ChatGPT med Bing-søking: Nøyaktig info, men med en hake?


Viktige punkter å merke seg

  • ChatGPTs begrensete kunnskapsbase utgjør en betydelig utfordring, ettersom den mangler evnen til å gi presis informasjon om hendelser som har funnet sted etter januar 2022.
  • OpenAI imøtekommer denne problemstillingen ved å gjeninnføre internettilgang for ChatGPT, ved å benytte Bing, slik at den kan tilby oppdaterte og relevante svar.
  • Aktivering av nettleserfunksjonaliteten forbedrer nøyaktigheten og grundigheten i ChatGPTs respons, men den introduserer også fare for spredning av feilinformasjon, og den påvirker potensielt annonseinntektene til nettsteder.

En av de største begrensningene med ChatGPT er den begrensede kunnskapsbasen. Avhengig av hvilken spesifikk modell som benyttes, har ChatGPT en kunnskapsbase som er avgrenset til september 2021 (for GPT-3.5) eller januar 2022 (for GPT-4). Dette innebærer at ChatGPT ikke har kapasitet til å håndtere forespørsler som omhandler hendelser som har skjedd etter disse datoene.

OpenAI har tatt grep for å løse dette ved å oppgradere ChatGPT slik at den kan benytte internett for å gi aktuelle svar på spørsmål. Her er en oversikt over hva du bør vite om denne forbedringen.

ChatGPT kan nå benytte Bing for å få tilgang til internett

En av de sentrale fordelene med AI-chatbots som Bard og Bing AI er evnen til å hente oppdatert informasjon fra internett. ChatGPT har derimot manglet denne funksjonen. Dette endret seg i en kort periode etter at OpenAI lanserte nettleserfunksjonalitet i mai 2022, men den ble senere fjernet som følge av misbruk. Dette misbruket innebar at ChatGPT-brukere utnyttet nettleserfunksjonen for å omgå betalingsmurer på nettsteder og få gratis tilgang til nyhetsartikler.

Etter dette ble ChatGPT igjen konfigurert til sin opprinnelige design uten internettilgang. Chatboten var da avhengig av tredjeparts plugins for å hente informasjon fra nettet. Nå har OpenAI annonsert at de implementerer «Browse with Bing», en funksjon som utnytter Bing Search Engine API for å gi ChatGPT den nødvendige evnen til å innhente oppdatert informasjon. For å forhindre noen av problemene som oppstod med den forrige implementeringen, har OpenAI lagt betydelige begrensninger på hvilke nettsteder ChatGPTs nettleserfunksjon kan få tilgang til. Nettsteder som har lagt restriksjoner på ChatGPTs GPTBot, er unntatt fra å bli inkludert i ChatGPTs syntetiserte svar.

Men hvordan aktiverer man denne funksjonen i ChatGPT? Og hvordan vil denne nye internettilgangen påvirke ChatGPT-brukere? La oss utforske dette.

Slik aktiverer du nettlesing på ChatGPT

For å ta i bruk nettleserfunksjonen kreves det et betalt ChatGPT Plus-abonnement. Hvis du har et ChatGPT Plus-abonnement, kan du aktivere nettleserfunksjonen via kontoinnstillingene.

  1. Åpne ChatGPT.
  2. Klikk på navnet ditt eller e-postadressen nederst til venstre i chattevinduet.
  3. Klikk på Innstillinger og beta.
  4. Klikk på Beta-funksjoner og aktiver bryteren ved siden av Bla gjennom med Bing.

Deretter for å bruke ChatGPTs nettleserfunksjon:

  1. Start en ny chat.
  2. Hold musepekeren over GPT-4-modellen.
  3. Velg Bla gjennom med Bing fra rullegardinmenyen.

ChatGPT vil automatisk benytte nettleserfunksjonen når det er behov for å hente oppdatert informasjon. Alternativt kan du instruere chatboten om å starte en nettlesingssession vedrørende et spesifikt tema eller spørsmål når du ønsker nyere informasjon om et gitt emne.

Hva internettilgang betyr for ChatGPT-brukere

Den primære virkningen av at ChatGPT igjen får internettilgang er forbedrede svar. ChatGPT vil nå kunne gi mer omfattende og presise svar. Foreløpig har hverken GPT-3.5- eller GPT-4-modellene kunnskap om hendelser eller temaer som har funnet sted etter januar 2022. Denne mangelen på kunnskap hindrer ChatGPT i å svare på visse spørsmål eller gjøre antagelser, noe som resulterer i feilaktige svar.

Når vi testet samtaler som involverte raskt endrende statistikk, ble viktigheten av internettilgang tydelig. Mens ChatGPT uten internettilgang ga svar med feil tall, ga ChatGPT med internettilgang mer nøyaktige tall for emner som verdensbefolkning og salgsstatistikk for smarttelefoner.

I samtalen nedenfor spurte vi standard ChatGPT GPT-4-modellen hvilket land som har størst befolkning. Svaret var feil.

Vi stilte deretter samme spørsmål til ChatGPTs GPT-4-modell med nettlesing aktivert, og svaret var korrekt.

Men situasjonen er ikke uten ulemper. Internettilgang vil også medføre visse negative konsekvenser. Det øker risikoen for spredning av feilinformasjon hvis ChatGPT baserer seg på nettsteder med unøyaktig, partisk eller falsk informasjon. Datakildene som brukes til å trene ChatGPT har blitt renset i stor grad, noe som reduserer risikoen for at chatboten sprer feilinformasjon og propaganda. Med uhemmet tilgang, bør vi imidlertid forvente flere tilfeller der ChatGPT forsterker falske nyheter og andre typer feilinformasjon i fremtiden.

En annen mindre åpenbar ulempe ved ChatGPTs nye funksjon er dens innvirkning på nyhetskilder og annen informasjon. De fleste nettsteder er avhengige av trafikk for å generere inntekter. ChatGPT med internettilgang undergraver dette i en viss grad ved å gi tilgang til informasjon fra andre nettsteder uten at brukerne trenger å besøke dem. Dette betyr at ChatGPT potensielt vil berøve nettsteder for annonseinntekter de ellers ville ha tjent fra brukere som besøker nettsidene deres. Noen nettsteder vil blokkere ChatGPT-tilgang og vise en melding om at «nettstedets «robots.txt»-fil hindrer meg i å hente de forespurte sidene,» men mange nettstedseiere vil ikke gjøre dette.

Naturligvis vil søkemotorer som Google og Bing også potensielt oppleve et fall i inntekter fra annonser på søkeresultatsidene deres. Men aktører som Google og Bing er for store til å kjenne på denne typen press, i hvert fall på nåværende tidspunkt. Effekten vil være mer merkbar for små nettsteder, der annonseinntekter er en viktig inntektskilde.

ChatGPTs nettleserfunksjon er et tveegget sverd

Gjeninnføringen av ChatGPTs nettleserfunksjon er et tveegget sverd. På den ene siden gjør det AI-chatboten i stand til å gi brukere mer presis og oppdatert informasjon. Men det introduserer også risikoen for spredning av feilinformasjon og negativ innvirkning på annonseinntektene for mindre nettsteder. Selv om det er gyldige bekymringer, er nettlesingsfunksjonen nå valgt som standard.

Brukere som ønsker mer omfattende svar fra ChatGPT kan aktivere funksjonen, mens de som er bekymret for feilinformasjon kan holde seg til den opprinnelige modellen. Hvordan dette vil påvirke AI-chatbot-landskapet på lang sikt gjenstår å se. Inntil videre tar OpenAI en forsiktig tilnærming for å gi brukerne et valg mellom en helt lukket modell og en med selektiv internettilgang.