En ny arbeidsmodell: Hybrid fjernarbeid
COVID-19-pandemien forandret arbeidslivet, og tvang selskaper verden over til å innføre fjernarbeid. Mens mange bedrifter tilpasset seg godt, møtte større organisasjoner utfordringer med arbeidsflyten. Å håndtere en stor arbeidsstyrke på distanse viste seg å være krevende.
Nå som hverdagen begynner å normalisere seg, ser vi en overgang til en ny arbeidsmodell: hybrid fjernarbeid. Dette konseptet er imidlertid fortsatt nytt for mange. La oss se nærmere på hva hybrid fjernarbeid innebærer, hvordan det skiller seg fra tradisjonelt fjernarbeid, og hvorfor det kan være verdt å vurdere.
Hva er Hybrid Fjernarbeid?
Hybrid fjernarbeid kombinerer arbeid på kontoret med arbeid utenfor kontoret. Bedrifter som benytter seg av denne modellen har ansatte som jobber enten på kontoret, eksternt, eller en kombinasjon av begge. Denne tilnærmingen ble ofte tatt i bruk etter at pandemirestriksjonene ble opphevet, da det var et behov for å samle team på kontoret, men en full retur til kontoret ikke var ønskelig eller mulig.
Det finnes ulike varianter av hybrid fjernarbeid, noe som gir arbeidsgivere muligheten til å velge en tilnærming som passer deres spesifikke bransje, arbeidsflyt og medarbeidere.
Fleksibel Hybridmodell
Den fleksible hybridmodellen gir de ansatte stor frihet til å velge hvor de vil jobbe, enten det er på kontoret eller hjemmefra. Det er ingen faste tidsplaner som må følges. Man kan jobbe på kontoret for å samarbeide om prosjekter og jobbe eksternt når man utfører individuelle oppgaver. Dette krever god koordinering med lederen.
Den største fordelen med denne modellen er at den bygger tillit. Ved å gi de ansatte selvstendighet kan bedrifter øke moralen, forbedre trivselen på jobben og fremme sunne arbeidsforhold. Strenge regler fører sjelden til økt lojalitet blant de ansatte.
En ulempe er imidlertid mangelen på struktur. Ledere kan ha vanskeligheter med å koordinere team både på kontoret og på distanse, spesielt hvis de ansatte endrer sine planer i siste liten.
Ekstern-Første Hybridmodell
Ekstern-første hybridmodellen passer for bedrifter som prioriterer fjernarbeid og kun avholder fysiske møter fra tid til annen. Et fysisk kontor er ikke nødvendigvis et krav. Noen bedrifter leier kun coworking spaces eller møtelokaler når de skal samles.
Oppstartsselskaper bruker ofte denne strategien for å holde kostnadene nede mens de vokser. De observerer hvordan de fjernansatte reagerer på fysiske møter og prosjektsamarbeid før de eventuelt investerer i et permanent kontor. Denne tilnærmingen hjelper også selskaper med å redusere antall ansatte på kontoret og gradvis gå over til fjernarbeid.
Det er viktig å merke seg at det er subtile forskjeller mellom helt fjerntliggende og ekstern-første arbeidsmodeller. Man kan fortsatt føle seg isolert, da man kun møter kolleger ved planlagte anledninger, ofte kun en eller to ganger i måneden.
Kontor-Første Hybridmodell
Kontor-første hybridmodellen prioriterer de ansatte på kontoret. Arbeidsgivere kan benytte seg av tidsplaner med få arbeidsdager hjemmefra, eller begrense de fjernansatte til en viss prosentandel av den totale arbeidsstyrken. Ressursene rettes hovedsakelig mot den kontorbaserte driften.
Denne tilnærmingen er populær blant store organisasjoner som har behov for mellomledere som ofte fører tilsyn med sine ansatte. Ofte ble disse selskapene tvunget til å innføre fjernarbeid på grunn av pandemien.
Et eksempel er Apple. Ifølge Bloomberg, ba Apple sine ansatte om å returnere til kontoret like etter at nasjonale pandemirestriksjoner ble lettet i 2022. Dette førte til en reduksjon i fjernarbeidsdager med 75 prosent.
Den største ulempen med denne modellen er at den ligner svært på det tradisjonelle kontoroppsettet. Man må fortsatt møte på kontoret de fleste arbeidsdagene. Det er også en risiko for at arbeidsgivere avvikler hybridarbeid hvis produktivitetsvurderingene synker.
Fjernvennlig Hybridmodell
Bedrifter som følger den fjernvennlige hybride tilnærmingen legger like stor vekt på ansatte på kontoret og de som jobber eksternt. Det er vanlig å bruke faste tidsplaner der de ansatte ikke bare kan bestemme selv. Antall fjernarbeidsdager vil avhenge av stilling og ansvarsområde. Noen kan være nødt til å møte på kontoret oftere.
Denne modellen gir arbeidsgivere muligheten til å benytte seg av eksterne avdelinger uten å gå på bekostning av struktur og effektivitet. Justeringer kan gjøres etter behov. Hvis for eksempel en avdeling opplever et fall i produksjon når de jobber hjemmefra, kan de få færre fjernarbeidsdager.
Fordeler med Hybrid Fjernarbeid
Bildekreditt: James Petts/Wikimedia Commons
Stadig flere bedrifter går bort fra tradisjonelt kontorarbeid og fjernarbeid til fordel for den hybride fjernarbeidsmodellen. Både ansatte og arbeidsgivere drar nytte av fleksibilitet, effektivitet og en bedre balanse mellom arbeid og privatliv.
Fleksibilitet for Ansatte
I hybrid fjernarbeid kan man dra nytte av både kontorarbeid og fjernarbeid. Det er ikke sikkert at alle arbeidsgivere lar de ansatte bestemme over sine egne tidsplaner. Men man kan diskutere med sin leder for å finne den beste løsningen for økt produktivitet.
Bedre Overvåkning for Arbeidsgivere
Hybrid fjernarbeid gir ledere muligheten til å overvåke de ansatte uten å innføre strenge retningslinjer om retur til kontoret. Det er ikke uvanlig at noen ansatte utnytter helt eksterne arbeidsmodeller. De kan slippe unna med å gjøre mindre enn de skal siden lederne ikke kan følge dem opp personlig. Overvåkningsverktøy for ansatte er heller ikke alltid nøyaktige.
Dette kan dessverre gå ut over de andre ansatte. Hvis en kollega blir tatt for å jukse med tidrapportering, kan det føre til strengere regler for hele avdelingen.
Maksimal Effektivitet
For mange dager med arbeid enten på kontoret eller hjemmefra kan redusere produktiviteten. Pendling til kontoret tar tid, mens permanent hjemmekontor kan føre til mange distraksjoner. Hybridmodellen optimaliserer arbeidsmiljøet på kontoret samtidig som den gir de ansatte selvstendighet og fleksibiliteten som følger med fjernarbeid.
Bedre Tidsstyring
Hybride fjernarbeidsmodeller gir større fleksibilitet enn tradisjonelt kontorarbeid. Det kan være vanskelig å oppnå balanse mellom arbeid og privatliv når man må møte på kontoret hver dag. Tiden som går med til å kle seg, pendle og sette seg ved pulten kan begrense tiden som er tilgjengelig for andre gjøremål.
Planlagte Møter Gir Økt Moral
Selv om fjernarbeid gir fleksibilitet, kan det også føles ensomt. Ansatte som er vant til å jobbe på kontoret kan oppleve isolasjon etter å ha jobbet hjemmefra over lengre tid. For lite sosial omgang er ikke bra for helsen.
Den hybride arbeidsmodellen motvirker følelser av ensomhet og isolasjon gjennom planlagte møter. Det kan være forfriskende å komme tilbake til kontoret og treffe kollegene sine.
Hvis bedriften ikke arrangerer fysiske arrangementer, finnes det andre måter å takle ensomhet på når man jobber eksternt. Man kan melde seg inn i coworking spaces, delta i gruppechatter eller skaffe seg et kjæledyr.
Hybrid Fjernarbeid – Fremtidens Arbeidsmodell?
Med tanke på fordelene hybrid fjernarbeid tilbyr både arbeidsgivere og ansatte, er det sannsynlig at denne modellen vil bli stadig mer utbredt. Flere selskaper over hele verden vil utforske denne muligheten. Det kan dukke opp oftere i stillingsannonser.
Det er lurt å sammenligne hybrid fjernarbeid med tradisjonelt kontorarbeid og fjernarbeid. Undersøk fordeler og ulemper. Det er viktig å være åpen for ulike arbeidsmodeller for ikke å gå glipp av spennende muligheter.