Nøkkelpunkter
- Intel har erstattet sitt velkjente «i»-varemerke med «Core Ultra», med start fra deres 14. generasjons Meteor Lake-prosessorer.
- Core Ultra CPU-er inkluderer Intel NPU-er for AI-støtte og benytter en ny chiplet-design.
- Viktige forbedringer i Intel Core Ultra inkluderer økt ytelse, AI-integrasjon, støtte for DDR-5 RAM og forbedret integrert grafikk.
Hvis du har erfaring med Intel CPU-er, kjenner du sannsynligvis igjen selskapets karakteristiske «i» og «Core» varemerke. Disse har vært hjørnesteinene i PC-maskinvare i flere tiår. Men med lanseringen av Intels 14. generasjons Meteor Lake-prosessorer, har ting forandret seg.
Din CPU vil ikke lenger bære det «i»-merket som lenge har vært en viktig del av Intels identitet. Istedenfor har Intel droppet «i»-en til fordel for en ny merkevarestrategi: Core Ultra.
Så, hva er egentlig Core Ultra, og hvordan påvirker det datamaskinens ytelse?
Hva er Intel Core Ultra?
Core Ultra er Intels nye navnesystem for sine premium CPU-er, som debuterer med 14. generasjons Meteor Lake-brikker for bærbare maskiner. Intel Core Ultra-varemerket vil også dukke opp på stasjonære CPU-er med deres 15. generasjons Arrow Lake CPU-er, som forventes å lanseres sent i 2024.
La oss gå tilbake til Core Ultra-merket. Intel har fjernet det kjente «i»-et fra navnekonvensjonene. Det betyr at neste gang du kjøper en ny bærbar datamaskin, vil CPU-en din ikke være en Intel Core i3, i5, i7 eller i9. I stedet vil den nye maskinen din (eller fremtidige stasjonære maskiner) ha en Intel Core 5, Core 7 eller Core 9, eller en Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 eller Core Ultra 9.
Men Intel Core Ultra handler om mer enn bare navneendring, spesielt under overflaten av CPU-en. Dette er også en av de største forskjellene mellom en Intel Core Ultra og en vanlig Intel Core CPU.
Hva er forskjellen mellom Intel Core Ultra og Intel Core?
Det er mer enn bare navn som skiller dem. Intel Core Ultra og Intel Core representerer et skille mellom prosessorer med eller uten en Intel NPU (neural prosesseringsenhet). Denne enheten er designet for å «frigjøre kraften i AI, skape engasjerende grafikkopplevelser og muliggjøre høyytelses, lavenergi-prosessering.» Digitale trender antyder at «Kjernemerkingen er forbeholdt «eldre» arkitekturer, men vi vil få mer informasjon om dette når Intels 15. generasjons prosessorer lanseres.»
Intels Core Ultra-brikker kommer med en integrert AI Boost-motor, som er utviklet for å håndtere belastningen fra AI-baserte arbeidsflyter. Dette skal teoretisk sett frigjøre CPU-en for andre oppgaver og forbedre den generelle systemytelsen. Ultra Core CPU-ene bruker Intels nye brikkedesign, som integrerer CPU, en integrert Intel Arc GPU og NPU i en enkelt SoC-design. Dette er ikke Intels første chiplet-design, men det er den første som bruker Intel 4-produksjonsprosessen (som faktisk er en 7nm-prosess, ikke 4nm, som man kanskje forventer). Denne kombinasjonen vil gi betydelige ytelsesøkninger for brukere av bærbare Intel Ultra Core-maskiner.
Intel har ikke bare droppet «i»-en, men gjør også andre endringer. Spesifikasjonene for en Intel Ultra Core-brikke er detaljerte og har nå spesifikke oppføringer for P-kjerne- og E-kjernefrekvenser, LPE-kjerner (Low Power Efficiency-kjerner – for mobile brikker), nevrale datamotorer, grafikkfrekvens, Xe-kjerner, utførelsesenheter og mer. Ekstra informasjon er alltid positivt, men det kan gjøre det litt mer komplisert å avgjøre hvilken Intel Core Ultra-brikke man bør velge. Men Intel har også tenkt på det og fjerner CPU-generasjonen fra navnekonvensjonen, som gjør det enda mer utfordrende å velge mellom ulike maskinvarealternativer.
I stedet for at hver prosessor har generasjonen i navnet, som for eksempel 14. generasjon Intel Core i7-14700K, dropper Intels Core Ultra-prosessorer generasjonen. Dette fokuserer foreløpig på mobile prosessorer, men du vil nå kunne velge mellom en Intel Core Ultra 7 165H eller en Intel Core Ultra 7U (der H og U indikerer prosessorens strømforbruk, med U-serie brikker som er mer energieffektive). Men det er ikke helt nytt. Intel starter i bunn og grunn på nytt med sin generasjonsmerking. Den første generasjonen av Intel Core Ultra-brikker er kjent som Series 1, og neste generasjon – en Intel Core Ultra 7 265H, for eksempel – vil være Series 2, og det første sifferet vil fortsette å øke.
Hvorvidt de to andre tallene betyr noe spesifikt er fortsatt usikkert, annet enn å indikere prosessorens relative ytelse innenfor generasjonen.
Er det verdt å oppgradere til Intel Core Ultra?
Utenom den nye og litt forvirrende prosessornomenklaturen, er det allerede mange bærbare datamaskiner med Intel Ultra Core på markedet. Intel lanserte offisielt Core Ultra på CES 2024, og i den forbindelse ble det presentert en rekke nye bærbare datamaskiner. Det betyr at du nå kan dra nytte av den nye AI-teknologien i prosessorene.
Som det ser ut nå, er det flere gode grunner til å oppgradere til Intel Core Ultra. Først og fremst er det AI-integrasjonene, sammen med det nye chiplet-designet. Du vil oppleve en ytelsesøkning alene av den grunn, i tillegg til fordelene ved Intel 4-produksjonsprosessen. I tillegg kommer støtten for DDR-5 RAM, PCIe 5.0 og mye bedre integrert grafikk (Intel Ultra Core bruker de samme Xe-kjernene som Intels Arc GPU-er). Det er klart at bærbare maskiner med Intel Core Ultra tilbyr et betydelig oppgraderingsalternativ, hvis du vurderer å oppgradere.