AI-revolusjonen: Når fantasi blir virkelighet – 8 måter AI uskarper grensene

Nye gjennombrudd innen kunstig intelligens (AI), spesielt innenfor språkmodeller, tekst-til-bilde og tekst-til-video teknologi, har gitt AI evnen til å produsere resultater som oppfattes som svært realistiske. Faktisk er det mange som forveksler dette AI-skapte innholdet med ekte, menneskeskapt materiale.

Denne utviklingen markerer et viktig teknologisk fremskritt, men den skaper også en utvisking av grensen mellom det som er ekte og det som er oppdiktet. AI-genererte bilder, tekster og videoer produserer digitalt innhold som truer med å overskygge autentiske opplevelser. La oss se nærmere på hvordan AI bidrar til denne illusjonen av virkelighet.

1. AI-genererte karakterer oppfattes som ekte mennesker

Apper som tilbyr virtuelle AI-kjærester eller -kjærester blir stadig mer sofistikerte. Disse appene simulerer romantiske forhold gjennom AI-genererte karakterer, som brukerne kan tilpasse etter egne preferanser. Noen foretrekker menneskelignende figurer med detaljerte trekk, mens andre gjenskaper fiktive karakterer.

Mange bruker disse datingsimulatorene for å lindre ensomhet. Apper som benytter seg av avansert naturlig språkbehandling (NLP) og store språkmodeller (LLM), er i stand til å etterligne ekte menneskelige samtaler. Dette gjør at brukerne opplever en følelse av å «koble seg» til disse AI-partnerne.

Ironisk nok kan disse AI-kjæreste- og kjæresteappene forsterke sosial isolasjon, da de bidrar til å opprettholde skadelige oppfatninger om mellommenneskelige forhold. Brukere kan begynne å forvente at partnere skal leve opp til disse kunstige AI-personlighetene. Noen går så langt som å vurdere å gifte seg med sine AI-genererte partnere, og dermed avstå fra menneskelige relasjoner.

2. Chatbots tilbyr falsk emosjonell støtte

Generative AI-chatbots blir stadig mer vanlig for psykoterapi. Disse plattformene henter råd om psykisk helse fra sine databaser og simulerer menneskelignende tale gjennom LLM-er. Resultatet er ofte nøytralt og generisk, men mange velger å utforske disse AI-verktøyene i stedet for å betale for tradisjonelle psykoterapitimer.

I tillegg til AIs tilgjengelighet, er det også noen som foretrekker å betro seg til en dømmende, objektiv algoritme. De føler ubehag ved å dele sine problemer med en annen person. Selv når man snakker med en lisensiert profesjonell, kan kommunikasjonsbarrierer oppstå.

Det er likevel viktig å være klar over faren ved å bruke AI-chatbots som terapeuter. AI kan ikke føle empati eller virkelig forstå din situasjon – den bruker NLP for å tolke input og genererer svar basert på sine databaser. Hvis du trenger råd om psykisk helse, bør du kontakte en autorisert terapeut eller psykiater.

3. Brukere imiterer stemmer gjennom talesyntese

Fremskritt innen tekst-til-tale og tale-til-tale modeller har ført til fremveksten av rimelige og tilgjengelige AI-stemmegeneratorer. Disse kan produsere svært naturlig lydende tale. Avhengig av kvaliteten på inndata og modellen som brukes, kan hvem som helst kopiere en annen persons stemme på en nøyaktig måte.

Utviklere bruker ofte AI-stemmegeneratorer for å lage voiceovers til videoer, legge til talefunksjoner til virtuelle karakterer eller programmere stemmeaktiverte apper. Dette er en billigere løsning enn å gjøre opptak fra bunnen av. Noen bruker også disse verktøyene for å parodiere og etterligne kjente personer. Du har kanskje sett falske sangcovere som sirkulerer på nettet.

Det er imidlertid viktig å ikke undervurdere sikkerhetsrisikoen med AI-stemmegeneratorer. Kriminelle kan bruke disse verktøyene for å spre feilinformasjon og gjennomføre svindel. Selv teknologikyndige personer kan bli lurt av AI-syntetiserte stemmer dersom de ikke er forsiktige.

Utbredelsen av AI-drevne stemme-, bilde- og tekstgeneratorer gir brukere muligheten til å skape en helt ny online identitet. Et eksempel på dette er virtuelle influencere. Mange AI-genererte avatarer har svært realistiske og naturtro funksjoner – de kan fremstå som ekte mennesker.

Selv om det å skape realistiske avatarer bringer samfunnet nærmere metaverset, hjelper det også svindlere med å utføre mer sofistikerte angrep. De lager falske identiteter for identitetstyveri og online dating-svindel. Når kriminelle kombinerer disse avanserte teknologiene med psykologisk manipulasjon, kan de lure et bredere spekter av ofre.

Det som er enda mer alarmerende er at noen ofre tror de kan knytte ekte forbindelser med disse AI-personene. Ønsket om selskap tar overhånd. De velger å se bort fra at de som styrer disse profilene ikke bryr seg om dem.

5. AI-innhold oversvømmer søkeresultatene (SERP)

AI-chatbots har hatt en betydelig innvirkning på innholdsindustrien. Både individuelle skribenter, markedsføringsbyråer, innholdsfabrikker og etablerte publikasjoner ser etter måter å fremskynde skriveprosessen med AI. Avanserte LLM-er kan generere en tekst på 500 ord på under 15 sekunder.

Det finnes flere etiske måter for forfattere å bruke AI på. Problemet er at de fleste innholdsprodusenter ønsker å produsere innhold så raskt som mulig. Denne hastigheten går ofte på bekostning av kvaliteten. AI henter informasjon fra treningsdataene sine, men den sjekker ikke fakta eller sammenligner ressurser. Resultatet blir ofte uoriginalt og misvisende.

I tillegg er det slik at mange AI-artikler med lav innsats likevel rangerer høyt i søkeresultatene takket være avanserte SEO-teknikker. De fleste merker ikke engang at visse resultater er AI-generert. Dermed kan de lese og sitere feilaktig og misvisende informasjon uten å være klar over det.

6. Deepfakes ødelegger omdømme

AI-drevne generative modeller kan imitere andres utseende, stemmer og oppførsel gjennom digitalt manipulerte medier. Ta for eksempel en TikTok-video med en «Tom Cruise»-lookalike. Millioner ville tro at det var den ekte Tom Cruise hvis kontoen ikke hadde angitt at videoen var en deepfake.

Dessverre er ikke alle like ærlige. Kriminelle bruker deepfake-videoer for å spre villedende, skadelig og seksuelt antydende innhold. Det krever ikke mye redigeringskunnskap eller spesialverktøy for å produsere slike klipp.

7. Oppslukende VR/AR-opplevelser forvrenger sansene

AI-modeller bidrar til at virtual reality (VR) og augmented reality (AR) teknologier kan gi en mer oppslukende opplevelse. Deres svært realistiske output stimulerer sansene våre på en grundig måte. I takt med at VR/AR-enheter utvikles, vil standarden for lyd, bilde og haptisk signalisering også forbedres.

Selv om det er fascinerende, kan for hyppig bruk av utvidet virkelighet forvrenge våre naturlige sanser. VR/AR-plattformer distanserer oss fra våre fysiske omgivelser. For mye eksponering for kunstige sensoriske stimuli kan gjøre det vanskeligere å skille mellom virkelighet og simulasjon.

Noen brukere utvikler til og med en overdreven avhengighet av utvidet virkelighet. De foretrekker å forsvinne inn i simulasjoner som er skreddersydd etter deres ønsker og preferanser, i stedet for å møte den virkelige verden.

8. AI-baserte forretningssystemer skaper urealistiske forventninger til fortjeneste

AI er i ferd med å endre måten selskaper opererer på i en rekke sektorer. Fox Business rapporterer at 90 prosent av små bedrifter allerede har integrert AI-chatbots i sine arbeidsprosesser. Teknologikyndige fagfolk utforsker også mer avanserte modeller.

Ja, bedrifter kan øke produktiviteten gjennom AI-automatisering, men det å stole utelukkende på disse systemene kan føre til overkapitalisering. Komplekse AI-systemer er dyre. Hvis man kaster seg ut i AI uten tilstrekkelig forberedelse, kan det øke kostnadene og gjøre det vanskeligere å få avkastning på investeringen.

AI er ikke en garanti for suksess. Uinformerte gründere bør legge bort den falske troen på at det å erstatte menneskelige ansatte med AI vil øke fortjenesten. Implementering av nye systemer kan fortsatt føre til tap hvis man ikke planlegger grundig.

Å skille mellom fantasi og virkelighet

Det vil bli stadig vanskeligere å skille mellom den virtuelle og den virkelige verden etter hvert som AI-teknologien utvikler seg. Mer sofistikerte modeller vil produsere mer realistiske resultater. Den eneste måten å motvirke disse utbredte falske realitetene på er å selv utforske AI – lære om funksjonene og begrensningene.

Det er også viktig å forholde seg skeptisk til AI. Teknologien har kommet langt siden den spydde ut usammenhengende setninger, men den kan fortsatt ikke erstatte skikkelig forskning og kritisk tenkning. Blind tillit til AI-plattformer gjør deg bare mer utsatt for feilinformasjon.