal vi dekke forskjellen mellom Plasma og GNOME. Hvis du har det travelt, sjekk sammenligningstabellen for en rask titt.

GNOMEKDE PlasmaBrukeropplevelse Tilbyr en forenklet brukeropplevelse med et rent grensesnitt.Plasma tilbyr også en god brukeropplevelse, men bare for avanserte brukere.BrukergrensesnittRent, forenklet og moderne brukergrensesnitt.Tradisjonelt, tilpassbart og forenklet brukergrensesnitt.WorkflowFlott utenom- boksens arbeidsflyt, men det kan være begrensende når du tilpasser arbeidsflyten etter dine behov. Utmerket arbeidsflyttilpasning rettet mot mer avanserte brukere. Det kan ta litt tid å venne seg til, men det kan forbedre brukerens arbeidsflyt drastisk. Applikasjoner Godt utvalg av forhåndsinstallerte GNOME-apper, men har begrensede generelle apper. KDE tilbyr også utmerkede, ferdige apper. På toppen av det får du ubegrensede apper å leke med.TilpasningBegrenset tilpasning.Et av de beste tilpassbare skrivebordsmiljøene.TilgjengelighetUtmerket tilgjengelighetsalternativer.Begrensede tilgjengelighetsalternativer.Tabell 1.0: GNOME vs. KDE Plasma

Brukererfaring

Hvis du aldri har brukt GNOME, vil du finne det enkelt å bruke på grunn av dets enkelhet. Den har et rent grensesnitt, et topppanel med ikoner og tilgang til tilgjengelighetsalternativer (hvis aktivert). Den har begrenset tilpasningsmuligheter, men er god nok for nye brukere. Totalt sett vil du finne GNOME for å passe dine krav hvis du leter etter færre alternativer, men god nok til å bruke Linux effektivt og produktivt.

KDE, på den annen side, er mer fleksibel i sin tilnærming. Her får du muligheten til å tilpasse opplevelsen din etter eget ønske. I tillegg til tilpasningsmulighetene tilbyr den et iøynefallende skrivebordsmiljø.

Dessuten, hvis du flytter fra Windows, vil du finne det veldig kjent på grunn av lignende oppsett og tilnærminger.

Totalt sett tilbyr KDE Plasma en anstendig brukeropplevelse og kan kreve at brukere lærer nye ting for å bruke det effektivt. Dens sveitsiske kniv-tilnærming er det som gjør den populær blant superbrukere.

Brukergrensesnitt

GNOME har en praktisk topplinje som inneholder ikoner for enkel tilgang til funksjoner som statusområde, brukermeny, klokke og verktøyknapp.

Bildetekst: Forenklet søkealternativ GNOME 42 på Ubuntu 22.04 LTS

I tillegg får du et vis applikasjonsalternativ for å søke etter applikasjonene gjennom kjekk søkefunksjonalitet.

Bildetekst: GNOME 42 på Ubuntu 22.04 LTS

Totalt sett tilbyr GNOME et moderne brukergrensesnitt der elementene er ryddig plassert for enkel identifikasjon og bruk. Imidlertid mangler brukergrensesnittet funksjonalitet sammenlignet med KDE.

KDE, på den annen side, tilbyr også et rent og brukervennlig grensesnitt.

Bildetekst: KDE Plasma versjon 5.24.7 på Kubuntu 22.04 LTS

Den tradisjonelle skrivebordstilnærmingen betyr at du får en oppgavelinje nederst på skjermen. Den inneholder en startknapp til venstre og verktøyene nederst til høyre.

Bildetekst: Start-meny

Som du kanskje legger merke til, er KDE Windows-lignende. Det er fordi Windows henter inspirasjon fra KDE. Her kan du bla gjennom appene dine eller søke raskt gjennom søkefeltet i startmenyen.

  11 beste strengrepetere for å multiplisere teksten din automatisk

Totalt sett liker jeg KDE Plasmas brukergrensesnitt. Det er en personlig preferanse, og mange Linux-brukere foretrekker kanskje GNOMEs minimalistiske tilnærming.

Arbeidsflyt

Jeg har brukt KDE og GNOME, og jeg likte det de har å tilby.

Ut av esken er GNOME-arbeidsflyten god. Her kan du aktivere Hot Corner for å åpne aktivitetsoversikt. Den har også Active Screen Edges aktivert som standard, som lar deg raskt feste vinduer til sider for multi-tasking.

Bildetekst: Multitasking-alternativer

GNOMEs arbeidsområder hjelper deg med å gruppere vinduer. Det hjelper deg med å forbedre arbeidsflyten, siden du kan lage flere arbeidsområder for forskjellige formål. Disse virtuelle skrivebordene fjerner rot og forbedrer navigasjonen. Du får tilgang til disse arbeidsflytene (virtuelt skrivebord) ved å trykke på supertasten. Som standard er det Windows- eller Kommando-tasten på tastaturet.

Ved hjelp av supertasten kan du enkelt bytte mellom arbeidsplasser og velge applikasjoner. Videre tilbyr den også valg for applikasjonsbytte og multimonitor.

Bildetekst: Multimonitor og applikasjonsbytte GNOME

GNOME støtter også snarveier for å strømlinjeforme arbeidsflyten din. Du kan for eksempel bruke ALT + F2 til å kjøre en kommando raskt eller bytte mellom vinduer ved å bruke ALT + TAB (ligner på vinduer).

På toppen av alle disse kan du tilpasse GNOME-arbeidsflyten ved å bruke utvidelser. Alt du trenger å gjøre er å gå til den offisielle GNOME-utvidelsessiden og installere arbeidsflytutvidelser som BreezyTile, som lar deg tilpasse arbeidsflyten.

Hva med KDE? Tilbyr det en god arbeidsflyt?

Det gjør det! Ut av esken får du arbeidsområdeadministrasjon. Den tilbyr enkel Windows-administrasjon med støtte for hurtigtaster.

Du kan også opprette ny aktivitet (arbeidsområde) ved å høyreklikke på skrivebordet og velge «Vis aktivitetsbytter»> «Ny aktivitet.» De fungerer som et eget virtuelt rom slik at du enkelt kan administrere arbeidet ditt. Under opprettelsen kan du angi navn, beskrivelse og ikon. Videre kan du også angi en snarvei for å bytte!

Bildetekst: Aktivitetsdetaljer

I likhet med GNOME kan du tilpasse arbeidsflyten ved å legge til apper.

Kort sagt, det er en tøff oppfordring å velge en vinner.

GNOME er det riktige valget hvis du leter etter en forenklet tilnærming. KDE Plasma er et bedre valg for de som ønsker å tilpasse arbeidsflyten sin.

applikasjoner

KDE og GNOME tilbyr begge et godt utvalg av programmer.

KDE slår imidlertid GNOME ettersom den tilbyr flere applikasjoner rett ut av esken. Den tilbyr sin applikasjonsprogramvare som lar deg enkelt bla gjennom det enorme applikasjonsbiblioteket. Det er et bibliotek i stadig vekst, takket være KDE-fellesskapet som aktivt deltar i testing og utgivelse av nye apper.

I KDE får du tilgang til nyttige apper som Okular (en dokumentviser), Dolphin (en filbehandler), Kdenlive (en videoredigerer), Konsole (en pen terminal) og mye mer. Hvis du vil ha synkronisering, kan du også bruke KDE Connect, en nyttig app for å koble telefonen til datamaskinen.

GNOME-standardapplikasjoner er nyttige, og jeg bruker dem ofte for å gjøre arbeidet mitt. For eksempel inkluderer GNOME Core-apper en kalkulator, kalender, klokker, dokumentskanner osv. Circle-appene utvider økosystemet. Her kan du få tilgang til Amberol, en musikkapp, eller Apostrophe, en flott app for redigering av markdown.

  Hvordan fungerer det og påvirker det kredittpoengsummen din?

Avslutningsvis slår KDE GNOME i appens økosystem.

Tilpasning

Når det gjelder tilpasning, finner du KDE øverst. Den kommer med mange tilpasningsmuligheter. For eksempel å legge til ny informasjon/funksjonalitet ved å bruke plasma-widgeten eller raskt endre skrivebordsbakgrunnen.

I tillegg kan du endre hvordan skrivebordsikoner arrangeres og oppfører seg ved å tilpasse størrelsen, bredden, sorteringen og mye mer.

Bildetekst: Endre enkelt utseende i KDE Plasma

I tillegg til disse funksjonene lar KDE deg angi systemikoner, globale temaer og til og med Window-administrering av temaer. Og hvis du ikke finner KDE-programstarteren, kan du aktivere programstarteren som fungerer på samme måte som GNOME 3-programstarteren (høyreklikk på menyikonet > vis alternativer > og velg Application Dashboard).

Bildetekst: Bytt til en GNOME-lignende programstarter

Kort sagt, du har full kontroll over skrivebordsmiljøet ditt. Her kan du endre farge, vindusbehandling og tema, og også legge til widgets.

Bildetekst: Widgets i KDE

GNOME, på den annen side, tilbyr ikke så omfattende tilpasning som KDE. Det betyr imidlertid ikke at den mangler tilpasning. I GNOME må du bruke GNOME-utvidelser for å gjøre endringer. Du kan for eksempel bruke Open Weather-utvidelsen til å vise detaljert værinformasjon på skrivebordet eller endre hvordan brettpanelene ser ut eller føles med Tray Icons Reloaded. I tillegg tilbyr GNOME også mørk modus.

Utvilsomt er KDE bedre enn GNOME i tilpasning. Men hvis du liker å bruke standard ut-av-boksen-innstillinger, vil du finne begge like gode.

Oppsummert, bruk KDE hvis du leter etter tilpasning. For enkelhets skyld passer GNOME bedre.

tilgjengelighet

Når det gjelder tilgjengelighet, skinner GNOME. Som standard har den mange alternativer, for eksempel visuelle varsler, et skjermtastatur, stor tekst eller en skjermleser. Du kan aktivere dem ved å gå til Innstillinger > Tilgjengelighet. For de mer trengende kan du slå på «Vis alltid tilgjengelighetsmenyen» for å aktivere den fra topplinjen.

Bildetekst: Tilgjengelighetsalternativer GNOME på Ubuntu 22.04

KDE er også anstendig når det gjelder tilgjengelighet ettersom den tilbyr tilgjengelighetsfunksjoner som ringeklokke, modifikasjonstaster, tastaturfiltre, musenavigasjon og skjermleser.

Avslutningsvis er GNOME bedre når det gjelder tilgjengelighet.

Siste tanker

Hvis du ber meg velge en, sier jeg ingen. Det er fordi jeg liker dem begge.

GNOME tilbyr en forenklet og minimalistisk tilnærming til Linux-distros. Selv om den mangler dyp tilpasning, tilbyr den et brukervennlig miljø, ideelt for nybegynnere. GNOME er også flott for de som ønsker å holde seg produktive med færre alternativer.

På den annen side kan jeg heller ikke gi opp KDE. Den funksjonsrike tilnærmingen kobler meg nærmere til Linux-økosystemet og minner meg på hvorfor jeg elsker Linux.

Så det er ikke noe riktig svar.

Du står fritt til å velge hvilket som helst skrivebordsmiljø.

Hvis du er en ny bruker, er det en god idé å starte med GNOME-skrivebordsmiljøet, og deretter bytte til KDE når du føler deg komfortabel med Linux. KDE er et must-pick for superbrukere, siden de kan bruke det til sitt fulle potensial.

Deretter kan du sjekke ut de beste Linux-partisjonsbehandlerne for å opprette og slette diskplass.