Orange Pi vs Raspberry Pi: Hvilken er best for deg?

Viktige punkter å merke seg

  • Orange Pi 3B utmerker seg med flere tilkoblingsmuligheter og lagringsalternativer sammenlignet med Raspberry Pi 4 Model B, noe som gjør den ideell for erfarne brukere med spesifikke krav.
  • Raspberry Pi drar nytte av sin dominerende posisjon i markedet, og tilbyr et større fellesskap av brukere, rikelig med læremateriell og omfattende teknisk assistanse.
  • Det endelige valget mellom disse to kortene avhenger i stor grad av individuelle behov: Orange Pi presenterer seg som et kostnadseffektivt og kraftig alternativ, mens Raspberry Pi er et trygt og velprøvd valg med sterk støtte.

I august 2023 introduserte Shenzen Xunlong fra Kina Orange Pi 3B, et spennende enkeltkortalternativ. Om du ser etter en datamaskin på et enkelt kort, kan den vise seg å være et lovende alternativ til den velkjente Raspberry Pi 4 Model B.

Begge kortene deler flere likheter, som en formfaktor på størrelse med et kredittkort, en 40-pinners GPIO-kontakt, en type C USB-strømforsyning og et bredt spekter av tilkoblingsmuligheter. Det er imidlertid forskjellene som utgjør den største forskjellen når man skal velge mellom de to.

Hva skiller Orange Pi fra Raspberry Pi?

La oss utforske de mest markante forskjellene mellom disse to Pi-modellene for å hjelpe deg med å avgjøre hvilken som passer best for deg.

Prosessoren

Begge kortene er utstyrt med firekjerners prosessorer med en klokkefrekvens på 1,8 GHz. Orange Pi bruker en Rockchip RK3566 med fire ARM A55-kjerner. Raspberry Pi 4 har også fire kjerner, men av den litt mer kapable A72-varianten. Hvis du ønsker enda mer ytelse, kan du vurdere Orange Pi 5, som var med i vår oversikt over de mest potente enkeltkortdatamaskinene.


Bildekreditt: Orange Pi

Tilkobling

Et raskt blikk på Orange Pi avslører noen ekstra tilkoblingsmuligheter. Den har en kontakt for en 5v-vifte, lik den man finner på et hovedkort i en stasjonær datamaskin. Begge kortene leveres med fire USB-porter, men bare én er USB 3.0 på Orange Pi.

Orange Pi har en fullstørrelses HDMI 2.0-kontakt, i motsetning til de to miniatyriserte på Raspberry Pi. Begge kortene har en port for en liten LCD-skjerm, men Orange Pi har i tillegg en ekstra EDP DisplayPort-kontakt på baksiden.

Raspberry Pi-brukere kan enkelt legge til en strømknapp på kortet, men Orange Pi-brukere slipper det: den er allerede inkludert. Det er også en tilbakestillingsbryter i midten. Praktisk og lettvint!

Lagring

Orange Pi tilbyr flere lagringsmuligheter. Den har eMMC på undersiden og et M.2-spor for en NVMe-stasjon. Dette gir den en betydelig fordel både når det gjelder kapasitet og lese-/skrivehastighet, også sammenlignet med en USB-bootet Raspberry Pi.

Sjekk størrelsen på M.2-stasjonen før du monterer den. Lengre stasjoner vil stikke ut over kanten av kortet, mens tykkere stasjoner kan risikere å kortslutte SD-kortleseren. Som produsenten av Orange Pi advarer: «Dette kortet er kun beregnet for SSD-er med en helt flat bakside.»

Operativsystem

Det finnes ingen mangel på operativsystemer for Orange Pi, med Debian, Ubuntu og Orange Pi OS blant de offisielt støttede. Raspberry Pi fungerer med enda flere operativsystemer enn man kan liste opp, som vist i vår liste over utmerkede Raspberry Pi-operativsystemer.

Pris

Det er en klar vinner når det gjelder pris: Orange Pi koster omtrent halvparten av en tilsvarende Raspberry Pi 4.

Hva med støtten?

Noen av forskjellene vi har nevnt vil være avgjørende for mange entusiaster. Raspberry Pi nyter godt av fordelene ved å være markedsledende: det finnes mange Raspberry Pi-brukere, og relativt få Orange Pi-brukere. Du vil finne langt mer læremateriell, teknisk støtte og generell inspirasjon hvis du holder deg til det populære valget. Orange Pi er derimot et kort som garantert vil appellere til superbrukere med spesielle behov.

Så, hvilken Pi er best?

Det enkle (og forutsigbare) svaret er: det kommer an på. Hvis du trenger rask lagring for ditt neste prosjekt, kan Orange Pi 3B være et godt valg. Hvis du derimot foretrekker et trygt og velprøvd alternativ med enestående støtte, er det nok best å holde seg til Raspberry Pi.