Raske lenker
Nøkkelpunkter
- Ticketmaster-svindel innebærer salg av falske eller stjålne billetter, samt opprettelse av falske kundeservicekanaler.
- Svindlere forsøker å unngå Ticketmasters sikre betalingsmetoder ved å kreve betaling via tjenester som Venmo eller gavekort.
- For å unngå svindel, bør du primært kjøpe billetter gjennom Ticketmaster og bruke trygge betalingsalternativer.
Billetter til populære konserter blir ofte utsolgt svært raskt, og mange er villige til å betale ekstra for å sikre seg billetter fra andre. Ticketmaster er sentralt i denne prosessen, og er et selskap som mange har et ambivalent forhold til.
Dessverre utnytter svindlere Ticketmaster til å lure fans for penger. Det finnes heldigvis metoder for å gjenkjenne og unngå Ticketmaster-svindel, som vi skal se nærmere på.
Hvordan fungerer Ticketmaster-svindel?
Svindlere som utnytter Ticketmaster har diverse metoder for å lure deg, men de fleste faller inn under fire hovedkategorier.
1. Salg av billetter som ikke eksisterer
Iblant påstår en svindler at de har billetter til salgs uten at dette stemmer. De forsøker å overbevise deg om at billetten er ekte ved hjelp av falske bilder eller bevis, men i realiteten eier de ingen billett.
Om du kjøper en slik billett, kan svindleren sende deg en falsk billett eller love at den blir levert «senere». Uansett ender du opp uten gyldig billett.
Alternativt kan en svindler selge en «spekulativ billett», som vil si at de selger en billett de planlegger å kjøpe når salget starter. Ofte legger de ut billetter for salg før det offisielle salget har startet, uten garanti for at du får billetten du betaler for.
2. Salg av stjålne eller brukte billetter
Noen ganger er billetten ekte, men svindleren har fått tak i den på uærlig vis (for eksempel gjennom en annen svindel). Selv om du eventuelt mottar en ekte billett, kan det likevel gå galt.
For det første kan billetten være stjålet eller kjøpt via kredittkortsvindel. Hvis det er tilfellet, kan den opprinnelige eieren av billetten eller kredittkortet melde den som stjålet, og Ticketmaster vil da annullere billetten. Det betyr at billetten kan bli ugyldig før svindleren selger den videre eller før du forsøker å bruke den.
Iblant selger en svindler den samme legitime billetten til flere personer. Det fører til et kappløp om å bruke billetten først. Den første som skanner billetten ved inngangen, vinner, mens de andre som har kjøpt den samme billetten ikke får adgang. Svindleren tjener penger på å selge den samme billetten flere ganger.
3. Falske kundestøttelinjer og nettsider for Ticketmaster
I en særlig ubehagelig form for Ticketmaster-svindel, lager svindlerne falske kundestøttesider og telefonlinjer som ser ut til å være fra Ticketmaster. Dermed lurer de alle som tar kontakt.
Denne svindelen starter ofte når noen har problemer med Ticketmaster, enten fordi noe ikke fungerte som det skulle eller fordi de allerede har blitt svindlet. De søker etter Ticketmasters supportside på nett, og ender opp med en falsk nettside eller telefonlinje som drives av svindlere.
Når svindleren har fått kontakt med offeret, forsøker de å overbevise dem om å overføre penger. Et vanlig triks er å fortelle folk at de må betale et «aktiveringsgebyr» for å «aktivere billetten». Det er selvfølgelig ingen reelle gebyrer, og pengene går rett i svindlerens lomme.
4. Omgåelse av Ticketmasters betalingsprosess
Svindlere liker ikke å bruke offisielle betalingsmetoder. Alle pålitelige betalingsmetoder har sikkerhetstiltak som beskytter forbrukere dersom svindel blir oppdaget. Svindlere forsøker derfor å styre deg bort fra offisielle betalingskanaler, og tilbyr alternative betalingsmåter.
En svindler kan for eksempel be deg om å bruke Venmo for betaling. Venmo er ikke en svindeltjeneste i seg selv, men er ikke designet for salg av produkter på nett. Den er ment å brukes mellom venner, noe som bygger på en viss grad av tillit. Dermed har den ikke samme beskyttelse mot svindel som tjenester som PayPal.
Svindleren kan også be om betaling i form av gavekort. Når du har gitt dem kodene på gavekortet, kan de innløse dem og la deg stå uten billett.
Hvordan unngå Ticketmaster-svindel
Selv om disse svindelmetodene kan virke skremmende, er det heldigvis mulig å beskytte seg. Det finnes måter du kan forsikre deg om at billettene du kjøper gjennom Ticketmaster er ekte.
1. Kjøp via Ticketmaster når det er mulig
Ticketmaster tillater privatpersoner å selge sine billetter gjennom deres egen plattform. Hvis du kjøper billettene dine gjennom Ticketmaster, er du dekket av de sikkerhetstiltakene tjenesten tilbyr.
Dessverre er det noen billettleverandører som ikke tillater videresalg gjennom Ticketmaster, noe som gjør at legitime selgere utenfor plattformen fortsatt kan forsøke å selge sine billetter. Men ved å hovedsakelig handle gjennom Ticketmaster, reduserer du risikoen for svindel.
2. Unngå usikre betalingsmetoder
Hvis du må handle utenfor Ticketmaster, skal du aldri betale for en billett der selgeren ikke bruker en sikker online betalingstjeneste. Hvis noen ber om betaling via Venmo eller gavekort, er det stor sannsynlighet for at du er i ferd med å bli svindlet.
Betal kun med sikre betalingsmetoder, helst gjennom Ticketmaster. Hvis selgeren motsetter seg dette, bør du avstå fra kjøpet. Det er stor fare for svindel.
3. Ikke kjøp billetter før det offisielle salget starter
Det kan være fristende å kjøpe billetter før det offisielle salget starter for å unngå kø. Men du vil da mest sannsynlig kjøpe fra en spekulativ billettselger. Det finnes ingen garanti for at selgeren vil klare å få tak i billetten du har kjøpt, så det er best å unngå dette.
Et raskt Google-søk etter «[arrangementnavn] billetter salgstart» eller lignende bør kunne avsløre om billettene du vurderer er lovlig for salg.
4. Sjekk at du er på riktig Ticketmaster-nettside
Hvis du ønsker å kontakte Ticketmasters kundeservice, må du sørge for at du er på den korrekte nettsiden. Den sikreste måten å gjøre dette på, er å gå til ticketmaster.com og trykke på «Hjelp»-knappen øverst til høyre. Du kan også besøke support-siden direkte via help.ticketmaster.com. Vær varsom med søkeresultater i nettleseren, da disse kan lede til falske sider.
Det er lett å bli lurt når man kjøper billetter på nett, men med disse retningslinjene er du godt rustet til å unngå svindel. Hvis du likevel har blitt utsatt for Ticketmaster-svindel, er det ikke for sent. Du kan kontakte Ticketmasters kundeservice på Ticketmasters kontaktside og få hjelp av en representant.