Det finnes en rekke metoder og tips for å skape fremragende grafisk design og brukeropplevelse (UX)/brukergrensesnitt (UI) design. Å starte designprosessen i gråtoner kan være fordelaktig, spesielt når du utvikler UX/UI-elementer eller hele sider. Hvis du ønsker å forbedre designresultatene dine eller lære nye teknikker for å løfte designene dine, bør du ta en titt på disse ti grunnene til hvorfor design i gråtoner kan bidra til økt suksess.
DAGENS MUO-VIDEO
SCROLL NED FOR Å FORTSETTE LESINGEN
1. Forbedret Tilgjengelighet
Hovedformålet med UX/UI-design – brukeropplevelse og brukergrensesnitt – er å gi brukerne dine den beste mulige opplevelsen gjennom optimale grensesnitt. Dette innebærer å skape tilgjengelige design som inkluderer alle som interagerer med produktet ditt.
Ved å begynne designprosessen i gråtoner, kan du først konsentrere deg om tilgjengelighetsaspekter som kontrast, størrelse og avstand. Kontrast blir lett synlig når du bruker gråtoner, mens det ofte blir oversett i farger, særlig hvis du ikke har synsvansker som gjør mangel på kontrast vanskelig å legge merke til.
Design først med høy kontrast i gråtoner, og deretter i farger etter WCAGs retningslinjer for tilgjengelighet. Du kan også benytte verktøy for å simulere fargeblindhet for å se hvordan designet oppfattes av andre. Dette sørger for at dine UX/UI-design er tilgjengelige for en bredere brukergruppe.
2. Fokus på Oppsett og Struktur
Som designer er det viktigste fokuset funksjon, ikke bare form. Selv om designere skaper estetisk tiltalende elementer, må disse også fungere optimalt før de blir vakre. Ved å designe i gråtoner kan du konsentrere deg om oppsettet og strukturen uten å la deg distrahere av farger.
Innenfor UX/UI-design er oppsett og struktur spesielt viktig. Du designer måten brukerne samhandler med appen eller nettsiden din på. Oppsettet må være intuitivt, og strukturen på siden eller appen må være gjennomtenkt. Farger kan komme inn i bildet etter at disse grunnleggende elementene er på plass.
3. Nøytralt Utgangspunkt for Samarbeid
Dersom du jobber i et designteam, kan det å starte med gråtoner gi alle et nøytralt utgangspunkt. Det er altfor vanlig at kreative team lar seg distrahere av ubetydelige detaljer som farge, mens viktigere UX/UI-aspekter blir nedprioritert.
Ved å starte med gråtoner kan samarbeidsinnsatsen fokuseres på det som virkelig teller. Du kan designe elementer, layouter, typografi og brukeropplevelse uten å bekymre deg for farger og dekorasjoner.
Når teamet er samstemt om UX/UI-layoutdesignet, kan farger vurderes for å forsterke den strukturelle designen. På det tidspunktet har teamet arbeidet harmonisk sammen, og fargevalg vil ikke være like utfordrende.
4. Raskere Iterasjoner
Når grunnlaget for designet er lagt og du vet hvordan det fungerer, blir det mye raskere å lage iterasjoner. Når farger ikke er i fokus, går det raskere å produsere, dele og evaluere iterasjoner, spesielt når du jobber direkte med kunder.
Kunder vil ofte fokusere på farge før designets funksjonalitet. Ved å fjerne farger fra iterasjonsalternativene, kan kunden, designteamet og du selv fokusere raskere på det som må endres.
Når alt er i gråtoner, går det raskere å flytte elementer eller endre størrelse på deler. Du slipper å stadig fargelegge elementer for å få dem til å passe eller vurdere plassering basert på samsvarende eller ikke-samsvarende farger. Dette bidrar til en mer effektiv designprosess.
5. Enklere å Legge til Farge
Det er mye enklere å legge til farge når designet er utviklet i gråtoner. Hvis alt er forhåndsdesignet og godkjent, blir farge nesten det siste trinnet i prosessen.
Gråtonedesign begrenser deg ikke til bare svart. Du kan designe i forskjellige gråtoner, noe som lar deg integrere kontrastforskjeller i designet ditt allerede i designfasen.
Med synlige kontrastforskjeller på plass, blir det mye enklere og raskere å tilordne farger til elementer, særlig når du følger retningslinjene for tilgjengelighet for fargekontrast. Med en begrenset fargepalett kan du tilordne en kontrastverdi til hver farge. Deretter legger du enkelt inn hver farge med tilhørende kontrastverdi i gråtonedesignet ditt.
6. Reduserer Visuell Rot
Design i gråtoner lar deg fokusere på designelementene. For mye farge kan føre til rot i designprosessen og i det endelige produktet.
Ved å fjerne distraksjonen av farger mens du designer, kan du oppnå rene og organiserte design, noe som sikrer at du ikke overdesigner med farger eller andre elementer. UX/UI-designet ditt vil fremstå ryddig og presentere det elegante designet på en god måte.
7. Farge er Ikke den Viktigste Faktoren
Farger bidrar ofte til å etablere merkevarens stil eller retningslinjer, og blir ofte et kjennetegn for prosjektet, merket eller virksomheten din – men farge er ikke det viktigste for et UX/UI-design. Dette blir tydelig om du noen gang har satt i gang gråtonemodus på iPhone.
Hvis et design fungerer problemfritt i gråtoner, fungerer designet vellykket. Fargene i designet er ikke avgjørende for funksjonaliteten.
Å tilføre tekstur og form til dine UX/UI-design vil øke funksjonaliteten, mer enn bare bruk av farger. På samme måte som det finnes komposisjonsregler for fotografering, finnes det også komposisjonsregler for design, og de er svært like.
Sørg for at dine UX/UI-design fungerer bra, er tilgjengelige for alle og ser bra ut. Bruk deretter farger for å reflektere merkevaren din.
8. Motta Mer Konstruktiv Tilbakemelding
Dette har blitt nevnt i et tidligere punkt, men når distraksjonen av farger er fjernet, vil dine UX/UI-design motta mer konstruktiv tilbakemelding. Dette gjelder uansett om du mottar tilbakemeldinger fra designteamet ditt bestående av profesjonelle designere eller om du presenterer prosjektet for en kunde som ikke har designkunnskap.
Mennesker ser naturligvis farger og assosierer dem med visse aspekter, som positive eller negative konnotasjoner, kjønnsbaserte forventninger eller andre assosiasjoner. Ved å presentere et gråtonedesign, kan den konstruktive kritikken fokusere kun på designet uten å bli overskygget av fargeassosiasjoner.
9. Spar Tid og Penger
I næringslivet er tid penger. Ved å spare tid på å designe i gråtoner, sparer du penger i det lange løp.
Det tar tid å legge til farge tidlig i designprosessen. Du vil uten tvil også bruke tid på å endre eller redigere farger gjennom hele prosessen, i stedet for å fokusere på designet. Dette tar mer tid fra designprosessen.
Ved å legge til farge på slutten av designprosessen, vet du allerede hvilke elementer og layouter du bruker. Det er mye enklere – og raskere – å legge farge til eksisterende designelementer enn å prøve å vurdere farger for elementer som ennå ikke eksisterer.
10. UX/UI-farger kan Endres
UX/UI-design og applikasjoner lar mange brukere endre farger. Selv om grensesnittdesignet er i fokus, og farge er den siste delen av designimplementeringen, bør du huske at mange brukere endrer fargene på nettsider og enhetsapper.
Lysmodus og mørk modus endrer fargevalgene dine – selv om du uansett bør designe for hvert alternativ. Sjekk ut våre tips for å designe et brukergrensesnitt i mørk modus.
Det finnes mange funksjoner som lar brukere endre designfarger slik de ønsker, uavhengig av dine fargevalg i prosessen. Disse verktøyene – som iPhone-brukere som endrer fargen på tekstbobler eller endrer tekstfargen på iOS-enheter – betyr at innsatsen din med å designe for bestemte farger kan være bortkastet. Det er derfor bedre at designet fungerer i gråtoner eller en hvilken som helst farge, i stedet for bare én farge.
Design i Gråtoner vil Forsterke Dine UX/UI-Design
Det kan føles uvant å starte designprosessen i gråtoner hvis du er vant til å designe i farger, men det er en god vane å innføre. Design i gråtoner vil rette fokus mot viktige designelementer som form, tekstur og tilgjengelighet. Det vil gi mer mening til designet ditt i stedet for å fokusere på farge, som er et element som kan endres enkelt av brukerne uansett.