Hurtigkoblinger
Nøkkelpunkter
- Strømmetjenester sperrer VPN-er for å overholde lisensavtaler, noe som gir utfordringer med å se innhold som ikke er tilgjengelig i ens region.
- Nettsteder detekterer VPN-er ved bruk av IP-sperrelister, interne systemer for å oppdage svindel, portblokkering, statlige begrensninger og DNS-lekkasjer.
- Du kan komme deg rundt VPN-sperringer ved å teste ulike IP-adresser, melde fra om VPN-bruk til nettsteder, eller betale for en dedikert IP-adresse.
Å benytte seg av en VPN er en smart måte å ivareta din digitale sikkerhet på, men det er ikke uten sine ulemper. Det kan hende du har oppdaget at enkelte nettsider reagerer annerledes når du bruker en VPN.
Selv om VPN-bruk i seg selv ikke burde være problematisk, vil enkelte nettsider aktivt sperre tilkoblingen din, noe som kan være irriterende. Så hvorfor er det slik at visse nettsider ikke tillater VPN-brukere?
Hvorfor blokkerer nettsteder VPN-tilkoblinger?
Strømmeplattformer blokkerer ofte VPN-er som en konsekvens av kontraktsmessige begrensninger og lisensavtaler. For eksempel, i tillegg til egne produksjoner, viser de fleste strømmetjenester innhold de ikke selv eier. Da tjenestene ikke eier rettighetene til alt innhold, er de bundet av distribusjonslisenser.
For eksempel, dersom Netflix viser serie A, men ikke eier rettighetene, kan strømmingen være begrenset til kun USA. Om du befinner deg utenfor USA og prøver å se serie A via Netflix» amerikanske server, kan tilgangen blokkeres om en VPN er aktiv. Netflix blokkerer kanskje ikke alle VPN-brukere, men de kan identifisere IP-adressene til VPN-servere og blokkere dem hvis adressen er merket som tilhørende en VPN-server.
Nettsider som ikke er strømmetjenester kan blokkere VPN-er av ulike årsaker. Det kan være at tjenesten nettsiden tilbyr, er ulovlig i ditt land, og nettsiden har satt IP-adressen til VPN-en du bruker på en svarteliste. I tillegg, hvis du bruker en VPN for å forsøke å omgå en betalingsmur, vil nettsidene ofte gjøre det de kan for å stoppe dette, og overvåke IP-en din for å se om den tilhører en VPN-server.
Hvordan identifiserer og blokkerer nettsteder din VPN?
Lurer du på hvordan nettsider klarer å identifisere om du benytter en VPN? Det finnes flere metoder som benyttes for å oppdage VPN-bruk.
1. IP-sperrelister
Anti-VPN mekanismer fungerer først og fremst ved å kontrollere besøkendes IP-adresser mot lister over kjente VPN-adresser. Da VPN-er som regel benytter kjente datasentre for å hoste serverne sine, er det ikke vanskelig å fastslå IP-områdene de disponerer.
Tjenester som IPHub og ipinfo.io samler inn denne informasjonen og selger den videre til sine kunder. Om du er tilkoblet via en VPN, vil IPHub registrere dette og fastslå at du er tilkoblet via en hosting, proxy eller rett og slett en tvilsom IP.
Om du kobler deg til uten en aktiv VPN med din egen IP, vil IPHub antagelig konkludere med at du har en «God IP.»
En «god» IP blir sjelden blokkert, mens en hostet eller «dårlig» IP kan bli blokkert av enkelte nettsider dersom den er svartelistet.
VPN IP-adresseproblemer blir ofte møtt med en CAPTCHA, som kontrollerer om du er et menneske eller en robot. Noen ganger, selv om du fyller ut korrekt CAPTCHA-informasjon, kan VPN-blokkeringen vedvare.
2. Internt svindeldeteksjon
Store aktører med betydelige ressurser, som Google og Netflix, er i en unik posisjon til å oppdage proxyer takket være den enorme mengden trafikk de håndterer. Selv om en VPN-tjeneste tilbyr mange IP-adresser, er det stor sannsynlighet for at de vil dukke opp gjentatte ganger blant deres millioner av brukere, slik at selskapene enkelt kan markere mistenkelige IP-adresser.
Disse selskapene har betydelig kompetanse innen teknologi, og kan benytte avansert teknologi som maskinlæring for å analysere og kategorisere trafikkmønstre.
3. Portblokkering
Portblokkering inntreffer når den virtuelle nettverksporten som VPN-en bruker blir sperret av en brannmur. Når dette skjer, blir VPN-ens kryptering av nettsurfing brutt, og du får ikke tilgang til de nettsidene du ønsker.
4. Statlige blokkeringer
Iblant er nettsiden du prøver å besøke blitt blokkert av myndighetene i ditt land, eller myndighetene har forbudt VPN-en du bruker. Enkelte land har liberale lover angående VPN, mens andre er mer restriktive, som Irak, Kina og Nord-Korea. Om du bor i et land der visse, eller alle, VPN-er er ulovlige, kan du oppleve hyppige blokkeringer.
5. DNS-lekkasjer
Noen ganger kan tilkoblingen din være utsatt for DNS-lekkasjer, som betyr at dine internettforespørsler fortsatt sendes direkte til din internettleverandør, til tross for at du har en aktiv VPN. Dette skjer gjerne om VPN-en du bruker ikke fungerer som den skal, og kan føre til at du umiddelbart blir blokkert av visse nettsider.
Mange VPN-er tilbyr tester for DNS-lekkasjer for å forsikre seg om at dine data ikke blir avslørt for din internettleverandør. Om du er bekymret for dette, bør du undersøke om din VPN-leverandør tilbyr en slik test.
6. Nettsider som fullstendig blokkerer VPN-brukere
Enkelte nettsideeiere prøver å blokkere VPN-er totalt. For eksempel, Social Blade (vist over) benytter Cloudflare for å avskjære VPN-trafikk, og nekter tilgang til alle som har en VPN aktiv når de besøker nettsiden.
Hvordan omgå VPN-blokkeringer
De fleste populære strømmetjenester har en tendens til å blokkere VPN-er, blant annet:
- Disney+
- BBC iPlayer
- Hulu
- Netflix
- Max
Dette kan variere basert på din lokasjon og din spesifikke VPN. Selv om det ikke er noen sikker metode for å alltid omgå disse mekanismene, finnes det flere tiltak du kan gjøre for å øke sjansene dine.
1. Prøv forskjellige IP-adresser
Mange kommersielle VPN-leverandører gir deg tilgang til flere servere plassert i ulike datasentre over hele verden. Ved å bytte til en annen server, endrer du din synlige IP-adresse.
Dersom du blir blokkert, kan du bla gjennom de tilgjengelige serverne. Om du har flaks, kan du finne en som ikke er på nettsidens svarteliste.
2. Informer nettsteder om din VPN-bruk
Det kan være gunstig å informere enkelte nettsteder om at du bruker en VPN. Om du for eksempel kontakter kundeservice i banken, kan de legge inn en merknad på din konto for å bistå deg med å løse eventuelle problemer om deres systemer for svindelbeskyttelse flagger din VPN-bruk.
Dette er spesielt nyttig om du tidligere har brukt tjenesten uten VPN, men planlegger å bruke en i fremtiden, kanskje på grunn av reise. Husk at nettsider gjerne begrenser proxy-trafikk for å begrense misbruk fra roboter, ikke fordi de spesifikt er imot folk som benytter VPN.
3. Betal for en privat IP-adresse
Jo flere brukere som benytter en spesifikk IP, jo større er sannsynligheten for at den vil bli svartelistet på et tidspunkt. Å ha din egen private IP-adresse gjør det mye enklere for din VPN å forbli uoppdaget.
Det finnes mange leverandører av private IP-adresser i dag, men før du registrerer deg for en, bør du forsikre deg om at din nåværende VPN-leverandør ikke allerede tilbyr denne funksjonen. Følgende populære VPN-leverandører tilbyr private VPN-er (gjerne til en høy pris):
Om din nåværende VPN-leverandør ikke tilbyr en privat IP-adresse, bør du vurdere å bytte til en annen tjeneste eller en dedikert leverandør av private IP-adresser, som IPv4 Global. Andre nyttige VPN-funksjoner kan hjelpe deg med å omgå blokkeringer dersom du vil maksimere sjansene dine.
4. Benytt en mindre vanlig VPN
En annen måte å unngå overfylte servere på, er å bruke en mindre kjent VPN-leverandør. Siden noen få selskaper har en tendens til å dominere VPN-markedet, er det forventet at de vil være godt synlige på svartelister. En mindre kjent VPN kan ha mindre sannsynlighet for å bli blokkert eller utløse en CAPTCHA.
Dette betyr naturligvis ikke at du skal benytte den billigste og mest suspekte leverandøren du finner. Du bør spesielt unngå gratistjenester. Ikke bare er disse som regel overbelastet med tusenvis eller millioner av brukere, men de er også mål for svindel, piratvirksomhet og annen problematisk aktivitet. Nettsider har sterke insentiver til å målrette dem for blokkering.
5. Tøm hurtigbufferen og slett informasjonskapsler
I enkelte tilfeller kan bestemte nettleserfunksjoner eller innstillinger utløse beskyttelsessystemer, eller nettlesersporing kan enkelt identifisere nettleseren din.
Å tømme nettleserens hurtigbuffer og slette informasjonskapsler kan tilbakestille hvordan et nettsted eller en tjeneste oppfatter deg som bruker og muligens oppheve blokkeringen av VPN-en din i prosessen. Det er enkelt å tømme hurtigbufferen og informasjonskapslene i Google Chrome, og prosessen er lik i de fleste andre nettlesere.
6. Endre DNS-servere
En annen praktisk metode for å prøve å fjerne blokkeringen av VPN-en din er å endre DNS-serverne dine. De Domain Name System (DNS) oversetter menneskelesbare domenenavn til IP-adresser. I stedet for å måtte huske vanskelige og lange tallrekker for hver nettside, kan vi huske navn i stedet, som MakeUseOf. Når du får en ny internettforbindelse, benytter du standard DNS-innstillinger for din internettleverandør, men dette trenger du ikke.
Du kan endre innstillingene dine for å bruke tredjeparts DNS, som kan oppheve blokkeringen av VPN-en din og gi deg tilgang til nettsiden eller tjenesten. Du kan endre DNS-innstillingene på Windows, endre DNS-innstillingene på macOS, og finne og endre DNS-innstillingene på Linux.
7. Rull din egen VPN-server
Et mer teknisk alternativ er å installere din egen VPN-server, enten på en fysisk datamaskin du kontrollerer, eller på en virtuell skyserver. Du vil være den eneste personen som benytter serverens spesifikke IP-adresse, noe som reduserer sjansen for at den havner på en svarteliste.
Vær oppmerksom på at IP-områdene til fremtredende skyleverandører som Amazon AWS og Microsoft Azure også er offentlig informasjon, så dette er ikke nødvendigvis en sikker løsning. Det vil være mer pålitelig å installere serveren på en fysisk maskin som er koblet til internett gjennom din egen internettleverandør.
Det kan være irriterende å støte på CAPTCHA-er eller andre hindringer mens du surfer på internett. Men som oftest finnes det enkle måter å omgå mekanismene nettsider bruker for å diskriminere VPN-brukere. Ved å utføre noen enkle tiltak for å få trafikken din til å virke mindre mistenkelig, kan du benytte VPN-er for å beskytte ditt personvern på nett med færre problemer.