Viktige punkter
- Bruk av emojier i passord kan skape problemer med kompatibilitet og risiko for å bli utestengt fra kontoen din hvis plattformen ikke støtter dem ordentlig.
- Passord som består av emojier kan være forutsigbare og dermed lette å knekke, siden mange velger populære og ofte brukte emojier.
- Emojier kan se forskjellige ut på ulike operativsystemer, noe som kan gjøre det vanskelig å skrive inn riktig passord og føre til behov for ny kontoverifisering.
Emojis har blitt et universelt språk som overskrider kulturelle og språklige forskjeller. De er nå en integrert del av vårt daglige internett-vokabular, så mye at mange begynner å bruke dem i passord.
Dessverre er ikke dette en god idé, og her er fem grunner til hvorfor.
1. Risiko for utestengelse
Har du prøvd å bruke emojier i passordet ditt? Noen plattformer godtar emojis, mens andre ikke gjør det. Dette kan i seg selv være et lite problem. Men selv om du kan opprette en konto med et emoji-basert passord, kan det hende du ikke får logget inn igjen, spesielt hvis passordreglene endres. Det er en risiko for kompatibilitetsproblemer eller at nettsiden ikke klarer å håndtere emoji-passord korrekt.
2. Forutsigbarhet
Når det gjelder passord, velger mange vanlige ord og enkle tallkombinasjoner. Ifølge en studie fra NordPass, er det mest brukte passordet «123456», mens ord som «admin» og «passord» også er svært vanlige. Hvis folk begynner å bruke emojier i passordene sine, er det sannsynlig at de vil velge de mest populære emojiene, noe som gjør passordene enkle å knekke.
3. Problemer mellom plattformer
Emojis er en del av Unicode-standarden og skal være like på tvers av alle plattformer og operativsystemer. Likevel kan de se litt annerledes ut avhengig av enheten din. Dette kan føre til at du sliter med å skrive inn riktig passord. For mange feil forsøk kan føre til at kontoen må verifiseres på nytt eller til og med bli låst.
4. Ulempe
I tillegg til potensielle sikkerhetsproblemer, er det også praktiske ulemper. Hvis du kun bruker smarttelefonen, er det kanskje ikke så vanskelig å bruke emoji-baserte passord. Men har du prøvd å sende en emoji fra en datamaskin? På en Windows-maskin må du for eksempel aktivere emoji-støtte med et spesielt verktøy. Det er definitivt enklere å bruke bokstaver og tall på tastaturet.
5. Risiko for skuldersurfing
Tastaturet på smarttelefonen viser gjerne de sist brukte emojiene øverst. Denne lett tilgjengelige informasjonen øker risikoen for skuldersurfing. Skuldersurfing er en metode der en angriper spionerer på skjermen din for å stjele sensitiv informasjon. Et vanlig passord vil ikke gjøre deg helt sikker mot dette, men en emoji-kombinasjon er enklere å huske enn noe slikt som «us1nFzP!qR.»
Hvordan lage et sterkt passord uten emojis
Du trenger ikke emojier for å lage et sterkt passord. Det du trenger er en kombinasjon av bokstaver, tall og spesialtegn. Passordstyrke, eller passordentropi, kan måles. Jo mer komplekst et passord er, desto vanskeligere er det å knekke.
Problemet med komplekse passord er at de kan være vanskelige å huske. Derfor bør du bruke en passordbehandler, en programvare spesielt utviklet for å lagre og administrere passord. Disse er enkle å bruke og mange tilbyr gratisversjoner.
En annen viktig sikkerhetsmekanisme er tofaktorautentisering. Med tofaktorautentisering aktivert, må du bekrefte identiteten din med en midlertidig kode eller en egen app.
Emojis er morsomme, men ikke ideelle for passord
Emojis er fine å bruke når du vil uttrykke deg eller kommunisere raskt med andre. Men de er ikke egnet som passord, i hvert fall ikke ennå. Det finnes bedre, tryggere og mer praktiske måter å sikre kontoene dine på.