Sikring av den Digitale Verden: En Dybdegående Sammenligning av Cybersikkerhet og Informasjonssikkerhet
I vår moderne, teknologidrevne og globalt sammenkoblede verden er det blitt mer kritisk enn noen gang å beskytte våre digitale ressurser. Dette har gjort cybersikkerhet til en absolutt prioritet og en av de største investeringene for organisasjoner og bedrifter over hele kloden.
Cybersikkerhet er et omfattende felt som omfatter mange elementer og komponenter, inkludert applikasjonssikkerhet, nettverkssikkerhet, informasjonssikkerhet, driftsikkerhet og sikkerhet for sluttbrukere, blant annet.
Uansett om vi snakker om sikkerhetseksperter eller bedriftseiere, er det mange som bruker begrepene cybersikkerhet og informasjonssikkerhet om hverandre, selv om de ikke betyr det samme.
Selv om begge har som mål å beskytte datasystemer mot datainnbrudd og digitale trusler, involverer de ulike prinsipper. Både cybersikkerhet og informasjonssikkerhet overlapper hverandre noe, men de skiller seg også med hensyn til spesialiseringer og nødvendige ferdigheter.
I denne artikkelen vil vi dykke dypere ned i forskjellene og likhetene mellom cybersikkerhet og informasjonssikkerhet. La oss begynne!
Hva Innebærer Cybersikkerhet?
Det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) anser cybersikkerhet og informasjonssikkerhet som to separate fagområder.
Innenfor sikkerhetsfeltet er cybersikkerhet en undergruppe av informasjonssikkerhet. Cybersikkerhet har som formål å beskytte datasystemer, enheter, nettverk og applikasjoner, og den forsvarer dataene i disse digitale ressursene mot cyberangrep.
Med den stadig økende digitale transformasjonen og hyppigere datainnbrudd er digitale data mer sårbare enn noen gang. Å ikke iverksette tiltak for å sikre digital sikkerhet setter bedrifter og deres omdømme i fare.
Cybersikkerhet innebærer å identifisere kritiske, sensitive og høyprioriterte data, samt de potensielle risikoene disse dataene står overfor, og hvilke sikkerhetstiltak som kan iverksettes for å beskytte dataene mot cyberkriminelle.
I tillegg til å sikre fysisk sikkerhet, som å beskytte bedriftens enheter mot tyveri og avverge fysiske angrep, er det avgjørende å lære ansatte om beste sikkerhetspraksis. Å kombinere dette med cybersikkerhetstiltak for å forhindre at hackere skader organisasjonen digitalt, spiller også en vesentlig rolle.
Disse cybersikkerhetstiltakene kan inkludere datakryptering, passordbeskyttelse av kritiske systemer, brannmurer og mer.
Typisk forholder cybersikkerhetstiltak seg først og fremst til:
- Nettverkssikkerhet
- Skysikkerhet
- Applikasjonssikkerhet
- Beskyttelse av kritisk infrastruktur
Med andre ord identifiserer cybersikkerhet kritiske data i en organisasjons nettverk, applikasjoner og skyinfrastruktur som er utsatt for angrep, og iverksetter tiltak for å beskytte mot trusler som malware og cross-site scripting (XSS).
Hva Innebærer Informasjonssikkerhet?
Informasjonssikkerhet, også kjent som InfoSec, handler om hvordan enkeltpersoner og organisasjoner beskytter sine digitale ressurser, som personlig informasjon, konfidensielle forretningsdokumenter og intellektuell eiendom.
Dette omfatter de retningslinjene og prosedyrene som bedrifter bruker for å beskytte data og forhindre uautorisert tilgang, manipulasjon, avbrudd, modifikasjon, kopiering og ødeleggelse.
Bedrifter kan lagre konfidensiell informasjon både fysisk, i mapper og filer, og digitalt i skyen, og forsvarsmekanismene vil variere for de ulike lagringsformene.
Mens fysiske filer bør oppbevares i låste skap og kun være tilgjengelig for autoriserte personer i høyere stillinger, bør digitale filer sikres og begrenses med tilgangskontroller for å hindre uautorisert tilgang og sikre databeskyttelse.
Informasjonssikkerhet omfatter vanligvis:
- Tilgangskontroller
- Tekniske kontroller
- Prosedyrekontroller
- Overholdelseskontroller
Sammenlignet med cybersikkerhet er informasjonssikkerhet et mye bredere område, da det ikke bare sikrer digital datasikkerhet, men også fremmer sikkerhet, konfidensialitet, integritet og administrasjon av de generelle forretningsdataene som krever beskyttelse.
Hvordan Overlapper Cybersikkerhet og Informasjonssikkerhet?
Cybersikkerhet og informasjonssikkerhet har flere overlappende aspekter. Det viktigste fellespunktet er at begge har som mål å sikre datasikkerhet.
Både informasjonssikkerhet og cybersikkerhet setter data høyt. Informasjonssikkerhet omfatter beskyttelse av alle typer data, uavhengig av om de er lagret online eller offline. Cybersikkerhet er først og fremst opptatt av å sikre datasikkerhet og beskytte en organisasjons sensitive data mot ondsinnet og uautorisert tilgang.
I tillegg til databeskyttelse finnes det andre områder hvor cybersikkerhet og informasjonssikkerhet overlapper, noe som kan skape forvirring blant enkeltpersoner og profesjonelle:
- Delt sikkerhetspraksis: Både cybersikkerhet og InfoSec bruker CIA-modellen (konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet av informasjon) for å håndheve sikkerhetspolicyer og -prosedyrer. Cybersikkerhet sørger for at kun autoriserte personer får tilgang til sensitive data, mens integritet sikrer pålitelighet og forhindrer at dataene endres eller manipuleres.
Samtidig sørger datatilgjengelighet for at sensitive data er tilgjengelig når det er nødvendig, enten det er for å sjekke bankkontoen eller spore en forsendelse.
- Relaterte ferdigheter og utdanning: Enten du ønsker å jobbe innen cybersikkerhet eller InfoSec, trenger du en bachelorgrad i informatikk, cybersikkerhet, informasjonsteknologi (IT) eller lignende fagområder.
Disse ferdighetene gir deg grunnleggende kunnskap for å jobbe som for eksempel cybersikkerhetsingeniør, jobbanalytiker, tester eller spesialist.
Nå som vi har sett på likhetene, la oss se på forskjellene mellom informasjonssikkerhet og cybersikkerhet.
Cybersikkerhet vs. Informasjonssikkerhet: Hovedforskjellene
Sikkerhetsomfang
Selv om både cybersikkerhet og informasjonssikkerhet fokuserer på å beskytte data, varierer omfanget av datasikkerhet for de to betraktelig. Omfanget av cybersikkerhet er begrenset til beskyttelse av digitale data.
Cybersikkerhet fokuserer primært på å beskytte nettverk, datasystemer og digitale ressurser mot cybertrusler, inkludert skadelig programvare, virus, hackere og andre ondsinnede aktører som er rettet mot digitale miljøer og organisasjonsnettverk.
Dette innebærer tiltak for å sikre dataintegritet, konfidensialitet og tilgjengelighet for digitale ressurser.
Informasjonssikkerhet har et bredere sikkerhetsområde som beskytter både digitale data og fysisk informasjon om ressurser og prosesser knyttet til lagring, administrasjon og overføring av sensitive data. Dermed sikrer informasjonssikkerhet sikkerhet i alle former, enten det er fysisk, papirbasert eller digitalt.
Derfor, mens cybersikkerhet kun fokuserer på digital datasikkerhet, utvider informasjonssikkerhet omfanget av cybersikkerhet og dekker alle aspekter av informasjonssikkerhet og beskyttelse.
Fokus på Sikkerhet
Cybersikkerhet er først og fremst opptatt av å sikre nettverkssystemer og data lagret i digitale ressurser. Den har derfor som formål å beskytte disse systemene mot digitale trusler som malware-angrep, hackingforsøk, phishing, brute force-angrep, og lignende for å sikre datasikkerhet.
Informasjonssikkerhet har derimot en helhetlig og bredere tilnærming for å beskytte sensitive data i alle former. Den fokuserer derfor på et bredere perspektiv på sikkerhet, inkludert personlig sikkerhet (som opplæring av ansatte), fysisk sikkerhet (som sikring av bedriftens lokaler og dokumentlagring), og håndheving av retningslinjer som styrer datatilgang og håndtering.
Sikkerhetstilnærming som Profesjonelle
Når det gjelder det profesjonelle aspektet, kan cybersikkerhetseksperter engasjere seg i sikkerhetstesting, avhengig av organisasjonens størrelse og ressurser.
Cybersikkerhetspersonell kan også gi råd til ledere om nettverks- og informasjonssikkerhetsproblemer som kan påvirke hele organisasjonen. Cybersikkerhetsspesialister kan også fokusere på å beskytte og forsvare nettverk og digitale systemer gjennom defensive mekanismer.
En informasjonssikkerhetsspesialist kan på sin side opprette og implementere nettverks-, bruker- og datapolicyer, samt utdanne og informere nettverksbrukere om nettverkssikkerhetsproblemer. Dette oppfordrer dem til å være forsiktige og følge beste sikkerhetspraksis.
InfoSec-ansatte kan også undersøke og håndtere sikkerhetshendelser og dokumentere hva som har skjedd for å forhindre gjentagelse av potensielle cybersikkerhetstrusler.
Komponenter
Cybersikkerhetskomponenter omfatter vanligvis bruk av systemer for deteksjon og forebygging av inntrengning, brannmurer, krypteringssystemer, antivirusprogramvare og beredskapsplaner for hendelser. Dette gjør det til et mer teknologisk sentrisk sikkerhetsaspekt.
Informasjonssikkerhetskomponenter omfatter alle de diskuterte cybersikkerhetskomponentene samt fysiske sikkerhetskomponenter, som for eksempel sikre arkivskap, begrenset tilgang til bygninger og bedriftsavdelinger, samt retningslinjer for hvordan en organisasjon håndterer, avhender og deler data både online og offline.
Implementerte Teknikker
Spesialister innen cybersikkerhet verifiserer og håndhever sikkerhetsoppdateringer, programvareoppdateringer, installasjon og implementering av brannmurer og antivirusprogramvare, passordadministrasjon og mer.
Cybersikkerhetspolicyer kan kreve tofaktorautentisering for å få tilgang til programvare, enheter og annen informasjon som er lagret på nettverk og digitale systemer.
Informasjonssikkerhetsspesialister og -analytikere utarbeider ofte gjenopprettingsplaner og prosedyrer som selskaper kan følge for å forhindre sikkerhetstrusler og fortsette driften i nødsituasjoner. Disse gjenopprettingsplanene kan omfatte kopiering og lagring av informasjon i skyen.
En gjenopprettingsplan kan også inneholde et sikkerhetsrammeverk for å opprettholde eller gjenoppta IT-drift etter en menneskeskapt eller naturkatastrofe. InfoSec-eksperter tester ofte planene og tiltakene de har tenkt å gjennomføre regelmessig.
Samsvar og Regulering
Standarder og forskrifter for cybersikkerhet fokuserer først og fremst på digital sikkerhet, inkludert PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) for kredittkortdatasikkerhet.
Standarder og forskrifter for informasjonssikkerhet har et bredere omfang som dekker alle aspekter av informasjonssikkerhet, inkludert fysisk sikkerhet, opplæring av ansatte og dataklassifisering.
Eksempler på slike InfoSec-overholdelsesstandarder inkluderer Health Insurance Portability and Accountability (HIPAA) og General Data Protection Regulation (GDPR).
Cybersikkerhet vs. Informasjonssikkerhet i et Nøtteskall
Her er en tabell som tydeligere viser forskjellene mellom cybersikkerhet og informasjonssikkerhet.
Forskjeller | Cybersikkerhet | Informasjonssikkerhet |
Omfang og mål | Fokuserer på å sikre data fra nett- eller cyberdomenet. | Beskytter data både online og offline uten begrensning til cyberområdet. |
Beskyttelse | Fokuserer på å beskytte data mot cybertrusler. | Omhandler databeskyttelse mot alle typer trusler, inkludert fysiske og digitale trusler. |
Trusselbilde | Omhandler og sikrer forsvar mot digitale trusler, som malware, hacking og phishing. | Omhandler et bredt spekter av trusler, inkludert fysiske trusler, sikkerhetsbrudd, fysiske feil, spionasje og angrep fra sosiale ingeniører. |
Roller for fagpersoner | Rollen til cybersikkerhetsprofesjonelle er å forhindre aktive trusler så vel som Advanced Persistent Threats (APT). | Informasjonssikkerhetseksperter danner grunnlaget for omfattende datasikkerhets- og håndteringsspesialister som er ansvarlige for å håndheve retningslinjer og prosedyrer som sikrer dataintegritet og konfidensialitet. |
Angrep | De viktigste truslene og angrepene cybersikkerhet håndterer, inkluderer cybersvindel og cyberkriminalitet. | Informasjonssikkerhet beskytter mot uautorisert tilgang, dataendringer, avsløring og forstyrrelser. |
Hva det omhandler | Cybersikkerhet omhandler beskyttelse av data som kanskje eksisterer eller ikke eksisterer i cybersikkerhetsområdet, som personlig informasjon. | Informasjonssikkerhet omhandler informasjonsressurser og datakonfidensialitet, integritet og tilgjengelighet. |
Forsvarsmekanisme | Cybersikkerhet fungerer som en første forsvarslinje. | Informasjonssikkerhet kommer først inn i bildet når dataene er brutt. |
Ferdigheter som kreves | Cybersikkerhet krever spesialiserte ferdigheter og kunnskap om datanettverk og -systemer, inkludert ferdigheter i programmering. | Informasjonssikkerhet krever kunnskap om compliance, risikostyring, tekniske ferdigheter og juridiske spørsmål. |
Teknologier | Cybersikkerhet er avhengig av teknologier som antivirusprogramvare og brannmurer. | Informasjonssikkerhet er avhengig av teknologier som sikrer fysisk sikkerhet og cybersikkerhet, inkludert tilgangskontroller. |
Fokus på data | Fokuserer på å beskytte dataene uavhengig av hvor de er lagret. | Fokuserer på å sikre informasjonsressurser, inkludert data og informasjon som bedriftshemmeligheter og konfidensiell kundeinformasjon. |
Vanlige Spørsmål
Kan en cybersikkerhetsekspert bytte til å være en informasjonssikkerhetsekspert og omvendt?
Ja, en cybersikkerhetsprofesjonell kan enkelt bytte til å bli en informasjonssikkerhetsspesialist og omvendt, da begge feltene overlapper hverandre betydelig når det gjelder ferdigheter og kunnskap.
Selv om de to skiller seg tydelig fra hverandre, gjør de delte ansvarsområdene og det grunnleggende det mye enklere å bytte fra cybersikkerhet til informasjonssikkerhet og omvendt. Det er avgjørende å identifisere de overlappende ferdighetene, lære av sikkerhetskonseptene, få den nødvendige opplæringen og sertifiseringen, samt praktisk erfaring for å bytte til et annet cybersikkerhetsaspekt.
Hva er noen vanlige ferdigheter og teknisk kunnskap som er nødvendig for begge karrierer?
Minimums- og vanlige ferdigheter som kreves for cybersikkerhet og informasjonssikkerhet er:
1. En bachelorgrad i informatikk eller IT
2. Tekniske ferdigheter eller kunnskap om nettverkssikkerhet, operativsystemer, hendelsesrespons, sårbarhetsvurdering og kryptering.
3. Risikostyringsferdigheter og kunnskap om samsvar, sikkerhetspolicyer og risikovurdering.
4. Sikkerhetsbevissthet, inkludert phishing-bevissthet og brukeropplæring.
5. Kunnskap om sikkerhetsverktøy, inkludert brannmuradministrasjon og deteksjon av inntrengning.
6. Cybersikkerhetsstyring, inkludert compliance management og sikkerhetsstyring.
Konklusjon
Det er avgjørende å forstå forskjellen mellom cybersikkerhet og informasjonssikkerhet, spesielt hvis du vurderer en karriere innen IT eller cybersikkerhet.
Selv om målene, rollene og ansvaret for begge sikkerhetsaspektene kan overlappe, er fokuset, ferdighetene, strategiene og angrepsforsvaret forskjellig, og de bruker ulike teknologier for å oppnå lignende mål.
Denne artikkelen vil forhåpentligvis gi deg innsikt i forskjellene mellom cybersikkerhet og informasjonssikkerhet, inkludert hvordan de skiller seg med hensyn til teknologier, angrep, omfang, trusselbilde og roller og ansvar.
Videre kan du undersøke det viktigste grunnleggende innen personlig cybersikkerhet som du bør kjenne til.