Nøkkelfunksjoner
- Bambu Lab P1S kombinert med AMS-systemet er en prisgunstig 3D-skriver som muliggjør imponerende flerfargeutskrifter.
- Flerfargeutskrifter genererer en del avfall, men programvaren inneholder verktøy for å minimere dette.
- P1S utmerker seg med sitt kompakte design, enkle oppsett og intuitiv programvare for både datamaskin og smarttelefon.
Bambu Lab P1S med AMS (Automatisk Materialsystem) er en rimelig og fullstendig lukket 3D-skriver som leverer flerfargeutskrifter. Den er rask, pålitelig og gir utmerkede resultater. Det er imidlertid viktig å være klar over at flerfargeutskrifter medfører en del avfall. Likevel representerer P1S og AMS en fantastisk pakke for nybegynnere til en pris under 10.000 kroner.
Bambu Lab P1S
Dette er en enestående, brukervennlig og lukket 3D-skriver med førsteklasses programvare for smarttelefoner og datamaskiner. Sammen med AMS (Automatic Materials System) kan P1S produsere fantastiske flerfargeutskrifter. En enkelt AMS-enhet kan håndtere opptil fire filamenter, og opptil fire AMS-enheter kan kobles sammen for å skrive ut med 16 filamenter. Det er viktig å merke seg at flerfargeutskrifter produserer en del avfall. For å minimere dette, kan man enten skrive ut flere eksemplarer av samme objekt eller inkludere «avfallsobjekter» som absorberer det utskilte filamentet.
Merke: Bambu Lab
Byggevolum: 256 x 256 x 256 mm
Tilkobling: Wi-Fi (og Bluetooth for oppsett)
Oppvarmet byggeplate: Ja
Matingsmekanisme: Bowden-rør
Dimensjoner: 386 x 389 x 458 mm (AMS kan plasseres oppå eller ved siden av)
Vekt: 9,65 kg (uten AMS)
Flerfargeutskrift: AMS gir 4-fargeutskrift, opptil 16 farger med flere sammenkoblede AMS-enheter
Hastighet: Opptil 500 mm/s
Fordeler:
- Imponerende flerfargeresultater
- Lettbrukelig programvare for datamaskin og smarttelefon
- Webkamera for fjernovervåkning og timelapse-videoer
- Opptil 4 farger per AMS-enhet, maks 16 farger
- AMS fungerer som en oppbevaringsboks for filament
Ulemper:
- Betydelig avfall fra komplekse fargeutskrifter grunnet rensing mellom farger
Bambu Lab var blant de første som utviklet kommersielt tilgjengelige CoreXY-skrivere. Selv om de også tilbyr andre typer 3D-skrivere, er det CoreXY-modellene som er ledende, som toppmodellen Karbon X1 og de mer budsjettvennlige P1P og P1S.
CoreXY-skrivere har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle kartesiske skrivere der hver akse styres av uavhengige servomotorer. I en CoreXY-skriver beveger byggeplattformen seg bare langsomt ned med hvert lag, i stedet for å bevege seg frem og tilbake langs Y-aksen. Et par servomotorer styrer X- og Y-aksen samtidig. Dette resulterer i en kompakt skriver som maksimerer byggevolumet i forhold til fotavtrykket, samtidig som det gir raskere utskrifter av høyere kvalitet og færre feil.
Utpakking og montering: Sikker innpakning
Med over ti års erfaring med produkttester, vet jeg at emballasje er viktig. Ikke bare for å beskytte produktet under transport (spesielt viktig med glasset i dette kabinettet), men også for å signalisere en gjennomtenkt brukeropplevelse. Hvis produktet er tilfeldig kastet i en eske med litt skumplast, viser det mangel på omtanke, noe som ofte gjenspeiles i selve produktopplevelsen.
P1S ankom sikkert pakket. Selve skriveren og alt tilbehør bortsett fra prøvefilamentene var plassert i en solid plastpose, med instruksjoner for å løfte posen ut. Dette var enkelt og gjorde det lett å flytte skriveren til skrivebordet, i stedet for å snu esken på hodet eller lirke den ut gjennom små hull i siden.
James Bruce / MakeUseOf
Jeg trodde først at AMS-enheten manglet, men den var faktisk festet inne i skriveren sammen med en verktøykasse og andre deler. Du trenger en unbrakonøkkel fra verktøykassen for å løsne AMS-enheten.
Det er litt montering som må gjøres før man kan begynne å skrive ut, men det er enkelt. Man må feste skjermen, koble til rør og kabler, etc.
James Bruce / MakeUseOf
Etter dette setter man inn et av prøvefilamentene (det følger med tre: to standard PLA og ett støttemateriale). Deretter kan man skrive ut den medfølgende testmodellen som er ferdig på under 20 minutter.
Design og spesifikasjoner: Plastkonstruksjon, men imponerende
Det meste av P1S-kabinettet er laget av ABS-plast, med et glasslokk og en frontplate. Dette gjør den likevel robust og stabil. Skriveren er godt designet og vibrasjonsdempende.
CoreXY-designet gir en utrolig kompakt skriver med et maksimert byggevolum. Den tar bare 43 x 40 cm av skrivebordet (uten filament og avfallsbeholder). Høyden er litt større med 47 cm, men med AMS-enheten på toppen blir totalhøyden 63 cm. Det er viktig å sørge for at det er nok plass for å åpne AMS-lokket. AMS-enheten kan også plasseres ved siden av eller bak skriveren, da den ikke er bredere enn P1S.
Det maksimale utskriftsvolumet er en kube på 256 mm. Det er kanskje ikke enormt, men mer enn nok for de fleste prosjekter.
James Bruce / MakeUseOf
Byggeplaten er en dobbeltsidig teksturert PEI-plate med en fin gylden farge. Den gir et utmerket overflatefeste for det første laget, og utskriftene løsner enkelt når de er avkjølt. Den gir imidlertid den samme teksturen på bunnen av utskriftene, noe som kanskje ikke er ideelt dersom man ønsker en glatt overflate.
James Bruce / MakeUseOf
Jeg er vant til å måtte rengjøre byggeplaten med IPA for å sikre godt feste hver gang, men etter flere uker med utskrift har jeg ikke hatt behov for det, noe som er overraskende. I tillegg til at jeg slipper å håndtere sengen så ofte, virker dette som den beste overflaten jeg har testet til nå. Den skal fungere godt med PLA, ABS og PETG. Den fungerte også fint med PLA-CF. For TPU, PA eller PC filamenter kan det være lurt å kjøpe en glatt høytemperaturseng, og Bambu anbefaler også bruk av limstift.
Et annet smart designelement er byggeplateføringene som gjør det enkelt å sette magnetarket tilbake på plass. Uten disse kan det være vanskelig å håndtere magnetkraften og plassere arket riktig.
Et av kompromissene Bambu Lab har gjort for å holde P1S rimelig, er skjermen. Det er en enkel monokrom skjerm med en D-pad og noen knapper på siden, i stedet for en større fargeberøringsskjerm.
James Bruce / MakeUseOf
Dette har ikke plaget meg i det hele tatt. Jeg har i hovedsak styrt maskinen via den gode programvaren for datamaskiner som både forbereder utskrifter, viser kameraovervåkning og gir full kontroll over alle parametere. Med AMS tilkoblet, trenger man ikke engang å varme opp dysen for å laste og losse filamenter, så man kan bytte filamenter når som helst når skriveren ikke er aktiv. Bortsett fra det innledende oppsettet har jeg ikke brukt skjermen på selve skriveren.
Når det gjelder støynivå, går P1S fra nesten lydløs til «Hva var det?» Raske utskriftshastigheter på opptil 500 mm/s kan til tider gi litt lyd. Men det meste av tiden er den stillegående nok til å stå ved siden av arbeidsstasjonen. Jeg ville imidlertid ikke sovet i samme rom, ettersom bytte av filamenter gir en høy lyd. Den lager også noen lyder under kalibreringen; dette er ment for å kompensere for egne vibrasjoner og de fra overflaten den står på.
AMS: Fantastiske flerfargeutskrifter, men med mye avfall
AMS-enheten (Automatic Materials System) kan plasseres enten oppå skriveren eller ved siden av, og kobles til materen på baksiden. Den er laget av ABS og akryl, og lokket lukkes tett for å holde omgivelsesluften ute. Selv om det ikke er en filamenttørker, inkluderer AMS noen dehydratorposer og et hygrometer som viser når posene bør byttes ut. Dette betyr at du teoretisk ikke skal få problemer med fuktige filamenter.
James Bruce / MakeUseOf
Siden AMS kan inneholde opptil fire filamenter, bidrar den også til mindre avfall ved filamentbytte. Hvis du har litt igjen på en spole og ønsker å starte et nytt prosjekt, trenger du ikke å vente til den er tom eller skrive ut småting for å bruke den opp. Du kan spesifisere hvilken filament som skal brukes eller la resten være i et av de ledige sporene til det trengs.
Opptil fire AMS-enheter kan kobles sammen, slik at man kan bruke opptil 16 filamenter samtidig. Dette gir en betydelig produktivitetsøkning for de som regelmessig velger modeller etter behov.
En annen fascinerende egenskap ved Bambu Lab AMS er at den kan lese RFID-koder som er innebygd i Bambu Labs egne filamenter. Dette sender informasjon om filamenttypen, fargen og utskriftsinnstillingene til programvaren, slik at man ikke trenger å justere innstillingene manuelt. Det reduserer også faren for feil når man tildeler farger til en modell. Men dette betyr ikke at man er låst til deres økosystem. Man kan fortsatt skrive ut med filamenter fra andre produsenter med samme høye kvalitet. Det blir bare like praktisk som med andre skrivere, der man må angi innstillingene selv eller velge fra kjente merker og oppgi hvilken farge det er. Jeg hadde ingen problemer med å blande filamenter under testperioden. Men for de som foretrekker å bruke filamenter fra Bambu Lab, er det verdt å merke seg at prisene deres er rimelige.
For å forenkle filamentbytte, har P1S en praktisk «avfallsrenne» på baksiden der små krøllete ruller med avfallsfilament faller ned.
James Bruce / MakeUseOf
Jeg antar at det er en avfallsbeholder et sted som venter på å bli skrevet ut, men det følger ikke med noen. Jeg brukte en liten pappeske. Det er viktig å ha noe der, ellers blir det litt rot. Husk også å tømme beholderen regelmessig, ellers kan den gå over og lekke inn i utskriftskammeret.
James Bruce / MakeUseOf
Selv om flerfargeutskrifter er imponerende, er det en stor ulempe: mengden avfall som produseres. Som et eksempel brukte den bevegelige dragen på bildet over omtrent tre ganger så mye oransje filament i avfallet som i selve modellen. Den svarte fargen var ganske effektiv, mens det grønne filamentet genererte dobbelt så mye avfall.
Dette var etter å ha brukt noen avfallsoptimaliseringsmetoder. Uten optimalisering ville standardinnstillingene ha generert tre ganger så mye avfall. I eksemplet over måtte filamentet byttes 739 ganger. Dette tallet kan ikke reduseres, så det som betyr noe er hva du gjør med det rensede filamentet.
James Bruce / MakeUseOf
For å redusere avfallet har du noen alternativer:
- Skriv ut i fyll og bruk avfallet til støttemateriale. Begge bruker avfallet til å skrive ut en funksjonell del der fargen ikke spiller noen rolle. «Print into infill» bør alltid være aktivert for fullfargeutskrifter, så utskriftene mine brukte allerede denne funksjonen.
- Skriv ut flere eksemplarer av samme objekt. Mengden fargeendringer vil være den samme som for ett enkelt objekt, så avfallet «spres» mellom alle utskriftene.
- Skriv ut et annet objekt med det avfallet som oppstår. Hvis du har noe annet du trenger å skrive ut, der fargen ikke betyr noe, kan du bare skrive det ut i fargeskiftene. Dette gir avfallet et formål, selv om utskriftstiden og det totale filamentforbruket blir høyere. Ideelt sett bør avfallsobjektet ha samme høyde som hovedobjektet, ellers vil det fremdeles generere avfall etter dette punktet.
Selv med disse strategiene vil det fortsatt oppstå en del avfall ved komplekse utskrifter. Men ikke mer enn å skrive ut et komplekst objekt med mye støtte.
James Bruce / MakeUseOf
Min andre flerfargeutskrift var en panda fra Flexifactory (gratis å laste ned). Stativet ble skrevet ut separat, og pandaene er bevegelige. For dette reduserte jeg avfallet betydelig ved å skrive ut noen nyttige klips samtidig. De fikk tilfeldige fargeendringer som ble ganske attraktive, så dette virker som den beste metoden for å bruke opp avfallsmaterialet.
James Bruce / MakeUseOf
Dette påvirker ikke enkle tofargede utskrifter eller fargeendringer i spesifikke høyder, som gir nesten null avfall. De drar selvsagt ikke nytte av fargebytte, men det er veldig praktisk å slippe å bytte filament halvveis ved å pause utskriften manuelt.
James Bruce / MakeUseOf
Jeg har tidligere prøvd skrivere med dobbel ekstruder og dobbel filamentmating. Jeg har alltid vært skuffet over resultatene og hvor vanskelige de er å håndtere, med hyppig tetting av dysen og andre problemer.
AMS-modulen til P1S har ikke sviktet meg ennå og har gitt fantastiske resultater. Sammen med programvare som gjør det lett å fargelegge 3D-objekter som ikke er fargelagt fra før, har du den mest funksjonelle og rimelige 3D-skriveren som finnes. Etter mer enn ti år med å dekke 3D-skrivere er jeg stadig overrasket over fremgangen.
Det er verdt å merke seg at Bambu Lab anbefaler å ikke bruke AMS med komplekse filamenter som TPU eller de med mye slitemotstand. For disse bør man bruke den bakre spoleholderen og koble fra AMS. Den er imidlertid perfekt for bruk med PLA.
Gjenbrukbare spoler
Jeg har snakket mye om plastavfall, men hva med spolene som filamentet er viklet på? Dette er en annen stor kilde til plastavfall, selv om noen produsenter i økende grad går over til papp.
Bambu Lab har valgt en annen løsning ved å bruke gjenbrukbare, solide plastspoler. Man kan kjøpe disse spolene separat eller bruke de to som følger med skriveren. Så husk å ikke kaste dem når de er tomme!
James Bruce / MakeUseOf
Bare vri for å låse opp den indre pappkjernen og erstatt den med ditt nye filament. Det er også verdt å merke seg at RFID-brikken med informasjon om filamentet er festet til denne pappkjernen. I teorien kan man ta ut denne og feste den til tredjeparts filamenter. Men jeg ville ikke brydd meg, siden standardinnstillingene fungerer bra.
Det ville vært fantastisk om dette designet ble åpnet og brukt i hele industrien.
Programvare: Bambu Studio og Bambu Handy er i front
Programvare – eller mangel på den – kan gjøre en 3D-skriver vellykket eller mislykket. Selv om det er mulig å få gode resultater med generisk programvare, vil mer spesialiserte skrivere dra nytte av tilpasset programvare.
Bambu Lab har utviklet to utmerkede programvareløsninger for datamaskin og smarttelefon. På smarttelefonsiden er det Bambu Handy. Her kan man bla gjennom modeller, dele de opp og skrive ut trådløst til sin P1S uten å forlate telefonen.
Den tilbyr også live overvåkning av utskriften via webkameraet og full fjernkontroll. Kort sagt: hvis du bare skal skrive ut modeller fra biblioteket trenger du ikke datamaskinprogramvaren. Smarttelefonappen er også godt designet, lett å navigere i og feilfri. Dette er uvanlig.
For mer kontroll, kan man laste ned Bambu Studio, deres programvare for datamaskiner (Mac eller Windows). Hovedgrunnen til å gjøre dette er at den inkluderer fjernovervåkning og kontroll samt en rekke forbedringer for flerfargeutskrifter.
For forhåndslagde flerfargemodeller er det enkelt å tilordne hver del til et annet filament eller kombinere underenheter. Men det er også lett å gå inn i «paint mode» og fargelegge hvilken som helst modell selv. Du kan bruke en rekke verktøy, som pensel eller malingsbøtte med kantgjenkjenning. Man kan også legge til tekst for å tilpasse modeller. Denne teksten kan så fargelegges.
Det er en liten læringskurve for Bambu Studio, men hvis du har brukt annen programvare før, bør det ikke være for vanskelig. Og innsatsen er vel verdt det.
Det er ofte lett å avvise en produsents egen programvare og si at man heller skal bruke Cura. Denne tilbyr som regel flere funksjoner. Men i dette tilfellet stemmer ikke det. Bambu Studio er så bra at jeg kommer til å slite med å bruke noe annet.
Bytte av Hot-End
Jeg fikk også tilsendt noen karbonfiberfilamenter for testing. Da jeg prøvde å skrive ut med disse, gjenkjente Bambu Studio-programvaren filamentet og advarte meg om at det ville skade standarddysen. Karbonfibrene sliter fort på dysen og noen tester har vist at selv en fjerdedel av en spole med karbonfiberfilament kan ødelegge standarddyser. Heldigvis fikk jeg også tilsendt en dyse i herdet stål. Det var derfor på tide å bytte ut dysen – noe jeg bare har gjort en gang før. Det krevde oppvarming og nøye fjerning med tang. Det var ikke lett for å si det mildt.
James Bruce / MakeUseOf
Bambu Labs reservedyse leveres som en komplett enhet med bare to skruer og to kabler som må løsnes. Det var latterlig enkelt og krevde ikke oppvarming av dysen i det hele tatt. Jeg fullførte byttet på under fem minutter.
Jeg kunne så teste Bambu PLA-CF filamentet som gir mye sterkere deler som kan brukes til strukturelle utskrifter som disse brakettene for 4040-ekstrudering.
James Bruce / MakeUseOf
Bør du kjøpe Bambu Studio P1S og AMS?
Etter å ha brukt Bambu Lab P1S, AMS og tilhørende Bambu Studio-programvare, er jeg redd jeg kan bli en av de irriterende personene som bare sier «Kjøp Bambu Lab P1S» til alle med utskriftsproblemer. Jeg har ikke hatt en eneste mislykket utskrift. Jeg har laget flerfargeutskrifter uten problemer. Jeg har ikke brukt uker på å kalibrere. Programvaren motarbeider meg ikke. Det er som Apple i 3D-skriververdenen: Det bare fungerer (TM). Dette er slik 3D-utskrift skal være. Slik det så ut i filmene.
Jeg nøler derfor ikke med å anbefale Bambu Lab P1S og AMS hvis budsjettet ditt er opptil 10.000 kroner for en skriver som kan skrive ut i flere farger samtidig.
Den eneste ulempen er mengden avfall som flerfargeutskrifter medfører. Men det er ikke P1S sin feil; det er bare slik 3D-utskrifter fungerer med hyppige filamentskifter. Hver endring må renses et sted. Du bør skrive ut funksjonelle gjenstander samtidig som du skriver ut flerfargede, for å bruke avfallet effektivt. Likevel dør miljøverneren litt i meg hver gang jeg ser på avfallsbeholderen. Jeg har allerede en stor pose med plast som jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med. Å finne ut hvordan jeg skal resirkulere PLA-avfall blir min neste hobby.
Bambu Lab P1S
Dette er en enestående, brukervennlig og lukket 3D-skriver med førsteklasses programvare for smarttelefoner og datamaskiner. Sammen med AMS (Automatic Materials System) kan P1S produsere fantastiske flerfargeutskrifter. En enkelt AMS-enhet kan håndtere opptil fire filamenter, og opptil fire AMS-enheter kan kobles sammen for å skrive ut med 16 filamenter. Det er viktig å merke seg at flerfargeutskrifter produserer en del avfall. For å minimere dette, kan man enten skrive ut flere eksemplarer av samme objekt eller inkludere «avfallsobjekter» som absorberer det utskilte filamentet.